Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Χαλαρή κουβέντα
MD crisis - Κρίση ανθρώπινου ιατρικου δυναμικού.
Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ας μην γελιόμαστε, υπερπληθυσμός υπάρχει και υπήρχε και προ κρίσης, απλά τώρα με την οικονομική δυσπραγία και το κυριολεκτικό άρμεγμα των ελ.επαγγελματιών, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Δεν είναι τυχαίο που ένας π.χ προσφάτως τελειώσας π.χ Καρδιολογία ή Χειρουργική, δεν μπορεί να ξεκολλήσει απ΄το 1000άρικο (τόσα δίνουν στα ιδιωτικά) και αναγκάζεται και ασχολείται με άσχετα προκειμένου να συμπληρώσει. το εισόδημά του
Άλλος πάει και παραδίδει μαθήματα σε ΙΕΚ, ακόμα και σε κατασκηνώσεις πάνε αυτή την εποχή....
Τι άλλο δείχνει αυτό πέρα απ΄την περίσσεια Ειδικών Ιατρών, σε χώρες που υπάρχει έλλειμα απορροφώνται άμεσα και με πολύ καλές αμοιβές.
Όσο λοιπόν οι εγχώριες Ιατρικές Σχολές θα προσφέρουν εκατοντάδες αποφοίτους και όσο ακόμα ο Έλληνας γονιός θα στέλνει το παιδί του στην Αν.Ευρώπη για να το δει γιατρό, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται.
Αρχίατρος:
del
Αρχίατρος:
Απορία: κάποια έρευνα για την αναγκη ύπαρξης 7 Ιατρικών Σχολών στην χώρα θα δούμε ; Νομίζω και με 3 θα κάναμε μια χαρά την δουλειά μας.
Ξέρω πως είναι αντιδημοφιλή κάτι τέτοια ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, άλλωστε άτομα που δεν θα έπρεπε να φέρουν τον τίτλο μέλους ΔΕΠ με την πανεπιστημιακή ταμπέλα βγάζουν το παντεσπάνι τους, ενώ απ' την άλλη το όνειρο του να δει το παιδί γιατρό δεν το έχει εγκαταλείψει η ελληνική οικογένεια, αλλά κάποτε δεν θα έπρεπε να το δούμε το θέμα ;
Νομίζω ότι κάποτε πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία, να δούμε πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε, πόσους μπορούμε να εισάγουμε κάθε χρονιά (μην ξεχνάτε τους κάθε λογής ομογενείς απ΄την τέως Σ.Ένωση που πιάνουν θέσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) και αναλόγως να κλείσουμε Σχολές ή να συγχωνεύσουμε άλλες (είναι ξεκάθαρο σε όλους νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον νόημα στην διατήρηση ξεχωριστής "Στρατιωτικής" Ιατρικής).
Υπόψιν ότι σε ΟΛΕΣ τις σοβαρές χώρες υπάρχει κρατική (ή σε επίπεδο Συλλόγων τελοσπάντων) ρύθμιση του αριθμού των γιατρών, δεν είναι απ΄τις περιπτώσεις που η αγορά "αυτορρυθμίζεται", γιατί διαφορετικά επιτείνουμε τον ιατρικό πληθωρισμό, την πρόκληση τεχνητών δαπανών Υγείας κάθως κάπως πρέπει να ζήσουν όλοι αυτοί, ενώ καταλήγουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των χωρών του Βορρά, δλδ πληρώνει ο φορολογούμενος για να εισάγει "έτοιμους" γιατρούς ο Γερμανός, ο Σουηδός και ο Βρετανός.
Υπόψιν ότι αυτή η κατάσταση (αναξέλεγκτη παραγωγή γιατρών) θυμίζει περισσότερο ανατολικοευρωπαϊκη χώρα παρά δυτική.
Π.χ στην Γερμανία περισσότεροι απ΄τους Έλληνες γιατρούς είναι οι Ρουμάνοι, ακολουθούν οι Άραβες κτλ.
Αρχίατρος:
Εξαιρετική περιγραφή της κατάστασης από συνάδελφο σε σχολιασμό στο fb:
--- Παράθεση ---.... το πώς τα έχουν καταφέρει στην Ελλάδα, να διαλύσουν και την ιδιωτική αλλά και την δημόσια υγεία ταυτόχρονα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο μέρος στον πλανήτη (συνήθως το ένα από τα δύο υπερτερεί). Οι πατέντες με τις οποίες στηρίζεται πλέον αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας (επικουρικοί γιατροί, πανεπιστημιακοί υπότροφοι, παρατασιακοί ειδικευόμενοι), αλλά και η κατρακύλα της ιδιωτικής υγείας (ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει με καθυστέρηση, οι μισοί ιδιώτες έχουν ΕΟΠΥΥ οι άλλοι μισοί δεν έχουν, άλλοι γιατροί ζητάνε 10 ευρώ, άλλοι ζητάνε 50, άλλοι ζητανε 500 για την ίδια υπηρεσία, άλλοι ότι προαιρείσθε, οι ιδιώτες ιατροί δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλα τα σκευάσματα) αλλά και οι αδικίες σε όσον αφορά το ΠΟΙΟΣ μπορεί να ιδιωτεύσει (πχ στρατιωτικοί και ακαδημαικοί έχουν δικαίωμα να ιδιωτεύσουν και να φέρουν τους ασθενείς τους από τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται στα απογευματινά τους ιατρεία και πήγαινε εσύ να κονταροχτυπηθείς μαζί τους στον εργασιακό στίβο, αλλα και τα απογευματινά ιατρεία που με 80 ευρώ τα κάνεις όλα) συνθέτουν μια ΖΟΥΓΚΛΑ παροχής ιατρικών υπηρεσιών...
--- Τέλος παράθεσης ---
Μαθαίνω ότι ζητούν από παθολόγο (με τρελά credentials) να αμοίβεται 10€ ανά επίσκεψη σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, την ώρα που η επίσκεψη κοστίζει στον ασθενή 150€...
Βασικά το θέμα είναι το πόσο μπούμερανγκ μας γυρνάει να αποδεχόμαστε αυτή την υποτίμηση του επαγγέλματός μας (δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ απ'αυτό ζω, οπότε τα περί λειτουργήματος κάποιων αλλού...), 10€ η ιατρική επίσκεψη, 50€ αμοιβή αναισθησιολόγου σε μικρή Κλινική, 300€ η βουβωνοκήλη, και ο κατήφορος τελειωμό δεν έχει...
Denominator:
Βεβαίως. 10 ευρώ επίσκεψη (προσωπικά ο μέσος όρος μου είναι ακόμη μικρότερος) από τα οποία, αναλογα με το τζίρο και τη νομική μορφή (ατομική επιχείρηση ή εταιρεία) θα φτάσουν στη τζέπη, υπό τις βέλτιστες των συνθηκών, 4 ευρώ.
Από την άλλη αποφάσισα προς το παρόν να πεθάνω στον τόπο που με γέννησε, για πολλούς λόγους. ´Ενας σημαντικός είναι ότι δεν έχω πλέον δυνάμεις να κάνω καινούρια αρχή. Στους νέους συναδέλφους λέω πάντα: "Αν είστε εντάξει, ένα κομμάτι ψωμί θα το βγάλετε με την ιατρική εδώ. Αλλά όχι κάτι περισσότερο. Οπότε πράξτε κατά βούληση..."
´Αντε γεια Ελλάδα...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση