ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει PPI?

<< < (13/35) > >>

Harper:
Μαζι σου @Δημητρη Μακρεα σε αυτα που εγραψες.
 
Αναρρωτιεμαι ομως πραγματικά απο χθες:Οταν στο όνομα 1(μιας) ΓΟΠ που θεραπευουμε  χορηγούμε άλλες 9 πραζολες ανευ ενδειξεων και ουσιας και αυτο γινεται επί σειρα ετων μήπως πέρα από το ανάλγητο,αριθμολαγνικο,ωμό κρατος που μετραει και το τελευται ευρω,μήπως εχουμε βάλει και εμεις το χεράκι μας να μας αφαιρεθουν προνόμια?

Αν αρχισουμε από αυριο πχ σε πολύ μεγάλο ποσοστο από τις λοιμωξεις αναπνευστικου να χορηγουμε ΚΙΝΟΛΟΝΕΣ αναπνευστικού(και τι ωραια θα εχουμε ησυχο το κεφαλι μας ήσυχο) και μας τις κοψουν για να τις χορηγουν μονο Π/Ν θα φταιμε εμεις ή αυτοί?Θυμάμαι μια εποχη που ξεκινησα να εργαζομαι που κανεις δεν ειχε ΑΥ αλλά όλοι ειχαν ΣΝ για να παιρνουν τα φαρμακα με 10%.Οταν εγιναν 25 % η Στεφαν νοσος και η ΧΑΠ  ,ακόμη και όταν η επιληψια εγινε 10% κτλ κτλ τοτε δε μας πειραξε καθολου η παρεμβαση της πολιτειας και το περασαμε μάλλον επιδερμικά(παρακαλω ομιλω γενικά και οχι απευθυνομενος σε σενα Δημητρη,μη παραξηγηθω please).

Και μοιρολογουμε τωρα για τον ασθενη που ηδη πληρωνει τα μαλλια της κεφαλης του σε άλλα φαρμακα και παρανοικες συμμετοχες που εαν ειναι πιο νεος και διαγνωσω ΓΟΠΝ θα τον βάλω στην τελικη να πληρωσει απο την τσεπη του 2 κουτιά(για 2 μηνες) γενοσημης ομεπραζόλης για θεραπεια οταν το απλό σιροπι για το βηχα και η αλοιφη voltaren εχουν 6 ευρω(!!!) και εαν επιμεινουν τα συμπτωματα τι θα κάνω:θα τον στειλω στον γαστρεντερολογο για γαστροσκοπηση!!!

Kαι λεμε για τις επιπλοκες της ρανιτιδινης αγνοωντας το αγγουρι που φαγαμε ομαδικα ο ιατρικος κοσμος οταν για ενα χρονο επεσε συρμα πως τα ppi αναστελλουν τη δραση της κλοπιδογρελης και που παρα τις συστασεις καποιοι συναδελφοι απο αγνοια ή κυνισμο συνεχισαν να συνταγογραφουν ppi ή οταν μελετες δειχνουν πως μετα χρονια χρησης πραζολων  πχ 5 ετη σε πειραματωζωα κανουν γαστρινωματα.Kαι αναρρωτιεμαι επισης πόσα ειναι τα INFAI (τεστ ουρεασης) που εχουν γινει ΟΛΑ αυτα τα χρονια σε επιπεδο ΠΦΥ αναλογικα με τις διαγνωσεις έλκους ή γαστριτιδας που συνοδευουν πολλαπλες γνωματευσεις?Νομιζω μικρα κλασματα αυτων....

Ολα αυτα ειναι ερωτηματα που ακομη μεσα μου ψαχνουν απαντηση και δειτε το παρακαλω σαν προσωπικη ανησυχια-αναζητηση παρα σαν εμμονη να περασει το δικο μου...

Δημήτρης Μακρέας:
Jack, συμμερίζομαι τον προβληματισμό σου και σε γενικές γραμμές συμφωνώ
Το πρόβλημα , όμως είναι βαθύτερο και αφορά το σύνολο της ιατρικής που υπηρετούμε και όχι μόνο τις πραζόλες.
Γενικά έχει χαθεί η μπάλα...
Μόνο που τη μπάλα την παίζουν οι φαρμακευτικές-εταιρίες βιοιατρικής τεχνολογίας και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί με διαιτητή το κράτος.
Εμείς βαράμε παλαμάκια!
Ακόμα και όσοι έχουν το κουράγιο να αναζητούν την (απατηλή) αλήθεια στα ψιλά γράμματα των ερευνών , ασχολούνται με αυτό ακριβώς τον τομέα έρευνας που είναι απόλυτα καθοδηγούμενος από τις φαρμακευτικές.
Φυσικά και είναι ένα βήμα μπροστά από μένα τον τεμπέλη και τους ευχαριστώ για όσα μοιράζονται μαζί μας , αλλά δυστυχώς παίζουμε σε παιχνίδι στημένο εξαρχής.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια αντιμετώπιση από τη μεριά του κράτους που θα προσέγγιζε τις κοινωνικές ανάγκες και τον τεκμηριωμένο ρόλο της φαρμακοθεραπείας.
Αυτό προυποθέτει κάποιες πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, που ίσως αρχικά είναι δαπανηρές , αλλά μακροπρόθεσμα επικερδής τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
-Ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος παρακολούθησης ασθενούς, για το σύνολο των υγειονομικών δομών -δημόσιων και ιδιωτικών- και κάθε βαθμίδας.
-Καταγραφή όλων των ενεργειών , εξετάσεων, φαρμάκων, διαγνώσεων, γνωματεύσεων, ραντεβού,που χορηγούνται σε κάθε ασθενή υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική φόρμα.
-Απαγόρευση των χειρόγραφων συνταγών-παραπεμπτικών για να τελειώνουμε και με αυτή την αθλιότητα και τη φοροδιαφυγή που τη συνοδεύει.
-Επιτροπή επιστημονικής τεκμηρίωσης που θα συντάσσει-αναθεωρεί τα θεραπευτικά -διαγνωστικά πρωτόκολλα και θα ελέγχει την εφαρμογή τους.
-Αυτόνομη έρευνα από τα δημόσια πανεπιστήμια προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες.
-Αξιοποίηση και αξιολόγησητου συνόλου των θεραπευτικών πρακτικών και των άλλων επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευση στη συνεργασία.

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα , αλλά είμαι εξοντωμένος...
-Εκπαίδευση των γιατρών στις απαιτήσεις από τη μεριά του κράτους (πχ σεμινάριαορθής συνταγογράφησης)

samsok:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςδηλαδη εναν ασθενη με ΣΝ που λαμβανει διπλη αντιαιμοπεταλιακη αγωγη ή θα τον στελνουμε να βρει γαστρεντερολογο ή θα του χορηγουμε ρανιτιδινη?
εγω θα γραφω στα σχολια της συνταγης οτι αναγκάστηκα να μην χορηγησω την απαιτουμενη γαστροπροστασια και οτι η ευθυνη για τυχον αιμμορραγια πεπτικου οφειλεται στον ΕΟΠΥΥ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Συγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);

Σε αυτο θα συμφωνήσω αναφανδον με τον jack. Μάθαμε την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια για την DAPT, την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια για την βραχυπρόθεσμη χορήγηση ΜΣΑΦ, την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια της αντιβιωσης και αυτών που "παίρνουν πολλά φάρμακα". Και ξεχάσαμε την ιατρική.

--- Τέλος παράθεσης ---
Η ''απαιτουμενη'' γαστροπροστασια σε ασθενη με ελκος ή ιστορικό γαστρορραγιας που λαμβανει DAPT ειναι λιγο διαφορετικη απο την ''απαιτουμενη'' γαστροπροστασια για την βραχυπροθεσμη χορηγηση ΜΣΑΦ ή αντιβιωσης.Για μενα ο πραγματικος σκοπος ειναι να πει ο ασφαλισμενος :που να τρεχω τωρα να βρω γαστρεντερολογο στην διπλανη πόλη ,εξαλλου περισσοτερα θα μου κοστισει η βενζινη οποτε ας το πληρωσω απο την τσεπη μου...
Το ολο θεμα με ενοχλει γιατι βλεπω καθημερινα να μου αφαιρουνται θεραπευτικες δυνατοτητες και  σε λιγο θα πρεπει να ψαχνω γνωματευσεις απο<<ειδικους>> οπως εκανα ως αγροτικος γιατρος. Οποιος νομιζει οτι αυτη η τακτικη θα σταματησει στις πραζολες μαλλον θα εκπλαγει....

--- Τέλος παράθεσης ---

Καταλαβαινεις φανταζομαι οτι οι λεξεις "με ελκος ή ιστορικο γαστρορραγίας" κανουν την διαφορα, έτσι;

Απο την δικη μου εμπειρια τουλαχιστον δεν πλησιαζαν ουτε απο μακρια να ειναι το 10-15% των συνταγών εντος ενδείξεων ή εστω κατευθυντηριων οδηγιών, δεν ξερω κατα την δικη σου εμπειρια πως ειναι τα πραγματα αλλα μαλλον μια απο τα ιδια ειναι... κατα τα αλλα ως προς τα κινητρα κλπ με βρισκεις απολυτα σύμφωνο.

--- Τέλος παράθεσης ---
Tα ποσοστα αυτα ειναι...μονο που σαν γιατροι ΠΦΥ εχουμε να κανουμε οχι με ποσοστα ή με ασθενεις που δεν γνωριζουμε προσωπικα(οπως πχ γινοταν στο νοσοκομειο) αλλα με ατομα που <<δενονται>> μαζι μας,ιδιαιτερα οσοι ζουμε και εργαζομαστε στην επαρχια.Πως να πεις σε εναν ηλικιωμενο που μενει μονος και εχει ενδειξη για PPi,οτι δεν μπορεις να το γραψεις πια και πρεπει να βρει τροπο να βρει γαστρεντερολογο? πως να απαντησεις στην ερωτηση που θα σου κανει: γιατι εσυ γιατρος δεν εισαι??? οπως ειπα και πριν απλα φοβαμαι οτι αυτη ειναι η αρχη...δεν σπουδασα και δεν εκανα ειδικοτητα για να γινω γραμματεας ΚΑΝΕΝΟΣ

kakalos:
Αν γινει αυτο το πιο πιθανό είναι να στελνω σε γαστρενερολογο να τα γραφει .
Αυτο διοτι δεν μπορει να αποφασιζει για τη διαχειριση μιας ασθενειας που μπορω να θεραπευσω , καποιος αλλος και εγω να κάνω το γραματέα του.

achilleas:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Το πρόβλημα στην τελική απ΄ότι καταλαβαίνω θα το έχουν οι Φαρμακοποιοί που θα τους τα κόψουν στην εκκαθάριση.......

--- Τέλος παράθεσης ---
και πουθα τους μεινουν στο ραφι οι πραζολομαιμουδες που φροντισαν να φορτώσουν με τις  λογής λογής προσφορές !!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση