Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Ιουνίου 2025, 18:33:04

Αποστολέας Θέμα: Αλκοόλ.  (Αναγνώστηκε 358084 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Απριλίου 2025, 00:28:46
Απάντηση #105
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 24-04-2025
Σύνταξη: Μπάμπης Κοκόσης


Σύνοψη:
Σε πανευρωπαϊκή έρευνα, ούτε ένα κρασί που δοκιμάστηκε δεν βγήκε καθαρό, εκθέτοντας ανάγλυφα την εξάπλωση των εξαιρετικά ανθεκτικών χημικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα

Μια νέα μεγάλη έρευνα στα ευρωπαϊκά κρασιά διαπίστωσε ευρεία μόλυνση με τριφθοροξικό οξύ (TFA) — ένα επίμονο υποπροϊόν υπερ-πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), μιας ομάδας βιομηχανικών χημικών ουσιών ευρέως γνωστών ως «αιώνια χημικά». Κανένα από τα κρασιά που παράγονται τα τελευταία χρόνια σε 10 χώρες της ΕΕ και εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν βρέθηκε καθαρό. Σε ορισμένα μπουκάλια, τα επίπεδα βρέθηκαν να είναι 100 φορές υψηλότερα από αυτά που συνήθως εντοπίζονται στο πόσιμο νερό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe και καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ταχεία σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων που περιέχουν PFAS, μια οικογένεια ανθρωπογενών χημικών ουσιών που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τη θερμότητα, το νερό και το λάδι και να αντιστέκονται στη διάσπαση στο περιβάλλον.

Η παραγωγή κρασιού συγκαταλέγεται μεταξύ των καλλιεργειών με τη μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή γεωργία, ιδιαίτερα μυκητοκτόνων, γεγονός που καθιστά τους αμπελώνες ένα πιθανό πεδίο για τη συσσώρευση τέτοιων χημικών ουσιών. Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μύκητες και απαιτούν συχνούς ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϊόντων που περιέχουν ενώσεις PFAS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ το TFA ήταν μη ανιχνεύσιμο σε κρασιά που εμφιαλώθηκαν πριν από το 1988, τα επίπεδα μόλυνσης από τότε αυξάνονταν σταθερά, φτάνοντας τα 320 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε μπουκάλια από τις τρεις τελευταίες σοδειές, επίπεδο 3.000 φορές πάνω από το νόμιμο όριο της ΕΕ για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα υπόγεια ύδατα. Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέουν αυτή την άνοδο με την αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων με βάση τις PFAS και τα νεότερα φθοριούχα ψυκτικά την τελευταία δεκαετία.

«Πρόκειται για καμπανάκι που δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε ο Χέλμουτ Μπούρτσερ της αυστριακής ΜΚΟ Global 2000, προσθέτοντας ότι «η μαζική συσσώρευση TFA στα φυτά σημαίνει ότι πιθανότατα μέσω της τροφής μας καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από αυτό το αιώνιο χημικό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Η έκθεση ανέλυσε 49 κρασιά, συμπεριλαμβανομένων τόσο συμβατικών όσο και βιολογικών προϊόντων. Ενώ τα βιολογικά κρασιά έτειναν να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις TFA, κανένα δεν ήταν απαλλαγμένο από μόλυνση. Τα κρασιά από την Αυστρία παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και οι ερευνητές τόνισαν ότι το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

«Δεν είναι τοπικό ζήτημα, αλλά παγκόσμιο», προειδοποίησε ο Μίκαελ Μούλερ, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, ο οποίος διεξήγαγε μια άλλη ανεξάρτητη έρευνα που επιβεβαίωσε παρόμοια αποτελέσματα . «Δεν υπάρχουν αμόλυντα κρασιά. Ακόμη και η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως από αυτή τη ρύπανση, αφού το TFA είναι πλέον πανταχού παρόν στο περιβάλλον».

Οι PFAS είναι μια ευρεία κατηγορία φθοριούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι πυροσβεστικούς αφρούς και γεωργικά φυτοφάρμακα. Εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες για την αντοχή τους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς, και συνδέονται ευρέως με την πρόκληση καρκινικών νόσων, καθώς και με ηπατικές και αναπαραγωγικές βλάβες.

Ενώ οι κίνδυνοι από τις PFAS μακροπρόθεσμα έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό, το TFA μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σχετικά ήπια ουσία, τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές, όσο και από τους παρασκευαστές του. Αυτή η άποψη αμφισβητείται τώρα. Μια μελέτη του 2021 βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τα χημικά REACH συνέδεσε την έκθεση σε TFA με σοβαρές δυσπλασίες σε έμβρυα κουνελιών, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να προτείνουν την ταξινόμηση του TFA ως «τοξικού για την αναπαραγωγή».

Η μάχη στην Ευρωβουλή
Λίγες εβδομάδες πριν τα κράτη μέλη της ΕΕ ψηφίσουν για την απαγόρευση της φλουτολανίλης, ενός φυτοφαρμάκου της ομάδας των PFAS, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Ένωση πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, πιέζοντας για απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων με βάση τις PFAS.

Στο αντίθετο άκρο, η γεωργική βιομηχανία αναμένεται να πολεμήσει αυτήν την προοπτική,  υποστηρίζοντας ότι τα φυτοφάρμακα που βασίζονται στις PFAS παραμένουν ζωτικής σημασίας για την προστασία των καλλιεργειών.

Πηγή: POLITICO


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2025, 00:31:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαΐου 2025, 07:34:40
Απάντηση #106
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 30/05/2025

Οι θάνατοι από καρκίνο λόγω αλκοόλ σχεδόν διπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα, με επικεφαλής το Sylvester Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που θα παρουσιαστεί στο ASCO 2025, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο. Την ίδια ώρα, έρευνα του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας εντοπίζει ότι το 60% των ενήλικων Αμερικανών αγνοεί τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γίνονται περίπου 100.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου που σχετίζονται με το αλκοόλ, περίπου 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου, ενώ σημειώνονται και περίπου 20.000 θάνατοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν το σύνολο των θανάτων από καρκίνο, καθώς και πιο συγκεκριμένα αυτούς που οφείλονται σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου που είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ: καρκίνο του μαστού, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του λαιμού, του λάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1990 και 2021, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο που σχετίζονται με το αλκοόλ σχεδόν διπλασιάστηκε στις ΗΠΑ: από λίγο λιγότερους από 12.000 θανάτους ετησίως σε λίγο πάνω από 23.000.

Η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε άνδρες άνω των 55 ετών, στους οποίους η θνησιμότητα από καρκίνο που συνδέεται με το αλκοόλ αυξήθηκε κατά λίγο πάνω από 1% κάθε χρόνο μεταξύ 2007 και 2021. Στους άνδρες ηλικίας 20-54 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν ελαφρώς. Αντίθετα, στις γυναίκες, τόσο νέες όσο και ηλικιωμένες, τα ποσοστά έχουν μειωθεί ελαφρώς από το 1990.

Ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του οισοφάγου παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη θνησιμότητα που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Άγνοια για τη σύνδεση καρκίνου και αλκοόλ

Άλλη μελέτη του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology», διαπιστώνει ότι σχεδόν το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ή δεν είναι σίγουροι για τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.937 άτομα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι το 39% των ενήλικων Αμερικανών δεν γνωρίζουν τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου και αλκοόλ και ένα επιπλέον 20% δεν είναι σίγουροι αν έχουν ακούσει ή διαβάσει για τη σύνδεση αυτή.

Επιπλέον, λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πρόληψη του καρκίνου δεν είναι εφικτή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαΐου 2025, 07:37:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.