Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:13:16

Αποστολέας Θέμα: Αναμόρφωση Ενιαίου Κανονισμού Υγείας ΕΚΠΥ - Δελτίου τύπου  (Αναγνώστηκε 14769 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Σεπτεμβρίου 2014, 19:53:56
Αναγνώστηκε 14769 φορές
Αποσυνδεδεμένος

iasis


« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2014, 20:05:35 από iasis »

12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:13:50
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

iasis


Το προσχέδιο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

13 Ιουνίου 2018, 23:12:01
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουνίου 2018, 00:34:23
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με θέμα: «Στο στόχαστρο και πάλι ο διαβήτης! “Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον ΕΚΠΥ»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουνίου 2018, 23:01:21
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14-06-2018

ΝΕΟΣ ΕΚΠΥ:

«Μαχαίρι» σε επίδομα τοκετού και παροχές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ - Στην μέγγενη οι διαβητικοί.

Του Γιώργου Αντωνόπουλου.

Περικοπές στις παροχές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που περιέχονται στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο οποίος εισήχθη χθες αιφνίδια και εσπευσμένα για αναθεώρηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Ο ΕΚΠΥ προβλέπει επίσης συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα. Η συμμετοχή αυτή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που αποδεδειγμένα ο χρόνος αναμονής που απαιτείται για την ίδια θεραπεία σε δημόσια δομή εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του δικαιούχου και αυτό βεβαιώνεται από γιατρό.

Συμμετοχή 10% ορίζεται και στην περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες.

Αλλαγές περιέχονται και στο επίδομα τοκετού. Συγκεκριμένα, όταν το τοκετός γίνεται εκτός δημόσιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού, πχ τοκετός κατα οίκον, προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ (από 900 Ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΟΥ), 900 ευρώ απο 1.200 για δίδυμη κύηση και 1300 ευρώ για τρίδυμη κύηση από 1.600 που ηταν μεχρι χθες σε ισχύ.

«Στο στόχαστρο και πάλι ο διαβήτης! “Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον ΕΚΠΥ» εξέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, απουσία του Προέδρου του, κ. Σωτήριου Μπερσίμη, θα προσπαθήσει να εγκρίνει την πρόταση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Εσπευσμένα δόθηκε στις 12 Ιουνίου, οδηγία από τον αρμόδιο για τον ΕΟΠΥΥ, αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη να συζητηθεί και να ψηφισθεί, η πρόταση που φαίνεται να έχει δομηθεί από το γραφείο του, όσο το δυνατόν συντομότερα, δηλαδή ακόμη και στο σημερινό ΔΣ.

Η πρόταση ειδικά για το σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί την «ταφόπλακα» για όλους τους συνανθρώπους μας.

Αναλυτικά στο άρθρο 47 της πρότασης για τροποποίηση του ΕΚΠΥ, όπως αυτή δόθηκε στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αναφέρονται τα εξής ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ:

Στην Παράγραφο 5, για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τους ινσουλινοεξαρτώμενους δηλαδή, οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες μειώνονται από 200 σε 150, ενώ οι βελόνες ινσουλίνης, παρά το πάγιο αίτημά μας για αύξηση της ποσότητάς τους, παραμένουν στις 100.

Αντίστοιχα, στους ινσουλινοθεραπευόμενους, τους πάσχοντες δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρίσκονται σε αποκλειστική αντιμετώπιση της πάθησης με ινσουλίνη, οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται σε 60 μηνιαίως, (οι συσκευασίες όμως είναι των 100 ... ) ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά. Οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αντίστοιχα οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. ( εντάξει τώρα μάλλον γινόμαστε υπερβολικοί ).

«Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, έχοντας στο στόχαστρο των περικοπών το Διαβήτη από το 2017, βάλθηκε να μειώσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το σακχαρώδη διαβήτη, αγνοώντας όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς και τα κόστη και τις συνέπειες που θα έχουν οι προτάσεις και αποφάσεις του στην υγεία μας! Δυστυχώς, όμως, τα τραγελαφικά δεν σταματούν εδώ.» τονιζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συμπληρώνει:

«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν προτίθεται να εντάξει στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre. Προφανώς, την ίδια τύχη, θα έχουν όλες οι νέες τεχνολογίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και της υγείας των ανθρώπων με διαβήτη.»

Στην πρόταση του νέου ΕΚΠΥ αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν συμμετοχή για το αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό και συγκεκριμένα για το σακχαρώδη διαβήτη: «Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφιστήρες, τα αναλώσιμα συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, συνδεδεμένα με την αντλία ή κάθε τύπο μηχανήματος που χρησιμεύει προς τούτο, με μηνιαία δαπάνη ισόποση με τη δαπάνη των ήδη χορηγούμενων ειδών μέτρησης, δηλαδή ταινίες σακχάρου και σκαριφιστήρες».

Η υγεία μας στον πλειστηριασμό, τα αναλώσιμα υλικά μας στο «παζάρι»!

Όλοι στο χώρο του σακχαρώδη διαβήτη από την παραπάνω παράγραφο αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους κατά τη τελευταία διετία, το σύστημα libre δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ΠΟΤΕ στην Ελλάδα και επίσης πως όσοι χρησιμοποιούσαν αντλίες με συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ!

Διότι, στο άρθρο 48 παράγραφος Α, «Αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης», προστίθεται 10% συμμετοχή στον ασφαλισμένο για τη συσκευή, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει και για τα αναλώσιμά της.

Είναι δεδομένο πλέον ότι θα υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών, όπως οι αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αλλά κυρίως στη δυνατότητα επιλογής χρήσης τους από τα άτομα με διαβήτη.

Δεν τελείωσε δυστυχώς, εδώ, η πρόταση του νέου ΕΚΠΥ. Πουθενά δεν αναφέρεται η αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση.

Καμιά απολύτως πρόληψη για την τόσο επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι, που οδηγεί, ετήσια, χιλιάδες συνανθρώπους μας σε ακρωτηριασμό.

Παγκοσμίως, πραγματοποιούνται 4 ακρωτηριασμοί ποδιών το λεπτό!

«Προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειές τους, δικτυακές ομάδες, συλλόγους μέλη ή μη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να πλαισιώσουν δυναμικά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όλοι όσοι αποφασίζουν για την υγεία μας θα πρέπει να αντιληφθούν πόσο «μετρήσιμη» δύναμη είμαστε και κυρίως πως το δικαίωμά μας σε μια ζωή με ποιότητα και υγεία δεν το διαπραγματευόμαστε» καταλήγει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Παύλος Πολάκης: Πρώτη φορά τέτοιας έκτασης επεξεργασία σε ΕΚΠΥ!

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης τόνισε μεταξύ άλλων αργά το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα, καθώς και ότι ποτέ άλλοτε κάποιος προκάτοχός του υπουργός δεν έσκυψε πάνω στον Κανονισμό, ελέγχοντας γραμμή-γραμμή τις προβλέψεις και μέριμνές του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων. «Τώρα μπαίνει τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε μερικά «εξόφθαλμα παραδείγματα εγκληματικής κατασπατάλησης εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος στις προμήθειες υλικών στον χώρο της Υγείας, επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουνίου 2018, 23:57:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουνίου 2018, 15:51:47
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/06/2018

Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουνίου 2018, 21:50:53
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
13/06/2018 Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Mμμ, συμμετοχή 10% στις φυσικοθεραπείες... Ενδιαφέρον ότι προβλέπει να χορηγούν συνταγές ή παραπεμπτικά οι μη συμβεβλημένοι σε αντίθεση με τις ηλίθιες φήμες που κυκλοφόρησαν προ διμήνου...
   Συμμετοχή στα ιδιωτικά νοσήλια 30% σε όλους (καταργείται, αν διάβασα καλά το 50% του ΟΓΑ αφού πληρώνουν τις ίδιες εισφορές)
   Να δούμε, θα έχει και άλλα ενδιαφέροντα..

15 Ιουνίου 2018, 22:48:04
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Πριν
Παράθεση
Ι. Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαρφιστήρες) χορηγούνται ως εξής:
• Για τους ινσουλινοεξαρτόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου Ι), χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαρφιστήρες ανά μήνα, έως 100 βελόνες ανά μήνα και έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.
• Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου ΙΙ), χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα μήνα, έως 50 σκαρφιστήρες ανά μήνα ή 100 ανά δίμηνο, έως 50 βελόνες ανά μήνα και έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.
• Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/δίμηνο και έως 200 σκαρφιστήρες/έτος.
• Σε διαβήτη κύησης, χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, 150 βελόνες/ μήνα και έως 150 σκαρφιστήρες/μήνα.
• Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζονται με διαιτητική αγωγή, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/τρίμηνο, έως 50 σκαρφιστήρες/τρίμηνο και έως 100 σκαρφιστήρες το έτος.
• Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαρφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα/εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης).

Μετά
Παράθεση
5. Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφιστήρες, τα αναλώσιμα συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, συνδεδεμένα με την αντλία ή κάθε τύπο μηχανήματος που χρησιμεύει προς τούτο, με μηνιαία δαπάνη ισόποση με τη δαπάνη των ήδη χορηγούμενων ειδών μέτρησης, δηλαδή ταινίες σακχάρου και σκαριφιστήρες, χορηγούνται ως εξής:
- Για τους ινσουλινοεξαρτώμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου Ι), χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαριφιστήρες ανά μήνα ή ισης αξίας αναλώσιμα συσκευών συνεχούς μέτρησης επιπέδων σακχάρου, έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 100 βελόνες ανά μήνα, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.
- Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου ΙΙ), χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 100 σκαριφιστήρες ανά μήνα, έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 60 βελόνες ανά μήνα, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.
- Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή άλλες ενέσιμες αγωγές εκτός ινσουλίνης, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/δίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/δίμηνο.
- Σε διαβήτη κύησης, χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαριφιστήρες/μήνα και ως 150 βελόνες, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.
- Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζονται με διαιτητική αγωγή, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/τρίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/τρίμηνο.
- Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χορηγούνται, τα αναλώσιμα καταγραφής γλυκόζης που συνδέονται με την αντλία και σε ποσότητα έως 5/μήνα, εως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαριφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα/εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης) και έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.

Επίσης αποκλείονται ο γενικοί γιατροί από τη συνταγογράφηση επιθεμάτων
Παράθεση
Οι ιατρικές ειδικότητες που δύνανται να συνταγογραφούν επιθέματα είναι:
Γενική χειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Πλαστική χειρουργική, Ακτινοθεραπευτική για εξελκώσεις μετακτινικής δερματίτιδας, Παθολογία για κατακλίσεις σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλης αιτίας χρόνια κατάκλιση και για το διαβητικό πόδι, Νευρολογία για νοσηλευθέντες ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα που υποχρεώνουν σε χρόνιο κλινοστατισμό, Ορθοπαιδική σε χρόνια κατακεκλιμένους ως συνέπεια ορθοπαιδικής βλάβης και Δερματολόγοι, Παιδίατροι για την επιδερμόλυση. 

16 Ιουνίου 2018, 01:19:38
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

md


3. Ιατροί πιστοποιημένοι στο σύστημα ΕΟΠΥΥ, αλλά μη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, δύνανται να αναγράφουν ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά διαγνωστικών ή και θεραπευτικών εξετάσεων, έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενή, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτική χρέωση του ασφαλισμένου. 

Read more: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

το ερμηνεύω σωστά ή μου φαίνεται ότι οι πιστοποιημένοι χάνουν πρακτικά το δικαίωμα συνταγογράφησης?

16 Ιουνίου 2018, 12:26:14
Απάντηση #9
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3. Ιατροί πιστοποιημένοι στο σύστημα ΕΟΠΥΥ, αλλά μη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, δύνανται να αναγράφουν ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά διαγνωστικών ή και θεραπευτικών εξετάσεων, έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενή, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτική χρέωση του ασφαλισμένου. 

Read more: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

το ερμηνεύω σωστά ή μου φαίνεται ότι οι πιστοποιημένοι χάνουν πρακτικά το δικαίωμα συνταγογράφησης?
Κατά την άποψή μου κάτι τέτοιο (η μη αποζημίωση συνταγών από μη συμβεβλημένους, δηλαδή) είναι απολύτως δικαιολογημένο από πλευράς ΕΟΠΥΥ, αρκεί να έχει εξασφαλιστεί πρόσβαση του συνόλου των ασφαλισμένων του σε συμβεβλημένο οικογενειακό ιατρό.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη τέτοια δυνατότητα, θα πρέπει τουλάχιστον να προβλεφθεί αποζημίωση μετά από έλεγχο, όπως γίνεται και σε άλλους, ιδιωτικούς, ασφαλιστικούς φορείς.
Εξάλλου, το λέει και το άρθρο 4 του Κανονισμού:

 Άρθρο 4.
Αποζημίωση Παρόχων & Συμμετοχή Ασφαλισμένων
Για τις παροχές σε είδος, στο πλαίσιο του παρόντος Ε.Κ.Π.Υ. (ιατρικών ή άλλων θεραπευτικών πράξεων, διαγνωστικών εξετάσεων, νοσηλίων, φαρμάκων, σκευασμάτων ειδικής διατροφής για θεραπευτικούς σκοπούς, αναλωσίμων υγειονομικών υλικών), ο Οργανισμός δύναται να αποζημιώνει τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας:
α) σύμφωνα με σύμβαση που συνάπτουν και υπογράφουν τα δύο μέρη, η οποία προκύπτει από διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης  του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και επικυρώνεται από το ΔΣ του Οργανισμού,
β) με βάση την ασφαλιστική τιμή η οποία καθορίζεται, είτε με  αποφάσεις του Υπουργού Υγείας ύστερα από προτάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού, είτε με αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού , όπως κάθε φορά προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία,
γ) με τις τιμές που προβλέπονται από το κρατικό τιμολόγιο στις περιπτώσεις που δεν έχει οριστεί ασφαλιστική τιμή ή δεν έχει πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση, η τιμή αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προβλέπεται κάθε φορά από το κρατικό τιμολόγιο, εκτός και εάν προβλέπεται ρητά στον παρόντα Ε.Κ.Π.Υ..
Απευθείας οι δικαιούχοι αποζημιώνονται μόνο σε αποδεδειγμένη αδυναμία σύναψης σύμβασης με μια κατηγορία παρόχων ή κατά τις μεταβατικές περιόδους από την πρώτη σύναψη σύμβασης σε μια κατηγορία έως το απαραίτητο διάστημα για την επίτευξη επαρκούς αριθμού συμβάσεων στην κατηγορία.
Η συμμετοχή των δικαιούχων στις αποζημιούμενες δαπάνες, καθορίζεται κατά περίπτωση στον παρόντα Κανονισμό. Οι δικαιούχοι κατά τη λήψη οποιασδήποτε παροχής υπηρεσιών υγείας ή νοσηλείας τους, σε πάσης φύσεως συμβεβλημένες ιδιωτικές δομές περίθαλψης, δεν υποχρεούνται σε οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, πέραν όσων προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουνίου 2018, 12:34:21
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

DrGuni


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3. Ιατροί πιστοποιημένοι στο σύστημα ΕΟΠΥΥ, αλλά μη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, δύνανται να αναγράφουν ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά διαγνωστικών ή και θεραπευτικών εξετάσεων, έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενή, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτική χρέωση του ασφαλισμένου. 

Read more: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

το ερμηνεύω σωστά ή μου φαίνεται ότι οι πιστοποιημένοι χάνουν πρακτικά το δικαίωμα συνταγογράφησης?

Σε ποιο σημείο του κανονισμού  ακριβώς  αναφέρεται αυτο;
Η συγνώμη δε  διορθώνει το παρελθόν, διευρύνει, όμως, το μέλλον...

16 Ιουνίου 2018, 13:10:33
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3. Ιατροί πιστοποιημένοι στο σύστημα ΕΟΠΥΥ, αλλά μη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, δύνανται να αναγράφουν ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά διαγνωστικών ή και θεραπευτικών εξετάσεων, έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενή, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτική χρέωση του ασφαλισμένου. 

Read more: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

το ερμηνεύω σωστά ή μου φαίνεται ότι οι πιστοποιημένοι χάνουν πρακτικά το δικαίωμα συνταγογράφησης?

Σε ποιο σημείο του κανονισμού  ακριβώς  αναφέρεται αυτο;
Άρθρο 5
Παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Β. Ιατρική Περίθαλψη


Νομίζω η "μη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ" αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών από το μη συμβεβλημένο γιατρό (δηλαδή στην πληρωμή του) κι όχι στην συμμετοχή για φάρμακα ή εξετάσεις.
Άλλωστε ακριβώς από πάνω στην παράγραφο Β.2. γράφει για την αποζημίωση των συμβεβλημένων:
Παράθεση
2. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς, στο πλαίσιο της κάθε φορά σύμβασής τους με τον Οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, δεν δικαιούνται να ζητήσουν, επιπλέον αμοιβή από τον ασθενή εκτός από την κατά περίπτωση, νομοθετημένη συμμετοχή του ασθενή.
Διαφορετικά, ποιο το νόημα να εκδίδει ηλεκτρονική συνταγή ή παραπεμπτικό ο μη συμβεβλημένος γιατρός αν ο ασφαλισμένος θα τα πληρώσει όλα;
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουνίου 2018, 13:33:11 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

16 Ιουνίου 2018, 14:16:56
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
το ερμηνεύω σωστά ή μου φαίνεται ότι οι πιστοποιημένοι χάνουν πρακτικά το δικαίωμα συνταγογράφησης?
Άρθρο 5
Παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
....
Νομίζω η "μη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ" αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών από το μη συμβεβλημένο γιατρό (δηλαδή στην πληρωμή του) κι όχι στην συμμετοχή για φάρμακα ή εξετάσεις
.....
Διαφορετικά, ποιο το νόημα να εκδίδει ηλεκτρονική συνταγή ή παραπεμπτικό ο μη συμβεβλημένος γιατρός αν ο ασφαλισμένος θα τα πληρώσει όλα;
   Θα συμφωνήσω με τον Διαμαντή. Και εγώ έτσι το ερμήνευσα (ότι αφορά την εξέταση όχι τις συνταγές) και έτσι το σχόλιασα λίγο πιο πάνω. Πάντως συμφωνώ ότι υπάρχει μια ασάφεια, θα δείξει....

17 Ιουνίου 2018, 09:09:35
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


ΑΡΘΡΟ 6
Η παραπομπή για διαγνωστικές εξετάσεις γίνεται από τους ιατρούς μόνο ηλεκτρονικά.  Τα παραπεμπτικά εκτελούνται υποχρεωτικά μέσα σε τρεις (3) εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους και καθίστανται άκυρα μετά την παρέλευση του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος.
Ο χρόνος εκτέλεσης των παραπεμπτικών δύναται να παραταθεί έως 6 εβδομάδες εφόσον αυτά εκτελεστούν σε δημόσιες δομές.

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων που λαμβάνουν το επίδομα ΕΚΑΣ είναι 5% (αυτό δεν κόβεται βάση Μνημονίου?).Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσο, Χρόνιοι Νεφροπαθείς σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση, δεν καταβάλλουν συμμετοχή, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

ΑΡΘΡΟ 7

Η συνταγή των φαρμάκων σε οποιαδήποτε μορφή, θα πρέπει να εκτελεστεί εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, σε ιδιωτικά φαρμακεία ή σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγής.

Τρεχάτε να εκτελέστε τις συνταγές σας γιατί λήγουν...
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιουνίου 2018, 09:12:14 από GirousisN »

20 Ιουνίου 2018, 11:15:56
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το ΦΕΚ 2315 με ημερομηνία 19/06/2018 με τον νέο ΕΚΠΥ.

Επισυνάπτεται σε μορφή pdf.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: κανονισμός υγείας ΕΚΠΥ νέο 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
3265 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαρτίου 2010, 23:51:59
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
3229 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Νοεμβρίου 2010, 09:27:47
από Gatekeeper
5 Απαντήσεις
3951 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουλίου 2011, 09:33:38
από EzeΤΡΟΛ
2 Απαντήσεις
16846 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2014, 11:57:02
από Argirios Argiriou
49 Απαντήσεις
22447 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2015, 20:53:06
από Ορθοπαιδικός