Γενικά > Νομικά θέματα
01/03/2011. Αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔυστυχώς ή ευτυχώς δεν σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο.
Ο καθένας απο εμας διαβαζει τα διαφορα μηνυματα στα διαφορα φορα με τα δικα του γυαλια...
Σε αυτό ίσως να παίζει ρόλο η ηλικία του,η παιδεία του,τα βιώματά του αλλά και και το κατα πόσο ο ίδιος "συμπάσχει" με ασθενείς που πάσχουν απο μεταβολικά νοσήματα...
Δε θα αλλάξω λοιπον το μηνυμα μου.Ουτε θα το τροποποιήσω.
Πραγματικά πιστεύω πως η λίστα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ασθενείς να κάνουν δίαιτα-διατροφή, γιατί δε θα χρειάζεται να ξοδεύουν μια περιουσία αγοράζοντας τις τροφές που πρέπει να τρώνε.
Από εκεί και πέρα, αν θέλουν οι διαχειριστές ας διαγράψουν το μήνυμα μου.
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι παραπάνω τροφές απευθύνονται σε άτομα με σοβαρά μεταβολικά νοσήματα που απαιτούν ειδική διατροφή.
Μπορείς να μας δώσεις μερικά παραδείγματα στα οποία οι ασθενείς μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δίαιτα-διατροφή (σύμφωνα με την άποψή σου) και να αποφύγουν τα παραπάνω ακριβά σκευάσματα; Τα οποία, με την ευκαιρία, αποζημιώνονται μερικώς ή πλήρως από τα ταμεία, γι' αυτό και η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ. Αναρωτιέμαι γιατί να μην κάνουν τη συγκεκριμένη εναλλακτική δίαιτα-διατροφή (σύμφωνα με την άποψή σου) τόσο καιρό.
Στα υπόλοιπα σχόλιά σου (περί γυαλιών, ηλικίας, παιδείας κλπ) συμφωνώ απόλυτα.
Δ. Κουναλάκης:
Υπάρχουν ακραίες καταστάσεις πάντως. Να σκεφτείς ότι υπάρχουν γάλατα όσο ένα ποτήρι που κάνουν 15 ευρώ. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτή την διαφορά στην τιμή. Επίσης, από ότι έχω ακούσει υπάρχουν και σκευάσματα ίδιας τροφής από διαφορετική εταιρία με αναλογίες κόστους 1:3 ή 1:2 Φαντάζομαι ότι όταν τίθεται θέμα επιλογής πρέπει να υπάρχει συμμετοχή του ασθενή.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥπάρχουν ακραίες καταστάσεις πάντως. Να σκεφτείς ότι υπάρχουν γάλατα όσο ένα ποτήρι που κάνουν 15 ευρώ. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτή την διαφορά στην τιμή. Επίσης, από ότι έχω ακούσει υπάρχουν και σκευάσματα ίδιας τροφής από διαφορετική εταιρία με αναλογίες κόστους 1:3 ή 1:2 Φαντάζομαι ότι όταν τίθεται θέμα επιλογής πρέπει να υπάρχει συμμετοχή του ασθενή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν ακραίες καταστάσεις σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει περιθώριο επιλογής και επομένως μονοπώλιο. Όμως κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε κάτι διαφορετικό-εναλλακτικό.
Όμως με σχόλια όπως αυτό:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠραγματικά πιστεύω πως η λίστα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ασθενείς να κάνουν δίαιτα-διατροφή, γιατί δε θα χρειάζεται να ξοδεύουν μια περιουσία αγοράζοντας τις τροφές που πρέπει να τρώνε.
--- Τέλος παράθεσης ---
και αυτό:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟριστε μια ευκαιρία να ξεκινήσει κάποιος δίαιτα...
--- Τέλος παράθεσης ---
τι ακριβώς προτείνει η συνάδελφος ως εναλλακτική δίαιτα-διατροφή αντί των συγκεκριμένων ειδικών (και ακριβών) τροφών;
iasis:
Καλησπέρα.
Το κόστος των σκευασμάτων ειδικής διατροφής που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 150€ για ηλικίες κάτω των 18 ετών και 100€ για 18 και άνω.
Argirios Argiriou:
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016
Κύκλωμα γιατρών ΕΣΥ!
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr
Δεν είναι μόνο τα επιθέματα για κατακλίσεις, όπου είχαμε πάρτι στον ΕΟΠΥΥ. Νέες έρευνες εντόπισαν μεγάλο κύκλωμα με διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ, που καταλήστευαν τον οργανισμό. Το κύκλωμα χρέωνε σε εικονικούς ασθενείς για ανύπαρκτες ασθένειες σκευάσματα ειδικής διατροφής με τις συνολικές χρεώσεις σε βάρος του δημοσίου να αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο! ( Να φανταστεί κανείς ότι οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ στοιχίζουν συνολικά γύρω στα 80 εκατομμύριο τον χρόνο και ο ΕΟΠΥΥ δεν τους πληρώνει κιόλας).
Οι έλεγχοι κατέδειξαν ότι στο κύκλωμα συμμετέχουν συγκεκριμένες εταιρείες και φαρμακεία, από τα οποία γίνεται η προμήθεια των προϊόντων αυτών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση διευθυντή γιατρού κρατικού νοσοκομείου της Αθήνας, ο οποίος έκανε το εξής απίστευτο: Συνταγογράφησε προϊόντα ειδικής διατροφής για ασφαλισμένο στην επαρχία, ο οποίος ήταν κατάκοιτος, τρόφιμος γηροκομείου, τον οποίο δεν είχε εξετάσει!
Μάλιστα, η σφραγίδα και η υπογραφή του ελεγκτή γιατρού, που ενέκρινε τη δαπάνη (επίσης στην Αθήνα) κατά δήλωση του ιδίου είχε πλαστογραφηθεί. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ στη Δικαιοσύνη.
Σε άλλη μία περίπτωση, Διευθυντής Κέντρου Υγείας της Αττικής, με ειδικότητα γενικής ιατρικής, διαπιστώθηκε ότι είχε εκδώσει κατά την ίδια ημερομηνία πανομοιότυπες συνταγές για χορήγηση προϊόντων ειδικής διατροφής σε τροφίμους του ίδιου γηροκομείου. Στην περίπτωση αυτή, έχουν ήδη ζητηθεί να επιστραφούν «τα κλεμμένα» από την προμηθεύτρια εταιρεία και εναντίον του γιατρού έχουν κινηθούν οι διαδικασίες για την πειθαρχική και ποινική του δίωξη.
Απίστευτη περίπτωση
Ανάμεσα στις υποθέσεις που ανέδειξαν οι έρευνες του ΕΟΠΥΥ ξεχωρίζει η περίπτωση ασφαλισμένου, ο οποίος προς μεγάλη του έκπληξη, ενημερώθηκε από εταιρεία προϊόντων ειδικής διατροφής ότι μπορεί να παραλάβει δωρεάν σκευάσματα «που θα του κάνουν» καλό – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στους επιθεωρητές του οργανισμού, που τον εξέτασαν.
Ακούστε τι είχε συμβεί εν αγνοία του και πως ορισμένοι επιτήδειοι ξεγελούν ανυποψίαστους ηλικιωμένους, καταληστεύοντας το δημόσιο. Ο ασφαλισμένος δέχθηκε την προσφορά και υπέγραψε μάλιστα και δήλωση – εξουσιοδότηση προς την εταιρεία να προχωρήσει στα δέοντα. Στη συνέχεια, ο ίδιος και η σύζυγός του παρέλαβαν από την εταιρεία προϊόντα ειδικής διατροφής με την ένδειξη «σύνδρομο βραχέως εντέρου – φλεγμονώδης νόσος του εντέρου».
Το σύνδρομο του βραχέος εντέρου (ΣΒΕ) είναι μία κατάσταση που προκύπτει μετά από εκτομή μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα πέψης και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Οι κυριότερες αιτίες είναι οι εξής: ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος έντερου (νόσος Crohn), τραύμα, κακοήθης όγκος, ομφαλοκήλη κλπ.
Στην κατηγορία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου συμπεριλαμβάνονται δύο κύριες παθήσεις, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι δύο αυτές καταστάσεις μοιάζουν μεταξύ τους και αποδίδονται σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού μηχανισμού του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα σχετίζονται κυρίως με τη φλεγμονή του εντέρου και περιλαμβάνουν διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, τεινεσμό (επώδυνη προσπάθεια κένωσης) κοιλιακό άλγος, πυρετό, απώλεια βάρους.
Ο έλεγχος λοιπόν έδειξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του δεν είχαν επισκεφθεί το γιατρό, που είχε κάνει τη συνταγογράφηση και φυσικά δεν έπασχαν από σύνδρομο βραχέως εντέρου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Μάλιστα, ο ασφαλισμένος είναι υπέρβαρος και επομένως δεν είχε καμία ανάγκη ενίσχυσης της διατροφής του με ειδικά σκευάσματα.
Τελικά, όπως είπε στους επιθεωρητές, τα παρέλαβε και τα μοίρασε στη γειτονιά. Σημειώνεται ότι είχε υποβληθεί σε επέμβαση πριν από 10 χρόνια, γεγονός που φαίνεται να εξηγεί πως τον εντόπισαν οι επιτήδειοι από την προμηθεύτρια εταιρεία. Ήδη, πάντως, έχουν επιστρέψει τα χρήματα και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της προς τη Δικαιοσύνη.
Ποια νοσήματα
Πρόκειται για σκευάσματα, που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή των πασχόντων από παθήσεις, όπως:
μεταβολικά νοσήματα (π.χ. φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία),
κοιλιοκάκη,
δυσαπορρόφηση από:
α) φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
β) σύνδρομο βραχέος εντέρου, εκτομή ειλεού,
γ) μερική γαστρεκτομή με γαστρονηστιδοαναστόμωση (Billroth II),
δ) ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα (έως 3 χρόνια χορήγηση των ειδικών προϊόντων),
ε) ακτινική εντερίτιδα και ακτινική οισοφαγίτιδα στ) αγαμμασφαιριναιμία,
κυστική ίνωση (χορηγούνται ειδικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και σύμπλεγμα βιταμινών ABDEK),
σε βαριά πάσχοντες που σιτίζονται μέσω γαστροστομίας ή/και νηστιδοστομίας
μυασθένεια, νόσο Parkinson, νόσο κινητικού νευρώνα, σύνδρομο Down (χορηγείται ειδικό συμπλήρωμα συνένζυμου COQ−10).
Η νομοθεσία
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για την πιστοποίηση της νόσου, απαιτείται γνωμάτευση Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής, Κλινικής του ΕΣΥ ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου σχετικής με την πάθηση ειδικότητας κατά περίπτωση, στην οποία αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων και σκευασμάτων, καθώς και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ.
Η διοίκηση του οργανισμού έχει δώσει εντολή για την επιβολή κυρώσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, προχωρεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των προϊόντων αυτών, θέτοντας φραγμό στη σπατάλη και επιπλέον, έχει δοθεί εντολή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, ώστε να μειωθούν κατακόρυφα οι τιμές αποζημίωσης.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση