Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
2 Απριλίου 2023, 11:47:21

Αποστολέας Θέμα: Σχολικό ωράριο και ύπνος  (Αναγνώστηκε 3674 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Σεπτεμβρίου 2015, 12:21:20
Αναγνώστηκε 3674 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Για όσους έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία ή για όσους ξημεροβραδιάζονται στον Η/Υ (εμού συμπεριλαμβανομένου):
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μεγαλώνει τελικά το κίνημα των επιστημόνων, παγκοσμίως, που θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, με στόχο τα παιδιά να κοιμούνται περισσότερο και να μην ξυπνάνε πολύ πρωί. Μετά τους αμερικανούς εμπειρογνώμονες, ομάδα βρετατών ειδικών προτείνει τα σχολεία να ξεκινούν μετά τις 8:30 το πρωί.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τονΔρ Πολ Κέλι, παρουσίασε το σκεπτικό της κατά τη διάρκεια του Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εκπονήσει μεγάλης κλίμακας μελέτη επί του θέματος.

Ο Δρ Κέλι υποστηρίζει ότι, τα δημοτικά πρέπει να ξεκινάνε στις 8:30 έως 9:00 το πρωί, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 10:00 και τα πανεπιστήμια στις 11:00 ???, ώστε οι τα παιδιά να κοιμούνται περισσότερο.

Σήμερα είναι γεγονός ότι, πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται πάνω από έξι ώρες το βράδυ, καθώς εξαιτίας των νέων μέσων (έξυπνα κινητά, υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α.), οι νυχτερινοί «πειρασμοί» έχουν αυξηθεί. Αυτο έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι να χάνουν καθημερινά γύρω στις δύο ώρες αναγκαίου ύπνου ή δέκα συνολικά μέσα στην εβδομάδα (πλην του σαββατοκύριακου). Η χρόνια ανεπάρκεια του ύπνου επιδρά στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων και ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν σχετιστεί και με την έλλειψη ύπνου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν λοιπόν ότι η καθυστερημένη έναρξη του σχολείου «θα έχει τεράστια οφέλη για τους εφήβους. Η σύγχρονη κοινωνία κακώς δίνει πολύ μικρή σημασία στο βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να έχει απορρυθμιστεί ο βιολογικός ρυθμός των νέων, οι οποίοι κοιμούνται αργά και ξυπνάνε νωρίς».

Προς επίρρωση των λόγων τους οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα ξεκινήσουν εντός του 2016 το πρόγραμμα TeenSleep, με τη συμμετοχή 100 σχολείων, προκειμένου να διεξάγουν την μεγαλύτερη στον κόσμο τυχαιοποιημένη δοκιμή πάνω στο θέμα, με τα σχολεία αυτά να ξεκινάνε σε διαφορετικές ώρες. Τα αποτελέσματα -μεταξύ των οποίων η επίδραση στους βαθμούς των μαθητών- θα ανακοινωθούν το 2018.

Ο Δρ Κέλι σπεύδει δε να σημειώσει ότι, μόνο στην περίπτωση των παιδιών, αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, ηλικίας δέκα έως 55 ετών, ο οργανισμός δεν είναι βιολογικά προγραμματισμένος να σηκώνονται τόσο νωρίς, είτε για το σχολείο, είτε για τη δουλειά, γι' αυτό, άλλωστε, καταφεύγουν στα ξυπνητήρια.

«Έχουμε μια κοινωνία στερημένη από ύπνο, απλώς η ηλικιακή ομάδα 14-24 ετών είναι πιο στερημένη από τις άλλες», τονίζει και προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική δικαιολογία, προκειμένου τα σχολεία να ξεκινάνε τόσο νωρίς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις ΗΠΑ τόσο η Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν επίσης την έναρξη του σχολείου αργότερα από τις 8:30 το πρωί, προς την ενίσχυση της ξεκούρασης και των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή  -  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις κλειδιά: ωράριο ύπνος σχολείο 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
4247 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2009, 20:52:33
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
2012 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Φεβρουαρίου 2011, 18:43:12
από Argirios Argiriou
24 Απαντήσεις
121149 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2018, 19:48:33
από Σπύρος Κ.
7 Απαντήσεις
17996 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2019, 23:35:03
από Γιώργος Κανελλόπουλος
0 Απαντήσεις
8622 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Οκτωβρίου 2022, 14:02:40
από Vratsd