Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
1 Μαΐου 2024, 07:24:44

Αποστολέας Θέμα: Δεν τη σκιάζει μηχανοργάνωση καμιά...  (Αναγνώστηκε 3881 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Μαρτίου 2012, 21:37:56
Αναγνώστηκε 3881 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23/03/2012, Καθημερινή.
Tου Πάσχου Μανδραβέλη.



Υποτίθεται η μηχανοργάνωση του Δημοσίου θα λύσει πολλά προβλήματα. θα εξοικονομήσει πόρους, εργατοώρες και θα μειώσει την ταλαιπωρία με το πήγαινε-έλα στα γκισέ διάφορων κρατικών οργανισμών. Δεν είναι μια ατεκμηρίωτη υπόθεση· αυτό γίνεται σ’ όλο τον κόσμο. Πλην Ελλάδος. Την εγχώρια γραφειοκρατία δεν την σκιάζει μηχανοργάνωση καμιά. Με χαρτί διογκώθηκε, στο χαρτί επιμένει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει συμβεβλημένος με τον νέο ασφαλιστικό φορέα ΕΟΠΥΥ ο ιατρός Π.Κ.

«Οταν αρχίσαμε να δουλεύουμε», γράφει στην επιστολή του, «με τον νέο φορέα (1/1/2012) μάς είπαν ότι για την πληρωμή μας, θα γίνεται ό,τι γινόταν πριν με το Δημόσιο (ΟΠΑΔ). Δηλαδή θα καταθέτουμε ανά μήνα λίστες των εξετασθέντων με τα στοιχεία τους εις τριπλούν, ατομικά δελτία εξέτασης με τα στοιχεία και την υπογραφή του εξετασθέντος και μία αίτηση. Επιπλέον, μας ζήτησαν, στην αρχή κάθε εβδομάδας να στέλνουμε ένα e-mail στον ΕΟΠΥΥ, με τη λίστα των εξετασθέντων της προηγούμενης εβδομάδας. Τέλος, στην αρχή κάθε μήνα θα έπρεπε να στέλνουμε και ένα e-mail με τη συγκεντρωτική λίστα του προηγούμενου μήνα (δηλαδή αυτή που θα καταθέταμε μετά εις τριπλούν).

»Αρχές Φεβρουαρίου μάς είπαν ότι δεν χρειάζονται πλέον τα e-mail. Για κάθε έναν που εξετάζουμε όμως, πρέπει πλέον να μπαίνουμε στο σύστημα e-diagnosis (ιστοσελίδα όπου γράφουμε τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά) και να καταχωρούμε εκεί ηλεκτρονικά την επίσκεψη.

Ετσι ετοιμαζόμασταν να καταθέσουμε τον Φεβρουάριο. Στις 10/3 όμως έχουμε νέα οδηγία: πρέπει να εγγραφούμε στο e-ΔΑΠΥ (Δήλωση Αναλυτικών Παραστατικών Υγείας) και να κάνουμε και εκεί ηλεκτρονική καταγραφή των περιστατικών Γι’ αυτή την εγγραφή, έπρεπε να κάνουμε πρώτα ηλεκτρονική προεγγραφή, να την τυπώσουμε και να την πάμε αυτοπροσώπως στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ. Εκεί βάσει αυτής μας έδωσαν ένα κλειδάριθμο, με τον οποίο ολοκληρώσαμε την εγγραφή στο “e-ΔΑΠΥ”. Με ένα “απλό” σύστημα, με οδηγίες μόλις 38 σελίδες σε pdf, κάνω την καταγραφή.

»Σε αυτό το σημείο αρχίζει η κωμωδία! Ολοκληρώνοντας την καταγραφή του κάθε μήνα, πρέπει να κάνουμε κλικ στην “αίτηση υποβολής”. Αμέσως ανοίγει μια καρτέλα, που ονομάζεται “αποδεικτικό υποβολής”. Αυτό πρέπει να εκτυπωθεί και να κατατεθεί μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα στον ΕΟΠΥΥ. Εκεί ενώ μέχρι πρότινος η κατάθεση γινόταν κατευθείαν στο πρωτόκολλο, τώρα πρέπει πρώτα να πάμε σε άλλο υπάλληλο να παραδώσουμε το «αποδεικτικό υποβολής» και να πάρουμε ένα. «αποδεικτικό παραλαβής» (του «αποδεικτικού υποβολής» εννοείται)! Μετά γίνεται η τελική κατάθεση στο πρωτόκολλο μαζί με αντίγραφο του «αποδεικτικού παραλαβής».

Αντί επιλόγου, αναφέρω ότι στην πρώτη κατάθεση που κάναμε, έπρεπε να προσκομίσουμε: τις προηγούμενες συμβάσεις μας με ταμεία (που ήδη είχαν). Εκτυπωμένο το e-mail που τους στείλαμε για να συμβληθούμε (που σε αυτούς το στείλαμε και βάσει αυτού μπήκαμε στις λίστες τους). Υπεύθυνη δήλωση ότι, δεν εργαζόμαστε σε μόνιμη θέση του φορέα, όπως τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ -πρώην ΙΚΑ- (δηλαδή αυτοί ούτε ήξεραν ούτε μπορούσαν να ελέγξουν, αν μας έχουν προσλάβει σε άλλη θέση)».

Τελικώς το ερώτημα είναι ένα: υπάρχει σωτηρία με αυτό το Δημόσιο;


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Μαρτίου 2012, 23:54:52
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τελικώς το ερώτημα είναι ένα: υπάρχει σωτηρία με αυτό το Δημόσιο;
Και ακόμη ένα, που αφορά πρωτίστως εσένα, συνάδελφε αρθρογράφε:
Σε θέλει τελικά ο ΕΟΠΥΥ στα πόδια του;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Μαρτίου 2012, 22:53:15
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Παρατήρησα ότι το εν λόγω άρθρο δεν επιδοκιμάστηκε ιδιαίτερα.

Προσωπικά, αν και βρίσκω τον κ. Πάσχο Μανδραβέλη στρατευμένο δημοσιογράφο, (είναι πολλά από τα άρθρα του που δεν με εκφράζουν, γιατί αναδεικνύουν μόνο μία –κάποια –εκείνη που εξυπηρετεί τη στράτευση- πλευρά). Πολλά δε από τα άρθρα του είναι τόσο εξόφθαλμα στοχευόμενα που δικαίως σχολίαζε κάποιος αναγνώστης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, (όταν σταμάτησαν μία απεργία οι δημοσιογράφοι) «δεν συνεχίζατε την απεργία σας να γλιτώσουμε και από τα δημοσιεύματά σας κ. Μανδραβέλη?».

Παρ’ όλα αυτά όμως, στο εδώ άρθρο του βλέπω μία δίκαιη προσέγγιση από το συνάδελφο γιατρό  που ουσιαστικά «γράφει» με την πένα του κ. Μανδραβέλη παρουσιάζοντας με ρεαλισμό μία κυνική πραγματικότητα του «εκσυγχρονισμού» της δημόσιας διοίκησης (κάτι σαν εκείνο ενός γραφειοκράτη δ/ντη προς τον νεαρό και εραστή της πληροφορικής υφιστάμενό του «καλά, πέρνα τα ηλεκτρονικά, αλλά να κρατάς και από μία φωτοτυπία σε κλασική μορφή για αρχείο»!!!)

Εκφράζω λοιπόν την απορία: Πιστεύουμε ότι το τέρας της γραφειοκρατίας τιθασεύεται σήμερα με τον τρόπο που αξιοποιούμε την σύγχρονη τεχνολογία και την πληροφορική? Όταν έβλεπα ως ιδιώτης ασφαλισμένους με Ταμεία, είχα απείρως λιγότερη γραφειοκρατική δουλειά -από αυτή που περιγράφεται εδώ- για να πληρωθώ για τις επισκέψεις μου.
Η μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα και απλά ο συνάδελφος είναι «στρατευμένος» λασπολόγος του ΕΟΠΥΥ και της δημόσιας διοίκησης γενικότερα?
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαρτίου 2012, 22:55:20 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

25 Μαρτίου 2012, 23:06:36
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δε γνωρίζω τους σκοπούς του αρθρογράφου, ούτε φυσικά αν είναι στρατευμένος.
Εγώ ένα πράγμα σκέφτομαι:
Από την αρχική υπεραπλούστευση, σε σημείο να κινδυνεύει η ουσία (π.χ. δυνατότητα να δηλώνεις συνεργασία με ένα φορέα σαν τον ΕΟΠΥΥ ακόμη και με e-mail), φτάσαμε στο άλλο άκρο: αυτό του γραφειοκρατικού εγκλωβισμού των συναδέλφων που εργάζονται στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ.
Αυτό το παράδοξο δίπολο δεν μπορώ να το εξηγήσω χωρίς να κάνω κάποια αρνητική σκέψη.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Αυγούστου 2012, 10:45:43
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές και είναι σε διαβούλευση για την δυνατότητα επικοινωνίας μέσω HL7 των λογισμικών-ERPs των ιδιωτικών μονάδων με το e-ΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μην χαρείτε. Δεν είναι ακόμη οι συμβεβλημένοι γιατροί μέσα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στον πίνακα 7 σελίδα 56

8 Επισκέψεις Εξωτερικών Ασθενών Δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν

Για όσους επιβιώσουν στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί.
Για όσους ενδιαφέρονται δείτε τα επισυναπτόμενα
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ e-ΔΑΠΥ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2943 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Απριλίου 2010, 18:00:50
από Koterakis
0 Απαντήσεις
1744 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιουνίου 2017, 22:59:34
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4266 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Σεπτεμβρίου 2020, 20:27:03
από Argirios Argiriou