Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:37:37

Αποστολέας Θέμα: Βήχας, αυτή η μάστιγα. Τί δίνουμε γενικώς και ειδικώς;  (Αναγνώστηκε 182042 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Μαρτίου 2017, 00:10:39
Αναγνώστηκε 182042 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παρακάτω αντέγραψα μια ενδιαφέρουσα, κατά την γνώμη μου συζήτηση που έγινε στις 08/03/2017 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook:

- Πήρα αφορμή από αγωγή Πνευμ/γου σε 65 χρονο ασφαλισμένο με: Τιοτρόπιο και μοντελουκάστη

- Ειναι μεγαλη κουβεντα και εξαρταται την αιτιολογια

- lonarid , οταν ολα τα αλλα αποτυχουν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- Atarax;

- νομιζω πως μονο η κωδεινη τελικα δουλευει !!!!

- Το lonarid δεν το δινω απ την αρχη , ξεκιναω με αντιισταμινικο, ισως εισπνοες κορτιζονης, αλλα στο χαμο δινω κωδεινη

- Μοντελουκαστη και lonarid

- κανει τον κυκλο του και περνα....αν ειναι της ιωσης ,μεγαλο κεφαλαιο μεγαλη γκαμα φαρμακευτικων προσεγγισεων......

- Περαστικά και καλή υπομονή.

-  Όταν είναι πιθανώς αλλεργικής αιτιολογίας ή υποπτεύεσθε ασθματικό υπόβαθρο, "πάει" πολύ καλά το Sir Zaditen, 5 cc x 2 ημερησίως. Παλιό, φθηνό, συνταγογραφούμενο, θαυματουργό. Αυτόςο ξηρός, ερεθιστικός, σπαστικός βήχας μετά από τις λοιμώξεις είναι μεγάλη ταλαιπωρία...

- Lonarid n και medrol 16mg για 5 μερες

- Και για τον πονόλαιμο τσάι με φασκόμηλο και χαμομήλι

- Από τότε που εξαφανίστηκε το Sival-B από την Ελλάδα (αλήθεια γιατί εξαφανίζονται τα βασικά και φθηνά φάρμακα σε αυτή την χώρα; ), έχω και εγώ δυσκολία να βρω κάτι για την γκρίζα ζώνη των ασθενών με βήχα μετά από μία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, που όμως δεν έχει περάσει τις 3 εβδομάδες για να χαρακτηριστεί επίσημα ως μεταλοιμώδες άσθμα ώστε να δώσουμε εισπνεόμενα πιθανώς και σε συνδυασμό με Μοντελουκάστη (ανεπίσημα βέβαια μπορεί να τα δώσω πιο νωρίς μόνο που έχουν και αυτά παρενέργειες, ενώ δεν μπορούν να μάθουν να κάνουν έτσι εύκολα εισπνοές οι ηλικιωμένοι άσε που πρόκειται και για αρκετά ακριβά φάρμακα). Σε αυτούς τους ασθενείς δίνω με αρκετά καλά αποτελέσματα Sir. Spiropent 5 μg/5 ml 15 ml x 2- 3 αλλά τους προειδοποιώ ότι ενδέχεται να προκαλέσει ταχυκαρδία και σε ηλικιωμένους ενδέχεται να μην το δώσω και καθόλου ή να το δώσω σε χαμηλότερη δόση. Το τσάι με λίγο μέλι μέσα (για αυτούς που δεν έχουν τάση για Διαβήτη) μπορεί επίσης να ανακουφίσει λίγο τον βήχα. Όλα σχεδόν τα αντιβηχικά μαντζούνια που πουλούν στα Φαρμακεία περιέχουν και μέλι.

Postinfectious Cough :
ACCP Evidence-Based Clinical Practice Guidelines.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Levodropropizine εμπορικώς LEVOTUSS έχει περιφερική και όχι κεντρική δράση στο βήχα το έμαθα ως φοιτήτρια από τον καθηγητή πνευμονολογίας στην Μπολόνια όταν με ταλαιπωρούσε έναν τραγικός μεταλοιμώδης βήχας. 10μλ τρεις φορές τη μέρα. Εντυπωσιακά αποτελέσματα... ...Έλεος με αυτό το λοναριντ ρε παιδιά...

- Λεβοτας μαζι με Λοναριντ και μελι, λοιπόν;

- Πάντως σε μελέτη στα παιδιά προ τριετίας το μέλι βρέθηκε αποτελεσματικό ως αντιβηχικό

   A spoonful of honey helps a coughing child sleep.
  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Πριν πεσουμε στα σκληρα, δινουμε κοκτειλ Σπιροπεντ+Ζαντιτεν+φλισκουνι, ως πρωτης γραμμης.

- Για το φλισκούνι δεν ξέρω αν και το πίνω μαζί με 3-4 κρητικά βότανα μαζεμένα από τα βουνά του Λασιθίου... Αυτό που ξέρω είναι ότι σε οξεία φάση φαρυγγαλγίας-βήχα σαν το βραστό τζίντζερ με μέλι δεν έχει...

« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαρτίου 2017, 20:54:24 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Φεβρουαρίου 2018, 06:58:05
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μερικές νέες γνώμες που προέκυψαν από καινούρια συζήτηση με το ίδιο θέμα στις 08/02/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook (θυμήθηκα τώρα μια Σουηδική Ιατρική θεραπεία “ Όπου βλέπεις πολλές διαφορετικές θεραπείες για μία πάθηση αυτό σημαίνει ότι για την πάθηση αυτή δεν υπάρχει καμιά πραγματικά καλή θεραπεία ” Αν και η αλήθεια είναι ότι για τον περιστασιακό βήχα λόγω ενός απλού κρυώματος υπάρχει αρκετά καλή θεραπεία μόνο που δεν την βρίσκουμε πλέον στην Ελλάδα: Το Sival-B. :

- Λιγο Λοναρίντ παντα βοηθαει

- Βοηθάει;

- Βοηθάει αλλά όχι το λίγο. Θέλει 2tb για να κάνει κάτι!!!

- Lonarid. Δεν υπαρχει κατι αλλο με κωδεινη. ΜΗ φανταστείς βεβαια και να κόβεται μαχαίρι.

- Αν ο βήχας είναι ερεθιστικός από ίωση δώσε το LEVOTUSS syr. 10cc κάθε 8 ώρες κάνει θαύματα!. Αν οφείλεται σε οπισθορινικες εκκρίσεις -ρινικές πλύσεις. Αν υπάρχουν στοιχεία βρογχόσπασμου-παράτασης εκπνοής δηλ. εκπνευστικός συριγμός τότε θέλει βρόγχοδιαστολή με aerolin και ΟΧΙ με μακράς δράσης!!!! Αν ο ασθενής έχει ιστορικό ΧΑΠ τότε θα ακολουθήσεις τις οδηγίες για την αντιμετώπιση παροξυσμού ΧΑΠ της GOLD. Δηλαδή βρόγχοδιαστολη πιθανώς κορτιζόνη από το στόμα σε δόση MEDROL 16mg 2 μαζί κάθε πρωί με γεμάτο στομάχι για 5 ημέρες....

A novel diagnostic algorithm for chronic and subacute cough
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

-  Σωστή διάγνωση του αιτίου με βάση ιστορικό,είδος βήχα και κλινική εξέταση κατευθύνει και την αγωγή κατευθύνει και την αγωγή.Αν η ερώτηση αναφέρεται στο σπάστικό ακίνδυνο βήχα που απλά επιμένει,νομίζω παίζουμε με αντισταμινικά ρινικά αποσυμφορητικά για ανώτερο ανα πνευστικό και βρογχοδιασταλτικά συν Prospan για κατώτερο.Μην υποτιμούμε και τις εισπνοές υδρατμών παραδοσιακά ή με νεφελοποιητή.Last resort γιαολους : Κορτιζόνη.Μη μας διαφεύγουν όμως διαγνώσεις κυνηγώντας το σύμπτωμα.

- Ένας παρατεταμένος βήχας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διαγνώσετε αποφρακτικές πνευμονοπάθειες όπως ΧΑΠ και άσθμα οι οποίες όταν είναι αδιαγνωστες και χωρίς θεραπεία εκδηλώνονται με παρατεταμένο βήχα και διαγιγνώσκονται μόνο μέσω σπιρομέτρησης.

- Για την οξεία βρογχίτιδα: «Θέλει χρόνο και υπομονή. Περαστικά σας.»

- LEUOTUSS + flixotide 50 + ATARX 25 + LONARID-N(ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ)

- Σε μεταλοιμωδη φαινεται πως τα εισπνεομενα αντιχολινεργικα πχ inh atrovent εχουν καλα αποτελεσματα   

- κλεινω τη θεραπ προσεγγιση με τη φραση του παππου μου ΄΄θα κανει τον κυκλο του και θα περασει ....   
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Φεβρουαρίου 2018, 15:03:11
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Όχι πορτοκαλάδα, λεμόνι ,καραμέλες τσίχλες, πολύ παγωμένα ή πολύ ζεστά καθώς και μακριά από τζάκια ή σόμπα να μην το ξεχνάμε. Επίσης σύσταση για αφυγραντήρα.

11 Φεβρουαρίου 2018, 08:26:20
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η συζήτηση που άρχισε στις 08/02/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, συνεχίζει:

- η εισπνεόμενη κορτιζόνη θέλει τουλάχιστον 3 μέρες μέχρι να αρχίσει να δρα και συστήνεται μόνο για όσους έχουν άσθμα οπότε και παραμένει σε σταθερή θεραπεία για τουλάχιστον 3 μήνες. Η κορτιζόνη που έχει ένδειξη σε οξεία φάση τόσο για τη ΧΑΠ όσο και για το άσθμα είναι ΜΟΝΟ από το στόμα. Εισπνεόμενη προσθέτουμε μόνο άστο ασθμα και ΟΧΙ στη ΧΑΠ εκτός κι αν ο ασθενής είναι σταδίου 4 σύμφωνα με την GOLD. Δηλαδή να έχει κάνει σοβαρό παροξυσμό με νοσηλεία στο νοσοκομείο.

- Νομίζω ότι 3 μήνες θεραπεία με εισπνεόμενα για ένα μεταλοιμώδες άσθμα είναι υπερβολικό. Στην Σουηδία θυμάμαι που λέγανε πάρε τις εισπνοές μέχρι να σταματήσει ο βήχας + 1 εβδομάδα επιπλέον.

- μιλάω για διεγνωσμένο ΑΣΘΜΑ και όχι για μεταλοιμώδη βήχα!!! Αυτές είναι οι οδηγίες της GINA ... Επίσης τι θα πει μεταλοιμώδες άσθμα;;; Το ΑΣΘΜΑ είναι ΕΝΑ και μπορεί να επιδείνωθει από διάφορες αιτίες. Μια από τις πιο συχνές είναι και οι λοιμώξεις

- Τα όρια μεταξύ μεταλοιμώδους βήχα και άσθματος είναι δυσδιάκριτα. Στην πράξη δεν μπορούμε να κάνουμε σπιρομέτρηση σε όλους, άσε που και τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης δεν νομίζω ότι απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα 100%.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Φεβρουαρίου 2018, 07:39:17
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GAD2


Συμφωνα με το uptodate(29/1/2018 ενημέρωση)
1. Τα αντισταμινικά πρώτης γενεάς προτιμωνται για το φτάρνισμα και τη καταρροή, αλλά έχουν εντονη καταστολή και καλό είναι να αποφευγονται. Η εφεδρίνη που περιέχεται σε over the counter σκευάσματα είναι σε πολύ χαμηλή δόση. Άρα όχι cold n flu , όχι aerius-xozal και καλύτερα όχι atarax.Με λίγα λόγια λένε να τα αποφεύγουμε
2. To μόνο που βοηθά είναι το dextromethorfan που δεν κυκλοφορεί εδώ....από τα άλλα σιρόπια τζίφος...το levotuss το δίνουν σε καρκινοπαθείς
3. Εισπνοές με χρωμολύνη ανα 2 ώρες μειώνουν την διάρκεια του κρυολογήματος και το βήχα -πονόλαιμο...δεν το έχω δοκιμάσει
4. ΜΣΑΦ ΝΑΙ , αλλά και κορτιζόνη p.o. (όχι εισπνεόμενη, εισπνεόμενη μόνο σε ασθματικούς. Ενδορινική χρήση δεν προτείνεται σε κρυολόγημα)
5. Στο μεταλοιμώδες άσθμα μοντελουκάστη, αλλά φαίνεται να είναι κυρίως αποτελεσματική σε παιδιά
6. Βιταμίνες εννοείται πως δεν κανουν τίποτε

15 Μαΐου 2018, 16:21:58
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επισυνάπτω σε μορφή pdf διαφημιστικό έντυπο 2 σελίδων του Levotuss με δοσολογία κτλ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Οκτωβρίου 2018, 18:32:59
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Κυκλοφόρησε ξανά το Sival-b (sir codeine/ephedrine) από την εταιρεία Adelco.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Οκτωβρίου 2018, 19:25:12
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κυκλοφόρησε ξανά το Sival-b (sir codeine/ephedrine) από την εταιρεία Adelco.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2018, 00:13:13
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Τι κόκκινη θέλει αυτό; Θεωρημένη ή όχι; Μήπως απλή χειρόγραφη συνταγή όπως γίνεται με 1 κουτί Lonarid-N;
Το 1 μπουκάλι sival, 120ml έχει 120mg κωδεΐνη (5mg/5ml) δηλαδή έχει λιγότερη κωδεΐνη από 1 κουτί Lonarid-N (10mg/tabl. 20 tabl. σύνολο 200mg/κουτί)

26 Οκτωβρίου 2018, 00:40:54
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Γ Παπαγεωργίου


1 μπουκάλι SIVAL-B  (120ml) έχει 180mg κωδεΐνη (7.5mg/5ml)
άρα 1 flacon:  απλή χειρόγραφη συνταγή
      2 flacon: μονόγραμμη θεωρημένη
      3 ή περισσότερα flacon: δίγραμμη

26 Οκτωβρίου 2018, 12:05:16
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1 μπουκάλι SIVAL-B  (120ml) έχει 180mg κωδεΐνη (7.5mg/5ml)
άρα 1 flacon:  απλή χειρόγραφη συνταγή
      2 flacon: μονόγραμμη θεωρημένη
      3 ή περισσότερα flacon: δίγραμμη

Έχετε δίκιο. Δικό μου λάθος, έγραψα ανάποδα τις περιεκτικότητες σε κωδεΐνη και εφεδρίνη. Με μπέρδεψε λίγο και ο Γαληνός που ενώ στην αρχή γράφει σωστά τις περιεκτικότητες, μετά ονομάζει τα συστατικά ως 1 (εφεδρίνη) και 2 (κωδεΐνη) και τα υπολογίζει ανάποδα!
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Οκτωβρίου 2018, 12:08:26 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

26 Οκτωβρίου 2018, 18:25:39
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

pzogr



26 Οκτωβρίου 2018, 18:56:08
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υπάρχει Sival-B?  :o
Ναι, δείτε και στο Γαληνό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

26 Οκτωβρίου 2018, 21:13:02
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μην θεωρείτε όμως πως ό,τι επισημαίνει ο Γαληνός πως "κυκλοφορεί" ότι κυκλοφορεί κιόλας. Υπάρχουν αρκετές αναντιστοιχίες. Θα έλεγα πως η ένδειξη "κυκλοφορεί" σημαίνει ότι έχει άδεια κυκλοφορίας.

26 Οκτωβρίου 2018, 22:27:07
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μην θεωρείτε όμως πως ό,τι επισημαίνει ο Γαληνός πως "κυκλοφορεί" ότι κυκλοφορεί κιόλας. Υπάρχουν αρκετές αναντιστοιχίες. Θα έλεγα πως η ένδειξη "κυκλοφορεί" σημαίνει ότι έχει άδεια κυκλοφορίας.
Διαμαντή, έχεις δίκιο για το Γαληνό, αλλά αυτό (το Sival-b) κυκλοφορεί.
Δεν ξέρω βέβαια για πόσο...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3239 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Αυγούστου 2009, 00:40:13
από kdiwavvou
2 Απαντήσεις
3526 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Φεβρουαρίου 2013, 07:42:39
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
3999 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2018, 00:13:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5657 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαρτίου 2019, 22:04:57
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3678 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2023, 06:53:21
από Argirios Argiriou