Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Φεβρουαρίου 2020, 00:47:46

Αποστολέας Θέμα: Προσλήψεις στα Νοσοκομεία μέσω ΜΚΟ  (Αναγνώστηκε 7790 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιουλίου 2011, 12:38:10
Αναγνώστηκε 7790 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΜΚΟ 113 ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΜΕ 625 ΕΥΡΩ

 
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
Με τις συνοπτικές διαδικασίες της «ενοικίασης εργαζομένων» επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία.

 
Από τους stagiers στους νοικιασμένους εργαζομένους μέσω ΜΚΟ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Σε εφαρμογή έχει ήδη μπει το πρόγραμμα «Κοινωφελούς εργασίας», που προβλέπει προσλήψεις προσωπικού συχνά ανειδίκευτου, εκτός ΑΣΕΠ, μέσω ΜΚΟ, και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Κατ' αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο, με 5μηνες δηλαδή συμβάσεις, μισθό 625 ευρώ το μήνα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ένσημα που θα τα καλύπτει ο ΟΑΕΔ αποφασίστηκε να προσληφθούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» 113 άτομα. Πρόκειται για 30 νοσηλευτές Δ.Ε., 30 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 12 κοινωνικούς λειτουργούς, 6 εργοθεραπευτές, οδηγούς, τεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων κ.ά. Η ανάθεση έγινε απ' ευθείας στη ΜΚΟ «ΕΔΡΑ».

«Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά», είπε μιλώντας στην «Ε» ο ψυχίατρος διευθυντής του ΨΝΑ «Δαφνί», Θόδωρος Μεγαλοικονόμου: «Με κυριότερο το τι μπορεί να προσφέρει ένας νοσηλευτής με 5μηνη σύμβαση που, ώσπου να προσανατολιστεί και να καταλάβει "πού βρίσκεται", θα λήξει η σύμβασή του και θα φύγει. Το ίδιο ισχύει και για το λεγόμενο βοηθητικό προσωπικό, όπως π.χ. τις τραπεζοκόμους, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας. Το ίδιο για έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν εργοθεραπευτή κ.ο.κ.».

«Λάβετε υπόψη», πρόσθεσε ο κ. Μεγαλοικονόμου, «ότι πέρσι έφυγαν περί τους 120 εργαζομένους με σύνταξη και ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου για το 1 προς 10, δεν αντικαταστάθηκαν. Φέτος θα φύγουν με σύνταξη άλλοι τόσοι και φυσικά δεν πρόκειται ν' αντικατασταθούν. Το ίδιο και του χρόνου.

Αισχρές συμβάσεις

Το νοσοκομείο σε λίγο δεν θα μπορεί να λειτουργεί. Γι' αυτό χρησιμοποιούν αυτές τις αισχρές συμβάσεις και όρους πρόσληψης παρόμοιους με αυτούς των "συνεργείων καθαριότητας", δηλαδή με τη διαδικασία των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, όχι πια μόνο καθαριστριών, αλλά και νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και κατά τα φαινόμενα, σύντομα θα υπάρξουν εταιρείες που θα προσλαμβάνουν και θα νοικιάζουν άνεργους γιατρούς για ένα κομμάτι ψωμί».

Σύμφωνα με το ψυχίατρο διευθυντή, του ΨΝΑ «Δαφνί», «το υπουργείο και οι διοικούντες (με τη σιωπηρή συνενοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας) επωφελούνται από την κόπωση (λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού), το θυμό (λόγω και των δραστικών μειώσεων των αποδοχών) και επομένως, την απογοήτευση και τα αδιέξοδα εντός των οποίων αναγκάζεται να λειτουργεί το νυν υπάρχον προσωπικό, μέσα σ' ένα άκρως δυσλειτουργικό, υπό κατάρρευση και διαρκώς εκβαρβαριζόμενο σύστημα, για να περάσουν (ελπίζοντας να κάνουν και αποδεκτή) αυτή την ουσιαστικά δουλοκτητική συνθήκη εργασίας μέσα στο Δημόσιο. Πρόκειται, παραφράζοντας τον παλιότερο όρο "λεροποίηση" για την ιδρυματική εξόντωση των ψυχικά ασθενών και για το σύστημα ψυχικής υγείας της χώρας πριν από 25 χρόνια, για την πλήρη "Λοβερδοποίηση" της Υγείας.

Οχι μόνο οι 5μηνες συμβάσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά πρόκειται, αντιθέτως, να το επιδεινώσουν. Θα κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, που έχει το υπουργείο στα σκαριά, όσο κι αν τώρα το αρνούνται».

Τους φόβους του για το μέλλον του ΨΝΑ «Δαφνί» εξέφρασε ο κ. Μεγαλοικονόμου σχολιάζοντας τις αποφάσεις του υπουργείου: «Ξέρουμε ότι το "Δαφνί" αναφέρεται στα σχέδια του υπουργείου με την υποσημείωση "κλείσιμο", χωρίς κανείς να γνωρίζει τι εννοούν μ' αυτό.

Εισάγοντας ένα καθεστώς "ενοικιαζόμενων εργαζομένων" των 625 ευρώ και πιθανώς αυξάνοντας τον αριθμό τους τον επόμενο χρόνο, να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς μέσα στο (πάλαι ποτέ) "Δημόσιο", των επισφαλών και πρόσκαιρα εργαζομένων (θα δουλεύουν δίπλα δίπλα), που θα κάνει πιο εύκολη την αποπομπή των μονίμων ή, σε πρώτο στάδιο, τη διαπραγματευτική θέση των μονίμων.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει παλιότερα με τις προσλήψεις stage: είχε ήδη φανεί η χρεοκοπία του όλου εγχειρήματος και η ανάγκη μονιμοποίησης των stagiers. Απλώς τώρα η έκταση και η μορφή που παίρνει αυτή η διαδικασία με την πρόσληψη μέσω ΜΚΟ ξεπερνάει, από κάθε άποψη, κάθε προηγούμενο».

Η «Ε» ζήτησε από τον αναπληρωτή διοικητή του ΨΝΑ «Δαφνί» Λάμπρο Σκλαβούνο να σχολιάσει το επίμαχο θέμα των προσλήψεων και εκείνος δήλωσε: «Οι καιροί είναι δύσκολοι και το νοσοκομείο έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Η επιλογή αυτή ήταν λύση ανάγκης. Επιλέξαμε μια νόμιμη οδό, αφού οι προσλήψεις μέσο ΜΚΟ προωθούνται πλέον από το υπουργείο. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι οι αμοιβές αυτών των εργαζομένων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Από το να παραμείνουν άνεργοι όμως...». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/7/2011
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Φεβρουαρίου 2014, 20:00:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του Υπουργείου Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
14366 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Φεβρουαρίου 2009, 23:01:17
από Αγωνιστική Παρέμβαση
4 Απαντήσεις
6848 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Σεπτεμβρίου 2011, 13:47:30
από Ωφελέειν
0 Απαντήσεις
3195 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2014, 12:15:58
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
12634 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουνίου 2015, 20:24:37
από Ορθοπαιδικός
25 Απαντήσεις
14499 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιανουαρίου 2020, 16:16:37
από Ronald