ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Κάνουν το τζάκι και οι ξυλόσομπες κακό στην Υγεία;

<< < (6/10) > >>

tasath:
Δηλαδή, όλη αυτή η αιθαλομίχλη που καλύπτει ένας μεγάλο μέρος της πόλης τα βράδια (ειδικά με Νοτιά) παράγεται από τους ελάχιστους καταυλισμούς ρομά που υπάρχουν στην πόλη της Αθήνας;
Οι οποίοι ...έχουν εγκατάσταση/καυστήρα πετρελαίου αλλά δεν τον χρησιμοποιούν ειδικά φέτος λόγω κόστους;;; Θα τρελλαθούμε τώρα;

Άντε να δεχθούμε τη μετατόπιση του νέφους (κατά τα παλαιά πρότυπα του φωτοχημικού λόγω ρύπων των αυτοκινήτων). Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά εδώ υπάρχει ένα γεγονός:
Όλοι μπουμπουνάνε το τζάκι και την ξυλόσομπα, ασχέτως ...καταγωγής !!! Λόγω ανάγκης, λόγω "economically correct" λογικής (κατά το politically correct), λόγω μόδας, λόγω διαφωνιών στις πολυκατοικίες, πείτε ό,τι θέλετε.
Εδώ έχουν τριπλασιαστεί τα μαγαζιά εμπορίας καυσοξύλων. Τα δε μαγαζιά που εισάγουν/κατασκευάζουν (ενεργειακά) τζάκια έχουν τρελλαθεί στη δουλειά.

Αλλά μήπως μετατοπίζεται η κουβέντα για ένα υπαρκτό τελικά πρόβλημα;
Γιατί στην αρχή πίστεψα ότι κάποιοι εδώ θεωρούν την όλη υπόθεση μια υπερβολή, μια φούσκα, μια συνομωσία του κράτους για να επιστρέψουμε στο πετρέλαιο...

Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της πολιτείας περί ορθού τρόπου θέρμανσης και καύσης ξύλων. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις πηγές των υλικών με αυστηρές τιμωρίες σε περιπτώσεις εμπορίας ακατάλληλων υλικών.
Πάντως πρέπει να καταργηθεί ο ΕΦΚ γιατί ούτε τα αναμενόμενα έσοδα έφερε, ούτε είναι τρόπος να καταπολεμήσεις το λαθρεμπόριο καυσίμων τιμωρώντας όλη την κοινωνία.
Που δεν το κάνεις γιατί λέγεται ότι οι "έξυπνοι" άρχιααν τα κόλπα και με το πετρέλαιο ναυτιλίας (που είναι αφορολόγητο)...

NikCretan:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔηλαδή, όλη αυτή η αιθαλομίχλη που καλύπτει ένας μεγάλο μέρος της πόλης τα βράδια (ειδικά με Νοτιά) παράγεται από τους ελάχιστους καταυλισμούς ρομά που υπάρχουν στην πόλη της Αθήνας;
Οι οποίοι ...έχουν εγκατάσταση/καυστήρα πετρελαίου αλλά δεν τον χρησιμοποιούν ειδικά φέτος λόγω κόστους;;; Θα τρελλαθούμε τώρα;

Άντε να δεχθούμε τη μετατόπιση του νέφους (κατά τα παλαιά πρότυπα του φωτοχημικού λόγω ρύπων των αυτοκινήτων). Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά εδώ υπάρχει ένα γεγονός:
Όλοι μπουμπουνάνε το τζάκι και την ξυλόσομπα, ασχέτως ...καταγωγής !!! Λόγω ανάγκης, λόγω "economically correct" λογικής (κατά το politically correct), λόγω μόδας, λόγω διαφωνιών στις πολυκατοικίες, πείτε ό,τι θέλετε.
Εδώ έχουν τριπλασιαστεί τα μαγαζιά εμπορίας καυσοξύλων. Τα δε μαγαζιά που εισάγουν/κατασκευάζουν (ενεργειακά) τζάκια έχουν τρελλαθεί στη δουλειά.

Αλλά μήπως μετατοπίζεται η κουβέντα για ένα υπαρκτό τελικά πρόβλημα;
Γιατί στην αρχή πίστεψα ότι κάποιοι εδώ θεωρούν την όλη υπόθεση μια υπερβολή, μια φούσκα, μια συνομωσία του κράτους για να επιστρέψουμε στο πετρέλαιο...

Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της πολιτείας περί ορθού τρόπου θέρμανσης και καύσης ξύλων. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις πηγές των υλικών με αυστηρές τιμωρίες σε περιπτώσεις εμπορίας ακατάλληλων υλικών.
Πάντως πρέπει να καταργηθεί ο ΕΦΚ γιατί ούτε τα αναμενόμενα έσοδα έφερε, ούτε είναι τρόπος να καταπολεμήσεις το λαθρεμπόριο καυσίμων τιμωρώντας όλη την κοινωνία.
Που δεν το κάνεις γιατί λέγεται ότι οι "έξυπνοι" άρχιααν τα κόλπα και με το πετρέλαιο ναυτιλίας (που είναι αφορολόγητο)...

--- Τέλος παράθεσης ---

Φυσικά οι Ρομά συνεισφέρουν απειροελάχιστα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Περισσότερο κάνουν κακό στους εαυτούς τους μέσω της ενδο-οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης (indoor pollution) και εκεί πρέπει να στοχεύσουν οι παρεμβάσεις μας. Νομίζω συνάδελφε ότι δεν κατανόησες καλώς τις επισημάνσεις μου. Μίλησα για τις κύριες πηγές ατμ. ρύπανσης (αυτοκίνητα, βιομηχανίες, καυστήρες κεντρικής θέρμανσης κλπ). Μίλησα ακόμη και για την μετεωρολογία της περιοχής που μεγιστοποιεί το πρόβλημα μέσω των θερμοκρασιακών αναστροφών. Μάλιστα για να αποστασιοποιήσω το θέμα των τζακιών από την εν γένει ατμοσφαιρική ρύπανση ανέφερα ότι, το πρόβλημα υπάρχει την άνοιξη και το καλοκαίρι που δεν ανάβουμε τζάκια. Την άνοιξη δε παρατηρούνται οι ψηλότερες τιμές ρύπανσης στην Αθήνα λόγω συχνών και πολυήμερων θερμοκρασιακών αναστροφών. Άρα τα τζάκια συμβάλλουν εποχιακά στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεγαλουπόλεων όπως η Αθήνα σε ποσοστό κατά την γνώμη μου λιγότερο από 5% σε σχέση με τις κύριες πηγές (αυτοκίνητα, καυστήρες κεντρικής θέρμανσης, βιομηχανίες).

Συνεχίζω να πιστεύω ότι υπερβάλλουμε με το πρόβλημα των τζακιών. Είναι ένας πατροπαράδοτος τρόπος θέρμανσης που σε σωστά ρυθμισμένα τζάκια και με κατάλληλη καύσιμη ύλη, καμινάδες με φίλτρα, μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Επαναλαμβάνω όσον αφορά την ενδο-οικιακή ρύπανση ότι το άναμμα 2 τσιγάρων σε ένα διαμέρισμα είναι ισόποσα βλαβερό με ένα καλό λειτουργικό τζάκι που ανάβει όλη την ημέρα. Φυσικά οι ενεργητικοί καπνιστές δεν "δικαιούνται", που λέει ο λόγος, να μεμψιμοιρούν για τα τζάκια αφού το κάπνισμα είναι 100-1000 φορές πιό βλαβερό από ένα τζάκι. Αυτά δεν τα κατεβάζω από το κεφάλι μου τα λέει η βιβλιογραφία..

tasath:
Καμία παρανόηση για τις επισημάνσεις σας. Απλά νομίζω ότι θίγετε ένα θέμα ευρύτερο από αυτό που τίθεται στο παρόν thread.
Είναι γνωστο το νέφος της Αθήνας.

Ομως το θέμα μας είναι συγκεκριμένα η αιθαλομιχλη που παρτηρειται εδώ και 2 μήνες περίπου στην Αττική. Από το προφίλ σας αντιλαμβάνομαι ότι δεν ζείτε στην Αθήνα, συνεπώς δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι η εκτίμηση σας περί υπερβολής. Επειδή εγώ είμαι κάτοικος από τότε που γεννήθηκα, ειμαι σε θέση να κρίνω τις οποίες διάφορες στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από εποχή σε εποχή και από χρόνο σε χρόνο. Το φετινό δεν έχει προηγούμενο. Δεν το λέω εγώ, το λένε ολα τα μέσα αλλα και οι ειδικοί.

Υ.γ.  επειδή δεν είμαι ούτε καπνιστης, είμαι ακόμα πιο ευαίσθητος στο συγκεκριμένο θέμα. Ναι, στο Περτουλι είναι ωραία με τζάκι. Στην Αθήνα με κακοσυντηρημενες καμιναδες και ο,τι νάναι υλικά αλλά  και όλους να το ¨μπουμπουνανε¨, όχι.

NikCretan:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαμία παρανόηση για τις επισημάνσεις σας. Απλά νομίζω ότι θίγετε ένα θέμα ευρύτερο από αυτό που τίθεται στο παρόν thread.
Είναι γνωστο το νέφος της Αθήνας.

Ομως το θέμα μας είναι συγκεκριμένα η αιθαλομιχλη που παρτηρειται εδώ και 2 μήνες περίπου στην Αττική. Από το προφίλ σας αντιλαμβάνομαι ότι δεν ζείτε στην Αθήνα, συνεπώς δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι η εκτίμηση σας περί υπερβολής. Επειδή εγώ είμαι κάτοικος από τότε που γεννήθηκα, ειμαι σε θέση να κρίνω τις οποίες διάφορες στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από εποχή σε εποχή και από χρόνο σε χρόνο. Το φετινό δεν έχει προηγούμενο. Δεν το λέω εγώ, το λένε ολα τα μέσα αλλα και οι ειδικοί.

Υ.γ.  επειδή δεν είμαι ούτε καπνιστης, είμαι ακόμα πιο ευαίσθητος στο συγκεκριμένο θέμα. Ναι, στο Περτουλι είναι ωραία με τζάκι. Στην Αθήνα με κακοσυντηρημενες καμιναδες και ο,τι νάναι υλικά αλλά  και όλους να το ¨μπουμπουνανε¨, όχι.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν ζώ στην Αθήνα τώρα αλλά ανεβαίνω τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα. Την εποχή που ζούσα 1975-1989 υπήρχαν 10-20 ημερολογιακές απαγορεύσεις αυτοκίνησης κάθε χρόνο. Κάποιες μάλιστα απαγορεύσεις ήταν πολυήμερες λόγω σοβαρών υπερβάσεων στα όρια συναγερμού του νέφους στην Αθήνα. Τότε γεννήθηκαν και τα μονά - ζυγά και η κίνηση εκτός κέντρου. Τότε ιδρύθηκε και το περίφημο Π.Ε.Ρ.Π.Α (Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας) το οποίο κάνει ακόμη και τώρα συνεχείς μετρήσεις. Επειδή έχω ειδικό ενδιαφέρον παρακολουθώ τις μετρήσεις καθημερινά από τότε. Ο ιστότοπος των ανακοινώσεων είναι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Αν συγκρίνεις τις φετεινές τιμές με αυτές του 1982 ή 1983 θα δεις ότι δεν έχουν καμμία σχέση. Το μετρό, οι καταλύτες των αυτοκινήτων, η αντιρυπαντική τεχνολογία των βιομηχανιών και ο εκσυχρονισμός των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης την δεκαετία του 1990 που απαγορεύτηκε το μαζούτ (πετρέλαιο με μεγάλη πρόσμειξη θείου) έχουν συβάλλει σε σοβαρή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο. Αυτή είναι η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών και των επίσημων μετρήσεων. Βέβαια το πρόβλημα δεν έχει λυθεί γιαυτό και η Αθήνα εξακολουθεί να είναι περίπου στην μέση του πίνακα με τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης. Η Ρώμη φέρει ειπείν έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από την Αθήνα.

Όσο για φέτος μπορεί το οπτικό φαινόμενο της αιθαλομίχλης λόγω των τζακιών να είναι ορατό και η οσμή ενοχλητική αυτό όμως δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι είναι και πιο επιβλαβές από παλιότερα χρόνια. Πολύ μεγάλο ρόλο όπως προείπα στο θέμα της ορατότητας του νέφους ανεξαρτήτως της πηγής ρύπανσης είναι η θερμοκρασιακή αναστροφή. Φυσικά συμφωνώ ότι ο έλεγχος και η αποθάρρυνση χρήσης τζακιών με ακατάλληλα καύσιμα υλικά σε πόλεις όπως η Αθήνα πρέπει να είναι κεντρικοί στόχοι μιας πολιτικής. Δεν χρειάζονται όμως υστερικές και μονομερείς προσεγγίσεις...

tasath:
Οκ με πείσατε. Δεν κινδυνεύω.
Απλά δεν μπορώ να ανασάνω μερικές φορές. Κι έλα που δεν καπνίζει κανείς στο σπίτι...

Εκεί είναι που με πιάνει μια υστερία, μια μονομερής τάση να γκρεμίσω τη γ@μο-καμινάδα του γείτονα.
Που δεν είναι ούτε ρομά ούτε κακομοίρης. Τα έχει τα φράγκα του, απλά έχει τη λογική "μου θυμίζει το χωριό μου και το μπουμπουνάω όσο γουστάρω".
Τσίνισε βέβαια πέρσι που του ζήτησα να ψηλώσει την καμινάδα γιατί έβγαινε κατευθείαν στο υπνοδωμάτιό μας. Είπαμε, "στο χωριό του" δεν χωράνε τέτοιες σκέψεις.
Υπερβολές θα μου πείτε...

Υ.Γ. Στο συγκεκριμένο ιστότοπο που μου υποδείξατε, βλέπουν σωστά τα ματάκια μου ότι στα αιρούμενα σωματίδια (PM-10), η τιμή χθες υπερέβη το όριο π.χ. στη Λυκόβρυση;
Μήπως - λέω - αυτό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα εδώ και 2 μήνες; Μπορούμε να δούμε ιστορικό μετρήσεων άραγε;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση