Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
12 Απριλίου 2021, 00:37:43

Αποστολέας Θέμα: Το επάγγελμα του ειδικού νοσηλευτή  (Αναγνώστηκε 21234 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Ιανουαρίου 2017, 01:33:02
Αναγνώστηκε 21234 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Παράθεση
Το επάγγελμα του ειδικού νοσηλευτή

6 Ιανουαρίου 2017 | 13:44 Docmed+

Σε χώρες που είναι αναπτυγμένη η νοσηλευτική επιστήμη, όπως στις Η.Π.Α, Καναδά, Ιαπωνία και Μεγάλη Βρετανία, ο θεσμός του Ειδικού Νοσηλευτή έχει αναπτυχθεί εδώ και μια δεκαετία. Πρόκειται για την καλύτερη προοπτική ενός νοσηλευτή που βρίσκεται ακόμα στην κλινική πράξη και δεν έχει περάσει στο ακαδημαϊκό πεδίο δραστηριοτήτων. Αυτό γιατί σήμερα οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες και για την κλινική πράξη? Η αποτελούν προϋπόθεση μόνο μιας ακαδημαϊκής καριέρας?
Η χρησιμοποίηση των γνώσεων και δυνατοτήτων του ειδικού νοσηλευτή είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στο γενικό πληθυσμό. Από την άλλη, μια τέτοια προοπτική είναι η τελευταία ευκαιρία για τη νοσηλευτική να δείξει ότι είναι μια ξεχωριστή επιστήμη με πολύτιμο ρόλο.
Ο Ειδικός Νοσηλευτής δεν είναι ο ειδικός σε όλα στον τομέα του αφού είναι πάρα πολλά αυτά που θα πρέπει να ξέρει αλλά είναι αυτός που μπορεί να βρει γρήγορα τις πηγές γνώσεων που απαιτούνται, να τις αξιολογήσει και να τις χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Στην Αμερική, ειδικός νοσηλευτής θεωρείται αυτός που με μελέτη και κλινική εργασία έχει γίνει πάρα πολύ καλός σε ένα συγκεκριμένο πεδίο νοσηλευτικής και όχι αυτός που απλά έχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση.
Σκοπός των ειδικών νοσηλευτών είναι η άριστη κλινική πράξη, ενώ τα κυριότερα προβλήματα στη δουλεία τους είναι η έλλειψη αναγνώρισης του ρόλου και της αξίας τους απο τους άλλους καθώς και η έλλειψη νομοθετικής κατοχύρωσης της θέσης τους.
Ο Ε.Ν έρχεται να κλείσει το χάσμα μεταξύ θεωρίας, έρευνας, ακαδημαϊκής επιστημολογίας και κλινικής πράξης. Δείχνοντας στους νοσηλευτές πώς να βρίσκουν και πώς να αξιολογούν μελέτες πάνω σε θέματα που αφορούν την καθημερινή τους πράξη, βελτιώνοντας στο μέγιστο την φροντίδα των ασθενών.
Η εφαρμογή του ρόλου του Ε.Ν στη σημερινή εποχή, με τη σύγχρονη και ποικιλόμορφη τεχνολογία, τις αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες ανάγκες για φροντίδα υγείας και τις πολλαπλές πηγές πληροφοριών, είναι αναγκαία. Ευελπιστούμε να δούμε αυτόν τον θεσμό μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία και να προαχθεί η νοσηλευτική επιστήμη, προς όφελος όλων όσων χρειάζονται φροντίδα υγείας.


Φυτοκλής Ιωάννης
Νοσηλευτής ΤΕ
Technician echocardiography
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε στρατιωτικά νοσοκομεία υπάρχουν ήδη οι εξειδικεύσεις των νοσηλευτών, δεν ξέρω τι γίνεται στα δημόσια, κατά τα άλλα, θεωρώ ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να τίθεται συχνότερα καθώς στους νοσηλευτές πρέπει να κτιστεί το σύστημα Υγείας και όχι να βασίζεται στους ειδικεύομενους, όπως συμβαίνει τώρα.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2978 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2009, 19:08:20
από Raptor
4 Απαντήσεις
8425 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2011, 19:50:18
από tsoukase
0 Απαντήσεις
2917 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2013, 16:22:41
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
1740 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Νοεμβρίου 2013, 11:24:37
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
22540 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Φεβρουαρίου 2018, 00:21:10
από Argirios Argiriou