Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Απριλίου 2024, 17:12:26

Αποστολέας Θέμα: Bundesbank: Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα πέσει κάτω από 1%  (Αναγνώστηκε 18455 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Φεβρουαρίου 2009, 10:57:38
Αναγνώστηκε 18455 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Bundesbank: Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα πέσει κάτω από 1%

Ο Axel Weber, διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, είναι ο πρώτος αξιωματούχος της νομισματικής αρχής της ζώνης του ευρώ που θέτει κατώτατο όριο για το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της Bundesbank δεν αντιτίθεται σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από το επίπεδο του 2%. Ξεκαθάρισε όμως με δηλώσεις του στον τύπο ότι θεωρεί το 1% ως κατώτατο όριο.

«Βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης 1% είναι για μένα το κατώτατο όριο,» δήλωσε ο Weber στην εφημερίδα Die Welt. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε νέα μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου στις 5 Μαρτίου, πιθανότατα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,50% καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της οικονομίας των 16 χωρών-μελών.
 
Παρά το γεγονός ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη μειώσει το κόστος χρήματος στο 1% και χαμηλότερα για να αναχαιτίσουν τη σοβαρή οικονομική ύφεση, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν επιθυμούν μηδενικά επιτόκια. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Weber και ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Miguel Angel Fernandez Ordonez που δήλωσε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ισπανικού κοινοβουλίου ότι απορρίπτει την ιδέα των μηδενικών επιτοκίων.

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να πάμε έως το μηδέν γιατί μπορεί να υπάρξουν θέματα σταθερότητας σε μερικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα είναι καλύτερη επιλογή να αποφύγουμε το επίπεδο του μηδέν.»

Πέρα από την αντίθεσή του στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, ο επικεφαλής της Bundesbank δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε και την ιδέα εκδόσεων κοινών ευρωομολόγων. Η ιδέα ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ΟΝΕ θα βάλουν την υπογραφή τους σε εκδόσεις κοινών ομολόγων για να βοηθηθούν χώρες-μέλη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης μπορεί να συζητείται ευρέως. Ομως η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας μάλλον παγώνει τις προσδοκίες αυτές.

«Ενα κοινό ευρωομόλογο θα ήταν ο λάθος δρόμος. Κοινή υπευθυνότητα για τη δημοσιονομική κατάσταση των εθνικών κυβερνήσεων δεν είναι επιθυμητή και δεν θα ήταν συμβατή με το συνταγματικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» δήλωσε ο Weber στην εφημερίδα die Welt. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική του πολιτική.»



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3937 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Φεβρουαρίου 2010, 12:13:09
από Βέρρας Οδυσσέας
22 Απαντήσεις
41607 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2017, 16:41:07
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
4662 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουνίου 2014, 13:59:04
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
1870 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2017, 19:06:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4871 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2019, 01:09:14
από Argirios Argiriou