Γενικά > Νομικά θέματα
Πώς συνταγογραφούμε σε ασθ. με Ευρωπ .Κάρτα Ασφ. Ασθεν. ;
Medicine Man:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μερος του εγγραφου εχει ηδη δημοσιευτει στο φορουμ.
Εγγραφή ή Είσοδος
Δίνει απάντηση στο ποιές ειδικότητες πιστοποιημένων μπορούν(και τι) να συνταγογραφήσουν σε κατόχους ΕΚΑΑ.Αν κατάλαβα καλά σε αντίθεση με τους προλαλήσαντες γενικά οι πιστοποιημένοι δε μπορούν(Μπορούν σε κατόχους βιβλιαρίου)να συνταγογραφήσουν εκτός εξαιρέσεων και ειδικών περιπτώσεων.
Στο που καταθέτουμε το ειδικό έντυπο, τη φωτοτυπία της κάρτας ανάλογα με την σχέση του ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ, φυσικά παραμένουν απορίες και λογικά κενά και πολύ κουβέντα για τα έντυπα συνταγολόγια, που τώρα πιά δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαραίτητα.
Δεν αναφέρει κάτι και δε διαφοροποιεί τη συνταγογράφηση σε επείγουσα ή χρόνια.
Argirios Argiriou:
Σημερινό κείμενο στο facebook, στην ομάδα "ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΕΑ" από τον χρήστη με το ψευδώνυμο Σιο Θα
Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο αλλά αυτά που περιγράφει νομίζω ότι απηχούν την πραγματικότητα. Γράφω "νομίζω" γιατί παρόλο που έχουν βγεί αρκετές εγκύκλιοι για το θέμα, το τοπίο παραμένει θολό:
Προς τους συναδελφους ΕΣΥτες σχετικα με τη συνταγογραφηση σε Ευρωπαιους ασφαλισμενους.Πηγα σημερα στον ΕΟΠΠΥ στα Ιωαννινα και μου ειπαν τα εξης:Κανονικα συνταγογραφουμε με συνταγολογια πρωην ΙΚΑ τα οποια οφειλει να προμηθευτει ο Διευθυντης του καθε ΚΥ και να τα δωσει στους ιατρους του (δικαιουται ως 5 ανα ΚΥ).Αφου παρουμε αυτα τα συνταγολογια-οσοι ιατροι εχουμε ασφαλισμενους με καρτα ΕΕ-τα συμπληρωνουμε οπως παλια και με ταυτοχρονη συμπληρωση του Εντυπου ΕΕ και φωτοτυπια της καρτας τα καταθετουμε στο τελος 6 μηνου στο Διοικητικο Υπάλληλο του ΚΥ ο οποιος με τη σειρα του τα παει στον ΕΟΠΥΥ για αποχρεωση.ΠΡΟΣΟΧΗ:τα πηγαινει ο Διοικητικος ΟΧΙ εμεις ως ιατροι!Ρωτησα αν μπορουμε να συνταγογραφησουμε σε αυτους τους ασθενεις ΚΑΙ ηλεκτρονικα και μου ειπε πως με τη συμπληρωση του αριθμου ΕΚΚΑ (η οπως το λενε) αντι για το ΑΜΚΑ μπορουμε και ηλεκτρονικα αρκει να συμπληρωσουμε ΠΑΛΙ το εντυπο του ΕΕ και να εχουμε επιπλεον φωτοτυπια της καρτας του.Και παλι τα καταθετουμε ΟΛΑ στο Διοικητικο και αυτος τα πηγαινει στον τοπικο ΕΟΠΥΥ.Και καπου εκει υπηρξε το "μπλοκαρισμα" οταν τη ρωτησα αν αυτη η διαδικασια ηλεκτρονικα ισχυει ΜΟΝΟ για ΟΞΕΑ περιστατικα ή αν ισχυει και τα χρονια (χρονιες αγωγες).Μου ειπε επι λεξη πως ισχυει σιγουρα για τα ΟΞΕΑ περιστατικα Ευρωπαιων ασφαλισμενων αλλα σε προσφατη επικοινωνια που ειχε με τον ΕΟΠΠΥ (κεντρικα) της ειπαν ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ πως αν καποιος μενει μεγαλο διαστημα στην Ελλαδα,πχ πανω απο 6 μηνο ή ειναι επαναπατρισμενος ειναι στη διακριτικη ευχερεια-κριση του ιατρου να γραψουμε σε αυτους ηλεκτρονικα ΚΑΙ χρόνιες αγωγες.Της ζητησα αν αυτο -περα απο προφορικη συνεννοηση-το εχει ΚΑΙ γραπτως και μου ειπε πως ΟΧΙ,μονο προφορικα ειπωθηκε μεταξυ υπαλληλων ΕΟΠΥΥ και πως περιμενουν συντομα νεες οδηγιες,επισημα.Οποτε της ειπα,επειδη ζουμε στη Μπανανια ή στη χωρα οπου η ευθυνη ειναι μπαλακι καλυτερα να αποφυγουμε να γραψουμε ηλεκτρονικες συνταγες γιατι παμε να κανουμε το καλο και μπορει να μας σκασει στο τελος κανα μπιλιετακι στα χερια.Μου χαμογελασε απλά χαριτωμενα με καταφατικη υπονοηση και μετα απο αυτη τη συνεννοηση μεσω ματιων την ευχαριστησα και εφυγα.Με αλλα λογια,ΝΑΙ σε ολα με συνταγολογια ΙΚΑ,ΝΑΙ ηλεκτρονικα σε ΟΞΕΑ φαρμακα,ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ για χρόνιες αγωγες και ο καθενας με δικη του πρωτοβουλια.
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣημερινό κείμενο στο facebook, στην ομάδα "ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΕΑ" από τον χρήστη με το ψευδώνυμο Σιο Θα
Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο αλλά αυτά που περιγράφει νομίζω ότι απηχούν την πραγματικότητα. Γράφω "νομίζω" γιατί παρόλο που έχουν βγεί αρκετές εγκύκλιοι για το θέμα, το τοπίο παραμένει θολό:
Προς τους συναδελφους ΕΣΥτες σχετικα με τη συνταγογραφηση σε Ευρωπαιους ασφαλισμενους.Πηγα σημερα στον ΕΟΠΠΥ στα Ιωαννινα και μου ειπαν τα εξης:Κανονικα συνταγογραφουμε με συνταγολογια πρωην ΙΚΑ τα οποια οφειλει να προμηθευτει ο Διευθυντης του καθε ΚΥ και να τα δωσει στους ιατρους του (δικαιουται ως 5 ανα ΚΥ).Αφου παρουμε αυτα τα συνταγολογια-οσοι ιατροι εχουμε ασφαλισμενους με καρτα ΕΕ-τα συμπληρωνουμε οπως παλια και με ταυτοχρονη συμπληρωση του Εντυπου ΕΕ και φωτοτυπια της καρτας τα καταθετουμε στο τελος 6 μηνου στο Διοικητικο Υπάλληλο του ΚΥ ο οποιος με τη σειρα του τα παει στον ΕΟΠΥΥ για αποχρεωση.ΠΡΟΣΟΧΗ:τα πηγαινει ο Διοικητικος ΟΧΙ εμεις ως ιατροι!Ρωτησα αν μπορουμε να συνταγογραφησουμε σε αυτους τους ασθενεις ΚΑΙ ηλεκτρονικα και μου ειπε πως με τη συμπληρωση του αριθμου ΕΚΚΑ (η οπως το λενε) αντι για το ΑΜΚΑ μπορουμε και ηλεκτρονικα αρκει να συμπληρωσουμε ΠΑΛΙ το εντυπο του ΕΕ και να εχουμε επιπλεον φωτοτυπια της καρτας του.Και παλι τα καταθετουμε ΟΛΑ στο Διοικητικο και αυτος τα πηγαινει στον τοπικο ΕΟΠΥΥ.Και καπου εκει υπηρξε το "μπλοκαρισμα" οταν τη ρωτησα αν αυτη η διαδικασια ηλεκτρονικα ισχυει ΜΟΝΟ για ΟΞΕΑ περιστατικα ή αν ισχυει και τα χρονια (χρονιες αγωγες).Μου ειπε επι λεξη πως ισχυει σιγουρα για τα ΟΞΕΑ περιστατικα Ευρωπαιων ασφαλισμενων αλλα σε προσφατη επικοινωνια που ειχε με τον ΕΟΠΠΥ (κεντρικα) της ειπαν ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ πως αν καποιος μενει μεγαλο διαστημα στην Ελλαδα,πχ πανω απο 6 μηνο ή ειναι επαναπατρισμενος ειναι στη διακριτικη ευχερεια-κριση του ιατρου να γραψουμε σε αυτους ηλεκτρονικα ΚΑΙ χρόνιες αγωγες.Της ζητησα αν αυτο -περα απο προφορικη συνεννοηση-το εχει ΚΑΙ γραπτως και μου ειπε πως ΟΧΙ,μονο προφορικα ειπωθηκε μεταξυ υπαλληλων ΕΟΠΥΥ και πως περιμενουν συντομα νεες οδηγιες,επισημα.Οποτε της ειπα,επειδη ζουμε στη Μπανανια ή στη χωρα οπου η ευθυνη ειναι μπαλακι καλυτερα να αποφυγουμε να γραψουμε ηλεκτρονικες συνταγες γιατι παμε να κανουμε το καλο και μπορει να μας σκασει στο τελος κανα μπιλιετακι στα χερια.Μου χαμογελασε απλά χαριτωμενα με καταφατικη υπονοηση και μετα απο αυτη τη συνεννοηση μεσω ματιων την ευχαριστησα και εφυγα.Με αλλα λογια,ΝΑΙ σε ολα με συνταγολογια ΙΚΑ,ΝΑΙ ηλεκτρονικα σε ΟΞΕΑ φαρμακα,ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ για χρόνιες αγωγες και ο καθενας με δικη του πρωτοβουλια.
--- Τέλος παράθεσης ---
Γκρίζα ζώνη, γκρίζοι άνθρωποι, γκρίζα χώρα.
Παλιά πίστευα ότι στην Ελλάδα 1+1 μπορεί να μην κάνει 2 αλλά κάτι μεταξύ 1 και 3, ίσως και παραπάνω ή λιγότερο, ίσως και κάποιο άρρητο αριθμό. Ποτέ όμως δεν είχα φανταστεί ότι μπορεί να κάνει #, @, % κ.λ.π...
Δ. Κουναλάκης:
Το ευρωπαϊκό γκρι....
Η αλήθεια είναι πιο δύσκολη για κάθε γιατρό σε αυτή την ήπειρο.... Και εδώ αρχίζει το παραμύθι....
Η υγεία και η σύνταξη είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους. Τότε ποιος ο ρόλος της ευρωπαϊκής κάρτας υγείας; Μα, να καλύπτει τα επείγοντα σε ένα ταξίδι... Έλα όμως που κάπου χάλασε αυτό....: Υπήρξε ένα δικαστήριο το οποίο κατοχύρωσε ότι "κατά την κρίση του γιατρού, μπορεί να συνταγογραφεί και για χρόνια νοσήματα προκείμενου να μην αναγκαστεί να επιστρέψει ο ασφαλισμένος πίσω στη χώρα του για να λάβει την αγωγή του ή να κάνει μια απαραίτητη εξέταση"
Για όλες τις υπόλοιπες χώρες αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο: Επισκέπτεσαι τον γενικό ιατρό της ΠΦΥ για τα χρόνια σου προβλήματα και για αυτά που έχεις συνεχιζόμενη αγωγή από την χώρα σου και μέχρι εκεί.... Εννοείται ότι καμιά ακριβή θεραπεία δεν θα ξεκινήσει από τον γενικό ιατρό. Όταν όμως πέρναγες την πύλη του νοσοκομείου και δεν ήταν ΤΕΠ η κατάσταση μπέρδευε.... Εφόσον δεν σε έστειλε στο ΤΕΠ, έπρεπε να αποφασίσει εάν είναι πολύ επείγον πρόβλημα και δήλωνες και πότε επιστρέφεις πίσω.....αφού δεν είσαι μόνιμος κάτοικος. Φυσικά πάντα αυτά εξαρτώνται και από την χώρα που θα πληρώσει τον λογαριασμό. Δεν είναι το ίδιο το Μονακό με την Σκωτία....
Στην καλή μας τώρα Ελλάδα, το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ έχουν αποθήκες με τα χαρτάκια που καταθέτετε για τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους και κανείς δεν τα ζήτησε ποτέ..... Τώρα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση επειδή το ποσό δεν θα είναι ευκαταφρόνητο σίγουρα θα αρχίσουν να ξύνονται.... Και δεν υπάρχει προηγούμενο στο τι θα γίνει....
Προσωπικά, για χρόνια φάρμακα και ιδιαίτερα εκτός σκωτσέζικων κατευθυντηρίων οδηγιών, ζητάω είτε βιβλιάριο ΙΚΑ ή είτε ενημερωτικό του γιατρού του στο εξωτερικό, ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό.... Και φυσικά, εάν τα δω γραμμένα συνεχώς εντός Ελλάδας για πάνω από έτος....παραπέμπεται να βγάλει βιβλιάριο ΙΚΑ.
Κι ας έρθει ο κοντός να μου το εξηγήσει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ εάν το θέλει αλλιώς.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή Είσοδος
Το έντυπο Ε125 που αναφέρει το άρθρο είναι κάτι που πρέπει να το έχει ο τουρίστας μαζί του ή το συμπληρώνει το νοσηλευτικό ίδρυμα μετά από νοσηλεία τουρίστα;
Στο τέλος της πλαϊνής στήλης του άρθρου: "Η κάρτα αυτή (μιλάει για την ΕΚΑΑ) δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση διάσωσης και επαναπατρισμού και δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή τα έξοδα για προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης."
Η χρόνια αγωγή που λαμβάνει κάποιος δεν αποτελεί προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη;
Στην Ελλάδα επίσης βγάζουμε εγκυκλίους (δείτε απάντηση #80 παραπάνω στο άρθρο) που επιτρέπουν τη συνταγογράφηση εμβολίων απευαισθητοποίησης σε τουρίστες! Αν πάει ο Έλληνας ως τουρίστας στας Ευρώπας θα του συνταγογραφήσουν εκεί εμβόλια απευαισθητοποίησης; Αμφιβάλλω αν θα δεχτούν την ΕΚΑΑ της Ελλάδας!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση