Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
30 Αυγούστου 2025, 21:45:48

Αποστολέας Θέμα: Αλκοόλ.  (Αναγνώστηκε 369240 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Απριλίου 2025, 00:28:46
Απάντηση #105
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 24-04-2025
Σύνταξη: Μπάμπης Κοκόσης


Σύνοψη:
Σε πανευρωπαϊκή έρευνα, ούτε ένα κρασί που δοκιμάστηκε δεν βγήκε καθαρό, εκθέτοντας ανάγλυφα την εξάπλωση των εξαιρετικά ανθεκτικών χημικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα

Μια νέα μεγάλη έρευνα στα ευρωπαϊκά κρασιά διαπίστωσε ευρεία μόλυνση με τριφθοροξικό οξύ (TFA) — ένα επίμονο υποπροϊόν υπερ-πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), μιας ομάδας βιομηχανικών χημικών ουσιών ευρέως γνωστών ως «αιώνια χημικά». Κανένα από τα κρασιά που παράγονται τα τελευταία χρόνια σε 10 χώρες της ΕΕ και εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν βρέθηκε καθαρό. Σε ορισμένα μπουκάλια, τα επίπεδα βρέθηκαν να είναι 100 φορές υψηλότερα από αυτά που συνήθως εντοπίζονται στο πόσιμο νερό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe και καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ταχεία σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων που περιέχουν PFAS, μια οικογένεια ανθρωπογενών χημικών ουσιών που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τη θερμότητα, το νερό και το λάδι και να αντιστέκονται στη διάσπαση στο περιβάλλον.

Η παραγωγή κρασιού συγκαταλέγεται μεταξύ των καλλιεργειών με τη μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή γεωργία, ιδιαίτερα μυκητοκτόνων, γεγονός που καθιστά τους αμπελώνες ένα πιθανό πεδίο για τη συσσώρευση τέτοιων χημικών ουσιών. Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μύκητες και απαιτούν συχνούς ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϊόντων που περιέχουν ενώσεις PFAS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ το TFA ήταν μη ανιχνεύσιμο σε κρασιά που εμφιαλώθηκαν πριν από το 1988, τα επίπεδα μόλυνσης από τότε αυξάνονταν σταθερά, φτάνοντας τα 320 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε μπουκάλια από τις τρεις τελευταίες σοδειές, επίπεδο 3.000 φορές πάνω από το νόμιμο όριο της ΕΕ για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα υπόγεια ύδατα. Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέουν αυτή την άνοδο με την αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων με βάση τις PFAS και τα νεότερα φθοριούχα ψυκτικά την τελευταία δεκαετία.

«Πρόκειται για καμπανάκι που δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε ο Χέλμουτ Μπούρτσερ της αυστριακής ΜΚΟ Global 2000, προσθέτοντας ότι «η μαζική συσσώρευση TFA στα φυτά σημαίνει ότι πιθανότατα μέσω της τροφής μας καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από αυτό το αιώνιο χημικό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Η έκθεση ανέλυσε 49 κρασιά, συμπεριλαμβανομένων τόσο συμβατικών όσο και βιολογικών προϊόντων. Ενώ τα βιολογικά κρασιά έτειναν να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις TFA, κανένα δεν ήταν απαλλαγμένο από μόλυνση. Τα κρασιά από την Αυστρία παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και οι ερευνητές τόνισαν ότι το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

«Δεν είναι τοπικό ζήτημα, αλλά παγκόσμιο», προειδοποίησε ο Μίκαελ Μούλερ, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, ο οποίος διεξήγαγε μια άλλη ανεξάρτητη έρευνα που επιβεβαίωσε παρόμοια αποτελέσματα . «Δεν υπάρχουν αμόλυντα κρασιά. Ακόμη και η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως από αυτή τη ρύπανση, αφού το TFA είναι πλέον πανταχού παρόν στο περιβάλλον».

Οι PFAS είναι μια ευρεία κατηγορία φθοριούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι πυροσβεστικούς αφρούς και γεωργικά φυτοφάρμακα. Εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες για την αντοχή τους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς, και συνδέονται ευρέως με την πρόκληση καρκινικών νόσων, καθώς και με ηπατικές και αναπαραγωγικές βλάβες.

Ενώ οι κίνδυνοι από τις PFAS μακροπρόθεσμα έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό, το TFA μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σχετικά ήπια ουσία, τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές, όσο και από τους παρασκευαστές του. Αυτή η άποψη αμφισβητείται τώρα. Μια μελέτη του 2021 βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τα χημικά REACH συνέδεσε την έκθεση σε TFA με σοβαρές δυσπλασίες σε έμβρυα κουνελιών, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να προτείνουν την ταξινόμηση του TFA ως «τοξικού για την αναπαραγωγή».

Η μάχη στην Ευρωβουλή
Λίγες εβδομάδες πριν τα κράτη μέλη της ΕΕ ψηφίσουν για την απαγόρευση της φλουτολανίλης, ενός φυτοφαρμάκου της ομάδας των PFAS, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Ένωση πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, πιέζοντας για απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων με βάση τις PFAS.

Στο αντίθετο άκρο, η γεωργική βιομηχανία αναμένεται να πολεμήσει αυτήν την προοπτική,  υποστηρίζοντας ότι τα φυτοφάρμακα που βασίζονται στις PFAS παραμένουν ζωτικής σημασίας για την προστασία των καλλιεργειών.

Πηγή: POLITICO


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2025, 00:31:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαΐου 2025, 07:34:40
Απάντηση #106
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 30/05/2025

Οι θάνατοι από καρκίνο λόγω αλκοόλ σχεδόν διπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα, με επικεφαλής το Sylvester Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που θα παρουσιαστεί στο ASCO 2025, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο. Την ίδια ώρα, έρευνα του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας εντοπίζει ότι το 60% των ενήλικων Αμερικανών αγνοεί τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γίνονται περίπου 100.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου που σχετίζονται με το αλκοόλ, περίπου 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου, ενώ σημειώνονται και περίπου 20.000 θάνατοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν το σύνολο των θανάτων από καρκίνο, καθώς και πιο συγκεκριμένα αυτούς που οφείλονται σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου που είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ: καρκίνο του μαστού, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του λαιμού, του λάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1990 και 2021, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο που σχετίζονται με το αλκοόλ σχεδόν διπλασιάστηκε στις ΗΠΑ: από λίγο λιγότερους από 12.000 θανάτους ετησίως σε λίγο πάνω από 23.000.

Η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε άνδρες άνω των 55 ετών, στους οποίους η θνησιμότητα από καρκίνο που συνδέεται με το αλκοόλ αυξήθηκε κατά λίγο πάνω από 1% κάθε χρόνο μεταξύ 2007 και 2021. Στους άνδρες ηλικίας 20-54 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν ελαφρώς. Αντίθετα, στις γυναίκες, τόσο νέες όσο και ηλικιωμένες, τα ποσοστά έχουν μειωθεί ελαφρώς από το 1990.

Ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του οισοφάγου παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη θνησιμότητα που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Άγνοια για τη σύνδεση καρκίνου και αλκοόλ

Άλλη μελέτη του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology», διαπιστώνει ότι σχεδόν το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ή δεν είναι σίγουροι για τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.937 άτομα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι το 39% των ενήλικων Αμερικανών δεν γνωρίζουν τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου και αλκοόλ και ένα επιπλέον 20% δεν είναι σίγουροι αν έχουν ακούσει ή διαβάσει για τη σύνδεση αυτή.

Επιπλέον, λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πρόληψη του καρκίνου δεν είναι εφικτή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαΐου 2025, 07:37:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουλίου 2025, 00:08:25
Απάντηση #107
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
NY Times, July 3, 2025

By Mohana Ravindranath

How the Risks of Drinking Increase in Older Age

Alcohol can present health problems for even light or occasional drinkers.


Drinking is harmful to your health at any age. But as you get older, the risks become greater — even with the same amount of drinks.

Alcohol affects “virtually every organ system in the body,” including the muscles and blood vessels, digestive system, heart and brain, said Sara Jo Nixon, the director of the Center for Addiction Research & Education at the University of Florida. “It particularly impacts older adults, because there’s already some decline or impact in those areas.”

“There’s a whole different set” of health risk factors for older drinkers, said Paul Sacco, a professor of social work at the University of Maryland, Baltimore who studies substance use and aging. People might not realize that the drinks they used to tolerate well are now affecting their brains and bodies differently, he said.

Alcohol can present new problems in older age — particularly at 65 and up — for even light or occasional drinkers. Older adults tend to have less muscle mass and retain less water in their tissues compared with younger people, which can increase blood alcohol concentration, said Aaron White, a senior advisor at the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. This means it takes fewer drinks for older people to feel intoxicated, and heightens the risk of severe injury from falls.

According to Dr. Nixon’s research, older people also show deficits in working memory at lower blood alcohol concentrations than younger drinkers. In another study Dr. Nixon worked on, some older adults in driving simulations showed signs of impairment after less than one drink.

Drinking alcohol can increase the risk of developing chronic conditions like dementia, diabetes, cancer, hypertension and heart disease. But it can also worsen outcomes for the majority of older adults already living with chronic disease, said Aryn Phillips, an assistant professor of health policy and administration at the University of Illinois Chicago who studies alcohol and aging.

Drug interactions also come into play. Mixing alcohol with prescription medicines that older adults commonly take, such as those for treating diabetes or hypertension, can make the medications less effective or cause harmful side effects, like ulcers or an irregular heart beat. Benzodiazepines, when combined with alcohol, can slow breathing and act as a powerful sedative. Even over-the-counter medication can be dangerous. Aspirin, which some older people take to reduce cardiovascular disease risk (despite the potential side effects), can lead to severe gastrointestinal bleeding, which older people are already at higher risk for, said Michael Wheeler, a professor of nutrition science at East Carolina University who researches alcohol-induced liver disease.

Some older adults also contend that hangovers worsen with age. While there’s no strong scientific evidence supporting this, the hangovers may seem worse because alcohol can exacerbate other symptoms of aging, like poor sleep, Dr. White said.

How to Reduce Your Risk
Experts said alcohol use among older adults appears to have risen in recent years, though national trends are difficult to track outside of self-reported surveys. A federal survey from 2023 found that 12 percent of adults 65 and older — about seven million people — reported drinking at least four or five drinks in a sitting in the previous month.

After decades of mixed messaging around alcohol’s health harms and benefits, recent studies have made it clear that no amount of alcohol is good for you. Still, Dr. Sacco acknowledged that “drinking has meaning for people,” and whether to moderate or quit altogether “is a call that you have to make in consultation with your doctor and your loved ones.”

But what is a “safe” amount of drinking for the older set? That’s difficult to say. The available studies attempting to establish exactly how much alcohol it takes to drive up health risks in older populations use different benchmarks for moderate drinking, making it tricky to draw a consensus. “Even as an expert in this field, I understand the confusion,” Dr. Wheeler said.

Dr. Nixon advised that adults 65 and older should consume no more than one drink per day and no more than seven per week. (The N.I.A.A.A. does not establish guidelines around alcohol consumption, but the Centers for Disease Control and Prevention defines moderate drinking for adults of all ages as two drinks or less per day for men, and one drink or less per day for women.)

All the experts emphasized that older people should pay close attention to their bodies’ response to alcohol, and to stop drinking or cut back if they feel like it’s affecting them more physically or cognitively.

“If you’re not currently drinking, don’t start,” Dr. Phillips said. And if you do drink, be honest with your doctor about your consumption, and do it in a safe environment, knowing that your tolerance may not be what it used to be, she added.

“The answer doesn’t have to be abstinence,” Dr. Nixon said. But healthy aging “probably does not include multiple drinks a day for most people.”

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουλίου 2025, 00:10:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Αυγούστου 2025, 07:17:14
Απάντηση #108
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 11/08/2025
Τασούλα Επτακοίλη


Eίναι υγιεινό. Είναι λάιτ. Είναι όμως κρασί;

Οι συνήθειες της Gen Z αυξάνουν τη ζήτηση για «NALA» – No Alcohol / Low Alcohol οίνους. Πώς παρασκευάζονται αυτά τα κρασιά χωρίς οινόπνευμα; Τι ανησυχεί τους οινολόγους;

Από τη μία, η κλιματική αλλαγή με τους παρατεταμένους καύσωνες, τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και τα ολοένα και πιο συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, που απειλούν τους αμπελώνες. Από την άλλη, η κατανάλωση κρασιού που έχει πάρει την κατιούσα· το 2024 σημείωσε αρνητικό ρεκόρ για τα τελευταία 60 χρόνια, αναγκάζοντας παραγωγούς ακόμη και σε περιοχές όπως το Μπορντό, η Τοσκάνη και η Ριόχα να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους. Ερευνες δείχνουν πως ιδιαίτερα η Gen Z στέκεται επικριτικά απέναντι στην «ελιτίστικη» κουλτούρα του οίνου, θεωρώντας ότι δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες αξίες της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της υγιεινής ζωής. Η διεθνής οινοπαραγωγή βρίσκεται, λοιπόν, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν στραφεί προς πιο βιώσιμες πρακτικές και επικεντρωθεί στο πώς θα απευθυνθεί στη νέα γενιά καταναλωτών με διευρυμένο portfolio, έχει περισσότερες πιθανότητες και να αντέξει στους κλυδωνισμούς και να βιώσει μια αναγέννηση. Αν εξακολουθήσει να δίνει έμφαση μόνο στο αφήγημα της κληρονομιάς και της παράδοσης, τότε η πορεία αναπόφευκτα θα είναι πια μόνο καθοδική…

Ενας τέτοιος προβληματισμός οδήγησε, πριν από ένα χρόνο, το Κτήμα Σεμέλη στην απόφαση να βγάλει στην αγορά τα πρώτα μερικώς αποαλκοολωμένα κρασιά ελληνικής παραγωγής, ένα λευκό και ένα ροζέ με 6% αλκοόλ: 50% λιγότερο από ένα «τυπικό» κρασί περιεκτικότητας 12,5% αλκοόλ και ταυτόχρονα με 40% λιγότερες θερμίδες. Θα περίμενε κανείς ότι ο οινολόγος του Κτήματος, Γιάννης Φλεριανός, θα αντιμετώπιζε σαν ιεροσυλία μια τέτοια προοπτική, όταν του ζητήθηκε να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Κάθε άλλο», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Αντιθέτως, είδα σαν μια ενδιαφέρουσα δημιουργική πρόκληση το να υλοποιήσω τεχνικά αυτή την ιδέα. Αλλωστε, οι καιροί αλλάζουν και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η συνήθως δύσκαμπτη ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό κάνει: ενώ μέχρι πρότινος για να χαρακτηριστεί ως κρασί ένα προϊόν ζύμωσης σταφυλιών έπρεπε να έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ τουλάχιστον 8,5%, ο κανονισμός τροποποιήθηκε για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία πιο “ελαφρών” οίνων. Το ζητούμενο, βέβαια, για εμάς τους οινολόγους είναι να πληρούν τα νέα κρασιά όχι μόνο τις νομοθετικές αλλά και τις οργανοληπτικές προϋποθέσεις. Ακόμη και αν η πρώτη γουλιά ίσως σε ξενίζει, αφού μαζί με το οινόπνευμα χάνεται ώς ένα βαθμό και το “σώμα”, στη δεύτερη ή στην τρίτη να έχεις την αίσθηση του οίνου».

«Το τρένο έχει φύγει…»
Το οινοποιείο της Νεμέας επέλεξε τη μέθοδο του διαχωρισμού με την τεχνολογία των μεμβρανών. «Σε σύγκριση με άλλες (όπως η απόσταξη σε κενό και η φυγοκέντριση) έχει μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια και δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Από τη μια πλευρά της μεμβράνης κυκλοφορεί κρασί και από την άλλη νερό· οι πόροι της είναι πολύ μικροί και επιτρέπουν μόνο στο οινόπνευμα να περάσει στο νερό. Ετσι, γίνεται μερική ή ολική αφαίρεση της αλκοόλης, με αποτέλεσμα περιεκτικότητα 1%-10% ή κάτω του 0,5% αντίστοιχα. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα πολλοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Φλεριανός. «Το τρένο έχει φύγει από τον σταθμό. Και όπως ανέκαθεν συνυπήρχαν τα κρασιά με terroir και τα βιομηχανικά, τα mainstream και τα μηδενικής παρέμβασης, έτσι, στο εξής, θα υπάρχει χώρος και για τα NALA (No Alcohol / Low Alcohol) δίπλα στα “κανονικά”. Σε κάθε κατηγορία, άλλωστε, πάντα θα βρίσκει κάποιος προϊόντα ποιοτικά και ευχάριστα, και άλλα που δεν… πίνονται».

Πράγματι, το τρένο έχει φύγει από τον σταθμό. Και τα οχυρά πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Ακόμη και στη Γαλλία, στον «ναό» της διεθνούς οινοπαραγωγής, η κατανάλωση αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 25% έως το 2035. Δεν αποτέλεσε, λοιπόν, έκπληξη το πρόσφατο άνοιγμα ενός τεράστιου εργοστασίου αποαλκοόλωσης στο Ζερς, στα νοτιοδυτικά της χώρας, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κρασιά χωρίς αλκοόλ. Σε συνεργασία με έναν συνεταιρισμό που εκπροσωπεί 400 οινοπαραγωγούς, θα παράγει περίπου 6.000 εκατόλιτρα ετησίως. Εκεί, μετά τη ζύμωση, το αλκοόλ αφαιρείται με μια εξειδικευμένη τεχνική ψυχρής απόσταξης, που συμβάλλει στη διατήρηση των αρωμάτων και της συνολικής ποιότητας του οίνου. Ωστόσο, η αφαίρεση του οινοπνεύματος αυξάνει την οξύτητα. Για να εξισορροπηθεί αυτή η συνέπεια, συχνά προστίθενται σάκχαρα στο τελικό προϊόν.

«Να κάτι που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές. Αλλο είναι να πίνεις ένα κρασί στο οποίο έχει γίνει αποαλκοόλωση και άλλο να βάζεις στο ποτήρι σου ένα αρωματισμένο ποτό με βάση τον οίνο, με προσθήκη τεχνητών αρωμάτων και σακχάρων – άρα και “κρυμμένων” θερμίδων», διευκρινίζει ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της Κεντρικής Eνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΚΕΟΣΟΕ). «Από την Αυστραλία, που παραδοσιακά η αγορά “ψάχνεται” για νέα πράγματα, ξεκίνησε η τάση. Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν τη δεκαετία του 1970, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες. Τη δεκαετία του 2010, κάποια οινοποιεία άρχισαν ξανά δειλά δειλά την παραγωγή κρασιών NALA και μετά την πανδημία το κύμα φούντωσε – ίσως και λόγω της ανάγκης που αισθάνονται πλέον πολλοί να προσέχουν την υγεία τους. H Treasury Wine Estates, η μεγαλύτερη αυστραλέζικη οινοποιητική εταιρεία, έχει επενδύσει τουλάχιστον 9 εκατ. δολάρια στην ανάπτυξη τεχνολογιών αποαλκοόλωσης και λανσάρει ολοένα και περισσότερες ετικέτες, απευθυνόμενες κυρίως σε ηλικίες 18-35 και σε γυναίκες – αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες επηρεάζουν σημαντικά τα τεκταινόμενα στον χώρο του οίνου, είναι το νέο target group». Yπάρχει στη χώρα μας αντίστοιχη κινητικότητα; «Οχι ακόμη. Τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα ή χωρίς αλκοόλ δεν έχουν ακόμη “ορατότητα”. Ομως η πίεση θα μεγαλώνει και οι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να εντάξουν στην γκάμα τους και τέτοια προϊόντα», συνεχίζει ο κ. Κορδοπάτης. Είναι μεγάλο το κόστος μιας εγκατάστασης αποαλκοόλωσης; «Ενα μικρό οινοποιείο θα πρέπει να δώσει περίπου 150.000 ευρώ. Με δεδομένο ωστόσο ότι υπάρχουν σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης και έτσι θα διευρύνει το καταναλωτικό κοινό του, πρόκειται για μια αρκετά ελκυστική επένδυση».

Στο μεταξύ, η παγκόσμια αγορά για προϊόντα Low & No Alcohol αποτιμάται ήδη στα 2 δισ. δολάρια και αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 7% ετησίως, ιδιαίτερα σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Σε κάθε χώρα η στροφή προς αυτά τα κρασιά φαίνεται να έχει διαφορετικό υπόβαθρο. Στη Δύση, πρωταρχικό ρόλο έχει η προάσπιση της υγείας και η αποφυγή πρόσληψης θερμίδων. Στην Ανατολή, οι λόγοι είναι κυρίως θρησκευτικοί, κοινωνικοί και… επαγγελματικοί. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, όπου μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι εισαγωγές μη αλκοολούχων ποτών –κατηγορία που περιλαμβάνει και τα NALA κρασιά– αυξήθηκαν κατά 25,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι ένδειξη κοινωνικής καταξίωσης να απολαμβάνει κανείς ένα ποτήρι κρασί σε επίσημες εκδηλώσεις και επαγγελματικά δείπνα. Οι Κινέζοι επιλέγουν, λοιπόν, φιάλες με ετικέτες που μοιάζουν με τα «παραδοσιακά» κρασιά για να δίνουν την εικόνα ότι πίνουν, χωρίς όμως να καταναλώνουν στην πραγματικότητα αλκοόλ.

«Πολλά προβλήματα»
Και, φυσικά, υπάρχει το θεσμικό κομμάτι για το οποίο πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα. «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική του 2021 περιέλαβε τα αποαλκοολωμένα και μερικώς αποαλκοολωμένα κρασιά στη Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο όπου είναι απαραίτητο να θεσπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κατάλληλες οινολογικές πρακτικές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν τα οινοποιεία προκειμένου να παράξουν αυτά τα προϊόντα», εξηγεί η Σοφία Πέρπερα, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και μάρκετινγκ του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). «Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή των αμπελοοινικών προϊόντων, να συνάδουν με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου (OIV) και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες κόκκινες γραμμές όπως, για παράδειγμα, ότι πρέπει να απαγορεύεται η παραγωγή αυτών των προϊόντων με αραίωση του αρχικού οίνου, καθώς και η εξωγενής αρωματοποίησή τους -εκτός από την επανενσωμάτωση των αρωμάτων τα οποία προέρχονται από την ίδια παρτίδα κρασιού και χάνονται κατά την αφαίρεση της αλκοόλης.»

«Είναι αλήθεια ότι τα κρασιά αυτής της κατηγορίας έχουν προκαλέσει αναταραχή στον οινικό χώρο», σημειώνει ο διακεκριμένος Ελληνας οινολόγος Κυριάκος Κυνηγόπουλος, που έχει έδρα τη Βουργουνδία και στο πελατολόγιό του περιλαμβάνονται φημισμένα οινοποιεία από όλο τον κόσμο. «Εχουμε όμως πολλά προβλήματα να λύσουμε. Προσφάτως είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια μεγάλη γευστική δοκιμή με 21 δείγματα χωρίς αλκοόλη – αφρώδη και ξηρά. Μόνο τρία κέρδισαν την προσοχή μου. Τα υπόλοιπα ήταν “διορθωμένα” αρωματικά και γευστικά. Πώς μπορούμε να μιλάμε για κρασιά όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για μη αλκοολούχα ποτά, στα οποία έχουν γίνει “προσθήκες” ώστε να είναι ευχάριστα για τους καταναλωτές; Σίγουρα υπάρχει ένα κοινό, τις ανάγκες του οποίου πρέπει να ικανοποιήσουμε, αλλά αμφιβάλλω εάν θα προκύψουν ποτέ προϊόντα τέτοιων προδιαγραφών που θα δίνουν ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα οινική εξερεύνηση ή ένα συναρπαστικό γαστρονομικό πάντρεμα…».

Φαίνεται πάντως πως οι οινοποιοί έχουν μια δύσκολη εξίσωση να λύσουν, πέρα από την ανάγκη τα NALA προϊόντα να έχουν γευστικό και αρωματικό ενδιαφέρον. Η αποαλκοόλωση είναι διαδικασία ενεργοβόρος (συνήθως, μάλιστα, η ενέργεια προέρχεται από ορυκτά καύσιμα), απαιτεί μεγάλη κατανάλωση νερού και η μεταφορά των κρασιών προς και από εξειδικευμένες εγκαταστάσεις αυξάνει το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμά τους. Και αυτός είναι ένας λόγος ώστε η Gen Z να τους γυρίσει τελικά την πλάτη…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2025, 19:45:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2078 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Αυγούστου 2025, 15:04:07
από pzogr