Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Κρίση και Απόγνωση-Αυτοκτονίες
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠριν λίγες μέρες έβλεπα στην τηλεόραση έναν κύριο να ωρύεται γιατί είχε επενδύσει 400 χιλιάδες ευρώ σε ομόλογα και με το κούρεμα είχαν γίνει 100 χιλιάδες σε ορίζοντα 30ετίας. Αν ο κύριος αυτός είχε επιλέξει τον ίδιο δρόμο της αυτοχειρίας θα είχε την ίδια αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ και εμάς;
--- Τέλος παράθεσης ---
Γύρω-γύρω από την βρύση πας. Νερό δεν πίνεις;
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι λόγοι της αυτοκτονίας ήταν, σύμφωνα με το σημείωμα, ότι δεν μπορούσε να ζει αξιοπρεπώς με τη σύνταξη και τα άλλα πιθανά εισοδήματα που είχε (αν είχε).
Στην περίπτωση που ανέφερα ο λόγος θα μπορούσε να είναι η απώλεια 300 χιλιάδων ευρώ από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Θα μπορούσε να είναι κάποιος εφοπλιστής που "έπεσαν τα καράβια του έξω".
Θα μπορούσε να είναι κάποιος άνεργος που δεν βρίσκει δουλειά ή απολύθηκε.
Θα μπορούσε να είναι κάποιος που απογοητεύθηκε ερωτικά.
Θα μπορούσε να είναι κάποιος που είχε τύψεις για κάποιες παράνομες ή ανήθικες πράξεις του. (θυμάστε το παλιό nickname του διακομιστή και τη σχετική ιστορία. Όταν ενώ χαροπάλευε ο παρολίγον αυτόχειρας, οι εφημερίδες έβγαζαν DVD με τις ερωτικές συνευρέσεις του).
Γιατί η πρώτη περίπτωση μετατρέπεται σε σύμβολο; Πόσοι άνθρωποι ΖΟΥΝ με αξιοπρέπεια με πολύ λιγότερα χρήματα; Πόσοι άνθρωποι ζουν χωρίς αξιοπρέπεια με πολύ περισσότερα χρήματα;
Αν η περικοπή της σύνταξης ήταν ο λόγος, όπως αναφέρθηκε στο σημείωμα, τότε το θεωρώ λάθος γιατί σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου άποψη υπάρχουν δυσκολότερες περιπτώσεις που συνεχίζουν να παλεύουν.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο κουβάρι είναι όμως πάρα πολύ μπλεγμένο. Μπορεί να ανιχνεύουμε γενικές τάσεις και κοινά δυναμικά, αλλά πίσω από κάθε αυτοκτονία κρύβεται μια μοναδική, απόλυτα προσωπική ιστορία.
--- Τέλος παράθεσης ---
Σ' αυτό που έγραψε ο κ. Μακρέας συμφωνώ.
Να μην κλειδώσει το θέμα αλλά να αφαιρεθούν όσα σχόλια αφορούσαν το θέμα της αυτοκτονίας διαφορετικά ας μεταφερθούν σε άλλο θέμα το οποίο να κλειδώσει.
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...
Να μην κλειδώσει το θέμα αλλά να αφαιρεθούν όσα σχόλια αφορούσαν το θέμα της αυτοκτονίας διαφορετικά ας ςμεταφερθούν σε άλλο θέμα το οποίο να κλειδώσει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ. Ως "θέμα" εννοούσα την αυτοκτονία, συγγνώμη για την παράλειψη.
D-Michalis:
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει καθόλου αυτή τη συζήτηση.
Ή είμαι μωρότερος των οδηγούντων αυτή τη συζήτηση ή αρνούμαι να μπώ στον πειρασμό να «πλιατσικολογήσω» πάνω σε ένα θάνατο. Ας το κρίνουν όσοι προσπαθούν να δούν τον ψυχισμό των άλλων ως ειδικοί της κλειδαρότρυπας. Εμένα ποσώς με απασχολεί.
Αναγκάζομαι όμως να πώ τελικά τα παρακάτω:
1. Το να αυτοκτονεί κανείς είναι δικαίωμά του. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την επιλογή, αλλά δεν έχω δικαίωμα να κρίνω αυτόν που την επιλέγει.
2. 2. Το πόσα έβγαλε και πώς κανείς στο παρελθόν δεν αναιρούν το ενδεχόμενο να βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση. Ούτε κανείς μας είναι –εκ της ηθικής απόψεως- εντεταλμένος να τον κρίνει.
3. Το πόσα βγάζω σήμερα δεν σημαίνουν τίποτε για το αν κατατάσσομαι στους ευρισκόμενους σε αδιέξοδο ή όχι. Αυτό συναρτάται με το πόσα βγάζω, σε τι έχω επενδύσει και τι οικονομικές υποχρεώσεις έχω αναλάβει, με το πόσο είναι δυνατόν να «ρευστοποιήσω» αυτό που «έκτισα» σε καλές εποχές για να αντεπεξέλθω σήμερα στις δύσκολες, με το πόσο, αν δεν αντεπεξέλθω, θα καταστραφώ ή απλά θα «ζοριστώ» Και με τόσα άλλα που επεισέρχονται στα «του οίκου» του καθ’ ενός και στα όρια ανοχής του.
Για να το κάνω πιο σαφές:
ο Α. παίρνει 500 ευρώ το μήνα. Δεν έχει ενοίκιο και τα χρειάζεται να φάει και να κινηθεί, να ντυθεί και να πληρώσει το ρεύμα. Άρα περνάει ζόρικα.
Ο Β παίρνει 2000 ευρώ το μήνα. Είναι δημόσιος υπάλληλος και κατηγορίας τέτοιας που άλλοι συνάδελφοί του στο ιδιωτικό –με τα ίδια προσόντα και χρόνια- παίρνουν 5000+.
Εμπιστεύτηκε τον εργοδότη του ως «αξιόπιστο» και το δεδομένο της μονιμότητά του (που δεν το δημιούργησε αυτός, αλλά έτσι ήταν το σύστημα στο οποίο εισήλθε) και αφού έπαιρνε 3500 ευρώ, και αφού ήταν ολιγαρκής στην καθημερινότητά του και αφού δε βρήκε από τον μπαμπά τίποτε, αποφάσισε να βάλει ένα δάνειο να αγοράσει ένα σπίτι 150.000 και να χτίσει ένα απλό στο κτήμα που είχε.
Δέσμευσε λοιπόν με τα δάνεια αυτά τα 1700 ευρώ το μήνα και περνούσε πολύ άνετα με τα υπόλοιπα.
Σήμερα παίρνει 2000. Από αυτά μένουν για όλα όσα καλύπτει ο Α ( διατροφή, ρεύμα κ.λ.π.) 300 ευρώ.
Το σπίτι θέλει να το πουλήσει αλλά δεν πιάνει πάνω από 120.000 πιά και αυτά που χρωστάει στην τράπεζα είναι 130.000. Άσε που όσο και αν το έβαλε σε αγγελίες, ούτε ένα τηλέφωνο δεν πήρε.
Παρόμοια είναι και η κατάσταση για το κτήμα που επίσης προσπάθησε να πουλήσει για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του.
Τελικό αποτέλεσμα: ο Α. παίρνει 500 αλλά έχει διαθέσιμα για την καθημερινότητά του 500.
Ο Β παίρνει 2000 αλλά έχει διαθέσημα για την καθημερινότητά του 300 και με καμία δυνατότητα απαλλαγής των βαρών.
Με ποιο δικαίωμα λοιπόν εσύ λές ότι αυτός (ο Β) «κάτι καλό παίρνει», αντέχει, δεν διακιούται να αγανακτεί, δεν εξαθλιώνεται με τις πολιτικές επιλογές που έχουν γίνει?
Οι τελικοί συσχετισμοί μετράνε για την κατάντια που βρισκόμαστε και όχι οι απόλυτοι αριθμοί.
4. Τελικά –για τους λόγους που εκείνος ήξερε και που δεν μας αφορούν άμεσα σα σύνολο- αυτός ο άνθρωπος κατέληξε να βλέπει τον εαυτό του έτοιμο να μπεί στο σκουπιδιοντενεκέ για να βρεί τον επιούσιο. Άσχετα από τις επιλογές του πιο πρίν, κατέληξε εκεί.
Και είχε την υπερηφάνεια να μην επιτρέψει στον εαυτό του να το κάνει.
5. Πέρα όμως από τις δικές του επιλογές που μπορεί να επηρέασαν ακουσίως (όπως τον αγοραστή του σπιτιού της Β περίπτωσης του παραδείγματός μου), ποιος ευθύνεται για αυτό τον εκτροχιασμό του προγραμματισμού όλης της κοινωνίας που για πολλές χιλιάδες (πιστεύω εκατομμύρια) συμπολίτες μας είναι τέτοιος αυτός ο εκτροχιασμός που τους καταβαράθρωσε?
Σαφώς οι πολιτικές επιλογές της παράδοσης της χώρας μας σε κατακτητές και λήσταρχους που το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην «χρεοκοπήσει η χώρα» (βλέπε πληρωθούν τα δανεικά) και ας χρεοκοπήσει και ας εκμηδενιστεί ο κάθε «χωριανός» (βλέπε «απλός πολίτης») είναι αυτές που πυροδότησαν την σκανδάλη και σε αυτό το περιστατικό, όπως και σε πολλά άλλα.
Αλλά και εκεί που δεν την πυροδότησαν οδήγησαν από την αξιοπρέπεια σε ανθρώπινα ράκη πολλούς συμπολίτες μας.
Εγώ προσωπικά περίμενα να δώ συζήτηση πάνω σ’ αυτό το σημείο με αφορμή τον επίσημο αυτόχειρα (γιατί υπάρχουν και άλλοι που πέρασαν στην αφάνεια, αφού δεν επέλεξαν την πλατεία Συντάγματος για την πράξη τους), την οποία όμως δυστυχώς δεν είδα.
Γι’ αυτό δεν κλειδώνω προσωρινά το θέμα, ελπίζοντας ότι δεν θα επανέλθουμε σε συζητήσεις που δεν εστιάζουν στην τραγικότητα των καιρών που οδηγούν στην απόγνωση και -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- κάποιους συμπολίτες μας στην αυτοχειρία. Δεν θα συνεχίσουμε σε ατραπούς που δεν οδηγούν στην αναζήτηση ελπίδας, αλλά θα συνεχίσουμε εστιάζοντας σε αυτά τα ουσιώδη σημεία.
Αν αυτό δεν συμβεί, προσωπικά θα είμαι υποχρεωμένος να κλειδώσω το θέμα, γιατί το πώς και το γιατί των προσωπικών επιλογών και στάσεων του καθ’ ενός, αποκομμένο από το γενικό κοινωνικό σύνολο και τις «δημόσιες» αιτίες που οδηγούν σε αδιέξοδα, δεν αφορούν κανέναν από όσους ψάχνουν τη ζύμωση, την ανταλλαγή και προώθηση ιδεών, την αλήθεια που αφορά την κοινωνία και τέλος την ύπαρξή μας ως ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αγαπητέ Δημήτρη,
ενδιαφέροντα τα παραδείγματά σου που αναδεικνύουν μια πλευρά του νομίσματος.
Μπορώ κι εγώ όμως να πω μερικά:
Ο Α παίρνει 500 ευρώ (ίσως κι άλλα τόσα ο/η σύζυγος αν είναι τυχερός) έχει ενοίκιο και παιδιά. Μπορεί να περάσει πολύ ζόρικα;
Ο Β παίρνει 1100 ευρώ (έστω ότι πριν λίγο καιρό έπαιρνε 1800) είναι ηλικιωμένος (σύνταξη), ζει μόνος κι έχει ιδιόκτητο σπίτι ή έστω μένει στο νοίκι. Μπορεί να περάσει καλά έως άνετα;
Θα μπορούσε ο Β να μείνει με τα παιδιά του (αν υποθέσουμε ότι έμενε στο νοίκι) να τον "γηροκομήσουν" και να τους δίνει τη σύνταξη; Θα αποτελούσε, ό,τι έμενε από τη σύνταξη, μια ενίσχυση στα παιδιά του;
Να περάσω και στο δικό σου παράδειγμα με τα έσοδα 2000 το μήνα και το δάνειο των 1700.
Αν αυτοκτονήσει τα δάνεια διαγράφονται; Ή μήπως περνάνε στους κληρονόμους του με τις ίδιες -ή και περισσότερες- δυσκολίες αποπληρωμής;
D-Michalis:
Αγαπητέ Αδαμάντιε.
Τα παραδείγματα αποτελούν μόνο παραδείγματα.
Σαφώς υπάρχουν και άνθρωποι με διαφορετικά δεδομένα, όπως αυτά που ανέφερες. Αυτό δεν αναιρεί την δύσκολη κατάσταση των άλλων παραδειγμάτων (που ερίσθω εν παρόδω δεν είναι παραδείγματα).
Το νόημα είναι ένα. Δεν μπορείς να μετράς νούμερα. Τα αδιέξοδα ή μη κάποιου δεν απεικονίζονται από μεμονωμένα νούμερα, αφού είναι συσχετισμός πολλών παραμέτρων.
Το ένα όμως που είναι σίγουρο είναι το ότι οι περισσότεροι συρθήκαμε σε μία μιζέρια και μία ζωή χωρίς προοπτική από τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα καταλύθηκε και το στοιχειώδες οικοδόμημα κοινωνικής προστασίας που διαθέταμε.
Το αν καταφέρνει κάποιος να ξεφύγει από την ασφυξία πουλώντας κάτι που είχε (ποιός μπορεί άραγε να πουλήσει σήμερα?) ή πηγαίνοντας να ζήσει με συγγενείς για να μειώσει τα κόστη, αυτά είναι τακτικές «επιβίωσης» και δεν καταλαβαίνω σε τι «απαλύνουν» τη φρίκη των γενομένων πολιτικών επιλογών.
Αυτά είναι που εγώ θεωρώ ότι αξίζει να σταθούμε.
(Υ.Γ.Όσο για τα δάνεια, χαίρομαι που θέτεις τον προβληματισμό γιατί διαπιστώνω ότι δεν χρειάστηκες να πάρεις στεγαστικό.
Αλλιώς θα ήξερες ότι όλα τα στεγαστικά (ή τουλάχιστον όλες οι περιπτώσεις που εγώ γνωρίζω) είναι ασφαλισμένα για «θάνατο» Αυτό σημαίνει ότι αν πεθάνει ο δανειολήπτης, μένει «καθαρό» το σπίτι στους απογόνους.
Μη μπείς όμως στον πειρασμό να πείς, τότε ας αυτοκτονήσουν οι δανειολήπτες για να ξεχρεωθούν, γιατί δεν ξέρω μήπως στα «ψιλά» προβλέπεται εξαίρεση αυτής της περίπτωσης θανάτου !!)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση