Γενικά > Νομικά θέματα
Σύστημα ΑΤΛΑΣ
EzeΤΡΟΛ:
Βιβλιάρια ασθενείας τέλος!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
04.06.2014
Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας βάζει τέλος στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ενώ παράλληλα δημιουργούνται ψηφιακοί λογαριασμοί ασφάλισης , με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν μέσω ίντερνετ, να έχουν πλήρη πρόσβαση στην εργασιακή τους πορεία.
Επίσης οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους κανένα πρόσθετο στοιχείο, όπως καρτέλες ενσήμων και βιβλιάρια ασθενείας, όταν θα επισκέπτονται νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες.
Η απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θα επισκεφθεί την Παρασκευή το ειδικό τμήμα όπου συγκεντρώνονται τα στοιχεία για όλους τους ασφαλισμένους.
Σκοπός του προγράμματος Ατλας είναι να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας και να εξοικονομηθούν πόροι για τα Ταμεία.
Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση δεν θα απαιτείται κανένα πρόσθετο στοιχείο (π.χ. καρτέλες ενσήμων, βιβλιάρια ασθενείας) για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα Ταμεία, τα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα στις 23 Φεβρουαρίου- καθιερώνεται το «ασφαλιστικό βιογραφικό» στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι και τα Ταμεία ανά πάσα στιγμή με ένα απλό «κλικ» στον υπολογιστή.
Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση , σύμφωνα με το «Έθνος» προβλέπεται:
1. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης. Τα Ταμεία θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Μητρώο για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Θα υπάρχει διασύνδεση -μέσω της ΗΔΙΚΑ- του Μητρώου με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με τα νοσοκομεία ή άλλους παρόχους υγείας προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος.
Υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθεί ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ από τη διακοπή εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής αυτοκόλλητων ετικετών για περίπου τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς με το νέο σύστημα θα μπει τέλος και στις πλαστές θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας. Στην απόφαση προβλέπεται πως τα Ταμεία «υποχρεούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους να αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων -άμεσα και έμμεσα- δικαιούχων περίθαλψης.
Η λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Εργοδοτών μέσω του οποίου χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα ασφάλισης, του εργοδότη (στην περίπτωση των νομικών προσώπων, της εκπροσώπησης, έδρας, επωνυμίας κ.ά.), της κατηγορίας της επιχείρησης και των τυχόν οφειλών ή ρυθμίσεων. Τα Ταμεία θα στέλνουν στην ΗΔΙΚΑ -εντός μηνός από την οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών- ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των εργοδοτών που υπάρχουν στο πληροφοριακό τους σύστημα με ένδειξη ασφαλιστικής ενημερότητας.
3. Δημιουργία Ψηφιακού Λογαριασμού Ασφάλισης. Θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, στοιχεία εργοδότη κ.ά. Στους νέους ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης θα ενσωματωθούν μέσα στο καλοκαίρι 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό ενσήμων, ενώ στόχος είναι να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης.
Ορθοπαιδικός:
Εγγραφή ή Είσοδος
Καταργείται άμεσα η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας ενώ δεν θα απαιτείται η προσκόμιση τους κατά την επίσκεψη σε νοσοκομεία ή άλλους φορείς υπηρεσιών υγείας.
Το πληροφοριακό σύστημα Άτλας που ενεργοποιήθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων (ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο θα συνδέεται και με τα πληροφοριακά συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος.
Ακόμη οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεώνονται έως την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους, να αποστέλουν στην ΗΔΙΚΑ πλήρες αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων -άμεσα και έμμεσα- δικαιούχων περίθαλψης, με την ένδειξη «ασφαλιστική ικανότητα και διάρκεια ισχύος αυτής.
ΥΓ: οι εξελίξεις τρέχουν. Εμείς, χωρίς βιβλιάρια που θα γράφουμε τις συνταγές; Καμιά εγκύκλιο;
Και το παιδί μου ακόμα ανασφάλιστο (αλλά όχι εμένα που το έχω ασφαλισμένο ???) το βγάζει η ΗΔΙΚΑ (ή ο ΑΤΛΑΣ)... Μάλλον το δημοσίευμα προτρέχει πολύ των εξελιξεων...
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Καταργείται άμεσα η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας ενώ δεν θα απαιτείται η προσκόμιση τους κατά την επίσκεψη σε νοσοκομεία ή άλλους φορείς υπηρεσιών υγείας.
Το πληροφοριακό σύστημα Άτλας που ενεργοποιήθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων (ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο θα συνδέεται και με τα πληροφοριακά συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος.
Ακόμη οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεώνονται έως την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους, να αποστέλουν στην ΗΔΙΚΑ πλήρες αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων -άμεσα και έμμεσα- δικαιούχων περίθαλψης, με την ένδειξη «ασφαλιστική ικανότητα και διάρκεια ισχύος αυτής.
ΥΓ: οι εξελίξεις τρέχουν. Εμείς, χωρίς βιβλιάρια που θα γράφουμε τις συνταγές; Καμιά εγκύκλιο;
Και το παιδί μου ακόμα ανασφάλιστο (αλλά όχι εμένα που το έχω ασφαλισμένο ???) το βγάζει η ΗΔΙΚΑ (ή ο ΑΤΛΑΣ)... Μάλλον το δημοσίευμα προτρέχει πολύ των εξελιξεων...
--- Τέλος παράθεσης ---
Έχει τύχει πολλές φορές να έχω μπροστά μου θεωρημένο βιβλιάριο και να βγαίναι μήνυμα στο e-synt ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική ενημερότητα.
Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο με τα ταμεία του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΥΔΕ, ΤΥΥ κ.λ.π) και τον ΟΑΕΕ (ιδίως εκεί όπου υπάρχουν ρυθμίσεις οφειλών). Δεν είναι σπάνια και στο ΙΚΑ, ακόμη και σε άτομα που έχουν σύνταξη γήρατος (και ως εκ τούτου δεν μπρούν να χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα).
Αν δεν υπάρξει μέριμνα για άμεση ενημέρωση του συνόλου συστήματος από τον ασφαλιστικό φορέα σε περίπτωση μεταβολών της ασφαλιστικής ικανότητας, πολύ φοβάμαι ότι η επίδειξη του βιβλιαρίου θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη.
Argirios Argiriou:
18/06/2014.
Ενεργοποιείται το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» τις επόμενες ημέρες για την κατάργηση θεώρησης βιβλιαρίων ασθενείας.
Με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
«Όπως είχαμε δεσμευθεί υπέγραψα την 1η Ιουνίου, την υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Με τη δημοσίευσή της, τις αμέσως επόμενες ημέρες, σταματάει για πάντα η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας για όλους. Τελειώνουν οριστικά οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών.
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η καταλυτική αλλαγή που φέρνει η δημιουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Και έτσι κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, δηλαδή το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό». Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση και η απονομή σύνταξης θα είναι υπόθεση ημερών. Για όλους, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Οι δυνατότητες και οι αλλαγές που φέρνει η ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στην αποτελεσματική οργάνωση της κοινωνικής ασφάλισης και, κυρίως, στην καθημερινότητα όλων μας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η διοίκηση και τα στελέχη της οποίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους τους για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.
Η νέα Ελλάδα χτίζεται ξανά απο την αρχή σε στέρεες και υγιείς βάσεις. Και σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το υπουργείο Εργασίας με μεθοδικότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά διασφαλίζει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Χωρίς γραφειοκρατίες και ταλαιπωρίες. Αλλά με ένα νοικοκυρεμένο κράτος που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και σέβεται την αξιοπρέπεια του πολίτη.
Συνημμένη η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του «ΑΤΛΑΣ»
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Εγγραφή ή Είσοδος18/06/2014.
Ενεργοποιείται το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» τις επόμενες ημέρες για την κατάργηση θεώρησης βιβλιαρίων ασθενείας.
.......«Όπως είχαμε δεσμευθεί υπέγραψα την 1η Ιουνίου, την υπουργική απόφαση ....
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Και έτσι κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, ..... Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Απο 1/6/14 ακόμα δεν έχει βγεί το ΦΕΚ;
Επιτρέψτε μου να είμαι απαισιόδοξος (μακάρι να λαθέψω) ειδικά στα μικρά ταμεία (πχ ΤΣΑΥ). Για το ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΠΑΔ πιθανότατα θα λειτουργήσει. Αλλά να παρατηρήσω ότι οι ουρές για θεώρηση έχουν πλειστάκις καταργηθεί αφού το αυτοκόλλητο θεώρησης έρχεται ταχυδρομικά. Τουλάχιστον θα κάνουν οικονομία στα γραμματόσημα (και θα χρεοκοπήσουν τα ΕΛΤΑ). Εκείνοι που πήγαιναν στις ουρές (χρωστούμενα ΟΑΕΕ, ανασφάλιστοι για προσωρινά βιβλιάρια κλπ) θα συνεχίσουν να πηγαίνουν... Και εγώ θα πάω πάλι στην ουρά του ΤΣΑΥ γιατί πάλι λάθος θα είναι οι εισφορές μου...
Από τον Η/Υ η ασφαλιστική διαδρομή. Ιδιαίτερα αν έχεις διαδοχική ασφάλιση... Και έκδοση πισοποιητικού ασφ. ικανότητας (απο 9/2014, που πλέον δεν μας χρειάζεται ιδιαίτερα) too good to be true. Βέβαια προ διετίας αν μου έλεγαν ότι θα βγάζω μόνος μου ενημερότητα φορολογική, δεν θα το πίστευα...
Μακάρι να γίνουν όλα όπως τα λέει ή όπως τα φαντάζεται ο υπουργός. Ίσως και μια ενοποίηση με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τον ΑΦΜ θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση