Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 17:48:25

Αποστολέας Θέμα: Σκλήρυνση κατά πλάκας  (Αναγνώστηκε 7480 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιανουαρίου 2011, 16:35:16
Αναγνώστηκε 7480 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


«Πράσινο φως» για την κυκλοφορία του πρώτου χαπιού - Νέα θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του πρώτου  χαπιού για τη σκλήρυνση κατά πλάκας άναψε η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) εξέφρασε θετική γνώμη για το σκεύασμα Gilenya που περιέχει τη δραστική ουσία φινγκολιμόδη. Η εισήγηση  της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνιστά τη βάση για την απόφαση έγκρισης άδειας κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το χάπι προορίζεται για τους πάσχοντες από υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, που αποτελεί και την πιο συχνή μορφή της νόσου. Μέχρι σήμερα η ενδεδειγμένη θεραπεία ήταν ενέσιμη.

Σύμφωνα με την εταιρία που παράγει το σκεύασμα, διεξήχθη μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών που έδειξαν σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών -αυτό συνιστά και τρόπο μέτρησης της «δραστηριότητας» της νόσου.
 
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 500.000 άτομα στην ΕΕ και 2,5 εκατ σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μια εκφυλιστική νευρολογική πάθηση που κατά κανόνα προσβάλλει νέους και οδηγεί στην παράλυση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

26 Ιανουαρίου 2011, 16:42:12
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Στη χώρα μας έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ. & Fax: 210-9600131

Τηλ.:          213 2035323

E-mail:       samskp@otenet.gr
Διεύθυνση: Θ.Χ.Π.Α. Λεωφ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού)
                 167 77 ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ιστότοπος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

26 Ιανουαρίου 2011, 16:55:06
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
A Placebo-Controlled Trial of Oral Fingolimod in Relapsing Multiple Sclerosis [FTY720 Research Evaluating Effects of Daily Oral Therapy in Multiple Sclerosis (FREEDOMS)]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Oral Fingolimod or Intramuscular Interferon for Relapsing Multiple Sclerosis [Trial Assessing Injectable Interferon versus FTY720 Oral in Relapsing–Remitting Multiple Sclerosis (TRANSFORMS)]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3 Φεβρουαρίου 2011, 17:31:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Νέο φάρμακο αναστέλλει την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το φθινόπωρο του 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρας μας το πρώτο μη ενέσιμο φάρμακο για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την επιδείνωση της νόσου μέχρι και 45 χρόνια. Το νέο φάρμακο θα χορηγείται στους ασθενείς με μορφή κάψουλας, μία φορά την ημέρα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που έχει πλήξει 2.500.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και 10.000 στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα η θεραπεία της νόσου βασιζόταν σε ενέσιμα φάρμακα, αλλά το φθινόπωρο του 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας το πρώτο μη ενέσιμο φάρμακο. Πρόκειται για τη φινγκολιμόδη, η οποία μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου και θα χορηγείται με τη μορφή κάψουλας μία φορά την ημέρα.

Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η φινγκολιμόδη, συγκριτικά με την ενδομυικώς χορηγούμενη ινετερφερόνη β-1α, μειώνει σε ποσοστό 52% τις υποτροπές σε ένα χρόνο. «Το νέο φάρμακο, που θα χορηγείται από το στόμα, έχει πάρει έγκριση για να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία δεύτερης επιλογής, στην περίπτωση που αποτύχουν οι ενέσιμες θεραπείες ή για τις περιπτώσεις που πρέπει εξ΄ αρχής να ακολουθηθεί μια πιο επιθετική θεραπεία», εξήγησε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς,

Με αφορμή την ολοκλήρωση της ενημερωτικής εκστρατείας για την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με θέμα "Be my friend", ο Α. Ωρολογάς ανέφερε ότι, πριν ανακαλυφθούν οι θεραπείες, οι μισοί από τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, σε διάστημα 15 χρόνων από την εκδήλωση της νόσου, έπρεπε να χρησιμοποιούν κάποια υποστήριξη για να κινηθούν. Στην εποχή μας, με τη χρήση των φαρμάκων, η επιδείνωση μπορεί να καθυστερήσει έως και 45 χρόνια.

«Οι 6-7 ενέσιμες θεραπείες είχαν ένα αποτέλεσμα, το οποίο μπορούσε να καλύψει με ασφάλεια τον ασθενή. Αργότερα ήρθαν οι πιο επιθετικές θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα ή ανοσοκατασταλτικά, που είναι διπλάσια αποτελεσματικές, αλλά έχουν παρενέργειες. Η από στόματος θεραπεία είναι πιο εύκολη στη χορήγηση, αλλά, όπως όλα τα φάρμακα, έχει κάποιες παρενέργειες» πρόσθεσε ο Α. Ωρολογάς.

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν χορηγούνται φάρμακα με την πρώτη υποτροπή της νόσου, αλλά ο ασθενής παρακολουθείται κάθε εξάμηνο υποβαλλόμενος σε μαγνητική τομογραφία και μόνο εφόσον διαπιστωθεί κάποια μεταβολή κρίνει ο θεράπων ιατρός αν πρέπει να χορηγηθεί θεραπεία.

Το νέο φάρμακο (φινγκολιμόδη), που ήδη έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες της από στόματος χορηγούμενης θεραπείας είναι ο πονοκέφαλος, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα, η γρίππη, η διάρροια, η οσφυαλγία και ο βήχας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Ιουνίου 2011, 23:17:43
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας της εγκύου, γενικά δεν σχετίζεται με αρνητικό αποτέλεσμα στον τοκετό ή κίνδυνο για το νεογνό.

Προηγούμενες έρευνες αναφέρουν ότι μέχρι το ένα τρίτο γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας γεννούν μετά την εμφάνιση της πάθησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κατανοηθεί η επίδραση της σκλήρυνσης κατά πλάκας της μητέρας στο αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, που αποτέλεσε το αντικείμενο της νέας έρευνας με επικεφαλής την Dr. Helen Tremlett, του πανεπιστημίου British Columbia και του Vancouver Coastal Health Research Institutute, στον Καναδά.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από αρχεία του British Columbia μεταξύ του 1998 και 2009. Ερευνητές εντόπισαν 432 τοκετούς σε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.975 σε γυναίκες χωρίς τη νόσο συγκρίνοντας την ηλικία κύησης, το βάρος κατά τον τοκετό, και το είδος τοκετού. Επίσης εξετάστηκαν η ηλικία στην οποία εκδηλώθηκε η σκλήρυνση κατά πλάκας, η διάρκεια της πάθησης και ο βαθμός βλάβης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχαν σημαντικά διαφορετική μέση ηλικία κύησης ή βάρος κατά τον τοκετό σε σύγκριση με νεογνά που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες.

Μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή. Ερευνητές σημείωσαν ότι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας και υψηλότερα επίπεδα βλάβης είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για αρνητικό αποτέλεσμα στον τοκετό. Το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό και προτείνεται περαιτέρω έρευνα. Η ηλικία έναρξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας και η διάρκεια της νόσου δεν συνδέονταν με αρνητικά αποτελέσματα στον τοκετό ή στο νεογνό.

Η Dr. Tremlett δήλωσε ότι το εύρημα πως η πάθηση δεν συνδεόταν με αρνητικό αποτέλεσμα στην κύηση ή τον τοκετό θα πρέπει να καθησυχάσει τις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν οικογένεια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν πιο συχνά υπέρβαρες ή παχύσαρκες, γεγονός που σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν συμβουλές για βελτίωση του βάρους πριν την εγκυμοσύνη. Η σημασία του δείκτη μάζας σώματος και του αποτελέσματος που συνδέεται με την εγκυμοσύνη στη σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να διερευνηθεί σε νέες έρευνες, κατέληξε η ερευνήτρια M. van der Kop.

Λέξεις κλειδιά: σκλήρυνση πλάκας πολλαπλή 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8758 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαΐου 2010, 20:42:30
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
2904 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2015, 17:13:49
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
6320 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2020, 14:03:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12399 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2019, 08:03:40
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
4451 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Νοεμβρίου 2019, 00:15:51
από Argirios Argiriou