ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Πως επιλέγουμε, αντικειμενικά (...) μεταξύ αντιγράφων φαρμάκων??

(1/6) > >>

anasm:

Για παράδειγμα, και οι 40 (!!) εμπορικές ονομασίες,
που έχουν πάρει Έγκριση από τον ΕΟΦ
και κυκλοφορούν στην ελληνική Αγορά,
ως αντίγραφα Αλενδρονικού οξέος (Διφωσφονικά για τη χρόνια θεραπεία της Οστεοπόρωσης),
μπορεί ποτέ να είναι, θεραπευτικά, εξίσου αποτελεσματικά...?

Αλήθεια ο ΕΟΦ, τί επίπεδα Ελέγχου πραγματοποιεί για να εγκρίνει ένα σκεύασμα ως φαρμακευτικό ισοδύναμο??
Φαντάζομαι δεν αρκεί, απλά και μόνο,
μια χημική ανάλυση, που να πιστοποιεί την παρουσία συγκεκριμένης ποσότητας της αντίστοιχης δραστικής ουσίας.
Κανονικά,
θα πρέπει να γίνονται Συγκριτικές Μελέτες Βιοδιαθεσιμότητας και Φαρμακοκινητικής, του οποιουδήποτε «προς έγκριση» σκευάσματος...?

Πολλές φορές,
αντικειμενικά πάντα (...),
καθοριστικότατο κριτήριο στην επιλογή μεταξύ «ισοδύναμων αντιγράφων»,
είναι το κύρος της Φαρμακευτικής Εταιρείας (...)
Όμως και πάλι,
αντικειμενικά, πώς καθορίζεται το κύρος και η αξιοπιστία μιας Φαρμακευτικής...?

Κάθε σκέψη και εμπειρία σας, θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα χρήσιμη…!  ??? ??? :)

Δ. Κουναλάκης:
Δεν υπάρχει ποτέ και τίποτα σίγουρα αλλά προσωπικά ακολουθώ την εξής ταχτική:
1) Σκευάσματα που στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) δεν έχουν spc αποκλείονται εξ ορισμού.
2) Διαβάζω το SPC και ψάχνω να βρω τι διαφορετικό έχει όπως το θεραπευτικό μόριο και τα έκδοχα. Όσο περισσότερο διαφορετικά είναι τόσο αυξάνει η πιθανότητα να έχουν τελείως άλλη βιοδιαθεσιμότητα και φαρμακοκινητική.
3) Κοιτάζω να δω τι διαφορές έχουν στις αναφερόμενες παρενέργειες σε σχέση με το πρωτότυπο και την φυσιολογία/παθοφυσιολογία της ουσίας με βάση την φαρμακοκινητική της.
4) Κοιτάζω στο Internet να δω εάν υπάρχει σαν όνομα και κυκλοφορεί και σε άλλη χώρα. (Η συντριπτική πλειοψηφία από τα ελληνικής παραγωγής είναι ανύπαρκτα έξω).
5) Το δοκιμάζω σε ασθενείς με όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα, που είναι προσβάσιμοι και εύκολο να δω πως πάνε και πάντα αλλάζοντας από ένα της ίδιας ουσίας και συγκέντρωσης για να μπορώ να έχω μέτρο σύγκρισης.

Τώρα για αυτά που θέλουν μήνες να δεις το αποτέλεσμα η καλύτερη λύση είναι το χημείο και ο Θεός βοηθός.

anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν υπάρχει ποτέ και τίποτα σίγουρα αλλά προσωπικά ακολουθώ την εξής ταχτική:
1) Σκευάσματα που στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) δεν έχουν spc αποκλείονται εξ ορισμού.
2) Διαβάζω το SPC και ψάχνω να βρω τι διαφορετικό έχει όπως το θεραπευτικό μόριο και τα έκδοχα. Όσο περισσότερο διαφορετικά είναι τόσο αυξάνει η πιθανότητα να έχουν τελείως άλλη βιοδιαθεσιμότητα και φαρμακοκινητική.
3) Κοιτάζω να δω τι διαφορές έχουν στις αναφερόμενες παρενέργειες σε σχέση με το πρωτότυπο και την φυσιολογία/παθοφυσιολογία της ουσίας με βάση την φαρμακοκινητική της.
4) Κοιτάζω στο Internet να δω εάν υπάρχει σαν όνομα και κυκλοφορεί και σε άλλη χώρα. (Η συντριπτική πλειοψηφία από τα ελληνικής παραγωγής είναι ανύπαρκτα έξω).
5) Το δοκιμάζω σε ασθενείς με όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα, που είναι προσβάσιμοι και εύκολο να δω πως πάνε και πάντα αλλάζοντας από ένα της ίδιας ουσίας και συγκέντρωσης για να μπορώ να έχω μέτρο σύγκρισης.

Τώρα για αυτά που θέλουν μήνες να δεις το αποτέλεσμα η καλύτερη λύση είναι το χημείο και ο Θεός βοηθός.

--- Τέλος παράθεσης ---

Γειά σας!  :)

Καταρχάς, ίσως βέβαια και να κάνω λάθος,
αλλά νομίζω οτι, κάποιες φορές, για λόγους καθαρά "τεχνικούς", μπορεί να μην εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, το spc ενός οποιοδήποτε φαρμάκου...
Άρα,
εφόσον μέσα στο κουτάκι του αντίστοιχου φαρμακευτικού σκευάσματος, υπάρχει το σχετικό spc, όπου και αναγράφεται χαρακτηριστικά :

"Το παρόν φύλλο οδηγιών εγκρίθηκε για τελευταία φορά στις 09/10/2009"

μάλλον θα ήταν άδικο, για "τεχνικούς λόγους", να το απορρίψετε...?!

Επίσης, ειδικά για τα Διφωσφονικά (και συγκεκριμένα το Αλενδρονικό), που ήταν η αφορμή για το προσωπικό μου ψάξιμο,
είναι εκπληκτικό,
το πόσο πιστό -ακριβές copy/paste χαρακτηρίζει το εσωκλειόμενο spc μεταξύ των διαφορετικών αντιγράφων που ξεφύλλισα...!

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γειά σας!  :)

αλλά νομίζω οτι, κάποιες φορές, για λόγους καθαρά "τεχνικούς", μπορεί να μην εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, το spc ενός οποιοδήποτε φαρμάκου...
Άρα,
εφόσον μέσα στο κουτάκι του αντίστοιχου φαρμακευτικού σκευάσματος, υπάρχει το σχετικό spc, όπου και αναγράφεται χαρακτηριστικά :

--- Τέλος παράθεσης ---
Τι τεχνικούς λόγους μπορεί να έχει μια φαρμακευτική εταιρία τον 21ο αιώνα για να μην παραδώσει στον ΕΟΦ σε pdf το SPC; Είναι αποδεκτός πχ λόγος ότι η γραφομηχανή της δεν βγάζει pdf;
Επίσης, καλό θα ήταν κάθε γιατρός που θέλει να έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί (είτε σε συνταγή είτε σε χαρτοπετσέτα) να μάθει κάποτε την διαφορά μεταξύ του Summary of Product Characteristics (SPC) και του Patient information leaflet που βρίσκεται μέσα στο κουτί του σκευάσματος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπίσης, ειδικά για τα Διφωσφονικά (και συγκεκριμένα το Αλενδρονικό), που ήταν η αφορμή για το προσωπικό μου ψάξιμο,
είναι εκπληκτικό,
το πόσο πιστό -ακριβές copy/paste χαρακτηρίζει το εσωκλειόμενο spc μεταξύ των διαφορετικών αντιγράφων που ξεφύλλισα...!

--- Τέλος παράθεσης ---
Όσο περισσότερο copy-paste βλέπω τόσο κατεβαίνει στην εκτίμηση μου το συγκεκριμένο σκεύασμα.

anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γειά σας!  :)

Άρα,

--- Τέλος παράθεσης ---
Τι τεχνικούς λόγους μπορεί να έχει μια φαρμακευτική εταιρία τον 21ο αιώνα για να μην παραδώσει στον ΕΟΦ σε pdf το SPC; Είναι αποδεκτός πχ λόγος ότι η γραφομηχανή της δεν βγάζει pdf;
Επίσης, καλό θα ήταν κάθε γιατρός που θέλει να έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί (είτε σε συνταγή είτε σε χαρτοπετσέτα) να μάθει κάποτε την διαφορά μεταξύ του Summary of Product Characteristics (SPC) και του Patient information leaflet που βρίσκεται μέσα στο κουτί του σκευάσματος.

--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ δυνατή η επισήμανσή σας (!!),
και εννοείται, δεν έχω κανέναν ιδιαίτερο λόγο να την πάρω προσωπικά, αφού ακόμα, επαγγελματικά, είμαι "στα σπάργανα"...  8) :( :(

Παρόλα αυτά, η παρακάτω (παραπάνω) φράση, που σταθερά βρίσκεται στο patient information leaflet :

Δεν υπονοεί, και εμπεριέχει σχετική Έγκριση από τον ΕΟΦ...??
Γιατί, αν ΔΕΝ (...), τότε έχουμε βγάλει είδηση...!  ::) ::)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση