Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
24 Μαρτίου 2018, 08:18:41

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 18064 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Ιανουαρίου 2018, 21:05:23
Απάντηση #135
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07-01-2018

Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας, δεν ψιχαλίζει!… Κατάφεραν να μετατρέψουν το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Στερεάς σε Κέντρο διακομιδών, με έναν Διοικητή καρατομημένο, που όμως παραμένει στη θέση του!!!

Στο ίδιο έργο θεατές στο Νοσοκομείο Λαμίας, με ασθενείς να περιμένουν στην ουρά για να χειρουργηθούν ελλείψει αναισθησιολόγου, εφημερίες χωρίς προσωπικό και κυρίως πολίτες δυσαρεστημένους και ανήσυχους για την πορεία και την τύχη της υγείας τους!

Είναι γνωστό ότι το ΓΝ Λαμίας υπολειτουργεί εδώ και πολύ καιρό, αφού οι ελλείψεις, ειδικά σε ιατρικό προσωπικό, φτάνουν το 50% (υπηρετούν 72 γιατροί για 143 οργανικές θέσεις)!. Οι μόνοι που φαίνεται να μην μπορούν να το καταλάβουν, είναι δυστυχώς όσοι έχουν την ευθύνη της χάραξης πολιτικής σε αυτόν τον τόπο, οι οποίοι τσακώνονται μεταξύ τους εάν πρέπει να μείνει ή να φύγει ο ήδη “παραιτημένος” από τον Υπουργό, διοικητής του ΓΝ Λαμίας Παναγιώτης Ζυγούρης.

Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων έχει μπει ήδη στο δεύτερο χρόνο του, με τρία μόλις άτομα να πρέπει να σηκώσουν το βάρος τακτικών και έκτακτων περιστατικών.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαστικές εφημερίες και οι αναγκαστικές μετακινήσεις (τα «εντέλλεσθε» που καταγγέλλουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί) μπορεί να λειτούργησαν, αλλά και οι «υπάλληλοι» (τη λέξη «σκλάβοι» χρησιμοποίησε στο τετ-α-τετ με τον διοικητή ο νέος Πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΦ Βασίλης Κυριακάκης) έχουν όρια και τρόπους να αμύνονται σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι ψιχαλίζει…

Η αναισθησιολόγος, που είχε μείνει μόνη της λόγω προβλημάτων υγείας των άλλων δυο, μετά από τρία 24ωρα υπηρεσίας κατέρρευσε και έτσι είχαμε εκ νέου αναβολές σε χειρουργεία, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα άμεση λύση.

Στην πρόσφατη αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και ΚΥ Φθιώτιδας (ΕΙΝΚΥΦ), ο Διοικητής του Νοσοκομείου είχε μόνο να κάνει διαπιστώσεις ότι δηλαδή φταίνε οι άλλοι και συγκεκριμένα η 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο.

Προφανώς και έχει δίκιο στο γεγονός ότι φταίνε οι πολιτικοί του προϊστάμενοι που μετά τα όσα έχουν γίνει ή πιο σωστά δεν έχουν γίνει στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Περιφέρειας, εξακολουθούν και τον κρατάνε στο πόστο του! Σαφώς και έχουν εκείνοι την μεγαλύτερη ευθύνη που κοιτάνε να μην χαλάσουν το προφίλ τους αδιαφορώντας αν θα πεθάνει κόσμος που περιμένει μήνες για ένα χειρουργείο!

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ογκολογική που μόνο εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας του θέματος δόθηκε προσωρινή και κατά ένα μικρό ποσοστό, λύση (μία φορά την εβδομάδα και για δύο μήνες έρχεται ογκολόγος από το Βόλο).

Επιτέλους σκεφτείτε και τον απλό πολίτη. Τον άνθρωπο που ετοιμάστηκε να χειρουργηθεί (ψυχικά, σωματικά) και του λέτε με ευκολία, ότι δεν μπορεί να γίνει το χειρουργείο του. Τον καρκινοπαθή που δεν ξέρει αν αύριο θα ζει και τον βάζετε να ψάχνει Ογκολόγο. Τον άνθρωπο που παθαίνει κάτι έκτακτο και περιμένει αιμορραγώντας ή σφαδάζοντας από τους πόνους στα επείγοντα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό ή που πλέον δεν εμπιστεύεται καν να περάσει το κατώφλι των ΤΕΠ.

Σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, ή Νομικό Πρόσωπο που θα θέλατε να πειραματιστείτε με τους ανθρώπους και τα μοντέλα διοίκησης, θα μπορούσαμε ίσως να το καταλάβουμε. Το να παίζεται όμως τόσους μήνες με τη λειτουργία του Νοσοκομείου, είναι δυστυχώς από γελοίο ως επικίνδυνο…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2018, 17:16:06
Απάντηση #136
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21-01-2018 Καθημερινή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Φεβρουαρίου 2018, 22:12:32
Απάντηση #137
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένα άρθρο που σε αγγίζει:

14/02/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Φεβρουαρίου 2018, 23:31:57
Απάντηση #138
Αποσυνδεδεμένος

Clemence


Συγκινητικό. Πάντως και στα ακριβά ιδιωτικά οι διάφοροι τύποι με τα διαφημιστικά φυλλάδια μπαίνουν στα δωμάτια όποτε θέλουν. Και έχει και δωμάτια μικρά και χωρισμένα με ''φυσαρμόνικες'' που ακούς τους διπλανούς και κάνεις νέες γνωριμίες και γιατρός που να εφημερεύει κι αν υπάρχει στον όροφο δεν περνάει ποτέ (γιατί ο κάθε ασθενής έχει τον δικό του γιατρό που δίνει οδηγίες από το τηλέφωνο) και χαλασμένα κουμπάκια που καλείς την νοσηλεύτρια και γενικά όποιος έχει περάσει και από ιδιωτικό και από δημόσιο ξέρει ότι δεν είναι τόση η διαφορά όση διαβάζουμε στα παράπονα συνήθως.

21 Φεβρουαρίου 2018, 08:23:20
Απάντηση #139
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος


Έχοντας δουλέψει και στα δύο συστήματα, λέω μετά λόγου γνώσεως ότι αν στα δημόσια υπήρχε καλύτερη ξενοδοχειακή υποδομή και καλύτερη νοσηλευτική υπηρεσία (γιατί εκεί υπάρχουν τα ΜΕΓΑΛΑ κενά, μην γελιόμαστε), τα ιδιωτικά δεν θα μπορούσαν να τα κοντράρουν.

Για πολλούς λόγους.

Έλα όμως ο μέσος ασθενής στο Δημόσιο νοσηλεύευται σε παμπάλαια κτίρια και περνάει η νοσηλεύτρια μια στις τόσες.
The ones that love you the most are the ones that willing to fight for you

11 Μαρτίου 2018, 08:07:44
Απάντηση #140
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/03/2018 Καθημερινή
Πεννυ Μπουλουτζα.


Στο εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» υπηρετούν τρεις γιατροί. Οι δύο εξ αυτών είναι επικουρικοί, δηλαδή εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η θητεία τους λήγει τον ερχόμενο Μάιο. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στον αγγειογράφο σύγχρονης τεχνολογίας, υπηρετούσαν έως πρόσφατα τρεις γιατροί. Ενας εξ αυτών ήταν επικουρικός και η σύμβασή του έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου. Από τους εναπομείναντες, ο ένας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και ο άλλος έχει συμπληρώσει το όριο ακτινοβολίας στην οποία επιτρέπεται να εκτεθεί. Το περασμένο φθινόπωρο το νοσοκομείο Αμφισσας είχε μείνει με μία ακτινολόγο επικουρική γιατρό για να καλύπτει τη λειτουργία του.

Η δημοσιονομική κρίση που «πάγωσε» επί σειρά ετών τις προσλήψεις προσωπικού, άλλαξε άρδην την «ανθρωπογεωγραφία» των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθιστώντας το επικουρικό προσωπικό –γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου– δομικό κομμάτι του συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, το 40%-45% των θέσεων γιατρών καλύπτεται πλέον από επικουρικούς. Συνολικά, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ είναι επικουρικοί, ενώ η αναλογία συμβασιούχων-μονίμων για το λοιπό προσωπικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό είναι ένας προς τέσσερις.

Στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 2.900 επικουρικοί γιατροί, ενώ ο αριθμός των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι περίπου 7.000. Αντίστοιχα, από το μη ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων περίπου 12.500 εργάζονται με διαφόρων ειδών συμβάσεις (επικουρικοί, προγράμματα του ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις), έναντι 45.000 που είναι το μόνιμο προσωπικό.

Οι συμβάσεις των επικουρικών δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διετία. Ετσι, στο τέλος της θητείας τους πρέπει να απολυθούν και στη θέση τους να προσληφθούν άλλοι, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται η αγωνία για την εύρυθμη λειτουργία μονάδων του ΕΣΥ. Ενδεικτική, είναι η τωρινή ανασφάλεια περίπου 600 επικουρικών γιατρών που «κινδυνεύουν» με πρόωρη διακοπή των συμβάσεών τους. Πρόκειται για γιατρούς η θητεία των οποίων παρατάθηκε πλέον των δύο ετών. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο με απόφασή του θεωρεί μη νόμιμες αυτές τις συμβάσεις. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. «Και καλώς δεν έχει δημοσιευθεί», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ηλίας Σιώρας, εξηγώντας ότι όταν θα συμβεί αυτό θα πρέπει να απολυθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες συμβάσεις επικουρικών που υπηρετούν τώρα στο ΕΣΥ λήγουν τους επόμενους 10 με 12 μήνες. «Αυτό σημαίνει ότι η ένδεια προσωπικού στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί. Εκτός από τη δυσλειτουργία που δημιουργείται κάθε φορά που ο νέος πρέπει να συνηθίσει το περιβάλλον, η “αντικατάσταση” συχνά καθυστερεί, ειδικά εάν το νοσοκομείο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους», σημειώνει ο κ. Σιώρας.

Οι προσλήψεις μoνίμων που εξαγγέλλονται υλοποιούνται μερικώς και με καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (Δεκέμβριος 2016), για 1.660 θέσεις μη ιατρικό προσωπικό. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, δεκαπέντε μήνες μετά ουδείς έχει διοριστεί. «Σε λίγο τα νοσοκομεία θα έχουν κυρίως προσωπικό που θα έρχεται και θα φεύγει. Εάν έχεις π.χ. 3.000 επικουρικούς στους 50.000 μόνιμους, οι μόνιμοι θα βοηθήσουν τους νέους να συνηθίσουν στο νέο περιβάλλον. Εάν όμως η σχέση μόνιμων και επικουρικών γίνει 50-50, τότε ποιος εκπαιδεύει ποιον; Δεν αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες με αυτόν τον τρόπο».

Οι ελλείψεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, από το ΕΣΥ λείπουν περισσότεροι από 6.500 μόνιμοι γιατροί και 20.000 λοιπό προσωπικό. «Εμείς θεωρούμε ότι οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι περισσότερες και φτάνουν τις 10.000», επισημαίνει στην «Κ» ο γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Πάνος Παπανικολάου. Οπως υποστηρίζει, οι εκτιμήσεις του υπουργείου βασίζονται σε οργανισμούς των νοσοκομείων, οι οποίοι εκδόθηκαν το 2011-2012 και υποβαθμίζουν τις πραγματικές ανάγκες. Αναφορικά με το ποιες ειδικότητες είναι σε έλλειψη, σημειώνει, «ποικίλλουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Σίγουρα, όμως, το πρόβλημα είναι εκρηκτικό σε εργαστηριακές ειδικότητες και στην αναισθησιολογία. Ειδικά η αναισθησιολογία έχει μετατραπεί σε “νομαδική ειδικότητα”, αφού στην περιφέρεια, ο ίδιος αναισθησιολόγος μπορεί να εφημερεύει κάθε ημέρα και σε άλλο νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες. Πριν από περίπου έναν χρόνο, ένας επικουρικός αναισθησιολόγος παραιτήθηκε γιατί τον έβαλαν να εφημερεύει επί δέκα ημέρες σερί, σε Χαλκίδα και Λαμία εναλλάξ».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαρτίου 2018, 08:11:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1079 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιουνίου 2012, 15:58:41
από Νίκος Κιοσές
0 Απαντήσεις
2327 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2013, 17:49:15
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
13177 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
0 Απαντήσεις
2540 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2013, 18:16:27
από Argirios Argiriou
440 Απαντήσεις
58402 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Ιανουαρίου 2018, 22:56:25
από Argirios Argiriou