Γενικά > Νομικά θέματα
Ποσόστωση γενοσήμων
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑς τροποποιήσουν τη συνταγογράφηση ώστε να αναγράφεται, σε κάθε συνταγή, πόσο είναι το ελάχιστο που μπορεί να πληρώσει αν επιλέξει τα πιο οικονομικά φάρμακα. Αυτό δεν έχει να κάνει με φαρμακοποιούς παρά μόνο με την ΗΔΙΚΑ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν έβλεπε ο ασθενής τι υπέγραφε στη συνταγή, θα έβλεπε και τι περισσότερο πληρώνει παίρνοντας το πρωτότυπο. Η τελική συνταγή του φμφ γράφει ξεχωριστά την παραπάνω χρέωση. Βέβαια συχνάκις ο φμφ βάζει μόνος του μια τζίφρα ή ο πελάτης υπογράφει μηχανικά (κάτι σαν τη νέα διαφήμιση γνωστής τράπεζας για ηλεκτρονική υπογραφή).
Στα διφωσφονικά και αντιφλεγμονώδη που συχνάκις δίνω γενόσημο, πληροφορώ τις περισσότερες φορές για την παραπάνω χρέωση τον ασθενή και ότι τα σκευάσματα είναι ίδια. Παρά την παραίνεση μου στις μισές περιπτώσεις εμφανίζεται τελικά μη γενόσημο.
Τώρα αν βάλουν με μεγάλα γράμματα εκτύπωση " Αγοράζοντας γενόσημο γλιτώνετε 25 ευρώπουλα και κάνετε καλό και στη χώρα, παίρνουμε και τη δόση μας" ή κάτι παρόμοιο, προβλέπω να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα (καθίζηση γενοσήμων).
Η λήψη πρωτότυπου και όχι επάρατου "φασόν" είναι μια νοοτροπία που καλλιεργήθηκε για χρόνια (οφείλεται και στις γνωστές πρακτικές των εταιριών γενοσήμων), δεν μπορεί να αλλάξει σε λίγους μήνες. Θα πρέπει με κάποιον το κράτος να γίνει κακό (αλλά ποτέ με τους ψηφοφόρους) και στην περίπτωση μας προτίμησε να πιέσει (αναποτελεσματικά εκ των πραγμάτων) τους ιατρούς.
Γ.Κτιστάκης:
Οταν ο ιατρός πχ θέλει να δώσει πχ valsartan και την επιλέγει "κλικάροντας" πρωτότυπο, αλλά ο ασθενής λαμβάνει γενόσημο, τώτε στον ιατρό χρεώνεται ως πρωτότυπο με βάση την ΗΔΙΚΑ.Συμβαίνει και το αντίστροφο. Άρα το υπουργείο θα πρέπει να αφήσει τους ιατρούς να "κλικάρουν" ότι θέλουν και να μεταφέρει τις ποινές στους ΦΜΦ, που τελικά αυτοί επιλέγουν το εμπορικό. Άραγε ποιός ο λόγος ύπαρξης τουν ΦΕΚ , που αναγράφεται και στις συνταγές, που λέει οτι ο ΦΜΦ είναι υποχρεωμένος να χορηγεί το φθηνότερο;;;;;
Εγώ νομίζω οτι τα έχουν κάνει μπάχαλο και δεν ξέρουν ούτε πόσα γενόσημα, ούτε πόσα πρωτότυπα χορηγούνται. Εάν το καταγράφουν απο το ποιό τελικά παίρνει ο ασθενής, εκεί πρέπει να βάλουν και τους περιορισμούς και τις ποινές!!!
Ορθοπαιδικός:
Εγγραφή ή Είσοδος... να μεταφέρει τις ποινές στους ΦΜΦ, που τελικά αυτοί επιλέγουν το εμπορικό. Άραγε ποιός ο λόγος ύπαρξης τουν ΦΕΚ , που αναγράφεται και στις συνταγές, που λέει οτι ο ΦΜΦ είναι υποχρεωμένος να χορηγεί το φθηνότερο;;;;;
Εγώ νομίζω οτι τα έχουν κάνει μπάχαλο και δεν ξέρουν ούτε πόσα γενόσημα, ούτε πόσα πρωτότυπα χορηγούνται. Εάν το καταγράφουν απο το ποιό τελικά παίρνει ο ασθενής, εκεί πρέπει να βάλουν και τους περιορισμούς και τις ποινές!!!
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα παίξω τον δικηγόρο των φμφ και θα πω ότι ο ασθενής-ψηφοφόρος επιλέγει το "πρωτότυπο" και υπογράφει μάλιστα στη συνταγή. Ο φμφ δίνει πάντα το φθηνότερο γενόσημο όπως λέει το ΦΕΚ εκτός ΑΝ ο αθενής επιμένει στο άλλο και βάλει την υπογραφή του. Ο φμφ δεν φταίει, είναι πρόθυμος να δώσει γενόσημο. Σίγουρα μπάχαλο.
Η πλάκα είναι ότι μας αφαίρεσαν την επιλογή του σκευάσματος (σύμφωνα με τις troicoεντολές) και τώρα δεν μπορούν να πιέσουν για τα γενόσημα (παρά μόνο με ανούσια βαρύγδουπα ΦΕΚ ποσοστών 38.99% και παρόμοια). Ότι και να κάνουν δεν τους βγαίνει...
Και τον "άγιο" ψηφοφόρο κανείς δεν πρέπει να τον πιέζει (τουλάχιστο άμεσα)ι...
Denominator:
Διαβάζοντας το τελευταίο ΦΕΚ σταμάτησα (όπως πολλοί, φαντάζομαι) στα σχετικά με τις ποινές, όπου αναφέρεται για αθροιστική υπέρβαση >20% στο τρίμηνο με βάση τα δεδομένα των παραγράφων 1 και 2 του παραρτήματος, δηλαδή της ποσόστωσης και του κόστους. ´Εχει κανείς ιδέα πώς προσδιορίζεται στην πράξη η συνολική υπέρβαση; Η δική μου σκέψη είναι ότι πρόκειται για το αλγεβρικό άθροισμα της παρέκλισης του κόστους και του μέσου όρου ( ; ) της παρέκλισης σε ποσόστωση γενοσήμων εκφρασμένο σε επί τοις εκατό ποσοστό.
Ορθοπαιδικός:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔιαβάζοντας το τελευταίο ΦΕΚ σταμάτησα (όπως πολλοί, φαντάζομαι) στα σχετικά με τις ποινές, όπου αναφέρεται για αθροιστική υπέρβαση >20% στο τρίμηνο με βάση τα δεδομένα των παραγράφων 1 και 2 του παραρτήματος, δηλαδή της ποσόστωσης και του κόστους. ´Εχει κανείς ιδέα πώς προσδιορίζεται στην πράξη η συνολική υπέρβαση; Η δική μου σκέψη είναι ότι πρόκειται για το αλγεβρικό άθροισμα της παρέκλισης του κόστους και του μέσου όρου ( ; ) της παρέκλισης σε ποσόστωση γενοσήμων εκφρασμένο σε επί τοις εκατό ποσοστό.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αλγεβρικό άθροισμα, δεν ξέρω. το είχα αναφέρει παραπάνω: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Σχετικά με την άνω τιμωρία, όπως είναι γραμμένη, αναφέρεται περισσότερο στο παράρτημα 2 (υπέρβαση στο μηνιαίο πλαφόν). Για το παράρτημα 1 αν έχεις στην πλειοψηφία των κατηγοριών καλό ποσοστό γενοσήμων αλλά σε μερικές όχι τι γίνεται; Θα έπρεπε να μας παρουσιάζει η ΗΔΙΚΑ και το συνολικό ποσοστό γενοσήμων για να μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε αθροιστικά υπέρβαση.
Αν η υπέρβαση αφορά κάθε κατηγορία ξεχωριστά (όχι αθροιστικά όπως αναφέρεται παραπάνω) ...καληνύχτα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πιστεύω ούτε ο υπουργός ξέρει τι εννοεί, ίσως ούτε και αυτοί που του είπαν να το υπογράψει. Κανονικά πρέπει να μετράει το συνολικό ποσοστό προτεινόμενων γενοσήμων.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση