Γενικά > Νομικά θέματα

Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;

<< < (22/99) > >>

Argirios Argiriou:
27-06-2013, Health Daily.

Ι.Σ.Πειραιά: ΖΗΤΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

Για διαχείριση αποθεματικών ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με το
θέμα του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ που αφορά την διάθεση-διαχείριση των αποθεματικών
του και την συμμετοχή του στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου Τράπεζας,
παρά την αντίθεση των Ιατρικών θεσμικών οργάνων, ζητάει σε επιστολή του
ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ). Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΙΣΠ στην εν
λόγω επιστολή: «Η κατάσταση στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (εκτός της ευαίσθητης ενότητας
που αφορά τα αποθεματικά του και τη συμμετοχή του σε αύξηση Μετοχικού
Κεφαλαίου Τράπεζας, τα οποία είναι αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα των
εισφορών των ασφαλισμένων του (αυτοχρηματοδότηση - χωρίς Κρατικό Πόρο),
ίσως εντός των προσεχών ημερών να αποβεί «μοιραία» για την βιωσιμότητά
του. Υφίστανται δε και άλλα προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις έκδοσης των
συντάξεων, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ιατρών για παροχή υπηρεσιών
τους, οι ασφαλιστικές ενημερότητες, καθώς και οι υποχρεώσεις του Ταμείου
για υγειονομικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του». «Αν δεν επιληφθείτε
άμεσα του θέματος και για άλλη μία φορά συμβεί οτιδήποτε στα αποθεματικά
μας, θα καταστήσουμε υπεύθυνο Εσάς, τις προηγούμενες Πολιτικές Ηγεσίες του
Υπουργείου, καθώς και τις ∆ιοικήσεις του ΤΣΑΥ και του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, που τα
διαχειρίστηκαν με τρόπο που έβλαψε το Ταμείο.
Οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις για την επίλυση των θεμάτων
που υπάρχουν», καταλήγει στην επιστολή του ο ΙΣΠ.

Argirios Argiriou:
25/07/2013. Καθημερινή.

Το μέλλον των Ταμείων.

[spoiler]Κύριο Αρθρο

Εν τη ρύμη του λόγου, σχεδόν ανεπίσημα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε χθες ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Εσπευσε όμως αμέσως να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπών στις συντάξεις. Μακάρι να έχει δίκιο ο κ. Γιάννης Βρούτσης, αλλά η αλήθεια είναι κάπως πιο περίπλοκη και αδυσώπητη. Υφεση, εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία και υπογεννητικότητα αποτελούν ένα τετράπτυχο εξαιρετικά απειλητικό, που κάποια στιγμή θα οδηγήσει αναγκαστικά σε σοβαρή μεταρρύθμιση του συστήματος, στη βάση της ανταποδοτικότητας. Ως τότε, πάντως, και ως πρώτο βήμα, καλό θα είναι να γίνει μια σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης των λειτουργικών δαπανών των ασφαλιστικών Ταμείων. Για να βρουν και χρόνο να προσαρμοστούν.[/spoiler]

thepap:
Παρακαλώ πολύ τη βοήθειά σας.
Μετά απο 5 έτη θητείας ως επιμελητής Β ανακάλυψα κι εγώ και το γραφείο μισθοδοσίας  ότι είμαι παλαιός ασφαλισμένος (λόγω κάποιων ενσήμων Ι.Κ.Α. που έχω προ του 1993) , αλλα μου έκαναν κρατήσεις μόνο για ΤΣΑΥ ενώ ήταν υποχρεωτικό να γίνονται κρατήσεις και για Δημόσιο.
Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα κρατήσεις υπερ Δημοσίου και θα μου ζητηθούν κρατήσεις αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια (καταστροφή δηλαδή) μετά απο έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους.
Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής

Μπορώ να απαρνηθώ τα λίγα ένσημα του ΙΚΑ και να συνεχίσω ως νέος ασφαλισμένος?

Με συμφέρει να πληρώσω αναδρομικά και να προσδοκώ 2 συντάξεις?

Εχω διαβάσει όλα τα παραπάνω αλλά δυστυχώς έχω μπερδευτεί.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν θέλω να δε απογοητεύσω αλλά εκτός από δημόσιο προβλέπονται αυξημένες κρατήσεις για τους παλιούς ασφαλισμένους για Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Εκτός αν έχουν υπολογιστεί ήδη στο ποσό που "χρωστάς".
(Οι νέοι ασφαλισμένοι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πληρώνουν τα παραπάνω ταμεία αφού δεν θα πάρουν τίποτα απ' αυτά)
Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι κρατήσεις για ΤΣΑΥ είναι μεγαλύτερες στους νέους ασφαλισμένους οπότε θα έχεις να λάβεις από εκεί μια (σημαντική πιστεύω) διαφορά (μάλλον με μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία).

Αν μπορείς να "απαρνηθείς" τα παλιά ένσημα του ΙΚΑ; Το βλέπω απίθανο.

Αν "συμφέρει" να πληρώσεις αναδρομικά και να προσδοκάς σε διπλή σύνταξη; Εκ πρώτης άποψης ναι, αλλά ποιος μπορεί να ξέρει τι θα ισχύει όταν φτάσουμε ποτέ σε ηλικία συνταξιοδότησης; Θα υπάρχει σύνταξη; Θα υπάρχει δεύτερη σύνταξη;

Δ. Κουναλάκης:
Αν καθίσουν να κάνουν συμψηφισμούς μάλλον θα χρειαστεί να σου επιστρέψουν χρήματα. Πρέπει να πας από την μισθοδοσία και να βρεις κάποιον να βάλει τα computer να υπολογίστουν εξ αρχής τις κρατήσεις σου.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση