Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ
pzogr:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτή την αόρατη ανακοίνωση του προέδρου την έχει δει κανείς; Τελικά (ενώ παλιά διαβεβαίωναν ότι δεν αφορά επισκέψεις) θα πρέπει και οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί κτλ, που έχουν μόνο επισκέψεις να δώσουν τον οβολό τους στους ελεγκτές;
Argirios Argiriou:
27/03/2015
Σε παράταση των συμβάσεων – μέχρι 30 Ιουνίου - μεταξύ διαγνωστικών κέντρων και ΕΟΠΥΥ, προχωρά του υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, εντός δέκα ημερών, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων εργαστηριακής ιατρικής και Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Η νέα σύμβαση θα περιλαμβάνει ανακοστολόγηση κάποιων εξετάσεων με μείωση των τιμών τους, ενώ θα πρέπει όσοι πάροχοι δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση έργου με κάποια από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες για την ολοκλήρωση του ελέγχου των απαιτήσεών μας για το έτος 2013, να σπεύσουν άμεσα να το κάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται πλέον για τις εξετάσεις που διενεργούν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο σύστημα κλιμακωτού rebate σε περίπτωση υπέρβασης της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
GirousisN:
Βλέπουν νέο “νυστέρι” στις δαπάνες για την Υγεία.
Από “ξεσκόνισμα” περνούν όλα τα τιμολόγια που έχουν στείλει στον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, αλλά και φυσικοθεραπευτές, με τον Οργανισμό να επιχειρεί αφενός να εξαλείψει φαινόμενα προκλητής ζήτησης εκ μέρους των παρόχων, αφετέρου να εξοικονομήσει επιπλέον χρήματα από τις υπερβάσεις που τυχόν αποκαλυφθούν, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr οι επιχειρηματίες της Υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε μάλιστα χτες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όλοι οι ιδιώτες και οι εταιρείες που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό (πλην των ιδιωτικών κλινικών όπου ο έλεγχος έχει τελειώσει αλλά εκκρεμούν ακόμη ενστάσεις) θα πρέπει να προχωρήσουν σε σύναψη σύμβασης με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία για την υλοποίηση των ιατρικών – κλινικών ελέγχων των περιστατικών που κατέθεσαν το 2013 μέχρι και τις 10 Απριλίου, διαφορετικά ο ΕΟΠΥΥ θα διακόψει τις συμβάσεις.
Το ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να έχει επισημάνει μάλιστα πως στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία μέσα από τη δραστική μείωση των εκροών πόρων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Ο υποχρεωτικός διαχειριστικός έλεγχος εξάλλου στον οποίο υπόκειται όλοι οι πάροχοι πληρώνεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις Υγείας.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, οι παλιές οφειλές των ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ για τις διαγνωστικές κλινικές το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν όμως ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να δίνει μάχη “μέρα με την μέρα” προκειμένου να εξασφαλίσει τις τρέχουσες πληρωμές προς όλους τους συμβεβλημένους ιδιώτες (η πληρωμή αφορά τον Ιανουάριο), ελπίζοντας πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν τελικά μέχρι το τέλος του Μαρτίου τις εισφορές Υγείας. Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μόνο οι φαρμακοποιοί, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αναγκαστικά θα αναμένουν να μπει χρήμα στα ταμεία του Οργανισμού.
Στη συνάντηση που είχαν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στις αρχές της εβδομάδας ζητήθηκε ακόμη η γνωστοποίηση του πλαισίου συνεργασίας των παρόχων, δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί από πλευράς του Οργανισμού εάν ισχύει και για το 2015 το ανώτατο όριο διενέργειας εξετάσεων ανά πάροχο (πλαφόν), γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιβολή της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) και της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) για μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Πάντως το μείζον θέμα φέτος για τη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ είναι, όπως σημειώνει η διοίκησή του, η σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Ενώ αρχικά το υπουργείο Υγείας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της επιχορήγησης του Οργανισμού στο 0,6%, αυτή τελικά παρέμεινε “κολλημένη” στο 0,3%, ήτοι στα 525 εκατ. ευρώ ( από 633 εκατ. το 2014), όταν οι ανάγκες χρηματοδότησης για την ομαλή πληρωμή των υπηρεσιών περίθαλψης υπολογίζονται σε διπλάσιες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Τελικά (ενώ παλιά διαβεβαίωναν ότι δεν αφορά επισκέψεις) θα πρέπει και οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί κτλ, που έχουν μόνο επισκέψεις να δώσουν τον οβολό τους στους ελεγκτές;
--- Τέλος παράθεσης ---
H ανακοίνωση λέει: ""Γιατρών αμειβόμενων κατά πράξη και περίπτωση"". Οι επισκέψεις δεν είναι ούτε πράξη ούτε .... περίπτωση. Είναι στάνταρ ποσό. Δεν χρειάζονται να πληρώσουν άχρηστο χαράτσι στους ελεγκτές (το άχρηστο πάει στο ότι το έργο των ελεγκτών είναι να δικαιώσουν τα ποσά που, ούτως ή άλλως, είναι κομμένα βάσει του CB ή του πλαφόν). Ντροπή στη νέα κυβέρνηση αν το συνεχίσει αυτό πέραν του 2014.
pzogr:
Νομίζω ότι είναι πράξη και περίπτωση. Μάλλον γι'αυτό έβγαλαν διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ρητά ότι δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί που έχουν μόνο επισκέψεις (σημερινό).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση