ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Περι στατινών
Zachariadis:
Με αφορμή κάτι που μου συνέβει πρόσφατα θέλω να αναφερθώ λίγο στην φαρμακευτική κατηγορία των στατινών και να φρεσκάρω
λίγο της γνώσεις μας σε σχέση με αυτά τα τόσο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Σε μια ασθενή τροποποίησα την μέχρι τότε αγωγή της, απο 10 mg ροσουβαστατίνης που ελάμβανε, σε 20 mg πραβαστατίνης
αφού είχε εξαιρετικές τιμές LDL και HDL σε επανειλλημένες μετρήσεις.Επιπλέον εμφάνιζε ήπια αυξημένη τιμή γλυκόζης.
Με παίρνει λοιπόν τηλέφωνο την επομένη μέρα και με περίεργο τρόπο με ρωτάει: «μα γιατρέ σίγουρα δεν κανατε λάθος με το φάρμακο;»
«Μα γιατί το λέτε αυτό;» «Επειδή εγώ έπαιρνα φάρμακο για την χοληστερίνη των 10 και σείς ενώ μου είπατε ότι θα ελαττώσεται την δόση
μου δώσατε των 20mg!!.....ο σύζυγος μου δουλεύει χρόνια σε φαρμακείο και μόλις είδε την αλλαγή γέλασε και μου είπε «σου δωσε μια απ τα
ίδια και χειρότερα ...!!!»
Αφού αντιπαρήλθα την προσβολή ,σκέφτηκα ότι ίσως τελικά να υπάρχουν πολλοί φαρμακοποιοί αλλα και ιατροί που να αγνοούν την
σχέση δραστικότητας των στατινών καθώς και άλλες ιδιότητες που διαφοροποιούν τις στατίνες μεταξύ τους.
Έτσι ενώ είναι ευρύτερα γνωστές η πλειοτροπικές δράσεις των στατινών και το όφελος απο την χρήση τους στην πρωτογενή και δευτερογενή
πρόληψη της στεφανιαίας νόσου ,η επιμέρους διαφορές τους καθώς και η κλίμακα δραστικότητας τους ίσως όχι και τόσο...
Σήμερα κυκλοφορούν 6 στατίνες ,οι οποίες διακρίνονται σε 3 φυσικές (λοβαστατίνη,πραβαστατίνη ,σιμβαστατίνη)που είναι προιόντα ζύμωσης μυκήτων
και 3 συνθετικές (φλουβαστατίνη,ατορβαστατίνη και ροσουβαστατίνη ) που είναι νεότερες.
-->Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει η οδός μεταβολισμού τους.Ετσι μεσω του κυττοχρώματος P450 3A4 μεταβολίζεται η λοβαστατίνη ,σιμβαστατίνη και ατορβαστατίνη.
Η φλουβαστατίνη μεσω κυττοχρώματος p450 2C9 και η ροσουβαστατίνη εν μέρει μόνο μέσω του P450 3A4.H πραβαστατίνη μεταβολίζεται μεσω άλλων οδών.
Η γνώση αυτή είναι σημαντική,διότι αρκετά φάρμακα μεταβολίζονται μέσω του P450 3A4.Χαρακτηριστηκά παραδείγματα είναι η κυκλοσπορίνη (π.χ μετά
απο μεταμόσχευση) το tarcolimus,η καρβαμαζεπίνη.. ( φανταστείτε :χορήγηση π.χ Lipitor σε ασθενή που παίρνει Tegretol ως αντιεπιληπτικό ή για νευραλγία τριδύμου μπορεί και να
αποβεί θανατηφόρα !!)Ορισμένα αντιμυκητιασικά όπως η κετοκοναζόλη,οι ανταγωνιστές ασβεστίου όπως η διλτιαζέμη και νιφεδιπίνη και άλλα.
-->Η στατίνες έχουν την ισχυρότερη υποχοληστερολαιμική δράση απο όλα τα υπάρχοντα υπολιπιδαιμικά φάρμακα.Προκαλούν πτώση της LDL χοληστερόλης κατα 20-55%.
Η σχέση μεταξύ δόσης και πτώσης της LDL δεν είναι γραμμική αλλά καμπυλόγραμμη (curvilinear).Διπλασιασμός της δόσης μιάς στατίνης επιφέρει επιπλέον ελάττωση μόνο κατα 6%
(«κανόνας των 6»)
Την ισχυρότερη υποχοληστερολαιμική δράση έχει η ροσουβαστατίνη (Crestor) και έπονται η ατορβαστατίνη ,η σιμβαστατίνη,η πραβαστατίνη/λοβασταίνη και η φλουβαστατίνη.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη δοσολογία των διαφόρων στατινών που επιτυγχάνουν την ίδια πτώση της LDL χοληστερόλης για να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης της
αποτελεσματικότητας διαφορετικών θεραπευτικών σχημάτων αλλά και μετάβασης απο την μία στατίνη στην άλλη.Π.χ μόνο η πραβαστατίνη έχει ουδέτερο μεταβολικό
προφίλ και δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με «προδιαβήτη».
Ετσι λοιπόν ισχύει η παρακάτω σχέση ισοδυναμίας:
10mg ροσουβαστατίνης (Crestor) = 20mg Ατορβαστατίνης (π.χ Lipitor) = 40mg σιμβαστατίνης (π.χ Lepur) = 80mg Πραβαστατίνης (π.χ Pravalip)
Σε έναν π.χ στεφανιαίο ή διαβητικό ασθενή με καλό επίπεδο LDL που η χορήγηση στατίνης αποσκοπεί μόνο στις αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες καλό είναι να
επιλέγουμε στατίνη μικρότερης υπολιπιδαιμικής ισχύος με καλύτερο όμως προφίλ ασφαλείας.
Δ. Κουναλάκης:
Αυτό ειδικά με το tegretol και το lipitor μου έχει τύχει.... Και φυσικά τσακώθηκα με τον καρδιολόγο που επέμενε για το lipitor.
Γενικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς την κατάλληλη στατίνη για την κατάλληλη περίπτωση.
Δημήτρης Μακρέας:
Μια υπαρκτή περίπτωση από χθές.
Γυναίκα 56 ετών.
Μέση ΑΠ 115/75, χωρίς αγωγή . ΒΜΙ 26.
Δεν καπνίζει. Δεν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου.
Δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρδειαγγειακής νόσου.
Ολική χοληστερόλη 265- 280 σε τρεις μετρήσεις και παρά τη συμπαθητική δίαιτα.
HDL 58, LDL 180.
Θα δίνατε στατίνη?Και ποια?
Απαντώ προκαταβολικά ότι δεν έδωσα στατίνη.
Υ.Γ. Δεν είναι τεστ γνώσεων.
Θα ήθελα ,αν μπορούμε, να καταθέσουμε τις ενδεχομένες διαφορετικές θεραπευτικές λογικές σε ένα πεδίο που ίσως αποτελεί γκρίζα ζώνη.
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜια υπαρκτή περίπτωση από χθές.
Γυναίκα 56 ετών.
Μέση ΑΠ 115/75, χωρίς αγωγή . ΒΜΙ 26.
Δεν καπνίζει. Δεν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου.
Δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρδειαγγειακής νόσου.
Ολική χοληστερόλη 265- 280 σε τρεις μετρήσεις και παρά τη συμπαθητική δίαιτα.
HDL 58, LDL 180.
Θα δίνατε στατίνη?Και ποια?
Απαντώ προκαταβολικά ότι δεν έδωσα στατίνη.
Υ.Γ. Δεν είναι τεστ γνώσεων.
Θα ήθελα ,αν μπορούμε, να καταθέσουμε τις ενδεχομένες διαφορετικές θεραπευτικές λογικές σε ένα πεδίο που ίσως αποτελεί γκρίζα ζώνη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Προφανώς είναι μετεμμηνοπαυσιακή. Θα έδινα πραβαστατίνη 20 mg.
KERASIDISN:
έχει γίνει ο αποκλεισμός της δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας ?
-TSH ?
-σάκχαρο?
-ALP?
-κρεατινίνη?
-Γενική ούρων?
-φάρμακα-ουσίες?
αν είναι αρνητικός ο έλεγχος και το Framinggham score είναι <10% η αντιμετώπιση είναι υγιεινοδιαιτιτική και στατίνη αν η LDL>190mg/dl .
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση