Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Χαλαρή κουβέντα

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ

<< < (2/44) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ ομοιοπαθητική λειτουργεί ενεργειακά, ανάλογα με το πλασέμπο.

--- Τέλος παράθεσης ---
Aυτό έχει αποδειχθεί για την ομοιοπαθητική (χωρίς αναφορά στη λέξη "ενεργειακά").

--- Τέλος παράθεσης ---

μμμ Κάνε και το "ανάλογα" να γίνει "όπως" και νομίζω ότι είμαστε ΟΚ

Προσωπικά, είμαι της άποψης πως ο στόχος είναι να θεραπευτεί ο ασθενής. Ότι τον θεραπεύει, όπως τον θεραπεύει είναι αποδεκτό. Και η αυθυποβολή έχει επίσης τεκμηριωθεί επιστημονικά ειδικά σε σχέση με την αντίληψη του πόνου και τις πρωτεϊνες του "stress"
Το εάν θα είναι πλασέμπο ενεργειακό (δηλαδή φραγκάτο) ή μη ενεργειακό (δηλαδή αλευράκι) καθόλου δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.
ΑΛΛΑ:
Φεύγοντας από την θεραπεία με το πλασέμπο και συζητώντας την διαδικασία έχουμε το δικαίωμα του "ψέματος" στον ασθενή ή η ομοιοπαθητική έχει φτιάξει ένα τέλειο ενεργειακό παραμύθι που το πιστεύουμε και οι ίδιοι για να μη νιώθουμε (κάποιοι από μας τουλαχιστον) τύψεις ότι κοροϊδεύουμε τον ασθενή με ένα (ενεργειακό) placebo ;

Denominator:
Ως ιατρός το placebo πάντα το χορηγώ δωρεάν κατόπιν ενημέρωσης του ασθενή...  ;D

Rose:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΩς ιατρός το placebo πάντα το χορηγώ δωρεάν κατόπιν ενημέρωσης του ασθενή...  ;D
--- Τέλος παράθεσης ---

Είναι σημαντικό να μην ξεγελάμε ανθρώπους, αλλά να ενεργοποιούμε την ψυχική τους διάθεση για αυτοθεραπεία.  Σε αυτή τη περίπτωση, αν ενημερώσουμε κάποιον πως του δίνουμε ένα placebo, χάνεται όλη η θεραπευτική δυναμική του placebo, διότι ο ασθενής χάνει την πίστη του, πως το φάρμακο θα τον θεραπεύσει.  Θεωρώ όμως, πως υπάρχουν πολύ καλύτερες τεχνικές ψυχολογικής ενεργοποίησης προς αυτοθεραπεία, από τη χρήση ενός placebo.

Η λύση του placebo δοκιμάστηκε, ως κλινική έρευνα, για να αποδείξει πως ο κάθε άνθρωπος κατέχει ψυχικές δυνάμεις, που μπορούν να δράσουν θετικά, στην αυτοθεραπεία του.

Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να ξεκαθαριστεί πως η Ομοιοπαθητική δεν είναι placebo, αλλά λειτουργεί ανάλογα με το placebo.  
Με άλλα λόγια δεν είναι ούτε ψέμα, ούτε απάτη, αλλά εναλλακτική θεραπευτική, που επιδρά ως ψυχοτρόπα ουσία, χωρίς παρενέργειες.  

Θα επανέλθω σύντομα, με κατάθεση περισσότερων στοιχείων, έτσι ώστε να εμβαθύνουμε επιστημονικά, στην μεταφυσική διάσταση της ομοιοπαθητικής, ή της εναλλακτικής θεραπευτικής, μια και είναι σημαντικό να αποδεχτούμε πως όλες οι ασθένειες είναι ψυχοβιολογικά φαινόμενα, αλλιώς δεν θα είχε έννοια, η ανάπτυξη της ψυχιατρικής ή της κλινικής ψυχολογίας, ως επιστήμες, άσχετα από το πόσο αποτελεσματικές είναι, στην σημερινή τους "μοντέρνα" έκφραση, βάση αμερικάνικων προτύπων (DSM)1.

Χαίρομαι όμως που υπάρχει διάθεση εντρύφησης, μια και είναι σημαντικό ειδικά σήμερα, που υπάρχει μία έντονη επιστροφή σε εναλλακτικές παραδοσιακές λύσεις, να ανοίξει ένας διάλογος, και να δρομολογηθεί μία συνεργασία, ανάμεσα στην κλασσική ιατρική, και στην εναλλακτική θεραπευτική.

Για να κατανοήσουμε όμως, γιατί η Ομοιοπαθητική λειτουργεί ενεργειακά, ή ψυχικά, ή αιθερικά, ή ψυχολογικά (όχι ως αυθυποβολή, αλλά ως ψυχοτρόπα ουσία), είναι σημαντικό να ανοίξουμε ένα παράθυρο γνωριμίας, για το τι ακριβώς σημαίνει ενεργειακή θεραπευτική.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προχωρήσω, και να καταθέσω, κάποια φαινόμενα2, ενεργειακής θεραπείας, στο χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής, όπου βρίθουν επίσης πολλές παγίδες, και τσαρλατανισμοί, και χρειάζεται κριτική επιστημονική σκέψη, για να ξεκαθαριστεί η αλήθεια από το ψέμα, αλλά ίσως βοηθήσει ασχολούμενους με την κλασσική ιατρική, να γνωρίσουν έναν ίσως άγνωστο χώρο, που επίσης ασχολείται με την θεραπευτική, σε μία παράλληλη διάσταση, που αποκαλείται ενεργειακή θεραπευτική.

1. Qigong3
2. Μυστικιστική ενεργειακή θεραπευτική4
3. Σαμανιστική εναλλακτική θεραπευτική5

Προσωπικά, θα ήθελα να δω, μία ολιστική προσέγγιση στην θεραπευτική, παντρεύοντας τα θετικά της κλασσικής ιατρικής και τα θετικά της εναλλακτικής θεραπευτικής, και αφήνοντας στην άκρη, όλες τις απάτες και τα ψέματα και από τις δύο πλευρές.  Νομίζω πως έτσι θα έχουμε ένα πολύ πιο ισχυρό και αγνό μείγμα, που πραγματικά θα θεραπεύει τον άνθρωπο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ή να τον ταλαιπωρεί, συστηματικά, και διαχρονικά.  

Για να προσεγγίσουμε όμως αυτή τη μέση λύση, αλλά ταυτόχρονα, να κάνουμε μία υπέρβαση στον χώρο της υγείας, χρειάζονται επαναστατικοί, καινοτομικοί, και ταυτόχρονα άκρως επιστημονικοί νόες, που θα πρωτοστατήσουν, σε ένα νέο επαναστατικό κίνημα, στο χώρο της υγείας, επιστρέφοντας πίσω στα αγνά Ιπποκράτεια ιδεώδη, αναγνωρίζοντας και την φυσική αλλά και την μεταφυσική αξία των φυσικών φαρμάκων, αναγνωρίζοντας την αξία της ολιστικής προσέγγισης στη θεραπευτική.
_____________________________________________________________________________________________

1 , Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2 Η παράθεση των παραπάνω εναλλακτικών μεθόδων αποσκοπεί στην παρουσίαση του φαινομένου, που παραθέτει η Κβαντική Φυσική, σήμερα, πως "Ο Παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο", με άλλα λόγια, όσον αφορά την θεραπευτική, όταν η ψυχική συνείδηση του κάθε ανθρώπου, ενεργοποιηθεί κατάλληλα, τότε μπορεί να συντελέσει δραστικά, στην αυτοθεραπεία του, ή στην θεραπευτική επίδρασή του σε άλλους.
3 , feature=related
4 feature=related, feature=related, , feature=related
5 feature=results_video&playnext=1&list=PL43C3FCD5A5EADE08

Denominator:
Καλό θα ήταν με τη θεραπεία να ασχολούνται όσοι έχουν το εκ του νόμου δικαίωμα.
Όσο για το placebo, μάλλον δεν καταλάβατε: Όταν δεν κάνω ιατρική, δεν χρεώνω. Όταν δεν μπορώ να βοηθήσω με βάση την επιστήμη μου, μπορεί να εφαρμόζω μεθόδους που ενέχουν θέση placebo, μπορεί να κάνω κουβεντούλα με τον άρρωστο, μπορώ να του συμπαρασταθώ, αλλά τον ενημερώνω ότι αυτό είναι κοινωνική προσφορά που βασίζεται στην αγάπη προς αυτόν ως συνάανθρωπο και δεν μπορεί να αμοιφθεί.
Μερικοί βέβαια πουλάνε ανάλογες υπηρεσίες. Αυτό το αφήνω στην κρίση των ασθενών μου.

Υ.Γ. Πριν από δύο μήνες μου επέστρεψε ένας διαβητικός ασθενής από ένα "συνάδελφο" (σε παρένθεση διότι δεν ήταν γιατρός) που ασχολούνταν με εμβρίθεια με την ομοιοπαθητική. Ο ασθενής αυτός, ενώ είχε διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη, θεώρησε καλό να απευθυνθεί σε "εναλλακτικές" πρακτικές, πράγμα για το οποίο του διατύπωσα τις επιφυλάξεις μου αλλά του τόνισα παράλληλα το ελεύθερον της βούλησης. Μετά από 6 μήνες, αφού είδε και απόειδε, και αφού άρχισαν τα συμπτώματα της πολυουρίας και της ξηροστομίας, ήρθε με μία απολογητική διάθεση, νομίζοντας ότι θα τον επιπλήξω. Αφού είδαμε έναν πρώτο έλεγχο (που δεν είχε γίνει γιατί ο "θεράπων" έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητο να πετάμε λεφτά σε εξετάσεις) του εξήγησα ότι με 350 σάκχαρο και 13 γλυκοζυλιωμένη θα πρέπει επιτέλους να πάρει φαρμακευτική αγωγή. Οι γιατροί δεν τα ξέρουν όλα, αλλά είναι πιθανότερο να βοηθήσουν κάποια σοβαρή πάθηση και, επιπλέον, έχουν και τη νομική κάλυψη να το κάνουν.

Rose:
Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,

για να διευκολύνω λίγο την συζήτηση, και προς αποφυγή κάποιων παρεξηγήσεων, δεν είμαι ομοιοπαθητικός, ούτε εξασκώ το επάγγελμα της θεραπευτικής επί πληρωμή.  Επίσης δεν υποστηρίζω την εναλλακτική θεραπευτική, υπέρ της κλασσικής ιατρικής, αλλά μίλησα για ένα πάντρεμα των δύο κλάδων έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην θεραπεία.

Υπάρχουν παράπονα και για την κλασσική ιατρική, και για την εναλλακτική θεραπευτική.  Ο κάθε ασθενής έχει και μια ιστορία να πει, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει εναντιωθεί με την κλασσική ιατρική, και όχι με την εναλλακτική θεραπευτική, με το σύστημα υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές, τις επικίνδυνες παρενέργειες των χημικών φαρμάκων, και όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Σε κάποιο σημείο του φόρουμ διάβασα, ένα σχολιασμό συναδέλφου σας, "νιώθω έκπτωτος", και είδα πως αρκετοί άλλοι συνάδελφοι σας, προβληματίζονται σήμερα, για την υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο της υγείας, καθώς όλα καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας.

Τι δημιούργησε αυτή την κατάρρευση? Η κατάρρευση μήπως της ηθικής, των αξιών, της ολιστικής Ελληνικής μόρφωσης και παιδείας?

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κάνουμε τον απολογισμό μας, καθώς ο παλιός κόσμος γκρεμίζεται και ένας νέος κόσμος γεννιέται.

Πολύ ορθά θέσατε, "Είναι ηθικό κάποιος να πληρώνεται για μία απλή ανθρώπινη συμπαράσταση?"

Συμφωνώ μαζί σας, πως το ανθρώπινο νοιάξιμο δεν μπορεί να αμειφθεί, αλλά δυστυχώς κάποιοι το κάνουν επάγγελμα.

Σίγουρα όταν κάποιος αφιερώνει τον χρόνο του, κάπως, και είναι ο μοναδικός πόρος ζωής, διεκδικεί και το ανάλογο αντίτιμο, αλλά προσωπικά, δεν θα μπορούσα ποτέ να πληρωθώ για συμβουλευτική, ή ψυχολογική συμπαράσταση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλό θα ήταν με τη θεραπεία να ασχολούνται όσοι έχουν το εκ του νόμου δικαίωμα.
--- Τέλος παράθεσης ---

Θεωρώ πως η νομοθεσία μας, ή η ψήφιση των νόμων μας, δεν έχει ως μέλημα να προστατέψει τον άνθρωπο, αλλά και πάλι να διαφυλάξει διαπλεκόμενα συμφέροντα, κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας, ενάντια στον άνθρωπο.

Πολλά χρειάζεται να αλλάξουν, σε πολλούς τομείς, και πρώτα από όλα σε συστήματα όπως το σύστημα παιδείας και υγείας.

Όσον αφορά το διαβήτη, έχω και εγώ μία παρόμοια ιστορία, όταν κατά την εγκυμοσύνη μου, μου χορήγησε κάποιος νοσοκομειακός γιατρός ινσουλίνη, επειδή είχα 100, και όχι 90.  Μάλιστα ασκούμενος συνάδελφός του, μου ευχήθηκε να μην κάνω άλλο παιδί (για να μην κινδυνέψει από διαβήτη κύησης).  Αυτό πραγματικά θα μου μείνει αξέχαστο, καθώς και το ότι μου προώθησε το τηλέφωνο συγκεκριμένου ντήλερ ινσουλίνης.  

Επίσης έχω και μία παρόμοια ιστορία με την ομοιοπαθητική, όπου θεωρώ, πως η ομοιοπαθητική χρειάζεται να είναι μία προέκταση της κλασσικής ιατρικής, και δεν μπορεί να ασκείται από μόνη της.  Ο ομοιοπαθητικός λοιπόν που είχα επισκεφτεί δεν ήταν γιατρός, δεν γνώριζε να κάνει σωστά διάγνωση και τελικά αυτό που μου σύστησε ήταν μία αποτυχία.  Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάποιος κλασσικός γιατρός που είναι και ομοιοπαθητικός δεν μπορεί να κάνει λάθος διάγνωση.  

Για αυτό το λόγο η δική μου θέση είναι πως χρειάζεται πάντα η διάγνωση να γίνεται από ένα συμβούλιο ειδικών και κλασσικών και εναλλακτικών, και όχι από ένα γιατρό και μόνο.  'Ετσι ελαχιστοποιούνται όχι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες λάθους, ή μη αποτελεσματικότητας.  Σίγουρα επίσης όσες περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες, κατέχουμε τόσο και πιο αποτελεσματικοί θεραπευτές γινόμαστε.

Υπάρχουν λοιπόν παράπονα και για τις δύο πλευρές με μόνο μία σημαντική διαφορά.  Τα ομοιοπαθητικά ή γενικά τα εναλλακτικά είναι αβλαβή, ως φάρμακα, όμως τα χημικά των φαρμακοβιομηχανιών, επιφέρουν πλήθος παρενέργειες ακόμα και θανάτους.  

Τα χημικά φάρμακα αποτελούν την 4η αιτία θανάτου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και γι΄αυτό το λόγο, και για πολλούς άλλους, όπως λανθασμένος τρόπος λειτουργίας του συστήματος της δημόσιας υγείας, κτλ, έχουμε καθήκον όλοι οι άνθρωποι να ασχοληθούμε με το θέμα της θεραπείας, και να εκφέρουμε την άποψή μας, μια και ο λαός χρειάζεται να αποφασίσει και να επιλέξει τελικά πως θέλει να θεραπεύεται, αλλά για να επιλέξει χρειάζεται να ενημερωθεί και να μορφωθεί.

Ο τρόπος λοιπόν, που καταλήξαμε να θεραπευόμαστε χρειάζεται να μεταμορφωθεί, διότι είναι καθημερινά τα δράματα στον τομέα της υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια.

Δεν είμαστε περήφανοι για το σύστημα υγείας, αλλά είμαστε περήφανοι, όταν μεμονωμένοι γιατροί ήρωες είναι καλοί γνώστες του αντικειμένου, και βοηθάνε αποτελεσματικά.  Από αυτούς όμως τους μεμονωμένους ανθρώπινους, ενάρετους και ηθικούς γιατρούς, που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, αναμένουμε το επόμενο βήμα, που είναι η Μεταμόρφωση του δημόσιου και ιδιωτικού ιατρικού τομέα σε ένα λαϊκό τομέα ολιστικής ίασης.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση