Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Οικονομική κρίση - ψυχοσωματικές επιπτώσεις

(1/4) > >>

alfie:
Στα όρια της κατάθλιψης οδηγεί τους Έλληνες η κρίση
Στα όρια της κατάθλιψης, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται το 70% των Ελλήνων στην παραγωγική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που εκπονείται από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.

Το κύριο συναίσθημα που διαπιστώνεται είναι ο θυμός, που σημαίνει ματαίωση των προσδοκιών και της ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον και φόβος ότι οι πληροφορίες που ακούμε όλοι γύρω μας είναι πραγματικές.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Λασιθιωτάκη, ο θυμός αυτός συνήθως εκτονώνεται είτε με οξυθυμία είτε με απάθεια, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης, παρατηρούνται συναισθήματα ενοχής και ντροπής των Ελλήνων σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών.
Σύμφωνα με την κ. Λασιθιωτάκη, η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράσεις απελευθέρωσης από το συναίσθημα στέρησης: «Η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο εστιασμός σε άλλου είδους αγαθά έξω από τα καταναλωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

alfie:
Καταπληκτικό άρθρο - έρευνα στο ΕΘΝΟΣ... Διαβάστε και τα συμπεράσματα δικά σας.....


Η υγεία μας στα χρόνια του ΔΝΤ!

Ενός κακού μύρια έπονται! Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της οικονομικής κρίσης είναι πλέον εμφανή, λένε οι επιστήμονες.

Ναι, δεν είναι πια σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση μάς αρρωσταίνει! «Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, η αύξηση της ανεργίας, οι περικοπές στους μισθούς και η αδυναμία πληρωμών δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων».

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Οικονομικών Υγείας, ανοίγοντας μάλιστα με το επίκαιρο αυτό θέμα τις εργασίες του ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας. Επίσης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Ιωάννη Τούντα, καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής: «Η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις, δηλαδή πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες, διαταραχές στον ύπνο, προβλήματα πεπτικής φύσης αλλά και πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας (και στα δυο φύλα)! Και το χειρότερο, υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών και του εμφράγματος του μυοκαρδίου».

Γιατί η κρίση… ραγίζει την καρδιά μας!
Οι μελέτες σε χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα έδειξαν αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Είναι χαρακτηριστικό», λέει ο κ. Κυριόπουλος, «ότι στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια της περιόδου της οικονομικής ύφεσης παρατηρήθηκε αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 23%. Όμως, και στην Ελλάδα υπήρξε σημαντική αύξηση των καρδιοπαθειών μέσα στο 2010, κυρίως σε άντρες κάτω των 60 ετών. Αιτία είναι το στρες και η κατάθλιψη που παρουσιάζει ο κόσμος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία είναι δύο ιδιαίτερα απειλητικοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο πληθυσμός αμελεί την πρόληψη. Δηλαδή, ακολουθεί πιο ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης (στροφή σε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας τύπου junk food, χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ), ενώ παραμελεί τις προληπτικές εξετάσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία και η διαπίστωση ότι στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί κατά 20-30% οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία».

Και η αγχώδης διαταραχή, μέρος της καθημερινότητας
Όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες στατιστικές, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ταλαιπωρεί 1 στους 5 Έλληνες και προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα, με μεγαλύτερη συχνότητα τις γυναίκες. Πρόκειται για κατάσταση που συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, εφίδρωση, βάρος στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας ή πνιγμονής, στομαχική δυσφορία κ.ά. Τα αίτια αυτής της κατάστασης –όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται περίπου το 10% των ασθενών– συνδέονται με το συνεχές άγχος και την αδυναμία διαχείρισης των απαιτήσεων της καθημερινότητας λόγω των οικονομικών αδιεξόδων. Και βέβαια, υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 41%) που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αγχώδους διαταραχής, αλλά δεν καταφεύγει σε ειδικό, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει καμιά θεραπεία.

Της ανεργίας… μύρια έπονται
Η οικονομική κρίση θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την ιλιγγιώδη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και τις τάσεις αυτοκτονίας, αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο για την Προαγωγή Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ENWHP), με τη συμμετοχή 20 ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο: «Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης (χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα απελπισίας, διαταραχές στον ύπνο) αλλά και οι αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας το 2010, ειδικά στους άντρες ηλικίας 35-55 ετών, συνδέονται κυρίως με την ανεργία. Επίσης, στους ανέργους παρατηρείται και υψηλή θνησιμότητα από κατάχρηση οινοπνεύματος καθώς και ισχαιμική καρδιοπάθεια στους νέους άντρες ».

Η κρίση μειώνει και τη libido
Ένας ακόμα τομέας που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και δείχνει να πλήττεται από την οικονομική κρίση είναι η σεξουαλική ζωή. Πρόσφατη έρευνα της Eταιρείας Mελέτης Aνθρώπινης Σεξουαλικότητας παρατηρεί κατακόρυφη μείωση των σεξουαλικών επαφών από την έναρξη της κρίσης και μετά. Είναι εντυπωσιακό ότι το 42% θεωρούν προτεραιότητα την οικονομική τους κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική τους ισορροπία και μόλις το 16% το σεξ. Έξι στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι κύριος παράγοντας που βλάπτει το σεξ σε ποσοστό 41% είναι τα οικονομικά και 21% το εργασιακό άγχος.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο
Η υπεύθυνη της μελέτης, ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος, Ιωάννα Ελευθερίου, επισημαίνει ότι πρώτοι πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 40%, 38% οι επιστήμονες, 28% οι εργάτες, 13% οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και 5% οι τεχνίτες. Επίσης, τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή είναι τα μεσαία, καθώς σε ποσοστό 55% δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει δυσμενώς στη σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία. Τα ποσοστά στα χαμηλά και στα ανώτερα στρώματα είναι αντίστοιχα 23% και 22%.

7 στις 10 Ελληνίδες έχασαν την ερωτική τους διάθεση εξαιτίας του ασφαλιστικού (!!!!!!!!!!!!!!)
Ιδού και τα αποτελέσματα μιας ακόμα έρευνας της ίδιας εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 600 γυναίκες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σε ποσοστό 68% οι γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι μείωσαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών τους τελευταίους μήνες. Από αυτές, το 40% αποδίδουν το γεγονός στην αρνητική επιρροή που είχε στην ψυχολογία τους η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. (Στην ίδια ερώτηση, η αντίστοιχη απάντηση από τους άντρες ήταν μόλις σε ποσοστό 26%.)

Επίσης, 24 στις 100 γυναίκες δήλωσαν ότι το κυριότερο αίσθημα που βιώνουν αυτή την περίοδο είναι η ανασφάλεια, 27 η απογοήτευση, ενώ μόλις 3 έχουν ελπίδα για το μέλλον.

Στην έρευνα συνοψίζεται ότι η προοπτική μιας επισφαλούς σύνταξης πυροδοτεί τις γυναίκες με άγχος και στεναχώρια, στοιχεία που «ευνουχίζουν» τη χαρά της ζωής και περιορίζουν το γυναικείο οργασμό.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ - Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

alfie:
Νέοι με αντικαταθλιπτικά

«Ψυχιατρικό σοκ» σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού

Του Γιαννη Eλαφρου

«Μια χαρά νέοι άνθρωποι, που δεν είχαν κανένα σύμπτωμα άρχισαν να έρχονται στο φαρμακείο με συνταγές για αντικαταθλιπτικά. Πριν από μερικούς μήνες είχαν μείνει άνεργοι». Παρόμοιες ιστορίες ακούγονται πολλές από φαρμακοποιούς ή από εργαζομένους στην Υγεία. Η οικονομική κρίση και η παρατεταμένη λιτότητα προκαλεί ήδη «ψυχιατρικό σοκ», σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυτοκτονίες στον πρώτο χρόνο του Μνημονίου παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, τείνοντας να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2009, που είχαν ήδη καταγράψει μεγάλη άνοδο.

Ο φόβος για το μέλλον, η τραγωδία της απόλυσης, ο Γολγοθάς της ανεργίας, η οδύνη της απόρριψης, το άγχος της επιβίωσης, η διάρρηξη των κοινωνικών σχέσεων τροφοδοτούν τις γραμμές των απελπισμένων.

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λέει στην «Κ» η κ. Αμαλία Δραγανίγου, που έχει φαρμακείο στην Πετρούπολη. «Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι πλέον λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά νέοι άνθρωποι, ακόμα και κάτω των 30 ετών, ενώ παλαιότερα, παρόμοια φαρμακευτική αγωγή αφορούσε κυρίως ηλικιωμένους».

Η τάση αυτή καταγράφεται και στα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Eτσι, το 2010 πωλήθηκαν 8,4 εκατομμύρια σκευασμάτων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όταν το 2006 είχαν πωληθεί 6,49 εκατομμύρια. Δηλαδή, αύξηση σχεδόν 2 εκατομμυρίων κουτιών ή 30% από το 2006 στο 2010. Μάλιστα, η αύξηση ακολουθεί τον πυρετό της κρίσης: 2007 7,5 εκατ., 2008 8,03 εκατ., 2009 8,57 και 2010 8,4 εκατ. Oχι τυχαία, η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί η ασθένεια της κρίσης. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η κατανάλωση και των αγχολυτικών φαρμάκων (9,3 εκατ., παρ’ ότι οι γιατροί έχουν γίνει πιο φειδωλοί στη συνταγογράφησή τους), καθώς και των υπναγωγών - ηρεμιστικών (2,1 εκατ.).

«Το παρατεταμένο στρες λόγω οικονομικής κατάστασης γίνεται δυσβάσταχτο πλέον. Οι πολίτες βλέπουν μπροστά τους ένα αδιέξοδο, δεν είναι όπως παλιότερα, όταν όποιος έπεφτε σηκωνόταν πιο εύκολα», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λώλης, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Σισμανογλείου Νοσοκομείου. Μεγάλο μέρος των ραντεβού του κ. Λώλη αφορούν θύματα του ακήρυχτου οικονομικού πολέμου. «Eρχονται άνθρωποι απελπισμένοι, άνθρωποι που ξαφνικά είδαν το επίπεδο ζωής τους να καταρρέει, άνεργοι ή επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν. Eνας απ’ αυτούς έψαχνε ακόμα και θέση λαντζέρη, χωρίς επιτυχία». Στην πλειοψηφία τους είναι 30-50 ετών, όπου δεν είναι εύκολο ένα καινούργιο ξεκίνημα.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρωτίστως ασθενείς. Το πρώτο που χρειάζονται είναι δουλειά, κοινωνική προστασία κι ένα δίκτυο κοινωνικών σχέσεων», τονίζει ο ψυχίατρος κ. Γιώργος Νικολαΐδης.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

psycho-action:
ηκαταθλιψη ειναι μια αληθινα επωδυνη νοσος-ο πονος για οσους την εχουν βιωσει ειναι πραγματικα αφορητος,χωρις συγκεκριμενη εστια -οπως το αλγος ενος καταγματος-.επισης ειναι και μια κατασταση του "νου'' με αρνητικη θεωρηση ολων των πτυχων τησ ζωης.διαχωριζεται σαφως απο τις αντιδρασεις σε μια στρεσσογονα κατασταση-πενθος,οικονομικη δυσπραγια,διαζυγιο-. δεν αρκει ενα αντικαταθλιπτικο για να παλεψεις με την καταθλιψη( δεν μιλαω για τις καταθλιψεις των αναπηρικων συντταξεων).φυσικα οι λεξεις -οροι δεν εχουν και μεγαλη σημασια.μπορει να γινει χρονια κατασταση-νοσος οπως η π.χ νεφρικη ανεπαρκεια.η επιστημονικη-ιατρικη αληθεια    θα βοηθησει περισσοτερο στην παλη κατα του στιγματος της ψυχικης νοσου που ταλαιπωρει ατομα και οικογενειες.

Δ. Κουναλάκης:
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που εμφανίζονται με ψυχοσωματικές επιπτώσεις χωρίς ιστορικό στο παρελθόν. Και στις δύο περιπτώσεις υφίσταται έλλειψη υγείας με βάση τον ορισμό του WHO. Ο διαχωρισμός τίθεται καθαρά με βάση την ιεράρχηση των αναγκών:
α) Αυτοί που υπόκεινται σε έλλειψη βασικών για την επιβίωση αγαθών (πχ έλλειψη φαγητού, απώλεια στέγης, κλπ).
β) Αυτοί που υπόκεινται σε αδυναμία συνέχισης της ζωής που έκαναν και νιώθουν αίσθημα ντροπής έναντι του κοινωνικού τους περίγυρου (πχ δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια νυκτερινή ζωή, την ίδια εμφάνιση ρούχων, κλπ)

Μπορεί να φανεί περίεργο αλλά κατάθλιψη με πιο έντονα συμπτώματα κάνουν οι (β) και είναι και αυτοί που θα καταφύγουν πιο εύκολα σε φαρμακευτική αγωγή.
Οι επικίνδυνοι για απόσυρση, για αυτοκτονία, χωρίς να εμφανίσουν την τυπική εικόνα της κατάθλιψης, που δεν θα διεκδικήσουν φαρμακευτική αγωγή είναι οι (α).

Οι (α) χρειάζονται άμεση βοήθεια από το κράτος, οι (β) χρειάζονται άμεση βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους τους για να κάνουν μια νέα αρχή.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση