Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (71/253) > >>

trojy:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπανέρχομαι στο θέμα της επίδειξης συνταγών από Φαρμακοποιούς σε Φαρμακάδες, γιατί δυστυχώς τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, τουλάχιστον στην περιοχή μου.

Αν και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία από τις Φαρμακαποθήκες για την ποσότητα των διατιθέμενων προϊόντων τους αλλά και την τοπογραφική κατανομή των παραγγελιών, εντούτοις, λείπει ένας σημαντικός -γι΄αυτές- κρίκος: Το ποιός ιατρός γράφει τί.

To να το μαθαίνουν είναι αθέμιτο; Εκτός δεοντολογίας; Εκτός νομοθετικού πλαισίου; Σίγουρα Ναι!

Ωστόσο, σε αυτή τους την απαίτηση, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες (διαμέσου των Φαρμακευτικών Επισκεπτών), βρίσκουν πρόθυμους αρωγούς ... τους ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!! (Ή, τουλάχιστον, πολλούς από αυτούς, αφού δεν το κάνουν όλοι.) Καθημερινά, Φαρμακοποιοί αραδιάζουν τις πολύτιμες, χρυσοφόρες συνταγές μας πάνω στους πάγκους τους, μπροστά στα ερευνητικά, αδηφάγα μάτια των Φαρμ. Επισκεπτών.

Με αυτό τον τρόπο, παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο του Ασφαλισμένου, αλλά και η "ιερή" σχέση ιατρού - Ασθενή.

Για να προφυλαχθούμε από αυτή την κατάσταση, νομίζω κττμγ ότι πρέπει καταρχήν να κλείνουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες πραγματικών ή υποτιθέμενων άτυπων, εκτός πλαισίου παροχών και να μη θυσιάζουμε την ιατρική κρίση και εν τέλει την αξιοπρέπεια μας στο βωμό της προώθησης προϊόντων με όρους μάρκετινγκ (πακέτα-τεμάχια-στόχοι κ.λπ.)

Επιπλέον, οφείλουμε για χάρη της προάσπισης των δικών μας συντεχνιακών συμφερόντων ( δεν κατάλαβα δηλαδή, γιατί να έχουν τέτοια όλοι οι άλλοι κι εμείς όχι; ), να εφαρμόζουμε εμπάργκο (εμπορικό αποκλεισμό) στα Φαρμακεία που εφαρμόζουν την επίδειξη συνταγών σε φαρμακευτικούς αντιπροσώπους. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό, συνδυάζοντας μάλιστα το τερπνό (περιορισμό των κερδών του Φαρμακοποιού) μετά του ωφελίμου (λιγότερα περιττά-ακριβά φάρμακα για τον Ασθενή, μικρότερη επιβάρυνση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία). Και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα ο Φαρμακοποιός θα το πιάσει το νόημα και θα κόψει την κακή αυτή συνήθεια.

--- Τέλος παράθεσης ---

Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τον συγκεκριμένο φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, νομίζω ότι θα χρειαστείς τη βοήθεια του τηλεφώνου.
Τηλεφωνάκι στον φαρμακοποιό, ώστε να δώσει εξηγήσεις. Στο δικό μου φαρμακείο, δοκίμασε να "προσεγγίσει" ένας φαρμακευτικός αντιπρόσωπος, μία από τις υπαλλήλους μου. 'Οσο για το εμπάργκο σε φαρμακεία, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι μόνο χαμένος μπορείς να βγεις.

Και μην ξεχνάμε.. "Οι φαρμακοποιοί, είναι φίλοι μας" ;) [όπως και οι Γερμανοί ;}) ]

Harper:
Φιλε Διακομιστή!Ό,τι θα πω παρακάτω θα ειπωθεί με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σου και επειδή τυγχάνει να σε ξέρω αλλά και το ποιόν σου διαφαίνεται εδώ μέσα σε παρακαλώ να μην πάρεις σαν προσωπική επίθεση τα όσα θα ακολουθήσουν.Και αυτό περισσότερο το αναφέρω για τρίτους που θα διαβάσουν την καταχώρησή μου και ίσως παρεξηγήσουν και όχι για σένα που ξέρω ποιός είσαι και τυγχάνεις απόλυτου respect...

Εύλογος λοιπόν αλλά και διαχρονικός ο προβληματισμός που παραθέτεις.Απλά φοβάμαι πως δε μπορεί να γίνει κάτι.
Καταρχήν πως μπορείς να αποδείξεις ότι ο φαρμακοποιός συνεργάζεται με τον "φαρμακά"?Ακόμη και αν το δεις ιδιοίς όμασι αντε τώρα να αντιπαραβάλλεις το λόγο σου με το λόγο των άλλων δύο.Επίσης κάθε λογικά σκεπτόμενος φαρμακοποιός θα σκεφτεί:έρχεται στο τσαρδί μου ο φαρμακάς και μου προσφέρει ένα ωραίο υπολογιστή και ένα ακόμη καλύτερο πρόγραμμα διαχέιρησης υλικου-πελατών.Γιατί να μη του δώσω και εγώ κάτι από τη στιγμή που ο συνάδερφος φαραμακοποιός το κάνει και κερδίζει και ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ένα σεβαστό ποσοστό ιατρών γράφει φασόν επί ανταλλαγών.Και ο φαρμακοποιός δεν είναι βλάκας...ΓΝΩΡΙΖΕΙ!

Σου λέει λοιπόν ο άνθρωπος "εγώ τι είμαι...κορόιδο?" και μπαίνει ο δαίμονας στο μυαλό του και αντε να του τον βγάλεις.Και έχει και τη συνείδησή του ήσυχη γιατί σου λέει οι γιατροί συναλλάσονται τα μάλλα...εγώ τι κακό κάνω?Και εδώ ακριβώς είναι η ρίζα του κακού:μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά...και πίστεψέ με στο χώρο μας υπάρχουν πολλά ξερά.Ο φαρμακάς μας ελέγχει μέσω του φαρμακοποιού για μια συναλλαγή που κάνουμε μαζί του.Μάλλον σα "βαποράκι" τον βλέπω τον φαρμακοποιό ή σα χαφιέ σε ένα έγκλημα.

Και να σου πω κάτι?Δε βγάζω την ουρά μου απ'έξω.Πρόσφατα-για να αναφερθώ στα της ειδικότητάς μας-παρακολούθησα το συνέδριο Γενικής Ιατρικής.Έσφυζε από κόσμο το πολυτελέσταtο ξενοδοχείο...
Και αναρρωτιέμαι:όλοι εμείς που κάναμε συνεδριοτουρισμό,πόσοι άραγε από εμάς έβαλαν βαθια το χέρι στην τσέπη τους και έβγαλαν τα 1000 ευρώ που απαιτούσε η 4ήμερη παραμονή στον χώρο???Μήπως για τη συντριπτική πλειοψηφία τα έξοδα ήταν προ-πληρωμένα?

Ακόμη και φασόν να μη γράφει κανείς και να του κάλυψε  τα έξοδα μια επώνυμη εταιρεία με φάρμακα-εγγύηση και αυτό πάλι διαπλοκή δεν είναι???

Οπότε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου πως αυτό που κάνει ο φαρμακοποιός είναι απόλυτα ανήθικο και ξεπουλάει τη θεραπευτική σχέση ιατρού-ασθενή αλλά πιστεύω πως το κάνει ελαφρά την καρδιά και με ήρεμη τη συνείδηση του κάτι όμως που εκπορεύεται από τή γνώση πως όλο το σύστημα είναι διαπλεκόμενο.
Ειλικρινά πιστεύω πως στο χώρο μας υπάρχουν(?) κάποιοι Δον-κιχώτες αλλά είναι είδος προς εξαφάνιση.Και πολύ ευχαρίστως να ξανα-ξεκινήσουμε μια κουβέντα για την παραοικονομία των φαρμάκων που συχνά ξεκινάει από εμάς τους ίδιους με συμμετοχή σε συνέδρια-πολυτελή ξενοδοχεία ή άλλου τύπου παροχές.Μέχρι τη στιγμή όμως που θα "καθαρίσουμε" τη φωλιά μας κάθε άλλη κουβέντα χάνει το νόημά της.Γινόμαστε σαν τους πολιτικους και το σύστημα διαφθοράς που βάζει φυλακή το μικροκλέφτη και αφήνει έξω τον μεγαλοκαρχαρία πολιτικό

Και θα κλείσω με τη γνωστή ευαγγελική φράση:Ο αναμάρτητος ας ρίξει την πρωτη πέτρα!!!

EzeΤΡΟΛ:
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω φίλε Jack, θα μου επιτρέψεις όμως να περάσω γρήγορα στο θέμα, για να μην έχουμε διαλόγους του τύπου:
- Σωστά τα λες, Νίκο Τσιαμτσίκα
- Έχεις απόλυτο δίκιο, Νίκο Ευαγγελάτε
- Σσσσ΄ωραίος, Νίκο
- Κι εσύ, Νίκο
κ.λπ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑκόμη και φασόν να μη γράφει κανείς και να του κάλυψε τα έξοδα μια επώνυμη εταιρεία με φάρμακα-εγγύηση και αυτό πάλι διαπλοκή δεν είναι???
--- Τέλος παράθεσης ---

Αν πούμε ότι η παροχή αποτελεί το αντίτιμο για το πρήξιμο που υφίσταται ο ιατρός από τις αλλεπάλληλες "ενημερώσεις"; Επίσης, από το να είμαστε βουτηγμένοι μέχρι τον αστράγαλο μέχρι να είμαστε βουτηγμένοι ως το λαιμό, υπάρχει διαφορά. Π.χ. δεν βλέπω διαπλοκή όταν το φάρμακο δίνεται με πολλή περίσκεψη, εκεί που είμαστε βέβαιοι ότι θα ωφελήσει τον Ασθενή και χωρίς να προκαλούμε τεχνητή ζήτηση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤελικά αυτή η σχέση έχει κι άλλους συμμετέχοντες (να οργανωθούμε βρε παιδιά, όπως έλεγε ένα παλιό ανέκδοτο...) αλλά και πολλούς ηδονοβλεψίες.
Δηλαδή τι εμπάργκο εννοείς; θα ρωτάς σε κάθε ασθενή "που θα εκτελέσεις τη συνταγή;". Κι αυτό δεν είναι αντιδεοντολογικό, Διακομιστή;

--- Τέλος παράθεσης ---

Ποτέ δεν έχω ρωτήσει Ασθενή σε ποιό Φαρμακείο θα πάει, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ρωτάω αν πρόκειται να αλλάξουν Νομό γιατί τότε χρειάζεται και στρογγυλή σφραγίδα στη συνταγή. Πάντως, υπάρχουν πολλοί εμπειρικοί τρόποι για να το διαπιστώσω: Το κάλυμα που φέρει το Ασφαλιστικό βιβλιάριο, οι σφραγίδες εκτέλεσης των Συνταγών στις εσωτερικές σελίδες, οι τσάντες, τυχόν αποδείξεις που υπάρχουν μέσα στις τσάντες  ή, τελικά, η γεωγραφία της περιοχής σε σχέση με την προέλευση του Ασθενή. Όταν δε είμαι σε χωριό με ένα και μοναδικό φαρμακείο, είναι περίπου προφανές το πού θα πάνε οι συνταγές μου. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει Φαρμακείο στο χωριό, οι συνταγές αθροίζονται σε στοίβες και περνάει ειδικός Κυνηγός Συνταγών για να τις περισυλλέξει και να τις μεταφέρει εκεί που πρέπει και τον οποίο έχω σταμπάρει γιατί κόβει βόλτες καπνίζοντας έξω από το Ιατρείο όλο το πρωί, μην τυχόν και ξεφύγει κανένας.  Επίσης, πάντα ενημερώνομαι στις εφημερίες μου για το ποιό Φαρμακείο διημερεύει και διανυκτερεύει, ειδικά διανυκτερεύει, για να στέλνω επιτακτικά τον Ασθενή να εκτελέσει τη συνταγή μες στην άγρια νύχτα έστω και αν δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα απλό Σεπτομπόρ.

Αυτά ακριβώς, τίποτε άλλο (που έλεγε και ο Αντιπρόεδρος Μάτσιος της ΠΑΕ Εδεσσαϊκός.)

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣχετικά με τις συνταγές του ΙΚΑ που αναφέρθηκαν παραπάνω και μετά την τοποθέτηση του Αργύρη θέλω να ρωτήσω:
Επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο και χορήγηση συνταγής σε συνταγολόγιο του ΙΚΑ επί πληρωμή (έτσι όπως το αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας) υφίσταται νόμιμα ή όχι;
--- Τέλος παράθεσης ---

Το να πληρωθεί ένας Ιατρός του ΙΚΑ εν ώρα υπηρεσίας στο ΙΚΑ, από ασφαλισμένο του ταμείου αυτού είναι φυσικά παράνομο.

Στην πράξη, πολλοί Ιατροί του ΙΚΑ κάνουν αυτό που περιγράφει παραπάνω ο κ. Μιχάλης.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο να πληρωθεί ένας Ιατρός του ΙΚΑ εν ώρα υπηρεσίας στο ΙΚΑ, από ασφαλισμένο του ταμείου αυτού είναι φυσικά παράνομο.

Στην πράξη, πολλοί Ιατροί του ΙΚΑ κάνουν αυτό που περιγράφει παραπάνω ο κ. Μιχάλης.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δηλ. κρατάνε "σημειώσεις" σε ποιους έδωσαν συνταγή στη ζούλα (στο ιατρείο κλπ) και τους περνούν σαν ασθενείς την άλλη μέρα στα ιατρεία του ΙΚΑ;
Και οι συνταγές της προηγούμενης μέρας εκδίδονται με ημερομηνία της επόμενης; Κάτι σαν μεταχρονολογημένες επιταγές;
Επίσης τα συγκεκριμένα ιατρεία δεν δουλεύουν με ραντεβού;
Θες να μου πεις ότι φαίνεται σαν να είδαν ασθενείς επιπλέον από τα ραντεβού; Δηλαδή μπορεί να πάρουν κι εύσημα αφού φαίνεται ότι "βλέπουν" κι εξυπηρετούν παραπάνω κόσμο;

Τι κάθομαι και τα ψάχνω ε; Αφού πάντα το σύστημα βρίσκει τη λύση.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση