Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Οι φαρμακοβιομηχανίες και το μοίρασμα της "πίτας"

<< < (5/7) > >>

Harper:
Ειλικρινα καπου σε εχασα στο συλλογισμο σου...Δεν μπορω να καταλαβω πως παντρευεις τη φαινομενικα ευκολη αποκτηση ιδιοτητας ιατρου με τον ορκο και την ασκηση της ιατρικης.
Ο ορκος δεν ειναι τιποτα άλλο από μια ηθικη δεσμευση.Δεν καταλαβαινω γιατι κολλησαμε τοσο σε αυτο.
Επίσης κανεις την αποκτηση τιτλου ιατρικης να μοιααζει παιχνιδακι αλλα απο προσωπικη εμειρια και μετα 10 χρονια (σχολη και ειδικοτητα) εχω τελειως διαφορετικη άποψη.
Ειναι σα να λες πως πολλοι γιναν γιατροι στην πλακα άρα απο εκει και περα όλη η πορεια τους ειναι για την πλακα.Δε θα διαφωνησω αλλα αυτη η γενικευση ειναι ισοπεδωτικη.Και  δεν "κολλαει" στην κουβεντα μας περι λαικισμου και ενσυνειδητης ασκησης ιατρικης.
Σορρυ σε διαβαζω και σε ξαναδιαβαζω.Ενδεχομενως να μην καταλαβαινω κατι...αν θες γινε πιο επεξηγηματικος

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Έχεις δίκιο Jack.
Τώρα που με διαβάζω δεν γίνεται απολύτως κατανοητό ότι αναφέρομαι σε ανειδίκευτο ιατρό.
Σε ποια άλλη χώρα μπορεί ένας απόφοιτος ιατρικής να αποκτάει άδεια άσκησης με μια απλή αίτηση, να ανοίξει ιατρείο, να κάνει συμβάσεις με ταμεία, να γράφει ότι θέλει.
Το ίδιο γινόταν και με τους αγροτικούς μέχρι πριν αρκετά χρόνια. Έγραφαν ότι ήθελαν χωρίς έλεγχο. Οι παλιότεροι το θυμούνται. Και τώρα γράφουν, επικαλούμενοι ανύπαρκτες γνωματεύσεις.

Ας πάμε και στους ειδικευμένους.
"Θέλω αυτό που νομίζω καλύτερο για τον ασθενή μου" όπως αναφέρθηκε.  Αρκεί να θεωρούμε δεδομένη την χωρίς περιορισμούς και ελέγχους συμμετοχή του ασφαλιστικού οργανισμού και του κράτους  σε ότι νομίζει ο γιατρός; Εγώ ο γιατρός νομίζω κι εσύ (ασθενής, ΦΚΑ, κράτος) πληρώνεις;

Harper:
@Διαμαντη με όλο το σεβασμο στο προσωπο σου θα μου επιτρεψεις να συνεχιζω να εχω διαφορετικη άποψη.
Καλως ή κακως  σε θεματα υγειας κάποιος πρεπει να παιρνει τις μεγαλες αποφασεις.Αυτο ο καποιος ειναι ο γιατρος.Δεν ειναι πάντα ευκολη η αποφαση.Πολλες φορες προσωπικα,εργαζομενος σε ΚΥ-Πι και χωρις εργαστηριακη βοηθεια μπορει να εχω πχ δωσει αντιβιωση για ιογενη συνδρομη.Αλλες φορες πάλι  μπορει να θεωρησα αθωο σε πρωτη αναγνωση κατι που αργοτερα αποδειχθηκε πιο σοβαρο.
Εκει που θελω να καταληξω ειναι πως δεν ειμαστε θεοι αλλά ανθρωποι και ενδεχομενως οι διαγνωσεις μας εμπεριεχουν και την πιθανοτητα του λάθους.Δεν ειναι κακο πχ να πεις "πιστευω πως εχεις αμυγδαλιτιδα" οταν στο βαθος του μυαλου σου "παιζει" και η λοιμωδης μονοπυρηνωση.Νομιζω σε αυτο συμφωνουμε.Οπότε μη δαιμονοποιυμε το νομιζω ή το πιστευω (που ενδεχομενως να ηταν και ατυχης εκφραση λογου...)
Το θεμα για το οποιο συζηταμε ομως δεν ειναι αν παντα ειμαστε σωστοι στη διαγνωση μας ή όχι αλλα εαν κινουμαστε με βαση την αρχη πως ό,τι κανουμε γινεται αποκλειστικα και προς οφελος του ασθενους ή κινουμαστε από άλλα...υπομοχλια.
Για μενα αυτο ειναι η ουσια.Δεν περιμενω πάντα απο τον ιατρο να ειναι 100% ακριβης διαγνωστικα γιατι εχω αποδεχθει την πιθανοτητα λάθους στον ωκεανο της  διαφορικης διαγνωσης ΑΠΑΙΤΩ όμως απο αυτον να ειναι 100% εντιμος στη θεραπευτικη προσεγγιση της πιθανους διάγνωσης που έκανε.
Τωρα εαν αυτο ειναι λαικισμος ή χρεωνει τα ταμεια ή τον ασθενη ή ενα διεφθαρμενο κρατος λυπάμαι που το λεω αλλα δε μου καιγεται καρφι.Γιατι οταν πιστευεις αυτο που κανεις και εχεις αγνα κινητρα γιατι να κανεις εκπτωσεις στον ασθενη σου?

Για αυτα που αναφερεις για τους ανειδικευτους ,ειμαι μαζι σου...
Τι να πεις ομως οταν επι χρονια το  ΕΠΙΣΗΜΟ κρατος ξαμολαει στην επαρχια-δικην οικονομιας και βουλωματος τρυπων-ανειδικευτους αγροτικους που μολις χθες τελειωσαν τη σχολη ?Ολοι τα ζησαμε καποτε και τα ζουμε και τωρα απο τη θεση του ειδικου που βλεπουμε τους νεους συναδελφους.Δε τα ηξεραν οι κυβερνωντες τοσα χρονια?Δε τα εβλεπαν?Τωρα ξυπνησαν?Τωρα καταλαβαν τι εστι για την υγεια και την οικονομια της ανειδικευτος ιατρος?Αλλά μάλλον τοσα χρονια βολευοταν με τους ανειδικευτους και ο κοσμος στην επαρχια που ενιωθε ξεχασμενος εβλεπε λευκες ποδιες και σιωπουσε.Ολοι ηταν ευτυχισμενοι.Γιατι ποιος ειδικος θα πηγαινε στην επαρχια?
Αυτο το κρατος λοιπον που βγαζει μονο τα ματια του υπηρετωντας επί χρονια μικρο-κομματικες τακτικες και δεικτες οικονομιας λυπάμαι αλλα δε μπορω να το υπερασπιστω σημερα που ξαφνικα ξυπνησε επειδη του κουνησαν το δαχτυλακι οι δανειστες του.Να συμφωνησω απόλυτα με την εξυγιανση στην υγεια και με την καρατομηση της αλογιστης σπαταλης-υπευθυνων αλλα οχι σε βαρος των δεικτων υγειας και των ασθενων και με στοχοποιηση των γιατρων.Γιατι στο ονομα των οικονομικων της υγειας εχουμε δαιμονοποιησει την ιατρικη πραξη και εχουμε σπειρει την αμφιβολια στα μυαλα των ασθενων.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια μενα αυτο ειναι η ουσια.Δεν περιμενω πάντα απο τον ιατρο να ειναι 100% ακριβης διαγνωστικα γιατι εχω αποδεχθει την πιθανοτητα λάθους στον ωκεανο της  διαφορικης διαγνωσης ΑΠΑΙΤΩ όμως απο αυτον να ειναι 100% εντιμος στη θεραπευτικη προσεγγιση της πιθανους διάγνωσης που έκανε.

--- Τέλος παράθεσης ---
Σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα. Όμως η εντιμότητα πως μπορεί διασφαλιστεί; Μόνο με την επίκληση της ηθικής δέσμευσης ενός αόριστου (και παρωχημένου πλέον) όρκου;

Τροποποίηση:
Είμαι σίγουρος ότι τη συγκεκριμένη παράθεση είχα βάλει από το κείμενο του jack κι όχι αυτή που φαίνεται στην παράθεση που έβαλε παρακάτω ο Βασίλης. Τι έγινε;

Harper:
Εχεις 100% δικιο σε αυτο...η διασφαλιση της εντιμοτητας ΔΕΝ μπορει να διασφαλιστει.Αν αυτο ηθελες να πεις απο την αρχη ειναι απολυτα κατανοητο πλεον και σορρυ για τον πλατυασμο μου

;)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση