Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:06:10

Αποστολέας Θέμα: Συνταγογράφηση ''εκτός έδρας''  (Αναγνώστηκε 66663 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Ιουνίου 2012, 17:10:06
Αναγνώστηκε 66663 φορές
Αποσυνδεδεμένος

iatros


Συνάδελφοι καλησπέρα,θα ήθελα την άποψη σας για τη συνταγογράφηση σε κατοίκους χωριών που ανήκουν σε έδρα άλλου Π.Ι.  . Συγκεκριμένα , παρατηρείται η προσέλευση κατοίκων γειτονικών χωριών άλλης έδρας στο ιατρείο για συνταγογράφηση( ποτέ δεν αρνούμαι εξέταση ασθενούς από όπου και αν έλθει ) ,με αποτέλεσμα πέρα από το ότι πλέον μιλάμε για κέντρο συνταγογραφίας,τώρα με την ηλεκτρ. συνταγογράφηση δεν επαρκεί ο χρόνος ούτε για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της έδρας μου. Γνωρίζετε αν έχω ή όχι την υποχρέωση να συνταγογραφώ και στους εκτός της δικής μου έδρας κατοίκους ? Ενημερωτικά αναφέρω, ότι στα γειτονικά αυτά χωριά υπάρχει ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου αλλά οι κάτοικοι προφασίζονται ότι δεν τους ενημερώνει πότε θα βρίσκεται στο ιατρείο. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο ΦΕΚ που να  διευκρινίζει αυτό το θέμα ? Σας ευχαριστώ .

12 Ιουνίου 2012, 19:00:10
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Η συνταγογράφηση χρόνιας αγωγής προϋποθέτει εξέταση του ασθενούς.
Ακόμη και για τους ανειδίκευτους αγροτικούς που επίσημα θεωρούνται "συνταγογράφοι" και "αντιγραφείς γνωματεύσεων". (εσύ είσαι ειδικευμένος γενικός γιατρός υποθέτω)
Επομένως δεν μπορείς να αρνηθείς σε κανένα την εξέταση για τη συνταγογράφηση χρόνιας αγωγής απ' όσο μακριά κι αν έρχεται.
Μπορείς να αρνηθείς τη συνταγογράφηση της αγωγής αν δεν συμφωνείς μ' αυτή. (άρνηση φυσικά βάσει κάποιων στοιχείων που θα προκύψουν από το ιστορικό και την εξέταση)
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιουνίου 2012, 19:11:51 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

12 Ιουνίου 2012, 19:43:32
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

iatros


κ.Σκούφαλε συμφωνώ ότι για τη συνταγογράφηση  αγωγής πρέπει να προηγείται εξέταση του ασθενή , αλλά μιλάμε για 1050 άτομα δύναμη το μήνα και συνεχώς αυξάνεται ,άρα η εξέταση λόγω χρόνου θα είναι υποτυπώδης.....Αν δεχτώ ό,τι λέτε δηλ. να εξυπηρετούνται άπαντες, τότε γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων (καλοπροαίρετα ρωτώ) και εκεί εξετάζεται συγκεκριμένος αριθμός ασθενών (ραντεβού)? Επίσης δεν ξέρω αν είναι νόμιμο,αλλά συνάδελφος που εργάζεται στο ΙΚΑ μου ανέφερε ότι δεν εξετάζει πάνω από 25 ασθενείς την ημέρα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας,οι πληροφορίες από το forum είναι πολύτιμες ειδικά για εμάς τους νεότερους συναδέλφους.

12 Ιουνίου 2012, 21:51:03
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μάλλον δεν κατάλαβες το νόημα μου. (Συγνώμη για τον ενικό αλλά δυσκολεύομαι να γράφω στον πληθυντικό).
Όλοι μας ξέρουμε ότι η συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων γίνεται (σχεδόν πάντα) χωρίς εξέταση και πολλές φορές χωρίς την παρουσία του ίδιου του ασθενή. Όμως αφού κανονικά απαιτεί εξέταση δεν μπορείς να αρνηθείς (αν φυσικά είναι παρών ο ασθενής). Δεν μπορείς να πεις: "Να φύγετε,να πάτε αλλού" γιατί ισοδυναμεί με άρνηση εξέτασης! Έτσι όπως  είναι δομημένο το δημόσιο σύστημα υγείας, όποιος "βλέπει φως" μπορεί να μπει. (δεν αναφέρομαι στο χρώμα του φωτός για να μην παρεξηγηθώ, αν κι εκεί είναι τουλάχιστον με πληρωμή.....κατά πράξη και περίπτωση).
Το θέμα των ραντεβού στο ΙΚΑ είναι υπολογισμός ωραρίου γιατρού και απαραίτητου (τυπικά) μέσου χρόνου εξέτασης. Π.χ. 15 λεπτά η εξέταση σε 6ωρο (δεν ξέρω ποιο είναι το ωράριο των γιατρών) "βλέπεις" 24 άτομα. Και είναι μόνο τακτικά περιστατικά.
Στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων συγκεκριμένο ωράριο και ραντεβού γιατί οι γιατροί "κάνουν κι άλλες δουλειές".
Επισήμανση: Στην Ελλάδα όπου λέμε τακτικά περιστατικά εννοούμε στο 90% συνταγογράφηση.
Γιατί δεν γίνεται στα ΚΥ και τα ΠΙ; Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Να εξετάζουν και έκτακτα και τακτικά περιστατικά σε όλο το ωράριο πρωινής λειτουργίας τους. Έστω ότι στο 8ωρο βάζεις 36 ραντεβού (ανά 15λεπτο). Αν σου τύχει κάτι έκτακτο και φύγεις τι γίνονται τα ραντεβού; Το αντίστροφο, έστω ότι βάζεις 6 ώρες ραντεβού κι αφήνεις και 2 ώρες για πιθανά έκτακτα ή επισκέψεις κατ' οίκον κλπ. Αν δεν τύχει κάτι από τα τελευταία θα έχουν δίκιο να πουν ότι "κάθεσαι"!
Αν όμως είσαι τυπικός στο ωράριο εργασίας σου, μπορείς εσύ να καθορίσεις πόσος θα είναι χρόνος που θα αφιερώνεις σε κάθε ασθενή κι ας λένε: "αργεί ο γιατρός"! Και να ενημερώνεις ότι στις 3 μ.μ. "το ιατρείο κλείνει" για τακτικά περιστατικά και με την επιφύλαξη αντιμετώπισης ενδιάμεσων εκτάκτων περιστατικών.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Ιουνίου 2012, 00:36:06 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

12 Ιουνίου 2012, 23:28:40
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

iatros


κ.Σκούφαλε συμφωνώ με αυτά που γράψατε παραπάνω , γιατί όπως λέτε , έτσι είναι δομημένο το δημόσιο σύστημα υγείας(δυστυχώς).

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
11 Απαντήσεις
23682 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2018, 09:12:20
από Σπύρος Κ.
1 Απαντήσεις
30686 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Σεπτεμβρίου 2021, 11:58:50
από xrist88
23 Απαντήσεις
11583 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαρτίου 2015, 14:11:48
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
2376 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2015, 13:37:36
από schumifer
1 Απαντήσεις
2996 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2021, 00:16:55
από Argirios Argiriou