Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
ΜΗΣΥΦΑ, που επιτρέπεται να πουλιούνται εκτός Φαρμακείου στη Σουηδία.
ΑΡΗΣ:
Δεν σας ρώτησα. Μια διατύπωση έκανα και περίμενα τη θέση σας επί της ουσίας και όχι κριτική για το πως θα διαλεχθώ μαζί σας. Θα συζητήσω με τον τρόπο που εγώ θα επιλέξω και θα δεν θα μου επιβληθεί από κανέναν αυτός. Δεν έβαλα λόγια στο στόμα σας και δεν σας έδωσα κανένα δικαίωμα να βγάζετε συμπεράσματα που εσείς θέλετε.
Όντως με παρεξηγήσατε καθώς τα ΜΥΣΥΦΑ, όπως λέει και ο ορισμός τους, δε συνταγογραφούνται από γιατρούς και ουδέν οικονομικό όφελος έχουμε από το αν θα πωλούνται σε φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ. Η συζήτηση που γίνεται είναι για να βρούμε τη περισσότερο συμφέρουσα λύση για τους ασθενείς μας, η οποία δεν είναι κατά ανάγκη και μόνο η οικονομικότερη. Βλέπετε, για το αν πωλούνται και άλλα πολύ πιο επικίνδυνα προιόντα, από τα ΜΥΣΥΦΑ, στα σούπερ μάρκετ, δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Εμείς ως γιατροί, χορηγούμε φάρμακα και για αυτά επιτρέψτε μας να έχουμε και άποψη.
Για το αν έπεσαν οι τιμές στα γάλατα, αποτελεί ένα θέμα μόνο ως προς την οικονομική διάστση ενός προιόντος που υπήρχε αποκλειστικά στα φαρμακεία και τώρα υπάρχει και στα σούπερ μάρκετ, παρόλο αυτά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση καθώς τα γάλατα βρεφικής ηλικίας δεν χορηγούνται από γιατρούς και δεν μπορούν να συγκριθούν με φάρμακα. Στρατηγικές συμψηφισμού, κρατήστε τις σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, για τις οποίες το ιατρικό σώμα δεν θα τις ενστερνιστεί στα εργαλεία του λειτουργήματός μας, όπως είναι οτιδήποτε φέρει τον όρο φάρμακο .
Τέλος, για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς, θα σας πρότεινα να δείτε για άλλη μια φορά την ελληνική ταινεία, ΄΄Η κυρά μας η μαμή΄΄ και ειδικά τις σκηνές που αναφέρονται στο φάρμακο και ποιος το χρησιμοποιεί.
Μάρκος Φραγκάκης:
Οκ λοιπόν γκούγκλαρα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτή είναι η έκθεση το ΟΟΣΑ. Στη σελίδα 104 είναι η τιμή της παρακεταμόλης σε 9 χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι η φθηνότερη.
κ. Άρη έχω κάθε λόγο να είμαι καχύποπτος. Έχω κάνει μία ερώτηση, γιατί είναι κακό για τα ΜΗΣΥΦΑ να πωλούνται από τα Σούπερμάρκετ? Κανείς δε μου απαντάει ευθέως. Λέτε ότι το συμφέρον του ασθενή δεν είναι πάντα το οικονομικό, συμφωνώ. Τι φοβάσθε ότι θα γίνει αν πωληθούν τα ΜΗΣΥΦΑ από Σούπερμάρκετ. Η απελευθέρωση έχει γίνει μερικώς σε αρκετές χώρες και ολικώς σε μία. Αυτά που φοβάσθε έχουν γίνει εκεί?
Πρέπει να δω την ταινία για να πάρω την απάντησή μου?
ΑΡΗΣ:
Την ταινεία να την δείτε έτσι κι αλλιώς. Εμείς ως γιατροί δεν φοβόμαστε τίποτε, γιατί γνωρίζουμε το φάρμακο. Εσείς θα πρέπει να φοβόσαστε για την κατανάλωση ενός προιόντος, όπως είναι το φάρμακο, που θέλει ειδικές γνώσεις. Αν εννοείτε το ενδιαφέρον μας ως γιατροί για τον ασθενή μας, από τις ενδεχόμενες παρενέργειες από την λήψη φαρμάκων με ατομική ευθύνη, αυτό είναι που μας ανησυχεί.
Παρεπιμπτόντως, η αξία γνωστού σκευάσματος παρακεταμόλης με 20 δισκία των 500mg αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 0,78 λεπτά.
Diamantius:
Πράγματι, είναι παράξενα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, η τιμή 1 γραμμαρίου παρακεταμόλης είναι 7 λεπτά προ φόρων και όχι 15 λεπτά. Μάλιστα, είναι 7 λεπτά είτε το αγοράσετε στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο Καστελόριζο, είτε στο Διδυμότειχο, είτε στην Άνω Ραχούλα. Και είναι 7 λεπτά στις 8 το πρωί, στις 8 το βράδυ και στις 3 τα ξημερώματα, αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον προλαλήσαντα και μιλώντας επί προσωπικού, το μόνο που με καίει είναι ότι μετά την απελευθέρωση θα αγοράζω τα φάρμακα ακριβότερα.
Από την πλευρά της δημόσιας υγείας και γνωρίζοντας τον "φαρμακευτικό αναλφαβητισμό" του μέσου Έλληνα, πιστεύω ότι είναι πιθανό να προκύψουν θέματα με τα φάρμακα αυτά. Είτε ως αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων συγκεκριμένων OTC με φάρμακα που ήδη λαμβάνουν ασθενείς για χρόνιες παθήσεις τους, είτε ως αποτέλεσμα χρόνιας δηλητηρίασης από την παρακεταμόλη (ΗΠΑ και Η.Β. έχουν την παρακεταμόλη ως πρώτη και με διαφορά αιτία πρόκλησης ηπατικής ανεπάρκειας).
Μάρκος Φραγκάκης:
Αυτά είναι τα πρώτα 2 επιχειρήματα μετά από τόσα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αναφερθεί από την αρχή.
Έχω πάντως να αντιπαρέλθω ότι το πρόβλημα είναι ίσως η άγνοια του μέσου Έλληνα για το φάρμακο και την κατάχρησή του. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις λιπαρές τροφές, για το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Εδώ μπαίνει και ένα θέμα προσωπικής ευθύνης.
Ίσως τα περισσότερα από τα προβλήματα που φοβάσθε αποφευχθούν με μία επικαιροποίηση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ.
Αναρρωτιέμαι αν στις χώρες που έχει υπάρξει μερική η ολική απελευθέρωση έχουν υπάρχει και σε ποιό βαθμό αυτά τα προβλήματα.
Ίδομεν.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση