Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
D-Michalis:
Όταν ήμουν στο ΙΚΑ, οι μεν εργαζόμενοι «εντός των τειχών» παρέδιδαν στο τέλος της βάρδιας το μπλόκ. Άρα έξω αν το είχαν, το είχαν στη ζούλα. Μπορούν βεβαίως να κρατούν σημειώσεις και να τα «περνούν» την άλλη μέρα που θα μεταβούν στο ΙΚΑ. Απλό, εύκολο, δοκιμασμένο και ακίνδυνο.
Οι εκτός των τειχών όμως (οικογενειακοί γιατροί, όπως ήμουν και εγώ) είχαμε τα μπλόκ στο ιατρείο μας αφού εκεί βλέπαμε νόμιμα και τους ΙΚΑτζιδες. Τράβα τώρα εσύ να βρεις αν τη συνταγή του την έγραψα εντός του ωραρίου του ΙΚΑ και σε επίσκεψη ΙΚΑ ή σει ιδιωτική επίσκεψη.
Νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει ως σήμερα κάτι σε αυτό.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν κατάλαβα ποιοι είναι οι εντός των τειχών και ποιοι οι εκτός. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι όσοι είναι στο ΙΚΑ είναι όλοι εντός των τειχών και πηγαίνουν κάποιες ώρες στα ιατρεία του υποκαταστήματος.
Έχει και "συμβεβλημένους" όπως περιγράφονται οι εκτός των τειχών; Και τι κερδίζουν αυτοί αν δεν έχουν μισθό από το ΙΚΑ; Μόνο τη δυνατότητα να έχουν συνταγολόγια;
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν κατάλαβα ποιοι είναι οι εντός των τειχών και ποιοι οι εκτός. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι όσοι είναι στο ΙΚΑ είναι όλοι εντός των τειχών και πηγαίνουν κάποιες ώρες στα ιατρεία του υποκαταστήματος.
Έχει και "συμβεβλημένους" όπως περιγράφονται οι εκτός των τειχών; Και τι κερδίζουν αυτοί αν δεν έχουν μισθό από το ΙΚΑ; Μόνο τη δυνατότητα να έχουν συνταγολόγια;
--- Τέλος παράθεσης ---
Τις περισσότερες φορές το ΙΚΑ προκηρύσσει θέσεις Ιατρών οι οποίοι εργάζονται τις ώρες που πρέπει, μέσα σε οίκημα του ΙΚΑ.
Μερικές φορές όμως προκηρύσσονται θέσεις από το ΙΚΑ για Ιατρούς οι οποίοι δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο ιατρείο τους τις ώρες που ήταν να εργαστούν στο οίκημα του ΙΚΑ.
Οι Ιατροί αυτοί που δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο Ιατρείο τους, πληρώνονται από το ΙΚΑ τον ίδιο μισθό που θα παίρνανε αν βλέπανε ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε οίκημα του ΙΚΑ.
EzeΤΡΟΛ:
Επανέρχομαι στο θέμα της επίδειξης συνταγών από Φαρμακοποιούς σε Φαρμακάδες, γιατί δυστυχώς τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, τουλάχιστον στην περιοχή μου.
Αν και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία από τις Φαρμακαποθήκες για την ποσότητα των διατιθέμενων προϊόντων τους αλλά και την τοπογραφική κατανομή των παραγγελιών, εντούτοις, λείπει ένας σημαντικός -γι΄αυτές- κρίκος: Το ποιός ιατρός γράφει τί.
To να το μαθαίνουν είναι αθέμιτο; Εκτός δεοντολογίας; Εκτός νομοθετικού πλαισίου; Σίγουρα Ναι!
Ωστόσο, σε αυτή τους την απαίτηση, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες (διαμέσου των Φαρμακευτικών Επισκεπτών), βρίσκουν πρόθυμους αρωγούς ... τους ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!! (Ή, τουλάχιστον, πολλούς από αυτούς, αφού δεν το κάνουν όλοι.) Καθημερινά, Φαρμακοποιοί αραδιάζουν τις πολύτιμες, χρυσοφόρες συνταγές μας πάνω στους πάγκους τους, μπροστά στα ερευνητικά, αδηφάγα μάτια των Φαρμ. Επισκεπτών.
Με αυτό τον τρόπο, παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο του Ασφαλισμένου, αλλά και η "ιερή" σχέση ιατρού - Ασθενή.
Για να προφυλαχθούμε από αυτή την κατάσταση, νομίζω κττμγ ότι πρέπει καταρχήν να κλείνουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες πραγματικών ή υποτιθέμενων άτυπων, εκτός πλαισίου παροχών και να μη θυσιάζουμε την ιατρική κρίση και εν τέλει την αξιοπρέπεια μας στο βωμό της προώθησης προϊόντων με όρους μάρκετινγκ (πακέτα-τεμάχια-στόχοι κ.λπ.)
Επιπλέον, οφείλουμε για χάρη της προάσπισης των δικών μας συντεχνιακών συμφερόντων ( δεν κατάλαβα δηλαδή, γιατί να έχουν τέτοια όλοι οι άλλοι κι εμείς όχι; ), να εφαρμόζουμε εμπάργκο (εμπορικό αποκλεισμό) στα Φαρμακεία που εφαρμόζουν την επίδειξη συνταγών σε φαρμακευτικούς αντιπροσώπους. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό, συνδυάζοντας μάλιστα το τερπνό (περιορισμό των κερδών του Φαρμακοποιού) μετά του ωφελίμου (λιγότερα περιττά-ακριβά φάρμακα για τον Ασθενή, μικρότερη επιβάρυνση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία). Και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα ο Φαρμακοποιός θα το πιάσει το νόημα και θα κόψει την κακή αυτή συνήθεια.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε αυτό τον τρόπο, παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο του Ασφαλισμένου, αλλά και η "ιερή" σχέση ιατρού - Ασθενή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Τελικά αυτή η σχέση έχει κι άλλους συμμετέχοντες (να οργανωθούμε βρε παιδιά, όπως έλεγε ένα παλιό ανέκδοτο...) αλλά και πολλούς ηδονοβλεψίες.
Δηλαδή τι εμπάργκο εννοείς; θα ρωτάς σε κάθε ασθενή "που θα εκτελέσεις τη συνταγή;". Κι αυτό δεν είναι αντιδεοντολογικό, Διακομιστή;
Δε μπορεί επίσης ο φαρμακοποιός να δείχνει τις συνταγές στα "κρυφά"; Τότε θα φανεί ότι κάνει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση!
Ίσως όταν "διαρρεύσει" στον κόσμο ότι ο φαρμακοποιός δείχνει τις συνταγές σε άσχετους που έτσι βλέπουν τι φάρμακα παίρνει ο καθένας, η ζημιά να είναι μεγαλύτερη και ως ένα σημείο μη αναστρέψιμη.
Σχετικά με τις συνταγές του ΙΚΑ που αναφέρθηκαν παραπάνω και μετά την τοποθέτηση του Αργύρη θέλω να ρωτήσω:
Επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο και χορήγηση συνταγής σε συνταγολόγιο του ΙΚΑ επί πληρωμή (έτσι όπως το αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας) υφίσταται νόμιμα ή όχι;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση