ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Νέα λίστα ΜΗΣΥΦΑ!

<< < (8/11) > >>

Diamantius:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος3. Σε χώρες όπως η Ισπανία όπου τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία, 1 στους 3 ασθενείς που πηγαίνει να αγοράσει, φεύγει χωρίς φάρμακο γιατί ο φαρμακοποιός αναγνωρίζει ότι δεν το χρειάζεται. Πόσοι θα έφευγαν χωρίς φάρμακο αντίστοιχα από το Σ/Μ;

--- Τέλος παράθεσης ---
Ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα, όπου τα φάρμακα δίδονται αφειδώς χωρίς ιατρική συνταγή, και ας αναλογιστούμε πόσοι από τους ασθενεις που πηγαίνουν να αγοράσουν οποιοδήποτε φάρμακο φεύγουν από το φαρμακείο χωρίς αυτό.

--- Τέλος παράθεσης ---

Έχω συμφωνήσει πολλάκις με τον Δ. Κουναλάκη για την ανάγκη "binding" κάθε κουτιού φαρμάκου με τον AMKA ή το ΑΦΜ αυτού που το αγοράζει με ελεύθερη συνταγή. Βέβαια θα πρέπει να μου λύσετε και ζητηματάκια του στυλ "τι γίνεται με το ένα κουτί T4 που δίνει χωρίς συνταγή το φαρμακείο γιατί τελείωσε στον ασθενή πάνω στο χωριό και ο αγροτικός θα έρθει σε 2 εβδομάδες;". Και αυτό εντάσσεται στα φάρμακα που φεύγουν από το φαρμακείο χωρίς συνταγή. Ας μη μιλήσουμε για τα αντιβιοτικά όμως, ναι; Όσα δίνουν οι φαρμακοποιοί από ΒΛΑΚΕΙΑ, άλλα τόσα δίνουν με τηλεφωνική οδηγία συναδέλφων σας -και δεν προσμετρώ τις περιπτώσεις άσκοπης χορήγησης.

Μήπως όμως έχετε στοιχεία για το βαθμό που συμβαίνει αυτό; Ξέρω πάρα πολλούς συναδέλφους μου που έχουν τα ίδια μυαλά με μένα στο θέμα της φαρμακοθεραπείας και περνάνε από ιερά εξέταση όποιον τους ζητάει ακόμα και depon. Μπορείτε να μου αποδείξετε ότι η πλήρης απελευθέρωση θα ωφελήσει είτε τα δημόσια ταμεία είτε την τσέπη των ασθενών είτε την υγεία τους; Αν το κάνετε, με χαρά να συμφωνήσω μαζί σας.

Δ. Κουναλάκης:
Λοιπόν Διαμαντή, εμένα θα μου επιτρέψεις να είμαι με τους φανατικά μετριοπαθείς: Αυτούς βλέπουν το στόχο αλλά μετράνε και την απόσταση μέχρι το στόχο. Να εξηγηθώ:
- Όπως είπε και ο Βασίλης, η κατάσταση σήμερα στα φαρμακεία στα ΜΗΣΥΦΑ μόνο με την Ισπανία δεν συγκρίνεται. Μάλλον με super market της ΗΠΑ θα μπορούσες να το συγκρίνεις. Και να σου πω ότι έχω βρεθεί σε super market σε mall του Miami όπου παρακαλώ ο υπάλληλος φαρμακοποιός (ή ότι τελος πάντων ήταν-δεν του ζήτησα το πτυχίο του) με ζόρισε (ανάκριση το ονομάζω) για να πάρω ένα αντί-διαρροικό.
- Σαφώς και πολλοί γιατροί μοιράζουν φάρμακα από το τηλέφωνο γιατί ξέρουν ότι στο 90% των περιπτώσεων δεν θα τα συνταγογραφήσουν αυτοί τελικά. Εμπειρικά, από το δικό μου χώρο, σου λέω ότι εδώ και δύο χρόνια έπαψα να συνταγογραφώ την οποιαδήποτε αντιβίωση "χρωστούσε" ο ασθενής, είτε γιατί την έδωσε ο φαρμακοποιός είτε γιατί την είπε γιατρός από το τηλέφωνο ή την είχαν γράψει σε απλή συνταγή, ούτε καν των οδοντιάτρων. Η αίσθηση μου είναι ότι οι ασθενείς που περνούν από το ιατρείο μου έχουν μια μείωση της τάξης του 50% στην κατανάλωση αντιβίωσης πλέον. Θα προσπαθήσω να το τεκμηριώσω μόλις βάλω και τον καινούργιο λογισμικό φακέλου ασθενή που ετοιμάζω. Μια δημοσίευση τέτοια δεν θα ήταν άσχετη και θα θέτει αυτόματα την Ελλάδα στην ίδια κατάσταση με την Ισπανία-Πορτογαλία όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΣΑ. Σήμερα η Ελλάδα είναι η πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών ανά κάτοικο με την αμέσως επόμενη (Ισπανία) να έχει την 40% μικρότερη κατανάλωση. Τραγική κατάσταση αν το σκεφτείς.
- Σχετικά με το Τ4, που στο χωριό ο αγροτικός περνάει δύο φορές την εβδομάδα, έχω γράψει πολλάκις, ότι ο μόνος δανεισμός που επιτρέπεται είναι για χρόνια φάρμακα που έχουν ήδη συνταγογραφηθεί το τελευταίο εξάμηνο από γιατρό στο συγκεκριμένο ασθενή. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει εύκολα η ΗΔΙΚΑ, φτιάχνοντας ένα σύστημα όπου κανένα φάρμακο δεν βγαίνει εκτός φαρμακείου εάν δεν περαστεί εκεί (πληρωτικό ή μέσω ΕΟΠΥΥ) και που επιτρέπει δανεισμό, άλλα όταν πας να δώσεις δανεικό φάρμακο που δεν έχει συνταγογραφηθεί το τελευταίο εξάμηνο δεν θα σου το επιτρέπει.

Τώρα εγώ δεν είπα να πάνε οι γιατροί να πουλάνε φάρμακα, αλλά δεν πρέπει να κρίνουμε με τα ίδια επιχειρήματα και τους φαρμακοποιούς, ή αυτοί είναι πιο ίσοι;
Και αυτά περί Αγγλίας τα έχω ακουστά, μόνο που σε εμένα συμβαίνει το ανάποδο στο 95% των περιπτώσεων. Είμαι τόσο πολύ η εξαίρεση;

Αυτό που θέλω να καταλάβεις είναι ότι σε αυτή την φάση οι φαρμακοποιοί σκάβουν μόνοι τους το λάκκο τους. Γιατί για να καλύψουν κάποια λαμόγια στον κλάδο τους, δεν απαιτούν να μπει τάξη σε αυτό το σύστημα που θα τους επιτρέψει να απαιτήσουν και να διατηρήσουν την εφαρμογή της επιστημονικής τους υπόστασης και το ρόλο του ελέγχου στην χορήγηση των ΜΗΣΥΦΑ. Και ίσως, προλαμβάνετε ακόμη....

Diamantius:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτό που θέλω να καταλάβεις είναι ότι σε αυτή την φάση οι φαρμακοποιοί σκάβουν μόνοι τους το λάκκο τους. Γιατί για να καλύψουν κάποια λαμόγια στον κλάδο τους, δεν απαιτούν να μπει τάξη σε αυτό το σύστημα που θα τους επιτρέψει να απαιτήσουν και να διατηρήσουν την εφαρμογή της επιστημονικής τους υπόστασης και το ρόλο του ελέγχου στην χορήγηση των ΜΗΣΥΦΑ. Και ίσως, προλαμβάνετε ακόμη....

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν υπάρχει "κλάδος". Χρησιμοποιείς δεύτερο πληθυντικό, αλλά σου υπενθυμίζω ότι δεν με εκπροσωπεί ούτε ο ΠΦΣ, ούτε ο ΦΣΘ(εσσαλονίκης).
Οι διεκδικήσεις που αφορούν την επιστημονική υπόσταση του φαρμακευτικού επαγγέλματος θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή φυσικά. Αλλά τα λαμόγια που κάνουν κουμάντο δεν ξέρουν τι πάει να πει φαρμακευτική φροντίδα και ούτε φυσικά και η πλειοψηφία των βλασταριών τους που καταφθάνουν από τη Μπρατισλάβα. Οι όποιες κινήσεις γίνονται αυτή την περίοδο προέρχονται από φαρμακοποιούς της δικής μου γενιάς, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις παλαιότερων.

Τέλος πάντων, η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής επίσημων στατιστικών στοιχείων, μας κάνει να παραθέτουμε εκατέρωθεν προσωπικά παραδείγματα. Για να το τελειώσω πάντως, δε νομίζω ότι υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης, τουλάχιστον στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εγώ που κάνω μεταπτυχιακό στην Μ. Βρετανία και συναγωνίζομαι φαρμακοποιούς από όλο τον κόσμο με 10 και 15 χρόνια κλινικής εμπειρίας σε μεγάλα νοσοκομεία, βρίσκομαι στο άνω 5% της κατάταξης χωρίς να έχω απολύτως καμία "συστημική" βοήθεια (φαντάσου τι δομική υποστήριξη έχει ένας κλινικός φαρμακοποιός σε νοσοκομείο του NHS πχ, εν συγκρίσει με τον συνάδελφό του σε μια κλινική της Θεσσαλονίκης).

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η νοοτροπία και αυτή πρέπει να αλλάξει συλλήβδην στη συντριπτική πλειοψηφία τόσο των γιατρών όσο και των φαρμακοποιών. Όπως εσύ δεν αποτελείς σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό δείγμα του μέσου Έλληνα γιατρού, το ίδιο συμβαίνει και με μένα ή με τους 200-300 φαρμακοποιούς που ξέρω ότι εφαρμόζουν αυτά που λέω στην καθημερινή τους πράξη.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο μεγάλο πρόβλημα είναι η νοοτροπία και αυτή πρέπει να αλλάξει συλλήβδην στη συντριπτική πλειοψηφία τόσο των γιατρών όσο και των φαρμακοποιών. Όπως εσύ δεν αποτελείς σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό δείγμα του μέσου Έλληνα γιατρού, το ίδιο συμβαίνει και με μένα ή με τους 200-300 φαρμακοποιούς που ξέρω ότι εφαρμόζουν αυτά που λέω στην καθημερινή τους πράξη.

--- Τέλος παράθεσης ---

Τα είπες όλα σε μία φράση...!!!

Denominator:
Μεγαλύτερη η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Μεγαλώνει η λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜηΣυΦα), δηλαδή αυτών που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικά από τους γιατρούς και δεν αποζημιώνονται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, τα ΜηΣυΦα θα αυξηθούν σε όγκο, από 4% που είναι σήμερα, στο 10%, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε δαπάνες 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους καταναλωτές.

«Γιατί στη Γερμανία να είναι στο 18% και στην Ελλάδα στο 4%;» αναρωτήθηκε.

Πάντως, όπως είπε τα φάρμακα δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ αλλά μόνο από τα φαρμακεία.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση