Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Χαλαρή κουβέντα

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ

<< < (6/44) > >>

Rose:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγώ προσωπικά έχω σπουδάσει αυτό που αποκαλείται "κλασσική ιατρική" 15 χρόνια. Γιατί;
Δε θα μπορούσα να κάνω μερικά εμβριθή σεμινάρια και να χρησθώ θεραπευτής;
Είναι ίσα κι όμοια;
--- Τέλος παράθεσης ---

'Εχετε την εντύπωση πως εναλλακτικοί θεραπευτές δεν έχουν σπουδάσει, και δεν έχουν ασχοληθεί ίσως ακόμα περισσότερα χρόνια? Σίγουρα υπάρχουν και τσαρλατανισμοί1, όμως υπάρχουν και αρκετοί σοβαροί ερευνητές, και επιστήμονες, και στο χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής, καθώς και εμπειρικοί θεραπευτές, όπως οι μαμές του χωριού, που κυνηγήθηκαν αλόγιστα, από το μονοπώλιο της κλασσικής ιατρικής, με μεγάλο αντίτιμο για την κοινωνία.

Ας αφήσουμε τους ασθενείς, ελεύθερα να επιλέξουν την θεραπεία τους, και όχι να τους επιβάλλουμε εμείς το ορθό, διότι έχουμε αποτύχει, να τους θεραπεύσουμε.  Η κοινωνία μας, σήμερα νοσεί επικίνδυνα σε πάρα πολλούς τομείς.

'Οποτε θέλει ένας ασθενής θα προσεγγίσει τον κλασσικό γιατρό, όποτε θέλει επίσης έχει κάθε δικαίωμα, να βρει καταφύγιο σε κάποια εναλλακτική θεραπεία.  Είναι δικαίωμα του, να πάρει ένα βοτάνι για το στομάχι του, από το χημικό ή συνθετικό φάρμακο της φαρμακοβιομηχανίας, με πλήθος παρενέργειες2 που θα το χορηγήσει ένας κλασσικός γιατρός.

'Εχει δικαίωμα να πάρει βαλεριάνα, ή ακόμα 5htp3 για το stress, από το Ladose ή prozak4 που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, καθώς και πλήθος άλλα ψυχοφάρμακα έχουν καταγραφεί ως ψυχοτρόπα που επηρεάζουν αρνητικά5 τον ψυχισμό.

Για να καταλήγουμε, συμφωνούμε πως υπάρχουν τσαρλατανισμοί, στο χώρο των "εναλλακτικών", αλλά υπάρχουν και εγκλήματα στο χώρο των "κλασσικών". 'Ολη αυτή η βιομηχανία σαρκός που έχει στηθεί εναντίον του ανθρώπου, ξεσηκώνει μία Νέμεση κατά του φασισμού μιας συντεχνίας. Η κλασσική ιατρική δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί στο χώρο της υγείας, και όχι να αποτελεί μονοπώλιο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥπάρχει κάποια αυθύπαρκτη υποχρέωση , οι "εναλλακτικές" μορφές θεραπείας να μην έχουν αγοραία χαρακτηριστικά?
Με βάση ποια λογική?
Η κλασσική ιατρική είναι εκτός αγοράς?
Είναι μόνο κοινωνική προσφορά και νοιάξιμο?
--- Τέλος παράθεσης ---

'Οποιος προσφέρει υπηρεσία έχει δικαίωμα να πληρώνεται. Αν επιλέγει ή όχι να πληρώνεται είναι διαφορετικό ζήτημα.

Στην Αρχαία Ελλάδα, η θεραπευτική και η διδασκαλία ήταν δωρεάν, εξίσου και ο όρκος του Ιπποκράτη6. Δινόταν όμως από τους ασθενείς Δωρεές, ότι ήθελε ο καθένας, και ότι μπορούσε, στα Ασκληπιεία (ολιστικά λαϊκά θεραπευτήρια), για την υπηρεσία που πρόσφεραν οι θεραπευτές, οι οποίοι παρήχαν μία ολιστική προσέγγιση, δηλαδή και σωματική και πνευματική θεραπεία.

_________________________________________________________________________________________

1 πχ. Ρέικι: θεραπευτής σε μια μέρα  :D
2 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5 feature=related

6Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή. Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου. Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία. Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο.

Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη. Παρομοίως, δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση. Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη μου. Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά. Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα...

Denominator:
Χορηγείται η φλουοξετίνη στο στρες;  ??? ??? ???

Δ. Κουναλάκης:
Δυστυχώς, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.... στη θεραπευτική. Στόχος όλων είναι η θεραπεία του ασθενή και όχι η θεραπεία της νόσου.

Και η δυσκολία στο πρώτο βήμα είναι θέμα ορισμού. Αλήθεια, τι διαφορά έχει η ασθένεια από την νόσο και την αρρώστια; Τι διαφορά έχει ο ασθενής από τον άρρωστο;
Η νόσος είναι αντικειμενική αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη του οργανισμού αλλά και των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων. Είναι το gold standard. Η αρρώστια είναι η επιβεβαιωμένη αντικειμενική έκφραση της νόσου. Η ασθένεια είναι η υποκειμενική έκφραση της νόσου κατά τον ασθενή. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η αρρώστια μπορεί να απουσιάζει παρουσία της νόσου, αλλά και η νόσος μπορεί να απουσιάζει παρουσία της ασθένειας. Μπορείς επίσης να έχεις νόσο και αρρώστια αλλά όχι ασθένεια, ή νόσο και ασθένεια αλλά όχι αρρώστια. Η ταμπέλα του "ασθενή" μπαίνει από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή το κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ η ταμπέλα του "αρρώστου" είναι η ταμπέλα που βάζει ο θεραπευτής. Όποιος δεν καταλαβαίνει τι λέω, ας δοκιμάσει να εξηγήσει σε έναν ανοϊκό ότι έχει πρόβλημα υγείας....

Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι τόσο σε καπιταλιστική κοινωνία όσο και κομουνιστική κοινωνία (έβαλα τα δύο άκρα) η αποχή από την εργασία σημαίνει γρανάζια που δεν λειτουργούν στο "τέλεια" σχεδιασμένο κοινωνικό σύστημα, και υπάρχουν δύο τρόποι: Να τα αντικαταστήσεις ή να τα θεραπεύσεις. Κάθε κοινωνία και πολίτευμα επιλέγει πάντα το μικρότερο κόστος και εδώ αρχίζει το αγοραίο του πράγματος ή το πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, η ασθένεια, η υγεία. Και καμιά κοινωνία δεν ενδιαφέρεται να θεραπεύσει τη νόσο, όλες ασχολούνται με την ασθένεια. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποκλίσεις από θεραπευτή στην ασθένεια, το γιατρό, τον παπά, τον μάγο, τον σύντροφο, και μια ανώτερη ίσως δύναμη που μπορεί να είναι από μια πνευματική ενέργεια μέχρι ένα UFO. Και η συμμετοχή του καθενός εξαρτάται από την παρουσία και την διαθεσιμότητα του χρήματος.

Το τρίτο πρόβλημα αρχίζει με την προσπάθεια τον τελευταίο αιώνα να ταυτιστεί η αρρώστια με την ασθένεια. Έτσι, η ιατρική (και οι θεραπευτές της) που ασχολείται με την αρρώστια να απορρίπτει την ασθένεια. Και οι λοιποί θεραπευτές να αφήνουν την ασθένεια και να θεωρούν ότι έχουν θέση στην θεραπεία της αρρώστιας.

Και ιδού τα αποτελέσματα.....

Συνεπώς, το θέμα έχει τρία πεδία:
α) το θέμα της αρρώστιας με εκπρόσωπο τον Παπαδόπουλο (βάλτε και μένα εδώ, χωράω...)
β) το θέμα της ασθένειας με εκπρόσωπο τη rose
γ) το φιλοσοφικο-κοινωνικό-οικονομικό θέμα με εκπρόσωπο τον Μακρέα και τον σταθερό "Συμφωνητή" του Βέρρα.

Θέλετε να συνεχίσουμε; εμένα πάντως μου θυμίζει το άλυτο τρίπτυχο: Πυρ, γυνή και θάλασσα.... με ότι συνειρμούς μπορείτε να κάνετε....

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΧορηγείται η φλουοξετίνη στο στρες;  ??? ??? ???

--- Τέλος παράθεσης ---
άστο .... θέλεις απάντηση;


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτην Αρχαία Ελλάδα, η θεραπευτική και η διδασκαλία ήταν δωρεάν, εξίσου και ο όρκος του Ιπποκράτη6. Δινόταν όμως από τους ασθενείς Δωρεές, ότι ήθελε ο καθένας, και ότι μπορούσε, στα Ασκληπιεία (ολιστικά λαϊκά θεραπευτήρια), για την υπηρεσία που πρόσφεραν οι θεραπευτές, οι οποίοι παρήχαν μία ολιστική προσέγγιση, δηλαδή και σωματική και πνευματική θεραπεία.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτά που τα βρήκες;;;;;; έχουμε πηγή; το δωρεάν εννοώ.

Denominator:
@Δ. Κουναλάκης: Μου αρέσει όπως το θετεις. Μιλάμε σε Λομπατσέφσκειο χώρο. Δεν είναι κακό αυτό, αρκεί να μην έρχεται εις βάρος του πάσχοντος. Α, ναι. Αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι καλό είναι να κάνουν εν τέλει μία βόλτα από κάποιο Ροδόκηπο. Γιατί όχι, αν αυτό ψάχνουν να βρουν;  :-\

Καληνύχτα! Πρέπει να μαζέψω δυνάμεις για να δω κανένα "κλασσικό" άρρωστο!  ;D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση