ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
tax2684:
(...Εξάλλου δεν είμαστε θεοί και ούτε η ιατρική είναι πανάκεια και από της στιγμή και μόνο που καθεσαι και το συζητάς και ψάχνεις την αλήθεια νομίζω πως σε τιμά και συνειδησιακά πρεπει να είσαι οκ...)
Σωστά,δεν είστε θεοί και ούτε η ιατρική είναι πανάκεια όπως σωστά αναφέρατε.Το κακό όμως είναι ότι πολλοί από εσάς δεν έχουν ανοιχτά αυτιά σε μία διαφορετική άποψη που διαφέρει από τον τρόπο σκέψης,που κατά ένα ποσοστό καθοδηγείται από τις φαρμακευτικές εταιρίες..
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν από την άλλη το περιστατικό είναι φανταστικό και η όλη συζήτηση γίνεται σαν δήθεν αφορμή για να συζητήσουμε τις γκρίζες ζώνες στην ιατρική και τα κατευθυνόμενα guidelines τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής και να μετατοπίσουμε την κουβέντα σε αυτό το επίπεδο για να μη ντουφεκάμε στον αέρα
--- Τέλος παράθεσης ---
To περιστατικό είναι πραγματικό και στην παρούσα φάση περιμένω να μου φέρει τις απαντήσεις στις εξετάσεις που του ζήτησα γιατί και εμένα μου φαίνεται λίγο μεγάλη η τιμή της γλυκοζυλιωμένης για τα συγκεκριμένα σάκχαρα νηστείας και την καμπύλη. θέλω να αποκλείσω ότι δεν ανεβαίνει πλασματικά λόγω παράτασης της ζωής των αιμοσφαιρίων.
Γιατί σκέφτηκα την μετφορμίνη και γιατί δεν ζήτησα ινσουλίνη:
Η γλυκοζυλιωμένη είναι ένας δείκτης του πόσο κολλάνε τα σάκχαρα στις πρωτεΐνες του οργανισμού από την μια μεριά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του σακχάρου είναι αποτέλεσμα αυτής της συγκόλλησης. Συνεπώς εάν με ρώταγαν τι γλυκοζυλιωμένη θα επιθυμούσα να έχω θεωρητικά θα τους έλεγα μηδέν (κάτι που πρακτικά δεν είναι εφικτό λόγω των ελάχιστων επιπέδων σακχάρου που απαιτεί η τροφοδοσία του εγκεφάλου). Θα ήθελα συνεπώς λόγω ηλικίας να έχει εάν είναι δυνατόν φυσιολογική γλυκοζυλιωμένη.
Το γεγονός ότι στην καμπύλη δεν βγάζει ούτε παθολογική ανοχή στην γλυκόζη παρά την προετοιμασία που λέει ότι έκανε, και έχει πρωινά σάκχαρα αυξημένα με κάνει να πιστεύω ότι ίσως έχει κάποιο γονιδιακό πρόβλημα (συνήθως μιτοχονδριακό) που προάγει την γλυονεογέννεση και επειδή μένει με >100 σάκχαρα την νύχτα τσιμπάει την γλυκοζυλιωμένη ενώ την μέρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικός. Σε αυτή την περίπτωση διαβήτη η μετφομίνη θα μπορούσε να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα και να μου ρίξει την γλυκοζυλιωμένη μειώνοντας τις νυχτερινές τιμές.
Δεν αποκλείω την αντοχή στην ινσουλίνη αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να μπορούν να σου επιτρέψουν να αξιολογήσεις τις τιμές που θα πάρεις. Οι τιμές βέβαια της ινσουλίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αναφορά για να συγκρίνεις στο μέλλον αλλά και πάλι θα είναι προσωπικές εκτιμήσεις και τίποτα παραπάνω.
Εννοείται ότι η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι το νούμερα 1 στην "θεραπεία" του και περιμένω να τον ξαναδώ για να σας πω τη συνέχεια.
Ωστόσο θα ήθελα την γνώμη όσων έχουν διάθεση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣωστά,δεν είστε θεοί και ούτε η ιατρική είναι πανάκεια όπως σωστά αναφέρατε.Το κακό όμως είναι ότι πολλοί από εσάς δεν έχουν ανοιχτά αυτιά σε μία διαφορετική άποψη που διαφέρει από τον τρόπο σκέψης,που κατά ένα ποσοστό καθοδηγείται από τις φαρμακευτικές εταιρίες..
--- Τέλος παράθεσης ---
Είμαι ανοικτός να ελέγξω ότι δεν έχει ελεγχθεί. Αλλά ματζούνια που μοσχοπουλάει ο κάθε εμποράκος και που δεν έχει αποδειχτεί ότι προσφέρουν κάτι, ευχαριστώ δεν θα πάρω και δεν θα συστήσω. Θα προτιμήσω επίσης να δώσω μια χημική ουσία ανεξαρτήτως εάν είναι φυτικής προέλευσης (δηλαδή από φυτά ή μύκητες) ή εργαστηριακής προέλευσης (δηλαδή από χημική σύνθεση) όταν ξέρω με ακρίβεια σε τι ποσότητα περιέχεται και τι άλλες ουσίες-εκδοχα της κάνουν παρέα στο συγκεκριμένο σκεύασμα ανά δόση. Συνεπώς,τα διάφορα φυτικής προέλευσης ματζούνια που δεν διαθέτουν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία της σύστασης τους, είναι ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ. Ακόμη και ο Μιθριδάτης είχε ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο στη δηλητήριο που έπινε για να μην δηλητηριαστεί. Εάν δεν καταλαβαίνεις, λυπάμαι.
kdiwavvou:
''πιστεύω ότι ίσως έχει κάποιο γονιδιακό πρόβλημα (συνήθως μιτοχονδριακό) που προάγει την γλυονεογέννεση και επειδή μένει με >100 σάκχαρα την νύχτα τσιμπάει την γλυκοζυλιωμένη ενώ την μέρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικός''
----------------------------------------------------------------------------------------
ασφαλώς σε ένα παχύσαρκο άτομο σκεφτόμαστε ΣΔ ΙΙ και το life style modification σαν 1ο βημα
το ερέθισμα αυξημένης γλυκόζης πλάσματος πυροδοτεί
1ον ελευθέρωση σχηματισμένης ινσουλίνης αποθηκευμένης σε κοκκία
2ον έναρξη σύνθεσης ινσουλίνης
εάν υφίστανται λειτουργικά β κύτταρα έστω και απορρυθμισμένα / στεγνωμένα, στο 2ωρο θα πρέπει να είναι ευγλυκαιμικός [= υγιής / ή προδιαβητικός ] ή υπογλυκαιμικός [ διαβητικός μη ρυθμιζόμενος πλέον per os ]
το ότι δεν δίνει ακόμη ίζημα και κυλίνδρους δε σημαίνει ότι αποκλείουμε μια ήδη εγκατεστημένη πολυσυστηματική ύπουλη παθολογία από την διαφορική διάγνωση
το ότι κάμει καθιστικού τύπου ζωή ίσως υποκρύπτει τα σημεία μιας χρονίου κόπωσης
οργασμική η σκέψη για έλεγχο για αναιμία λοιπόν και συμφωνώ
ενοχλήματα από τις αρθρώσεις δίνει ; και αν ναι τι κατανομή έχουν ;
οι δείκτες φλεγμονής δεν είναι ειδικοί ούτε θέτουν διάγνωση αλλά είναι μια επιπλέον εύκολη εργαστηριακή δοκιμασία
ροές πνευμονικές ελέγχθησαν ; και εάν ναι και βρέθηκαν περιοριστικού τύπου θα έπρεπε να αποδωθούν εξ αρχής στην παχυσαρκία και τον καθιστικό τύπο ζωής ;
θα είχε ένδειξη μια βιοψία αγγείου λ.χ ωλένιας αρτηρίας ας πούμε ;
δεν ξέρρω, αυθόρμητα διατύπωσα τα ως άνω
Δ. Κουναλάκης:
Με έχεις λίγο μπερδέψει και ίσως θα πρέπει να ξανασυντάξεις το μήνυμα σου για να καταλάβω κάποια πράγματα, αλλά:
α) αναιμία δεν έχει με βάση την γενική αίματος και τους δείκτες. Ωστόσο επειδή χαμηλή Β12 και φυλλικό αυξάνουν την γλυκοζυλιωμένη είπα να στείλω και τέτοιους δείκτες.
β) Η καμπύλη γλυκόζης προϋποθέτει τις δύο προηγούμενες μέρες να γίνει κατάχρηση σε τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και αυτό το τονίζω και το δίνω και σε χαρτί σε όποιους ζητάω καμπύλη. Με αυτό τον τρόπο στεγνώνεις το πάγκρεας από περισσευούμενη ινσουλίνη και δοκιμάζεις τι επάρκεια έχει η παραγωγή ινσουλίνης. Αυτός λέει ότι το έκανε με την καρδιά του και τον πιστεύω γιατί συνήθως μου τα λέει χύμα. Συνεπώς, παραγωγή έχει επαρκή με βάση τα στάνταρς της καμπύλης, ευγλυκαιμικός όμως δεν είναι την νύχτα. Να σου υπενθυμίσω μόνο ότι το ερέθισμα της αυξημένης γλυκόζης θα μας πάρει μερικές ακόμη δεκαετίες μέχρι να καταλαβουμε πλήρως τους μηχανισμούς και μακάρι να ήταν τόσο απλό.
γ) Σχετικα με τα ανοσολογικά του, επισήμως σύμφωνα με τους ΩΡΛ πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και λαμβάνει κατά καιρούς κορτιζόνη ρινικά και αντιισταμινικά αλλά από πέρσι τον ζόρισα να κάνει θαλάσσια μπάνια στη θάλασσα και μου λέει ότι φέτος δεν έχει πάρει τίποτα από τα δύο. Κάναμε και μια IgE και μας βγήκε 42 με παθολογική πάνω από το 150 αν θυμάμαι καλά. Σε αξονικές δεν φαινόταν τίποτα το ιδιαίτερο. Σπιρομέτρηση πριν δύο χρόνια ήταν στα φυσιολογικά πλαίσια από ότι θυμάμαι,την είχαμε κάνει λόγω του ότι είχε κάνει επεισόδια δύσπνοιας όταν η "αλλεργική ρινίτιδα" ήταν σε έξαρση. Βέβαια με τα αντιισταμινκά δεν είμαι σιγουρος ότι ήταν αξιόπιστη η σπιρομέτρηση.
Αυτό με την βιοψία μου άρεσε....καλό ανέκδοτο... για δοκίμασε το σε κανένα ασθενή...
Loumakis:
Με αφορμη το παραπανω περιστατικό ανέτρεξα στις προσφατες οδηγίες (2010) της Αμερικανικης Διαβητολογικης Εταιρείας.
Πραγματι εχει προδιαβήτη, αφού η γλυκοζυλιωμένη του ειναι στο εύρος τιμών 5,7-6,4 και η γλυκόζη νηστείας του >100. Για την ακρίβεια ο νεος όρος που προτείνεται, αντι για τον προδιαβήτη, είναι "κατηγορίες αυξημενου κινδύνου για διαβήτη", στις οποίες υπάγονται η αυξημενη HbA1c (5,7-6,4), η διαταραχή γλυκόζης νηστείας (IFG) (100-125) και η διαταραχή ανοχής γλυκόζης (IGT) (140-200 στο δίωρο της καμπύλης).
Με βαση τις οδηγίες, άτομα με "προδιαβήτη" πρεπει να χασουν βάρος και να ασκούνται πιο συχνά. Ο ασθενης της περιπτωσης μας είναι και παχύσαρκος (ΒΜΙ 35) και της καθιστικης ζωής.
Η μετφορμίνη συνισταται (χαλαρά) για τους ασθενεις με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη που είναι ταυτόχρονα παχύσαρκοι και <60 ετών. Ασθενείς με μεγαλο κίνδυνο αναπτυξης διαβήτη θεωρούνται οσοι εχουν ταυτόχρονα IFG και IGT και αλλους παραγοντες κινδύνου (HbA1c >6, υπέρταση, χαμηλή HDL, αυξημενα τριγλυκερίδια και οικογενειακό ιστορικό διαβήτη). Απο τα προηγούμενα ο ασθενης τα εχει όλα εκτός απο IGT.
Η μετονομασία του όρου "προδιαβήτης" σε "κατηγορία αυξημενου κινδύνου για διαβήτη" δίνει και την απάντηση στο ερώτημα του συναδελφου Κουναλάκη για τον ασθενή της περίπτωσης μας. Δεν νοσεί, αλλά πρεπει να ευαισθητοποιηθεί με αλλαγες του τρόπου ζωής του, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσει απο διαβήτη.
Η πλάκα είναι οτι αυτόν τον ασθενή πριν απο ενα χρόνο θα τον είχαμε καθησυχάσει οτι δεν εχει απολύτως τίποτα και θα τον είχαμε στείλει σπίτι του (απο αποψη ρύθμισης σακχαρου). Οι προσφατες οδηγίες της ADA έκαναν τη διαφορά (τις επισυναπτω για τους Αγγλομαθείς), γι' αυτό κι εγώ ειχα την υπόνοια οτι το περιστατικό ηταν "εκπαιδευτικού" χαρακτήρα και όχι πραγματικό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση