ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Αντιμετώπιση υπερτασικής κρίσης

<< < (3/5) > >>

Denominator:
Καλό είναι, ως επιστήμονες, να δίνουμε τις πρωτογενείς (π.χ. δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα, ανακοινώσεις συνεδρίων, διατριβές κ.λ.π.) και όχι τις δευτερογενείς πηγές (και κυρίως αυτές που αναπαράγουν ανώνυμα τις πρωτογενείς).

Dott.diMG:
Νομίζω ότι κάπως έμπλεξε η κουβέντα.
Όταν συζητείται κάποιο θέμα με αντικρουόμενες  απόψεις είναι σωστό να γίνεται αναφορά στις πηγές , σε άρθρα, guidelines,  consensus,  συνέδρια, ανακοινώσεις εταιριών, …. κλπ.
Όταν όμως ζητείται η άποψη για την καθημερινή πρακτική,  για το τι πιστεύει ή κάνει κάποιος στη δουλειά δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να προσκομίζει και 2 σελίδες βιβλιογραφία για να «δικαιολογηθεί» .
Η ερώτηση του ειδ/νου συναδέλφου ήταν:
"Πώς αντιμετωπίζετε τον ασθενή που έρχεται στο ιατρείο σας με πίεση πάνω από 180;"
Ως εκ τούτου  και η απάντηση του συναδέλφου Βασιλείου ήταν σχετική με αυτό που ασπάζεται και προφανώς με αυτό που πράττει στο ιατρείο του.
Αν η ερώτηση ήταν:
 «γνωρίζετε  τίποτα για Arterial Hypertension (Management of) του ESC για το 2013?»
τότε η απάντηση θα έπρεπε να ήταν και αναλόγως τεκμηριωμένη.

Denominator:
Η ιατρική ενέχει και επιστήμη και τέχνη. Υπό αυτήν την έννοια, συμφωνώ ως προς την ευελιξία, όμως όταν τίθεται θέμα πηγών, καλό είναι να υπερασπιζόμαστε την επιστήμη.

thepap:
Δεν νομίζω ότι ο συνάδελφος που ξεκίνησε το θέμα δεν έχει πρόσβαση σε κατευθυντήριες οδηγίες.
Έθεσε ένα ερώτημα για να δεί τι κάνουν συνάδελφοί του σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Αυτός πιστεύω είναι και ένας απο τους λόγους ύπαρξης του forum. Δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών.
Ο καθένας μας πιστεύω έχει πρόσβαση σε κατευθυντήριες οδηγίες αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν είναι πάντα δυνατόν να εφαρμόζονται απόλυτα.

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν νομίζω ότι ο συνάδελφος που ξεκίνησε το θέμα δεν έχει πρόσβαση σε κατευθυντήριες οδηγίες.
Έθεσε ένα ερώτημα για να δεί τι κάνουν συνάδελφοί του σε μια συγκεκριμένη κατάσταση...

--- Τέλος παράθεσης ---

Το ότι την αιχμή υπέρτασης δεν την ονομάζουμε υπερτασική κρίση και δεν την χειριζόμαστε άμεσα, είναι θέμα εκπαίδευσης και όχι κατευθυντήριων οδηγιών.
Πάνε πολά χρόνια από τότε που η ιατρική επιστήμη είπε ότι είναι έγκλημα η παρέμβασή μας στην αιχμή καθ' εαυτή για να κάνουμε «όμορφο» το νούμερο της Α.Π.  εδώ και τώρα.
Κάποτε, ένας ειδικός στην υπέρταση, σε κάποια σεμινάρια,  έλεγε σε σχετική ερώτηση του ασθενή του (σενάριο):
Άμα δώ 150 τι να κάνω? –Τίποτε.
Άμα δω 180? –Τίποτε. Μόνο χαλάρωσε και  ξάπλωσε και την άλλη μέρα να ενημερώσεις το γιατρό σου.
Άμα δώ 220? -Ε, τότε να πας σε γιατρό (αν έχεις και κάποιο άλλο ενόχλημα), αλλιώς (άμα δεν έχεις) να με πάρεις τηλέφωνο για να σου πώ να μη κάνεις τίποτε.
(μ’ αυτό τον εκκεντρικό τρόπο προσπαθούσε να μας ξεριζώσει το κώλυμα μας την άμεση παρέμβαση σε αιχμές πιέσεως)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση