Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
11 Ιουλίου 2020, 08:03:04

Αποστολέας Θέμα: Η δημόσια διοίκηση  (Αναγνώστηκε 721 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Σεπτεμβρίου 2017, 00:02:17
Αναγνώστηκε 721 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 10/09/2017.
Του Αλέξη Παπαχελά.


Δ​​εν υπάρχει υπουργός, ανεξαρτήτως κόμματος, που να μη διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κράτος. Οι ξένοι τεχνοκράτες που εργάζονται στο ελληνικό πρόγραμμα σοκαρίστηκαν όταν κατάλαβαν ότι οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες πόρρω απέχουν από αυτό που περιμένει κανείς να βρει σε ευρωπαϊκή χώρα.

Και όμως, η Ελλάδα είχε κάποτε σοβαρό κράτος. Οι παλαιότεροι πολιτικοί διηγούνταν ότι μέχρι τη δικτατορία το κράτος διοικούσαν οι φημισμένοι γενικοί διευθυντές. Ηταν υπάλληλοι καριέρας, οι οποίοι γνώριζαν απέξω κάθε φάκελο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν επιθεωρούσε ένα έργο, σε αυτούς απευθυνόταν για διευκρινίσεις, όχι στους υπουργούς. Πολλοί από τους κορυφαίους γενικούς διευθυντές είχαν μπει με τις εξετάσεις που θέσπισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παρέμειναν στις θέσεις τους, όμως, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση ήταν στην εξουσία. Προφανώς δεν ήταν αριστεροί, λόγω του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής και του αποκλεισμού τους. Υπήρχαν όμως αρκετοί κεντρώοι.

Το πρώτο πλήγμα στο Δημόσιο ήλθε με την τριακονταπενταετία. Την καθιέρωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1964 και οδήγησε στην αναγκαστική έξοδο πολλών έμπειρων, πολύτιμων λειτουργών. Η χούντα κατέφερε το δικό της μεγάλο πλήγμα. Εβαλε σε θέσεις-κλειδιά πρώην αξιωματικούς και γκαουλάιτερ. Και στο τέλος, ήλθε η περίοδος του πρώιμου κουτσογιωργικού ΠΑΣΟΚ που διέλυσε ό,τι είχε απομείνει. Οι γενικοί διευθυντές καταργήθηκαν, τέθηκε σε λειτουργία ο καταραμένος θεσμός των πολιτικών συμβούλων και μπήκαν σε διάφορες θέσεις και υπουργεία άνθρωποι χωρίς κανένα προσόν. Οι συνδικαλιστές άρχισαν να συνδιοικούν, η αξιολόγηση έγινε ανέκδοτο, τα πειθαρχικά αχρηστεύθηκαν.

Ετσι φτάσαμε στο 2017. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται λίγοι καλοί και ευσυνείδητοι υπάλληλοι σε κάθε υπουργείο. Αυτοί κρατούν το ελληνικό κράτος όρθιο. Κατά τα άλλα, σε πολλά υπουργεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί οτιδήποτε. Ο υπουργός αντιμετωπίζεται ως επισκέπτης-τράνζιτ. Το βλέπει στα μάτια των συνομιλητών του πως σκέπτονται «ε καλά, πού θα είσαι εσύ σε δύο χρόνια... Γιατί να κάνουμε αυτό που θέλεις;».

Το κακό είναι ότι τα νέα παιδιά που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ μπολιάζονται από τη «μούχλα» και την αδράνεια. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτε για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση. Δεν θέλει να στενοχωρήσει πελάτες της. Κάποιος πρέπει όμως να το κάνει, γιατί δεν πάμε πουθενά ως χώρα χωρίς μια μέτρια, έστω, δημόσια διοίκηση. Πριν καταλήξουν οι έξω ότι πρέπει να μας βλέπουν σαν κάποια τριτοκοσμική χώρα που χρειάζεται τεχνική βοήθεια για να ξαναστήσει το κράτος της, θα έπρεπε με διακομματική συναίνεση να θέσουμε κανόνες και στόχους για να το κάνουμε μόνοι μας.

Το εξωφρενικό είναι ότι όλοι το παραδέχονται. Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, που έχουν περάσει από υπουργεία, έχουν να διηγηθούν από μία ιστορία φρίκης. Λίγοι, αν όχι ελάχιστοι, έχουν να επιδείξουν ένα λιθαράκι που άφησαν πίσω τους για να το βρει ο επόμενος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 00:05:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
12488 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουνίου 2008, 08:26:26
από Gretel_
9 Απαντήσεις
27346 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2015, 21:19:09
από ΑΡΗΣ
2 Απαντήσεις
16014 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Νοεμβρίου 2015, 00:24:26
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
1670 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Φεβρουαρίου 2016, 10:01:18
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
4 Απαντήσεις
1543 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2020, 20:55:15
από Αρχίατρος