Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Οι δυσκολίες της επιστροφής στη δραχμή.
Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 14/12/2011.
Πάγωμα των καταθέσεων, δραχμοποίηση δανείων προς το εξωτερικό και σφράγιση χαρτονομισμάτων
Η έξοδος ενός κράτους, όπως η Ελλάδα, από το ευρώ θα έχει τεράστια νομικά και πρακτικά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Λίλλης, θα πρέπει να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποφευχθεί μαζική εκροή καταθέσεων και να τεθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Τα ευρώ θα μετατραπούν σε εγχώριο νόμισμα, με ισοτιμία 1:1 και έως ότου τεθούν σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα οι συναλλαγές θα γίνονται με τα χαρτονομίσματα του ευρώ, τα οποία ωστόσο θα φέρουν σφραγίδα, όπου θα γράφεται ότι η ονομαστική αξία τους αναφέρεται στο νέο εθνικό νόμισμα και όχι σε ευρώ. Π.χ. ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ θα έχει σφραγίδα στην οποία θα αναφέρεται ότι η αξία του είναι 20 δραχμές. Τα δάνεια σε ευρώ προς το εξωτερικό θα δραχμοποιηθούν, ωστόσο η απόφαση αυτή θα προκαλέσει κύμα προσφυγών και πιθανότατα πολλές καταδικαστικές αποφάσεις από ξένα δικαστήρια, εκτιμά ο συντάκτης της μελέτης.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
και
Εγγραφή ή Είσοδος
medicus:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαθημερινή, 14/12/2011.
... Π.χ. ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ θα έχει σφραγίδα στην οποία θα αναφέρεται ότι η αξία του είναι 20 δραχμές. ...
--- Τέλος παράθεσης ---
Μήπως ο "ποιητής" θέλει να πει ότι ουσιαστικά, στην καθημερινή μας ζωή, τα 20 ευρώ θα αποκτήσουν αξία 20 δραχμών; Λέω εγώ...!!! :-\
tasath:
Μήπως ο συντάκτης της μελέτης (του πανεπιστημίου της .... Λίλλης, ...τις ελληνοποιήσεις μου) εσκεμμένα δεν αναφέρει κάτι;
Αν η χώρα μας υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, υπό την πίεση άλλων χωρών η μετά από άμεσο/έμμεσο εκβιασμό, δεν έχει κανένα λόγο να δραχμοποιήσει το εξωτερικό χρέος της. Γιατί μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή και να μην έχει χρέος. Αν είναι να πέσει η χώρα, ας δαγκώσει και κάποιους. Γιατί οι προσφυγές στα διεθνή δικαστήρια, με τον ένα η άλλο τρόπο, είναι δεδομένες.
Σοβαρά τώρα, όλες αυτές οι κουβέντες περί δραχμής δεν έχουν νόημα αν δεν απαντηθεί ένα και μόνο ερώτημα:
Τι θα παράγει η χώρα και πως θα συντηρήσει τον πληθυσμό της; Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, είτε με φυστίκια, στο τέλος της μέρας πρέπει να απαντηθεί πως θα εισάγουμε αγαθά, ποια μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας και τι μπορούμε να εξάγουμε.
tsoukase:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤι θα παράγει η χώρα και πως θα συντηρήσει τον πληθυσμό της; Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, είτε με φυστίκια, στο τέλος της μέρας πρέπει να απαντηθεί πως θα εισάγουμε αγαθά, ποια μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας και τι μπορούμε να εξάγουμε.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγγραφή ή Είσοδος
Δ. Κουναλάκης:
Απόλυτα ενδιαφέρον θέμα..... Για όλους μας.
Η χρεωκοπία μας είναι δεδομένη αλλά η συζήτηση της δραχμής είναι πάντα επίκαιρη.
Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος και ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τον τρόπο σκέψης των οικονομολόγων ίσως γιατί σκέφτομαι πολύ τετράγωνα και καθόλου ως πολιτικός.
Ποτέ το εξωτερικό χρέος δεν αλλάζει στο τοπικό νόμισμα βάση ιστορίας μέχρι σήμερα. Που το είδε ποτέ ανά τους αιώνες να γίνεται αυτό ο συντάκτης; Ανιστόρητος απλά.
Συζητιέται η επιστροφή μας στην "δραχμή" και η χρεωκοπία αλλά εγώ έχω απορίες:
Εάν ένας έλληνας έχει πάρει ένα δάνειο για ένα σπίτι που κατοικεί και περάσουμε στην "δραχμή", το δάνειο που χρωστάει θα μείνει σε ευρώ;
Αν ναι, θα διατηρηθούν τα επιτόκια του ευρώ αλλά το ποσοστό της υποτίμησης και του πληθωρισμού θα ισούται με την αύξηση στο ποσό του δανείου που θα χρωστάει. Αν γίνει υποτίμηση 50%, το ποσό του δανείου που χρωστάει θα διπλασιαστεί.
Αν όχι, τότε το ποσό του δανείου θα μείνει σε δραχμές (πριν ή μετά την υποτίμηση, ποιος ξέρει;) αλλά τα επιτόκια θα είναι ίσα με τον πληθωρισμό, δηλαδή μιλάμε για επιτόκια που θα φτάσουν το 20-25% για κάποια χρόνια.
Ποιος θα ωφεληθεί από τα παραπάνω;
Εάν εγώ σήμερα έχω ευρώ στην Ελβετία (ή άλλο sic μέρος που δεν θα σας αποκαλύψω) και τα φέρω σταδιακά μετά, θα έχω πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη από αυτή που έχω τώρα;
Άρα τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος εάν δεν υποστεί μείωση των μισθών αλλά αρχίσει να πληρώνεται σε δραχμές; Πάλι δεν του μείωσαν το μισθό του;
Θα μειωθούν οι τιμές στα προϊόντα που αγοράζουμε; Μα ότι εισάγεται εάν σήμερα κοστίζει ένα ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, εάν γίνει υποτίμηση κατά 50% στην δραχμή, δεν θα απαιτούνται δύο ημερομίσθια για να το αγοράσεις; Μόνο ότι παράγεται στην Ελλάδα, με πρώτες ύλες από την Ελλάδα θα κοστίζει το ίδιο σε ημερομίσθια.
Δεν είναι το ίδιο λοιπόν για τον εργαζόμενο είτε να του μειώσουν στο μισό το μισθό του είτε να περάσουμε σε δραχμή με 50% υποτίμηση;
Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά θα ήθελα απαντήσεις στις παραπάνω απορίες. Και κυρίως, τι έχω να κερδίσω σαν εργαζόμενος από μια επιστροφή στην Δραχμή ή εάν δεν έχω να κερδίσω ποιοι θα κερδίσουν από μια τέτοια μετάβαση;
Αυτό για να ξέρω το ποιόν αυτών που είναι υπέρ και κατά της μετάβασης στη Δραχμή.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση