Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Απριλίου 2024, 23:48:54

Αποστολέας Θέμα: Προκαλεί την κοινή λογική ο πρόεδρος του ΕΟΦ  (Αναγνώστηκε 2406 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Φεβρουαρίου 2011, 20:45:08
Αναγνώστηκε 2406 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Λέξη για την ταμπακιέρα δεν κάνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας για την αποκάλυψη, που έκανε την περασμένη Κυριακή το «Πρώτο Θέμα», ότι στην ιστοσελίδα «Νέα Υγεία», την οποία διαχειρίζονται φορείς, στους οποίους διαδραματίζει ηγετικό ρόλο, διαφημίζονται πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, τις οποίες, υποτίθεται ως πρόεδρος του Ελληνικού οργανισμού Φαρμάκου, πρέπει να ελέγχει.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα «http://neaygeia.gr», την οποία έχουν δημιουργήσει οι επιστημονικοί φορείς, που ελέγχει ο κ. Τούντας, είναι γεμάτη με διαφημίσεις από τις πανίσχυρες “Novartis”, “Novonordisk”, “Pfizer”, “GlaxoSmithkline”, “Merk Serono”, “Abott” και “Lilly”. Στην ίδια ιστοσελίδα διαφημίζεται και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ενώ έχει και δύο κρατικές διαφημίσεις – με τελευταίες τις καμπάνιες, που αφορούν στο κάπνισμα και στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ουσιαστικά δηλαδή η επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Τούντα επιχορηγείται από τους φαρμακοβιομηχάνους, κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας και ηθικής. Οι χορηγοί της ιστοσελίδας και των δραστηριοτήτων του κ. Τούντα είναι εταιρίες, που κατέχουν ηγεμονικές θέσεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου και λαμβάνουν τεράστια ποσά από το ελληνικό δημόσιο και τους ασθενείς.

Ως ιδιοκτήτες ή διαχειριστές της ιστοσελίδας αναφέρονται το  Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, η Ελληνική Εταιρεία Προαγωγής & Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας.

Στην ιστοσελίδα ακόμη και σήμερα (28 Φεβρουαρίου) αναφέρεται ο κ. Τούντας ως πρόεδρος της Ελληνική Εταιρείας Προαγωγής & Αγωγής Υγείας. Κατά την ίδια ημερομηνία για το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας αναφέρεται «υπεύθυνος του Κέντρου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γ. Τούντας». Όσο για τον τρίτο φορέα, που εμφανίζεται στο σχήμα ιδιοκτησίας και διαχείρισης της ιστοσελίδας, το  Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, ο κ. Τούντας διευκρινίζει στην απάντησή του ότι υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία τον περασμένο Μάιο και αντικαταστάθηκε.  

Παρότι το όνομά του υπάρχει φαρδιά πλατιά σε δύο σημεία της ιστοσελίδας με τον προαναφερόμενο τρόπο, την ίδια ώρα, που το συγκεκριμένο site φιλοξενεί τις διαφημίσεις των πολυεθνικών εταιριών, ο κ. Τούντας δεν νιώθει την παραμικρή ανάγκη να δώσει εξηγήσεις.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ φαίνεται να έχει τόσο στενές διασυνδέσεις με τις εποπτευόμενες από τον Οργανισμό πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες έχει ενοχλήσει έντονα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο κ. Τούντας άλλωστε δεν υπήρξε επιλογή του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά της προκατόχου του κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και λέγεται ότι η τοποθέτησή του προέκυψε από τις στενές του διασυνδέσεις με ανθρώπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος – οι οποίοι πάντως είναι αμφίβολο εάν εξακολουθούν να του παρέχουν στήριξη, μετά τον θόρυβο, που έχει προκληθεί.

Πολλοί στο κυβερνών κόμμα μιλούν για μείζον ηθικό θέμα, αφού δεν νοείται ο ελεγκτής να έχει τόσο στενές και αυτού του είδους σχέσεις με τον ελεγχόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ είναι ο επίσημος φορέας του κράτους που δίνει εγκρίσεις, ανακαλεί ή απαγορεύει την κυκλοφορία των φαρμάκων, έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα προς τούτο στη χώρα μας. Οι αποφάσεις δηλαδή του ΕΟΦ επηρεάζουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2011, 00:15:39 από alfie »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3245 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2014, 22:59:08
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
1956 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2018, 23:31:39
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
3676 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2018, 12:34:55
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
6619 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαΐου 2020, 01:27:55
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
5620 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαρτίου 2023, 23:12:34
από Argirios Argiriou