ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Μπορούμε να πάμε από το Inspra στο Aldactone και το αντίστροφο, και αν ναι, πώς;

<< < (2/2)

Skipper:
Γενικά στη Σουηδία χρησιμοποιείται κυρίως η Σπειρονολακτόνη. Η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από κάποια τεκμηριωμένη έρευνα, αλλά από την προσωπική εμπειρία μου (εργαζόμενος ειδικός-οικογενειακός γιατρός στη Σουηδία μέχρι πρόσφατα/αρχές Φεβρουαρίου). Στα εξιτήρια των παθολογικών-καρδιολογικών κλινικών και καρδιολογικών μονάδων εντατικής θεραπείας δεν έχω συναντήσει ποτέ την επλερενόνη, ενώ αρκετά συχνά έβλεπα στη λίστα των φαρμάκων του εξιτηρίου να συνταγογραφείται η Σπειρονολακτόνη. Στη Σουηδία οι ασθενείς, που εξέρχονται από κάποια κλινική νοσοκομείου, παραπέμπονται στη συνέχεια στον οικογενειακό τους γιατρό, που είναι γενικός γιατρός κέντρου υγείας, ιδιωτικού ή δημόσιου και ο οποίος αναλαμβάνει τη μετέπειτα παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς.
Για περισσότερα, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει στο σύνδεσμο:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος25 mg σπιρονολακτόνης (Aldactone) είναι περίπου ισοδύναμα με 50mg επλερενόνης (Inspra ,Eleveon).

--- Τέλος παράθεσης ---

Από πού προέρχεται αυτή η πληροφορία;
Όταν είχε χρησιμοποιηθεί η επλερενόνη ως εναλλακτικό φάρμακο σε κιρρωτικούς τελικού σταδίου με επώδυνη γυναικομαστία από σπιρονολακτόνη, θεωρήθηκε ότι ισχύει το ανάποδο, δηλαδή 25 mg eplerenone = 50 mg spironolactone.

1: Dimitriadis G, Papadopoulos V, Mimidis K. Eplerenone reverses spironolactone-induced painful gynaecomastia in cirrhotics. Hepatol Int. 2011 Jun;5(2):738-9. doi: 10.1007/s12072-010-9235-x. Epub 2010 Dec 21. PubMed PMID: 21484105; PubMed Central PMCID: PMC3090552.

2: Mimidis K, Papadopoulos V, Kartalis G. Eplerenone relieves spironolactone-induced painful gynaecomastia in patients with decompensated hepatitis B-related cirrhosis. Scand J Gastroenterol. 2007 Dec;42(12):1516-7. PubMed PMID: 17907040.

--- Τέλος παράθεσης ---
Παρόμοιο είναι και το παρακάτω άρθρο

Argirios Argiriou:
Τρόπος χορήγησης / δοσολογία επλερόνης (το επισυναπτώμενο pdf προέρχεται από διαφημιστικό έντυπο της εταιρίας ELPEN και το έλαβα Αύγουστο του 2015 ).

Argirios Argiriou:
Μεταφέρω χθεσινή ανάρτηση συναδέλφου από την ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook:

Οι Υπέρτασιολόγοι λένε πάντως ότι το Ιnspra Έχει πιο αδύναμη αντιυπερτασική δράση σε σχέση με το aldactone.

Εγώ προσωπικά είχα έναν ασθενή που πέρασε από Aldactone σε Inspra και απορρυθμίστηκε τελείως η υπέρταση του και η καρδιακή του ανεπάρκεια. Μου ειπε μετα στο ιατρειο : "τι το'θελα και ειπα στον καρδιολογο για την γυναικομαστια; Με πονουσε, αλλα καλυτερα αυτο παρά οι ανωμαλιες που μου εφερε το καινουριο χαπι"

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜεταφέρω χθεσινή ανάρτηση συναδέλφου από την ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook:
Οι Υπέρτασιολόγοι λένε πάντως ότι το Ιnspra Έχει πιο αδύναμη αντιυπερτασική δράση σε σχέση με το aldactone.
Εγώ προσωπικά είχα έναν ασθενή που πέρασε από Aldactone σε Inspra και απορρυθμίστηκε τελείως η υπέρταση του και η καρδιακή του ανεπάρκεια. Μου ειπε μετα στο ιατρειο : "τι το'θελα και ειπα στον καρδιολογο για την γυναικομαστια; Με πονουσε, αλλα καλυτερα αυτο παρά οι ανωμαλιες που μου εφερε το καινουριο χαπι"

--- Τέλος παράθεσης ---

Μήπως θα έπρεπε ο καρδιολόγος να είχε προσαρμόσει τη δόση επλερενόνης γνωρίζοντας τα παρακάτω

1)Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ σχέση ισοδυναμίας εξαρταται και απο την κλινική παράμετρο που ελέγχουμε.
Η ισοδυναμία που αναφέρω σστο παραπάνω μήνυμα προέρχεται απο εδώ

--- Παράθεση ---At present, there are no data available from head-to-head comparison studies of spironolactone versus eplerenone. The results of RALES and EPHESUS cannot be compared directly because they were conducted using different study populations and different drug regimens. In terms of mineralocorticoid effects, 25 mg spironolactone is approximately equivalent to 50 mg eplerenone
--- Τέλος παράθεσης ---

Η σχέση ισοδυναμίας στην ανθεκτική υπέρταση είναι ακόμα πιο «τραβηγμένη» :

--- Παράθεση ---Hypertension
At the time of FDA approval, the efficacy and safety of eplerenone had been evaluated in clinical studies of 3091 patients. In a published, 8-week, double-blind, placebo-controlled trial in 417 patients with mild to moderate hypertension (seated diastolic blood pressure ≥95 mm Hg, <114 mm Hg), eplerenone significantly decreased seated systolic and diastolic blood pressure in a dose-dependent manner over a dose range of 50, 100, and 400 mg/d.61 The dose of 400 mg/d eplerenone was equivalent to 50 mg BID spironolactone.
--- Τέλος παράθεσης ---

--- Τέλος παράθεσης ---

2) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

However, the mg-for-mg BP-lowering effect of eplerenone is less than that of spironolactone. The magnitude of the BP reduction with 50 mg of spironolactone administered twice daily is comparable with that seen with eplerenone administered 200 mg twice daily or 400 mg once daily, and is 1.3 to 2 times greater than that seen with eplerenone administered 50 mg twice daily or 100 mg once daily.

για να μη μπαίνει και ο ασθενής στη διαδικασία του να διαλέξει ποιο από τα 2 κακά που τον βρήκαν είναι καλύτερο ?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση