ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

ΑΜΕΑ ΚΑΙ ARBS ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

(1/6) > >>

Harper:
Ειδα σημερα μια ασθενη 88 ετων (μαλλον δε την ειδα,μου ζητηθηκε να της γραψω τα φαρμακα απουσια της,ως συνηθως) με στεφανιαια νοσο και ΣΔ2 (per os αγωγη με eucreas 50-1000 x2 και actos 45 x 1) που την παρακολουθει σε τακτικη βαση και καρδιολογος.Συμφωνα με τα λεγομενα της κορης της λογω αρρυθμιστης πιεσης τον τελευταιο μηνα και λογω παλαιοτερης εμφανισης οιδηματων σε ληψη αμλοδιπινης ο καρδιολογος της προσθεσε στο ATACAND PLUS 32/25 -που ηδη λαμβανε -και ενα γενοσημο ΑΜΕA με διουρητικο (εναλαπριλη-HCT20/12,5)
H ασθενης δεν ειχε προσφατη βιοχημικη εξεταση ουτε γενικη ουρων.Η ασθενης λογω  ΣN παιρνει και LOBIVON
Προσωπικα αυτος ο συνδυασμος σε αυτη την ασθενη δε μου αρεσε.Της ειπα να ξεκινησει αμλοδιπινη αντι του ΑΜΕΑ-διουρητικο ως προσθετο φαρμακο και αν ξαναεμφανισει οιδηματα το συζηταμε.
Μπορω να εχω και τη δικη σας αποψη?

parpar:
πολυ σωστα.
ο συνδυασμος αμεα-σαρτανης δεν εχει αποδειξει κανενα μακροχρονια προσθετο οφελος σε οσους ελαβαν μαζι την αγωγη αυτη για υπερταση.
Μπορει να χαμηλωνουν λιγο την Α.Π. αλα δεν δινουν χρονια ζωης παρα μονο αυξανουν την πιθανοτητα για παρενεργειες.

ONTARGET study

εχω κουραστει να τα αλλαζω....

Θα συστηνα παντως στην συγκεκριμενη ασθενη τη ληψη ενος αλλου νεοτερου αναστολεα ασβεστιου

Xouzouris:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕιδα σημερα μια ασθενη 88 ετων (μαλλον δε την ειδα,μου ζητηθηκε να της γραψω τα φαρμακα απουσια της,ως συνηθως) με στεφανιαια νοσο και ΣΔ2 (per os αγωγη με eucreas 50-1000 x2 και actos 45 x 1) που την παρακολουθει σε τακτικη βαση και καρδιολογος.Συμφωνα με τα λεγομενα της κορης της λογω αρρυθμιστης πιεσης τον τελευταιο μηνα και λογω παλαιοτερης εμφανισης οιδηματων σε ληψη αμλοδιπινης ο καρδιολογος της προσθεσε στο ATACAND PLUS 32/25 -που ηδη λαμβανε -και ενα γενοσημο ΑΜΕA με διουρητικο (εναλαπριλη-HCT20/12,5)
H ασθενης δεν ειχε προσφατη βιοχημικη εξεταση ουτε γενικη ουρων.Η ασθενης λογω  ΣN παιρνει και LOBIVON
Προσωπικα αυτος ο συνδυασμος σε αυτη την ασθενη δε μου αρεσε.Της ειπα να ξεκινησει αμλοδιπινη αντι του ΑΜΕΑ-διουρητικο ως προσθετο φαρμακο και αν ξαναεμφανισει οιδηματα το συζηταμε.
Μπορω να εχω και τη δικη σας αποψη?

--- Τέλος παράθεσης ---

Εν ταχει κάποιες σκέψεις.

- ΠΟΛΥ διουρητικο για το τίποτα. Αν χρειάζεται τόση διουρηση, κακώς παίρνει hct και όχι διουρητικο της αγκυλης (κανα ουρικο οξύ έχει μετρήσει τελευταία;) και κακώς-κακιστα παίρνει Actos, το οποίο επίσης κάνει τρέλα οίδηματα (έχω ασθενή που διακόπτοντας το έχασε ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ κιλά από υγρά).

- κακός συνδυασμός arb+ΑΜΕΑ όταν έχεις Τόσες κατηγορίες φαρμάκων να δώσεις.

Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςπολυ σωστα.
ο συνδυασμος αμεα-σαρτανης δεν εχει αποδειξει κανενα μακροχρονια προσθετο οφελος σε οσους ελαβαν μαζι την αγωγη αυτη για υπερταση.
Μπορει να χαμηλωνουν λιγο την Α.Π. αλα δεν δινουν χρονια ζωης παρα μονο αυξανουν την πιθανοτητα για παρενεργειες.

ONTARGET study

εχω κουραστει να τα αλλαζω....

Θα συστηνα παντως στην συγκεκριμενη ασθενη τη ληψη ενος αλλου νεοτερου αναστολεα ασβεστιου

--- Τέλος παράθεσης ---

Γιατί έσβησες την προτεινόμενη αγωγή σου ; Αντιτίθεται μήπως σε κανόνες του forum ως έμμεση διαφήμιση;
Συμφωνώ με ότι γράφεις ,και πράγματι ,η Μανιδιπίνη είναι εξαιρετική επιλογή  ;D
Επιπλέον καλό είναι σε περιπτώσεις «ανθεκτικής» υπέρτασης προτού προχωρήσουμε σε ενίσχυση/αλλαγή
αντιυπερτασικής αγωγής ή/και  δαπανηρές εξετάσεις να ρωτήσουμε για της διαιτητικές συνήθεις της ασθενούς.
Η υπερκατανάλωση Νατρίου (αλατιού),κυρίως με την μορφή τυριών (φέτα,κασέρι κλπ) και επεξεργαζμένων ζωικών
προιόντων π.χ κύβοι Knorr/Maggi στα φαγητά αποτελεί την πιό συχνή αιτία ανθεκτικής στην αγωγή υπέρτασης.
Ακολουθεί η λήψη ΜΣΑΦ.

*Αν ο ασθενής καταναλώνει σημαντικές ποσότητες Νατρίου με την διατροφή του στην πράξει ακυρώνει
την δράσει των θειαζιδικών διουρητικών.

Δημήτρης Μακρέας:
-Υπερμέγιστη δόση HTZ. Προσωπικά σε αυτή την ηλικία θα απέφευγα πάνω από τα 12,5.
-Μέγιστη δοσολογία καντεσαρτάνης+ εναλαπρίλη, χωρίς έστω βιοχημικό έλεγχο...
Αν δεν κάνω λάθος, η μόνη ένδειξη είναι καρδιακή ανεπάρκεια με χαμηλό κλάσμα εξώθησης που δεν αντιρροπείται με τη συνήθη αγωγή.
Αν κάτι τέτοιο ισχύει τα 45 mg pioglitazone ?????
-Προσωπικά θα ήμουν σκεπτικός και τα 2 γραμμάρια μετφορμίνης...
-Αρύθμιστη πίεση... πόσο αρύθμιστη?
Έγιναν σωστές μετρήσεις, γιατί συχνά αρύθμιστη πίεση βαφτίζεται μία και μόνη μέτρηση στο ιατρείο, ή μετρήσεις πίεσης στο σπίτι επί συμπτωμάτων.
Συμφωνώ με το Ζαχαριάδη και για τη μανιδιπίνη και για το αλάτι. Αντιφλεγμονώδη? Συχνά δεν αναφέρεται η χρήση τους. Εξελισόμενη νεφρική νόσος αν υπάρχει οξεία απορύθμιση, οπότε ο έλεγχος νεφρικής λειτουργείας είναι πολλαπλά επιβεβλημένος. Αυπνία, αγχώδης-καταθλιπτική σημειολογία?
-Σ/Ν... από Σ/Ν απέχουν μέρα με τη νύχτα... Σταθερή στηθάγχη επαρκώς ελεγχόμενη συντηρητικά? Πρόσφατη επέμβαση ή αγγειοπλάστική? Ιστορικό ΟΕΜ με ή χωρίς Κ/Α? Ασυμπτωματική νόσος διαγνωσμένη εργαστηριακά? ...

Υ.Γ Μου φαίνεται ότι η γυναίκα είναι υποψήφια για αποκλιμάκωση αντιδιαβητικής αγωγής και έναρξη ινσουλίνης, ανεξαρτήτως γλυκοζυλιωμένης...
Αντιμετώπισα κάτι παρόμοιο σήμερα, οπότε συμαζεύω λίγο και τις σκέψεις μου για την Πέμπτη που θα δω την (γνωστή μου) ασθενή, η κόρη της οποίας με επισκέφτηκε σήμερα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση