Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Διόδια ...παντού!

<< < (5/9) > >>

alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠερισσότερο από 50% θα είναι η μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα αυτοκινητοδρόμων δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης
Θέμα των συζητήσεων των δύο μερών, η εκπτωτική πολιτική τους για όσους κάνουν συχνές διελεύσεις από τα διόδια.
--- Τέλος παράθεσης ---

Τελικά, επειδή είμαι και λίγο χαζός και δεν καταλαβαίνω, η μείωση κάτω του 50% θα είναι μόνο για όσους κάνουν συχνές διελεύσεις από τα διόδια?
Και ποιος κρίνει και ορίζει το "συχνές"? 20, 30, 40, 100, 200, 365 φορές το χρόνο? Για εμένα πχ. με 2 παιδιά και 1 μηνιάτικο, ακόμα και 30 διελευσεις το χρόνο (τόσες κάνω) απο τις εθνικές οδούς είναι πολλές και κοστόζες με βαση τις σημερινές τιμές διοδίων (για να μην αναφερθώ στο κόστος της βενζίνης - "καθε γκαζιά και καημός, κάθε φρενάρισμα και δάκρυ")
Άραγε θα αποφανθούν έχοντας στην ακρη του μυαλου τους κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ή απλά θα μας πετάξουν ένα 'ξερό νούμερο' που κάποιος εργολάβος αυθαίρετα και ετσιθελικά θα ορίσει?

alfie:
Ελληνική πατέντα οι μπάρες σε άφτιαχτους δρόμους!

Φωτιές στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των διοδίων ανάβουν οι συγκοινωνιολόγοι, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική η είσπραξη των διοδίων κατά την διάρκεια κατασκευής ενός δρόμου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κάνει ένα βήμα μπροστά και θεωρεί σημαντική την υιοθέτηση χρέωσης ανά χιλιόμετρο (ηλεκτρονικά διόδια), προκειμένου να εφαρμοστεί ένα δικαιότερο σύστημα πληρωμής για τις τοπικές μετακινήσεις, θεωρώντας ταυτόχρονα αναγκαία την δημιουργία παράπλευρου οδικού δικτύου που σήμερα απουσιάζει από το εθνικό δίκτυο.
 
Όπως τονίζουν οι συγκοινωνιολόγοι το μοντέλο χρηματοδότησης με το οποίο κατασκευάζονται διεθνώς οι συμβάσεις παραχώρησης προβλέπει ότι τα διόδια καταβάλλονται συνήθως μετά την ολοκλήρωση των έργων, τόσο για την αποπληρωμή των δανείων, όσο και για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης.

«Τα διόδια τα οποία συλλέγονται στην περίοδο της κατασκευής χρησιμοποιούνται πέραν της κάλυψης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης και για την κάλυψη μέρους του κόστους κατασκευής, μέθοδος όχι ευρέως διαδεδομένη, ωστόσο εφαρμόσιμη κατά περίσταση και αλλού» σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Τονίζουν πάντως ότι τα έργα παραχώρησης αποτελούν μία διέξοδο, ειδικά στη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία, για φθηνό κόστος δανεισμού χωρίς κρατική εγγύηση και κατασκευή έργων με περιορισμένη χρηματοδοτική συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου που ανέρχεται στο 25% του συνολικού κόστους. Από το συνολικό κόστος των 8,5 δις ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός τους, υπολογίζεται ότι τα 4,3 δις ευρώ αποτελούν επένδυση του ιδιωτικού τομέα.

Οι συγκοινωνιολόγοι, υπογραμμίζουν τέλος την σημασία της κατασκευής παράπλευρου οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων. «Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων, με την εξασφάλιση ειδικής προνομιακής διευκόλυνσης. Δηλαδή, για διελεύσεις από τους σταθμούς με πολύ μικρό μήκος χρήσης του δικτύου, πρέπει να προβλέπονται είτε ρυθμίσεις για χρέωση ανά χιλιόμετρο, είτε ειδικές άδειες με πολύ χαμηλό και ανταποδοτικό αντίτιμο, μέχρι να δημιουργηθεί και το σχετικό επαρκές εναλλακτικό παράπλευρο δίκτυο».

Για να υπάρξει μια δικαιότερη χρέωση διοδίων θα πρέπει σε πρώτη φάση να εξετασθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες των συστημάτων και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της χιλιομετρικής χρέωσης, μέσω των ηλεκτρονικών διοδίων. Πάντως ο Σύλλογος θεωρεί ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να εφαρμόσει την πληρωμή διοδίων και να αποτρέψει παραβατικές συμπεριφορές


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν πληρώνω
Tου Στεφανου Mανου*

Σ ε πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων προχώρησαν την περασμένη Κυριακή τα μέλη του κινήματος για τη μη πληρωμή τους. Αυτόπτης μου περιέγραψε ότι σε κάποια διόδια της Κορίνθου - Τρίπολης έφθασε μια μεγάλη μαύρη πεντακοσάρα Μερσεντές, κατέβηκε κοστουμαρισμένος ο ιδιοκτήτης, ανέβασε την μπάρα και πέρασε χωρίς να πληρώσει. Δεν πληρώνουμε τα διόδια, δεν πληρώνουμε τα λεωφορεία και το μετρό, δεν πληρώνουμε φόρους, δεν πληρώνουμε τις τράπεζες και πάει λέγοντας. Νομίζουμε ότι κάνουμε αντίσταση! Εναντίον τίνος, όμως;

Απέναντι σε αυτήν την επιδημία ανευθυνότητας θα φανταζόμουν ότι η κυβέρνηση θα αισθανόταν την ανάγκη να εξηγήσει γιατί πρέπει να πληρώνουμε, να νουθετήσει και τελικώς να τιμωρήσει εκείνους που δεν πληρώνουν. Αλλά η υπουργός Εργασίας αναλίσκεται στο να κατασκευάζει νόμους που διευκολύνουν τη μη πληρωμή των τραπεζών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακαλύπτει κοινωνικούς λόγους που εξηγούν τις παρανομίες και ο υπουργός Υποδομών κ. λπ. αρμοδιοτήτων περιορίζεται σε ηθικοπλαστικές νουθεσίες.

Ο κ. Στρατής Λουπάτατζης, της επιτροπής αγώνα εναντίον των διοδίων, ζητάει να καταργηθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν τη λογική της προπληρωμής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε στην «Καθημερινή» της Κυριακής: «Οι συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων συμπεριλαμβάνουν μια παγκόσμια πρωτοτυπία: οι πολίτες πληρώνουν ήδη αυξημένα διόδια πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου». Μα καλά, όταν έχτιζε το σπίτι του ο κ. Μητσοτάκης δεν πλήρωνε για την κατασκευή του πριν ολοκληρωθεί το σπίτι; Για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος άρχισαν να πληρώνουν οι πολίτες το τέλος αναχώρησης επιβατών το 1992, εννέα χρόνια πριν αρχίσει η λειτουργία του. Η πληρωμή διοδίων πριν από την ολοκλήρωση του έργου δεν αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία, αλλά σωστή επιλογή, επειδή διευκολύνει τη χρηματοδότηση και συνεπώς την πραγματοποίηση μεγάλων έργων. Στη σημερινή Ελλάδα του Μνημονίου και της αποκοπής από τις αγορές, η πληρωμή διοδίων από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να γίνει κάποιο μεγάλο έργο.

Η ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στο φαινόμενο «δεν πληρώνω» ισοδυναμεί με δολιοφθορά σε βάρος της Ελλάδας. Διότι δεν κινδυνεύουν μόνο τα συγκεκριμένα έργα οδοποιίας, αλλά και τα μελλοντικά έργα παραχώρησης. Αν για παράδειγμα ματαιωθούν τα συγκεκριμένα έργα θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση του κόστους των έργων, δεδομένου ότι σήμερα δανειζόμαστε με επιτόκιο τετραπλάσιο εκείνου που ίσχυε όταν συνάφθηκαν οι συμβάσεις. Αλλά και η αναθεώρηση των συμβάσεων (για την οποία κακώς, κάκιστα ομιλεί το υπουργείο Υποδομών) για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις του Δημοσίου και οι αντιδράσεις μερικών χρηστών θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους. Το υπουργείο Υποδομών έχει μόνο μια υπεύθυνη επιλογή: Να επιβάλει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμβάσεων που έχουν κυρωθεί και έχουν ισχύ νόμου. Να φροντίσει να ολοκληρωθούν όλες οι απαλλοτριώσεις με ταχύτατους ρυθμούς. Να φροντίσει ώστε να σταματήσει αμέσως το παραμύθι «δεν πληρώνω». Ας υπάρχουν δυνάμεις της αστυνομίας που να επιβάλλουν την πληρωμή μέχρις ότου αποβάλουμε το συνήθειο «δεν πληρώνω».

Οι συμβάσεις παραχώρησης, που υποστηρίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθούν, μπορούσαν να είναι καλύτερες. Πρέπει όμως, καλές ή κακές, να τηρηθούν, διότι οι επόμενες θα είναι χειρότερες (λόγω επιτοκίου) και διότι η αναθεώρησή τους θα αυξήσει το κόστος των έργων και θα πλήξει βάναυσα τη συναλλακτική αξιοπιστία της Ελλάδας. Μπορεί το υπουργείο Υποδομών να μην το συνειδητοποιεί, αλλά το κυριότερο εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων στο σημερινό κλίμα είναι οι επενδύσεις με παραχώρηση. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να δώσουμε την εντύπωση ότι σπεύδουμε να αλλάξουμε συμβάσεις (κυρωμένες μάλιστα με νόμο) στην πρώτη διαμαρτυρία κάθε κ. Στρατή Λουπάτατζη και των ομοίων του.

Η επιδημία «δεν πληρώνω» έχει προσβάλει και το Δημόσιο. Και αυτό δεν πληρώνει: Τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία, τους εργολάβους, τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις, τους εξαγωγείς και πολλούς άλλους. Και αυτή η κρατική συμπεριφορά ισοδυναμεί με δολιοφθορά σε βάρος της Ελλάδας. Πρώτον, εδραιώνει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει στάση πληρωμών με συνέπεια να καθιστά δυσχερέστερη τη χρηματοδότησή της. Δεύτερον, επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι τα ελλείμματα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα ομολογούμενα. Τρίτον, προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας που στρεβλώνει την αγορά και διώχνει τις επενδύσεις.

Εχω γράψει και ξαναγράψει για τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που απολαμβάνουν οι φαρμακοποιοί. Οπως όμως μου έλεγε πριν από λίγες μέρες ένας φαρμακοποιός που διακινεί ακριβά φάρμακα των 2.000 ευρώ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) καθυστερεί τις πληρωμές από τον περασμένο Μάιο. Ο μικρός φαρμακοποιός χρηματοδοτεί δηλαδή τα ελλείμματα του κράτους! Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Αν συνεχιστεί η τακτική του «δεν πληρώνω» από το Δημόσιο, δεν θα εκπλαγώ αν οι ξένοι (Γερμανοί, Γάλλοι κ. ά.) που χρηματοδοτούν το πακέτο διάσωσης αρχίσουν να παρακρατούν ποσά για να εξοφληθούν οι επιχειρήσεις τους που περιμένουν επί μήνες στην ουρά πότε θα δεήσει το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του.

* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ.

alfie:
Μείωση διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα
Γράφει ο Δημήτρης Μπαλής

Αρκετά έως πολύ κατατοπιστικός ήταν ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις προθέσεις των νομοσχεδίων του υπουργείου για τα θέματα των αστικών συγκοινωνιών και για το θέμα των διοδίων. «Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε εμείς είναι, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης του θέματος αυτού στη συνολική διάστασή του, να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των διοδίων στην κατεύθυνση που έχουμε εξαγγείλει, της μείωσης των διοδίων, εκεί που ο δρόμος δεν είναι έτοιμος», επισήμανε ο υπουργός και πλέον, κατά τη γνώμη μου, δεν τίθεται ζήτημα παρερμηνείας.

Αυτό που γνωρίζαμε εδώ και καιρό, αυτό που έλεγε και προ ημερών ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ότι μέχρι τον Μάρτιο θα υπάρχει κατάληξη στις συζητήσεις με τους ομίλους εταιρειών των αυτοκινητοδρόμων και με τις τράπεζες (ξένες και ελληνικές) που χρηματοδοτούν τα έργα, αφορά τη μείωση των διοδίων στα τμήματα των δρόμων που είναι υπό ανακατασκευή. Τώρα ξεκαθαρίζεται η κατάσταση, με τα λεγόμενα του υπουργού, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι διόδια θα υπάρχουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. «Ο,τι γίνεται σήμερα σε σχέση με τα διόδια προκύπτει από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν και κυρώθηκαν με νόμο στη Βουλή το 2007. Δεν αποφασίζεται τώρα. Ο,τι ισχύει στην πράξη για τα διόδια ρυθμίστηκε το 2007, δεν το αποφασίζουμε εμείς και δεν ρυθμίζεται τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι το «δεν πληρώνω» που κάποιοι το βαφτίζουν κίνημα τόσο για τα διόδια όσο και για τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα αντιμετωπιστεί με μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα. Ισως όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί αν, για παράδειγμα, υπήρχε ένα δεύτερο σχέδιο για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, που θα αφορούσε τη χρηματοδότηση σε μια περίοδο κρίσης με χαμηλότερα διόδια. Αυτό δεν προβλέφθηκε το 2007 και τώρα, υπό κάποια πίεση, καλείται να γίνει. Προσωπικά, πριν από τις εκλογές είχα γράψει ότι με την οικονομική κατάσταση να δυσκολεύει, τις τιμές των υγρών καυσίμων να παίρνουν τα ύψη και τις μετακινήσεις να περιορίζονται, ακόμα και πιο ακριβά διόδια να βάλεις, πάλι δεν καλύπτουν το κόστος των έργων, τη λειτουργία και τη συντήρηση εντός των 30 ετών που είναι οι συμβάσεις.

Αυτό που μάλλον θα γίνει και που φαίνεται λογικό είναι να δοθεί τουλάχιστον μια 5ετία ακόμα, ώστε να μειωθούν τα διόδια αρκετά εκεί που γίνονται έργα, μια και ο υπουργός είπε ότι στα λοιπά σημεία δεν θα γίνουν αλλαγές. Και δεν είναι τυχαία αυτή η εξαγγελία πρόθεσης. Ο υπουργός γνωρίζει καλά ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 και σε όλους τους αυτοκινητόδρομους από τις αρχές του 2013, το δημόσιο θα λαμβάνει το 60%-70% (ανάλογα με τον δρόμο) των διοδίων, πέραν του ΦΠΑ, και προφανώς σκέφτεται τα έσοδα του Δημοσίου. Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια. Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου αντιλαμβάνεται ότι αν δεν υπάρχουν διόδια έργα δεν θα γίνουν, όμως τα βάρη που δεχόμαστε όλοι καθημερινά οδηγούν σε αγανάκτηση. Σε αυτό μόνο η πολιτεία θα δώσει λύση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

alfie:
Ελιγμοί εργολάβων για τα διόδια

Δύο χρόνια αναμένεται να καθυστερήσουν οι δρόμοι "Κόρινθος- Πύργος-Τσακώνα", "Αντίρριο- Ιωάννινα" και "Λαμία-Εγνατία (Ε65)". Ένα χρόνο θα καθυστερήσει το τμήμα "Μαλιακός-Κλειδί" της εθνικής οδού, ενώ ανάλογη θα είναι η καθυστέρηση για το τμήμα του ανατολικού άξονα Πελοποννήσου προς τη Σπάρτη. Κανονικά αναμένεται να παραδοθεί δρόμος "Κόρινθος-Καλαμάτα".

Οι κοινοπραξίες υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στον αργό ρυθμό των απαλλοτριώσεων.

Αναφορικά με τα διόδια, οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών δήλωσαν θετικοί απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για μείωσή τους στα υπό κατασκευή τμήματα των οδών. Δεν δεσμεύτηκαν, ωστόσο για το ποσοστό. Όπως σημείωσαν, "Είναι θέμα της συνολικής διαπραγμάτευσης". Χθες, ο υφυπουργός υποδομών, Γ. Μαγκριώτης προεξόφλησε μειώσεις που θα φτάνουν και στο 50%.

Οι κατασκευαστές θέτουν ζήτημα παράτασης του χρόνου εκμετάλλευσης των διοδίων, αν υπάρξουν μειώσεις.  Υποστηρίζουν ότι τα έσοδα από τα διόδια δεν έχουν καλύψει τις επενδύσεις που έχουν κάνει, ενώ λόγω κρίσης οι τράπεζες έχουν παγώσει τη χρηματοδότηση των έργων, την ίδια στιγμή που έχει μειωθεί και η ροή αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις Αφίδνες δεν πληρώνει διόδια ένα στα δέκα Ι.Χ. και πάνω από το 30% των φορτηγών. Υπσοτήριξαν ότι πίσω από την "ανυπακοή" των οδηγών φορτηγών κρύβονται εταιρείες που κερδοσκοπούν.

Οι εκπρόσωποι των κοινοπραξιών γνωστοποίησαν ότι ζήτησαν από την κυβέρνηση να προωθήσει ρύθμιση η οποία δεν θα θεωρεί απλώς παράβαση του ΚΟΚ τη διέλευση από τα διόδια χωρίς την καταβολή αντιτίμου, αλλά πλημμέλημα.
Ωστόσο, απέσυραν την απειλή ότι θα αποχωρήσουν από τα έργα. Αρκέστηκαν στις παραινέσεις προς τους ταξιδιώτες να πληρώνουν διόδια, επειδή είναι το "οξυγόνο" για την ολοκλήρωση των έργων αυτών που τα έχει ανάγκη η χώρα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση