Γενικά > Νομικά θέματα

Μπορεί ο ασθενής που πρέπει να διακομισθεί να υπογράψει και να φύγει;

<< < (2/4) > >>

Αρχίατρος:
Συμφωνώ με τον προηγούμενο. Απ΄την στιγμή που υπογράφει σημαίνει ότι υπάρχει η συναίνεση. Η λογική λέει πως δεν θα το κυνηγήσει.
Απ΄την άλλη, με ένα πονηρίδη δικηγόρο, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τον ενημέρωσες επαρκώς. Στο νοσοκομείο μου υπέγραφε ο ασθενής, αλλά επίσης μπορεί να ισχυριστεί ότι "δεν μου τα εξήγησαν καλά" μιας και υπάρχει απλώς μια υπογραφή, όχι ακριβώς τι διεμείφθη.

Απόλυτα καλυμμένοι δεν είμαστε, αλλά είναι ΚΑΤΙ (πολύ καλύτερα απ΄το τπτ και το προφορικό), προσωπικά το έχω κάνει όταν μητέρα δεν ήθελε να γίνει συρραφή στο παιδί της σε μεγαλούτσικο θλαστικό για μην... κλάψει, αργότερα άκουγα από τρίτους κακοπροαίρετους πως είναι έτσι το τραύμα στο παιδί (μιας και δεν τους ανέφερε ότι η ίδια δεν ήθελε να το ράψω), οπότε είχα κάτι να δείξω σε όποιον το αμφισβητούσε.
Το προφορικό είναι σαν να μην υπάρχει...

Πάντως δεν έχουμε την δυνατότητα, ούτε τον τρόπο να κρατήσουμε κάποιον χωρίς την θέλησή του στο νοσοκομείο/ΚΥ/ΠΙ.

pzogr:
Από κακές εμπειρίες συναδέλφων έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ισχύει το "ου μπλέξεις". Ακόμα κι αν έχει υπογράψει ο ασθενής, αλλά ο γιατρός δεν είχε κάνει αυτά που έπρεπε (πριν αποσπάσει την "απαλλακτική" υπογραφή) πάλι υπάρχει ευθύνη. Άρα το μόνο που μένει είναι ότι κάνεις ό,τι μπορείς ιατρικά και επικοινωνιακά και ελπίζεις να μην σου τύχει. Εννοείται πως ό,τι δεν είναι γραμμένο είναι σαν να μην υπάρχει...

timex:
Έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να προσπαθώ να πείσω τον ασθενή είτε να διακομισθεί, είτε να πάει μόνος του στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι βαριούνται γιατί σκέφτονται την αναμονή στο ΤΕΠ. Όταν όμως κάποιος έχει  85% και δυσπνοεί, όταν έχει αυξημένη ΑΠ και δε θέλει να παραμείνει στο κέντρο υγείας , ούτε να πάει στο νοσοκομείο τί μπορείς να κάνεις; Τον ενημερώνεις και τον βάζεις να υπογράψει για να φύγει.
Πολλοί είναι εκείνοι που όταν ακούν για υπογραφή, φοβούνται και παραμένουν στο ΚΥ ή πηγαίνουν στο νοσοκομείο.
Υπάρχουν όμως και άλλοι, οι οποίοι σου λένε και δε θα πάω, και υπογραφή δε θα βάλω!
Τότε τι θα πρέπει να κάνουμε;

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος....
Υπάρχουν όμως και άλλοι, οι οποίοι σου λένε και δε θα πάω, και υπογραφή δε θα βάλω!
Τότε τι θα πρέπει να κάνουμε;

--- Τέλος παράθεσης ---
   Ελπίδα να υπάρχει κάποιος τρίτος μαζί σας (νοσηλεύτρια, συγγενής, ίσως και άσχετος), να το καταγράψετε ότι ο ασθενής έφυγε χωρίς οδηγίες παρά τις συστάσεις σας και να υπογράψει και ο μάρτυρας.
   Αν είναι μόνος ο γιατρός έχασε. Τηλέφωνο στους οικείους (αν έχει δώσει τηλέφωνο οικίας) να τους ενημερώσετε (να φαίνεται η κλήση κάπως). Ίσως τηλέφωνο την αστυνομία (του τύπου: "Φεύγει ο ασθενής, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος!" ) αλλά δεν περιμένω και πολλά. Ενημέρωση του ΕΚΑΒ όπου καταγράφονται οι κλήσεις; Κάτι, κάπως να φαίνεται ότι ασχοληθήκατε παραπάνω από απλή αναγραφή στο βιβλίο...
   Σε κάθε περίπτωση καλή τύχη και ευχές να μην εξελιχθεί πολύ στραβά. Και να μη βρουν καλό (κακό στην τελική) δικηγόρο...

ΥΓ: βίντεο από το κινητό; Μήπως θα ήταν μια λύση;

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥπάρχουν όμως και άλλοι, οι οποίοι σου λένε και δε θα πάω, και υπογραφή δε θα βάλω!
--- Τέλος παράθεσης ---
Τέτοιοι δεν μου έχουν τύχει στην μέχρι τώρα καριέρα μου. Και, ναι, η υπογραφή ΔΕΝ μας καλύπτει.
Είναι όπως η υπογραφή για να κάνει κάποιος χειρουργείο, επίσης ΔΕΝ καλύπτει από πιθανές επιπλοκές, και σε δύσκολα χειρουργεία το λες και το ξαναλές στον ασθενή να μπορεί να μην την βγάλει καθαρή, ενώ υπογράφει ένα κατεβατό ότι έλαβε γνώση.

Υποθέτω ότι έχετε ασφάλεια Νομικής Προστασίας (για αστική σας ασφαλίζει το Δημόσιο).

Προσωπικά, όπως και στα τροχαία, δεν εμπιστεύομαι ΚΑΝΕΝΑΝ, οτιδήποτε και αν μου λέει προφορικά, γιατί γνωρίζω ότι αυτό μπορεί (μέσω ενός δικηγόρου, συγγενή) να αλλάξει.
Οπότε, επιδιώκω να έχω κάποιον μάρτυρα, και ίσως τον βάζω να υπογράψει ότι είδε το όλο σκηνικό.
Όντως αν είσαι εντελώς μόνος και ο άλλος ζητάει να φύγει, ενώ παράλληλα δεν υπογράφει, δεν μπορείς να κάνεις τπτ...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση