ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα

<< < (67/70) > >>

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςOK  το πρωτόκολλο της οστεοπόρωσης.Έβαλα τα στοιχεία που χρειάζονταν (όπως βάζουμε της χοληστερίνης...)και όλα καλά.

--- Τέλος παράθεσης ---
   Φαντάζομαι Φάνη, όπως και ο Βασίλης, βάλατε BMD σε ποσοστιαία αναλογία (%) και όχι σε gr/cm2 (δλδ τιμή συνήθως μικρότερη του 1) που ζητάει. (αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ασχολήθηκα τόσο καιρό με το πρωτόκολλο, προ 3-4 μήνες το είχα δοκιμάσει βάζοντας BMD<1 όπως συνήθως είναι, και φυσικά δεν προχωρούσε και το παράτησα εκνευρισμένος...)
   Το πρωτόκολλο σήμερα που το δοκίμασα προχωράει λογικά. Θέλει τιμή T-score μικρότερη του -2.5 (λογικό) και BMD μικρότερο (φαντάζομαι) του 75 (δεν δοκίμασα πολλές τιμές, για την ακρίβεια έβαλα 68). Το Frax (και τα υπόλοιπα) δεν είναι απαραίτητο και μπήκε μόνο για να βρισκόμαστε σε δουλειά. Τα κατάγματα αν υπάρχουν βοηθάν...
   Φυσικά οι διαγνώσεις είναι σχετικά ελλιπείς. Γεροντική οστεοπόρωση δεν υπάρχει (το αν θέλει αγωγή είναι μια άλλη συζήτηση) ούτε οστεοπόρωση σε κακοήθειες ή και τοπική (που συχνά χρήζει βραχύχρονης αγωγής). Εκεί θα αυτοσχεδιάσουμε βάζοντας άλλες διαγνώσεις...
   Αλήθεια, πως καταχωρούμε το ΑΜΚΑ του ακτινολόγου; (μόνο την ημερομηνία βλέπω)

Denominator:
Εδώ και καιρό ήθελα να κάνω μία παρατήρηση στο πρωτόκολλο του Σ/Δ τύπου 2: Δε ζητείται πουθενά κρεατινίνη, βάρος και φυλή ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί το eGFR, ή η δυνατότητα να μπει το GFR εφόσον έχει προσδιοριστεί εργαστηριακά: Μετφορμίνη, SGLT2 αναστολείς, DPP4 αναστολείς και GLP1 ανάλογα έχουν σαφείς περιορισμούς ανάλογα της κάθαρσης κρεατινίνης.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕδώ και καιρό ήθελα να κάνω μία παρατήρηση στο πρωτόκολλο του Σ/Δ τύπου 2: Δε ζητείται πουθενά κρεατινίνη, βάρος και φυλή ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί το eGFR, ή η δυνατότητα να μπει το GFR εφόσον έχει προσδιοριστεί εργαστηριακά: Μετφορμίνη, SGLT2 αναστολείς, DPP4 αναστολείς και GLP1 ανάλογα έχουν σαφείς περιορισμούς ανάλογα της κάθαρσης κρεατινίνης.

--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ σωστή παρατήρηση.

Ο υπολογισμός του eGFR (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) είναι κανονικά απαραίτητος και πριν κάνει κανείς απεικονιστική εξέταση που χρειάζεται σκιαγραφικό όπως π.χ. μια Αξονική Τομογραφία, κάτι που γίνεται όλο και συχνότερα, αλλιώς κινδυνεύουν να καταστραφούν οι νεφροί του ασθενούς.

( Παλαιότερο σχόλιό μου:  Όταν πρόκειται για παραπεμπτικό προς Ακτινολόγο για απεικονιστική εξέταση που θα χρειαστεί σκιαγραφικό, οι Σουηδοί Ακτινολόγοι ζητούν και πρόσφατη Κρεατινίνη αίματος (των τελευταίων 30 ημερών), καθώς και φύλο (τώρα που έχουν έρθει πολύ ξένοι εκεί, δεν μπορείς πάντα να το καταλάβεις αυτό από το όνομα), καθώς και το ύψος και βάρος του Ασθενούς αλλιώς δεν δέχονται το παραπεμπτικό. Την ηλικία του Ασθενούς την βλέπουν αυτόματα από το ΑΜΚΑ που συνοδεύει απαραίτητα το Παραπεμπτικό. Με την βοήθεια αυτών των στοιχείων βρίσκουν το GFR, και δεν πάνε στα κουτουρού. [Έχω δει στην Ελλάδα νεφρικές ανεπάρκειες από αυτήν την παράληψη]).

GirousisN:
Ένας υπολογιστής του ρίσκου για CIN (Contrast Induced Nepropathy):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα πράγματα είναι απλά τις περισσότερες φορές με τη χρήση σκιαγραφικών (υπάρχει και η MRI). Δυστυχώς κάποιες φορές περιπλέκονται όπως με τις στεφανιογραφίες.
Συγγνώμη για το off-topic.

Argirios Argiriou:
Σύμφωνα με αντιπρόσωπο του Triveram, στις 22/01/2019, όποιος θέλει να γράψει Triveram (Atorvastatin + Perindopril + Amlodipine) ανοίγει πρωτόκολλο υπέρτασης και επιλέγει "ρύθμιση με χρήση στατίνης" και ανοίγει το φάρμακο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση