ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ρύθμιση Sintrom.

(1/9) > >>

timex:
Μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει πως ρυθμίζουμε το sintrom?
Κατα τη διάρκεια του αγροτικού μου ρώτησα 2 από τους γενικούς που έχουμε αλλά μου είπαν ότι γίνεται κυρίως εμπειρικά...

Ξέρω ότι στην αρχή δίνουμε για μια εβδομάδα μισό την ημέρα.
Μετά κάνει εξετάσεις και αναλόγως τον χρόνο που έχει ,καθορίζουμε το πόσο Sintrom θα δώσουμε και πότε.

Εδώ είναι τα δύσκολα όμως.
Τί γίνεται απο εδώ και πέρα.
Υπάρχει κάποια φόρμουλα-τιμές που να καθορίζουν το πόσο Sintrom θα δώσουμε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

KERASIDISN:
Ελπίζω να σε βοηθήσει.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

kefalidisg:
   Πολύ σωστά οι συνάδερφοι σου είπαν ότι η δοσολογία του sintrom ρυθμίζεται κυρίως εμπειρικά κι αυτό διότι οι δόσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες  για τον κάθε ασθενή, μια και ο καθένας φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο χρόνου με διαφορετική δοσολογία του φαρμάκου. Έτσι ενώ ένας μπορεί να φθάσει στον επιθυμητό χρόνο με 1/2 tb την ημέρα κάποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται μονάχα 1/4 ή απότην άλλη και 1 ολόκληρη tb. Συνήθως η εξατομίκευση αυτή πραγματοποιείται ενδονοσοκομειακά όπου ο έλεγχος είναι ευκολότερος ,η αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών αμεσότερη αλλά και η παρουσία προσωπικού  συνεχής. Γενικώς καλό θα είναι αυτός που αναλαμβάνει να χορηγήσει sintrom να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λαμβάνει υπόψην του και άλλα πράγματα όπως η λήψη άλλων φαρμάκων,  η καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς, ησυνήθης διατροφή του κ.α., αλλά και να έχει και την σχετική εμπειρία ή τουλάχιστον να βρίσκεται υπό την επίβλεψη κάποιου εμπειρότερου. Παραθέτω κάποια site με πληροφορίες για το φάρμακο:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

timex:
Ευχαριστώ και τους δυο σας.
Καταλαβαίνω ότι οι δόσεις είναι εξατομικευμένες για κάθε ασθενή.
Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το πως φτάνουμε εκει.

Ξεκινάμε με με μισο Sintrom την ημέρα για μία εβδομάδα.
Μετά βλέπουμε τον χρόνο.
Πως κινούμαστε απο εδώ και πέρα;
Ποια είναι τα όρια που θα δώσουμε 1/4 την εβδομάδα; ή 1/2 δυο φορές την εβδομάδα κτλ;

Αυτά ήθελα να μάθω.
Σε κάποια λινκς απο εκείνα που μου δώσατε υπάρχουν παραδείγματα.

Ευχαριστώ και πάλι

Argirios Argiriou:
Διάβασε τα παραπάνω link που δώσανε οι συνάδελφοι και τα οποία μου φαίνονται όντως πολύ καλά.

Από την εμπειρία μου:

Όταν συναντάς για πρώτη φορά έναν Ασθενή που έρχεται για ανανέωση συνταγογράφησης και μέσα στα φάρμακά του έχει Sintrom μη ξεχάσεις τότε να τον ρωτήσεις με τι δοσολογία παίρνει το Sintrom, πόσο συχνά ελέγχει το αίμα του με την εξέταση INR, και ποιος Γιατρός έχει αναλάβει να του λέει κάθε φορά την καινούρια δοσολόγηση αυτού του φαρμάκου.

Μου έχουν τύχει αρκετοί Ασθενείς που νομίζουν ότι το Sintrom το παίρνει κανείς εφ όρου ζωής με σταθερή δοσολογία …

Σε περίπτωση που έχεις αναλάβει εσύ την θεραπεία με Sintrom τότε παρακάλεσε τον Ασθενή να αγοράσει ένα τετράδιο που θα το έχει ειδικά για το Sintrom. Εκεί θα γράψει αρχικά ο Γιατρός, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό βιβλιαρίου του ασθενούς, την διάγνωση για την οποία παίρνει ο ασθενής το Sintrom, για πόσο καιρό θα κρατήσει η θεραπεία, και σε ποιό θεραπευτικό εύρος του INR πρέπει να στοχεύουμε. Ο Ασθενής θα γράφει επίσης κάθε μέρα την ποσότητα (σε αριθμό δισκίων) του Sintrom που πήρε, καθώς και τις τιμές του INR όταν κάνει τέτοια εξέταση. Τότε είναι πολύ πιο εύκολο για τον Γιατρό να αποκτήσει μια εμπειρική ιδέα του πόσο Sintrom χρειάζεται ο Ασθενής για να είναι το INR σε θεραπευτικά επίπεδα. Μετά γράφει ο Γιατρός ή ο Ασθενής στο τετράδιο τη νέα δοσολογία και το πότε πρέπει να γίνει η επόμενη εξέταση INR.

Είναι καλύτερο να παίρνει ο Ασθενής το Sintrom το βράδυ. Ο λόγος είναι ότι όταν ο Ασθενής δίνει αίμα τα πρωινά για μέτρηση του INR τότε μέσα σε λίγες ώρες βγαίνουν τα αποτελέσματα του INR και ο Ιατρός μπορεί να παίρνει τηλέφωνο τον Ασθενή μεσημέρι και να του λέει την νέα δοσολογία του Sintrom που θα αρχίζει από το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Αν ο Ασθενής δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη τάξη, τότε θα πρέπει ίσως να αναθεωρηθεί η απόφαση να παίρνει Sintrom.

Τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας με Sintrom καλύτερα να ελέγχει κανείς το INR λίγο πιο συχνά παρά λίγο ποιο αραιά… Τις πρώτες 2 – 3 εβδομάδες το ελέγχω σχεδόν κάθε 3 – 4 ημέρες και σιγά σιγά αραιώνω τα διαστήματα. Τις πιο πολλές φορές το θεραπευτικό εύρος του INR ορίζεται να είναι μεταξύ 2 και 3. Εγώ προτιμώ να είμαι λίγο πιο χαμηλά στο INR παρά λίγο πιο ψηλά…

Οι ασφαλιστικές δικλίδες για την σωστή χορήγηση του Sintrom στους Ασθενείς που το χρειάζονται, είναι κατά την γνώμη μου ένας από τους πιο ευαίσθητους δείκτες της ποιότητας παροχής Υγειονομικών υπηρεσιών σε μια χώρα.

Υστερόγραφο: Στην Βόρεια Ευρώπη χρησιμοποιούν σαν αντιπηκτικό περισσότερο τη βαρφαρίνη αντί του Sintrom (ασενοκουμαρόλη). Βαρφαρίνη υπάρχει πάντως και στην Ελλάδα και κυκλοφορούσε παλιά με το όνομα Marevan ενώ τώρα (13/07/2010) με το όνομα Panwarfin. Για την βαρφαρίνη ισχύουν τα ίδια όπως και με το Sintrom. Απλώς αλλάζει η δοσολογία (της βαρφαρίνης) σε mg ( δες το Εθνικό Συνταγολόγιο ή άλλα αντίστοιχα βιβλία).



Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση