Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
17 Σεπτεμβρίου 2021, 00:44:59

Αποστολέας Θέμα: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  (Αναγνώστηκε 3918 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Μαρτίου 2011, 22:40:06
Αναγνώστηκε 3918 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Με συγχωνεύσεις και ανασχεδιασμούς νοσοκομείων, καθώς και αλλαγές στις υπηρεσίες υγείας, όπως η εισαγωγή μηχανογραφικών συστημάτων και η εφαρμογή διεθνών προτύπων διαχείρισης ασθενών, τα νοσοκομεία μπορούν να γίνουν αποδοτικά και να εξοικονομήσουν πόρους. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Σοφών για την Υγεία Νίκος Μανιαδάκης, αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες για τους Ελληνες, που, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των 27 χωρών όσον αφορά την εξυπηρέτησή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρόλο που πληρώνουν και μέσα από τη φορολογία αλλά και από την τσέπη τους!

«Το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών στις δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι 40%, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% - 25%. Τα λεφτά του πολίτη δεν πιάνουν τόπο, για να το πω απλά, και αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια. Οταν μηχανογραφήσεις το σύστημα υγείας, όταν ελέγξεις γιατί συνταγογραφούνται συγκεκριμένες εξετάσεις –οι γιατροί μας αποτελούν τη μεγαλύτερη «μηχανή συνταγογράφησης» στον κόσμο- γιατί γίνονται ορισμένες επεμβάσεις και τα συνδέσεις αυτά με το ιστορικό του ασθενή, όταν μπορέσεις να εισαγάγεις πρότυπα διαχείρισης των ασθενών βασισμένα στη διεθνή εμπειρία και επιστημονική γνώση, μόνον έτσι μπορείς να εξοικονομήσεις πόρους», τονίζει ο κ. Μανιαδάκης, εξηγώντας ότι, για να μειωθούν οι δαπάνες υγείας, οι προσπάθειες δεν πρέπει να επικεντρώνονται στο φάρμακο, που αφορά μόνο το 20% των συνολικών δαπανών, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών, που συνιστά το 80%.

 
Τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, η εξοικονόμηση πόρων αποτελεί μεν στόχο σε όλες τις κατηγορίες του μνημονίου, αλλά στην υγεία πρέπει να καλυτερεύσουν οι υπηρεσίες, διότι το υπάρχον σύστημα δεν ανταποκρίνεται ούτε στα σύγχρονα πρότυπα οργάνωσης υπηρεσιών ούτε στη σύγχρονη τεχνολογία. «Ποιο είναι το νόημα σε απόσταση 5, 10 ή 20 χιλιομέτρων να υπάρχουν δυο κλινικές που υπολειτουργούν και δε βγάζουν εφημερίες; Είναι καλύτερο για τους πολίτες να υπάρχει μια κλινική που να λειτουργεί σωστά, να εφημερεύει σωστά και να εξυπηρετεί. Πολλά νοσοκομεία μικρά, που υπολειτουργούν, δεν είναι απαραίτητο να κλείσουν, αλλά να αλλάξουν μορφή. Για παράδειγμα, ένα μικρό νοσοκομείο μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο αποκατάστασης, σε κέντρο νοσηλείας χρονίως πασχόντων, σε γηριατρικό κέντρο, δηλαδή σε μονάδες και πρότυπα παροχής που λείπουν από τη χώρα μας», υπογραμμίζει. Τα σύγχρονα νοσοκομεία είναι 200 - 400 κλινών, εφαρμόζουν τεχνολογίες αιχμής, όπως ρομποτική και μικροχειρουργική, και οι ημέρες νοσηλείας είναι λίγες. Ομως, οι «πληγές» των νοσοκομείων είναι, όπως λέει, ότι δεν έχουν αυτοτέλεια ούτε μηχανογράφηση, δεν ελέγχουν το κόστος τους, οι διοικήσεις τους εναλλάσσονται συνεχώς, επιλέγονται με μη αξιοκρατικές διαδικασίες, χωρίς συνήθως να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα, ενώ το σύστημα προμηθειών είναι προβληματικό. «Είμαστε στις τελευταίες χώρες της ΕΕ σχετικά με την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας. Δεν εφαρμόζουμε κλινικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες. Δεν υπάρχει καταγραφή, μέτρηση, αξιολόγηση και λογοδοσία για την ποσότητα και ποιότητα του παραγόμενου έργου, το κόστος παροχής υπηρεσιών, τα υγειονομικά αποτελέσματα και τους δείκτες», αναφέρει ο κ. Μανιαδάκης.

 «Είμαστε πίσω στα μέτρα...»

Παρά τις προσπάθειες να μπει τάξη στην υγεία, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπήρξε από την αρχή ολοκληρωμένη στρατηγική, αλλά μέτρα που παίρνονται από ασυντόνιστα κέντρα λήψης αποφάσεων και πάσχουν στην εφαρμογή. «Χάθηκε ένας χρόνος, χωρίς να προχωρήσουμε σημαντικά, και ενώ ΟΟΣΑ και τρόικα είχαν προτείνει μέτρα από το καλοκαίρι του 2009. Για λόγους εξοικονόμησης μειώθηκαν οι μισθοί στα νοσοκομεία και οι τιμές των φαρμάκων. Τα ασφαλιστικά ταμεία εξοικονόμησαν 750 εκατομμύρια ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία μειώθηκε 100-150 εκατομμύρια. Αυτά τα μέτρα όμως δεν αρκούν», αναφέρει ο κ. Μανιαδάκης. Οπως τονίζει, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τη φαρμακευτική δαπάνη δεν την επηρεάζουν τόσο οι τιμές όσο η ποσότητα και το μίγμα των φαρμάκων που καταναλώνουμε, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Η λίστα φαρμάκων έχει πολλές αδυναμίες. Θα πρέπει να βελτιωθεί για να εφαρμοστεί. Η χώρα μας κατάφερε με ένα νέο σύστημα τιμολόγησης να εξασφαλίσει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη. Τώρα προσπαθεί να τις μειώσει έμμεσα περαιτέρω μέσα από τη λίστα, αλλά χρειάζεται προσοχή, ώστε να μη μειώσει πολύ τις τιμές και δημιουργήσει αντικίνητρα για να έρχονται νέα φάρμακα στη χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Μανιαδάκης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

1 Μαρτίου 2011, 22:41:59
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Ο καθηγητής κ. Ν. Μανιαδάκης, διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μιλάει για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας

«Η περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στο κόστος περίθαλψης είναι αναπόφευκτη. Σε κάθε αναθεώρηση του Μνημονίου, οι υποχρεώσεις της χώρας μας αυξάνονται, παρά τις μειώσεις δαπανών, κυρίως στο φάρμακο».

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Ν. Μανιαδάκης, σε εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση και Ανάλυση της Υγειονομικής και Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα την Εποχή του Μνημονίου».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η υγεία και συνεπακόλουθα η οργάνωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες και αυτό προκύπτει διαχρονικά από πλήθος κοινωνικών ερευνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, οι ευρωπαίοι πολίτες δήλωσαν ότι η υγεία τους απασχολεί σχεδόν όσο και τα οικονομικά θέματα και η εργασία, και απαιτούν περισσότερους πόρους στην χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και των αντίστοιχων υπηρεσιών».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2011, 22:46:21 από alfie »

Λέξεις κλειδιά: ΣΟΦΩΝ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3209 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2009, 18:01:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1573 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Απριλίου 2012, 18:11:51
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
1601 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαΐου 2017, 13:34:46
από timex
1 Απαντήσεις
3150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Νοεμβρίου 2017, 01:04:37
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
15905 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2020, 18:38:31
από pzogr