Γενικά > Νομικά θέματα
Ποιά φάρμακα επιτρέπεται να συνταγογραφεί η κάθε ειδικότητα;
pzogr:
Εγώ δεν κατάλαβα αυτό το κομμάτι που αναφέρεται σε απόφαση του ΚΕΣΥ και υπουργική απόφαση βάσει της οποίας ο γενικός ιατρός δικαιούται να συνταγογραφεί φάρμακα παθολογίας, καρδιολογίας, δερματολογίας, κτλ με ποιό τρόπο αποτελεί επιχείρημα για την τιμωρία και όχι για την απαλλαγή του/της συναδέλφου;
Ο ΕΟΠΥΥ ίσως έχει το δικό του δίκαιο στο κομμάτι που λέει "εγώ πληρώνω, εγώ καθορίζω τι επιτρέπεται" αφού δεν απαγορεύεται σε κάποιο γιατρό να συστήσει φάρμακο. "Απαγορεύεται" (τρόπος του λέγειν αφού δεν υπάρχει κάτι γραπτό) να συνταγογραφήσει (και να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ) το φάρμακο. Το σύστημα αυτό των τιμωριών μπάζει σε 2 κύρια σημεία κατά τη γνώμη μου. Στο ότι δεν υπάρχει ρητός διαχωρισμός των ορίων της συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ και στο ότι δεν υπάρχει κόφτης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα ήταν απολύτως εφικτό και ήδη εφαρμόζεται εν μέρει για άλλες περιπτώσεις (πχ επιλογή icd10 για πραζόλες, κτλ).
Τα επιχειρήματα βεβαίως είναι για γέλια...
fanisgp:
Ας μην ανησυχούμε για την συνάδελφο που εκπαιδεύτηκε στην άνοια, στην ΧΑΠ,στην ουρολογία...!Δεν θα χρειαστεί να κάνουμε έρανο.Θα πληρώσει και θα συνεχίσει τα ίδια.Ενα μεροκάματο ποινή της έβαλαν
Argirios Argiriou:
Κάποια χρήσιμα έγγραφα:
Αυτό:
αλλά και αυτό:
Argirios Argiriou:
Από την συνέχεια της σχετικής συζήτησης στο facebook, στις 19/04/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ:
- ( Ο συμφορουμίστας Δημήτρης Κουναλάκης που δημοσιεύω την γνώμη του μετά από άδειά του ):
ΔΕΝ υπάρχει υπουργική απόφαση που να ορίζει σαφώς το περιεχόμενο της συνταγογραφίας μας. Γράφει στο 2ο σχετικό: "έγγραφο μας" και όχι υπουργική απόφαση. Μετά την λέει (μάλλον εκ παραδρομής) υπουργική απόφαση χωρίς όμως να έχει πάρει αριθμό ΦΕΚ. Στο θέμα της κατάθλιψης που είχε προκύψει τότε με τους SSRIs, τα νεώτερα φάρμακα του ΣΔ, κλπ είχε γίνει ερώτημα στο υπουργείο. Ξέχασαν όμως τότε ότι παιρνάμε και από ΜΕΘ και κέντρο υγείας. Και υπάρχει και άλλο έγγραφο του ΚεΣΥ που λέει ότι συνταγογραφούμε βάση των εκπαιδευτικών αντικειμένων κατά την ειδικότητα. Στο Κέντρο Υγείας το ίδιο το ΚεΣΥ λέει ότι εκπαιδευόμαστε στα συνήθη και συχνά νοσήματα της κοινότητας. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ κλινικής στην δευτεροβάθμια περίθαλψη. Εδώ είναι το σημείο που πατάμε.
Θα πρέπει η συνάδελφος που βλέπουμε αυτό το χαρτί να ζητήσει και να πάρει την περίφημη υπουργική απόφαση του 2001 που στηρίζονται και της καταλογίζουν το πρόστιμο. Μόνο με την απόφαση του ΚεΣΥ δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο γιατί είναι γνωμοδοτική. ΌΧΙ εκτελεστική προς τον υπουργό και τα ΝΠΔΔ
Στο θέμα της άσκησης της ιατρικής, και η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη, υπάρχει ένα λεπτό θέμα: Μπορεί το υπουργείο να καθορίσει την άσκηση της ιατρικής πράξης; Νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα των ιατρικών συλλόγων. πχ μπορεί ο παθολόγος να βάζει ουροκαθετήρα; που εκπαιδεύτηκε; πέρασε από ουρολογία;
fanisgp:
Oι αιτιάσεις του ΕΟΠΥΥ ειναι μπούρδες ΟΚ.Ακόμη και νομικά είμαστε ΟΚ.Εμείς σαν γιατροί τι πρέπει να κάνουμε απέναντι στην συνάδερφο που συνταγογραφεί με αυτό τον τρόπο;Δηλαδή πιστεύει κάποιος οτι ασχολήθηκε μαζί μας ο ΕΟΠΠΥΥς αν δεν υπήρχαν κραυγαλέες εκατοντάδες περιπτώσεις όχι λάθους ή ακόμη παρατυπίας αλλά καθαρού απροκάλυπτου όφελουςΑντί να απομονώνουμε τετοιους συναδέρφους θα τους λέμε και τι νόμο να επικαλεστούν;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση