Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες

Το Επαγγελματικό Ταμείο του ΙΣΘ .

(1/25) > >>

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω δημοσίευση στις 03/12/2017 στο facebook συναδέλφου από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης:


Το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου έγιναν στον Σύλλογο , τα εγκαίνια του νέου Επαγγελματικού Ταμείου του ΙΣΘ .

Οι ομιλητές , εξέχοντες στο τομέα που ανήκουν, και κατατοπισμένοι με το αντικείμενο, είπαν ενδιαφέροντα πράματα που θα προσπαθήσω, με λίγα λόγια να σας πω τι μπόρεσα να καταλάβω .

Το Ταμείο αυτό, είναι ένα Ταμείο που απευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΑΥ , προέκυψε από την αδυναμία του ΤΣΑΥ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, και φιλοδοξεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτό ( δεν παρέχει περίθαλψη ) .

Εν ολίγοις θα λειτουργεί ως εξής :

Α. Το κάθε μέλος ανοίγει μια μερίδα και σε αυτή καταθέτει κάθε μήνα ένα ποσόν που το ίδιο ορίζει . Το ελάχιστον είναι πενήντα ευρώ . Υπάρχει και μέγιστο αλλά δεν το θυμάμαι . Στη μερίδα αυτή, μπορεί να καταθέτει και ένα ποσόν , μια φορά τον χρόνο – όσο εκείνο επιθυμεί – ως έκτακτη εισφορά .

Β. Στη συνέχεια το μέλος αυτό θα περνά στα βιβλία του , το ποσόν αυτό ( μηνιαία εισφορά και έκτακτη εισφορά ) ως έξοδο . Άρα το ποσόν αυτό νομίμως δεν θα φορολογείται .
 
Γ. Όποτε θέλει μπορεί να σταματήσει τις καταβολές. Ας πούμε την επαύριον της πρώτης καταβολής ή μετά από τριάντα χρόνια ( οι κορακοζώητες ) .

Δ. Από αυτά τα λεφτά , το Ταμείο θα μαζέψει ένα ποσόν . Αυτά , θα τα αξιοποιήσει στο Διεθνές και Εθνικό Περιβάλλον σε επενδύσεις που και θα έχει κάποια έσοδα . Έσοδα θα έχει και μια κράτηση υπέρ του Ταμείου από το πρώτο ποσόν που θα καταθέσετε και κάθε χρόνο , που δεν θα ξεπερνά το 2 τοις εκατό . Όσο πιο πολλοί καταθέτες θα υπάρχουν τόσο πιο μικρό θα είναι το ποσοστό αυτό . Οπωσδήποτε το ποσόν αυτό δεν πρόκειται να ξεπερνά τους φόρους που δεν θα πληρώσεις . Όπως μας εξήγησαν .

Ε. Μέχρι το 2022 , μπορείς να σταματήσεις τις εισφορές όπως είπαμε αλλά λεφτά δεν θα πάρεις . Αν περάσει μια πενταετία από την αρχική κατάθεση, τότε όποτε θέλεις μπορείς να διακόψεις την σχέση του και τότε κοιτάμε τι καταθέσεις έκανες . Αυτό το ποσόν , συν ότι το μερτικό σου από τα κέρδη στις επενδύσεις μπορείς να το πάρεις ως εξής :
• Ως εφάπαξ . Αυτό δεν φορολογείται .
• Ως σύνταξη μηνιαίως λίγο λίγο μέχρι εξαντλήσεως του ποσού . Η σύνταξη αυτή φορολογείτε ως εισόδημα .Αν πεθάνει το μέλος πριν την εξάντληση του ποσού τις σύνταξης , τότε οι κληρονόμοι λαμβάνουν το υπόλοιπο ως εφ άπαξ .

Θα υπάρχει προς το παρόν ένα μόνο πρόγραμμα διαχείρισης των χρημάτων το λεγόμενο συντηρητικό . Δηλαδή χωρίς μεγάλο κίνδυνο . Μετά θα αναπτυχθούν και άλλα με περισσότερα αναμενόμενα κέρδη και υψηλότερο κίνδυνο . Τότε θα μπορείτε να διαλέξετε.

Αυτά κατάλαβα , αλλά μην βασιστείτε σε αυτά . Ρωτήστε για να μάθετε . Υπάρχει σχετική ιστοσελίδα και η κα Διευθύντρια του Ταμείου υποσχέθηκε άμεση σχεδόν απάντηση σε κάθε ερώτημα .

Του ιδίου τύπου ταμείο έμαθα έχουν οι συνάδελφοι στη Κύπρο , οι υπάλληλοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες και Εφοριακοί ( αν σας λέει κάτι ) Υπάλληλοι στη Ελλάδα .

Δηλαδή , όσοι από εσάς , αφού πληρώσετε ΕΦΚΑ , Φόρους , ΕΝΦΙΑ , ενοίκια και λογαριασμούς τρίτων , κάτι σας περισσεύει μπορείτε να το βάλετε στη Τράπεζα ή να το επενδύσετε. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε , τις επενδύσεις θα τις κάνει το Νέο Επαγγελματικό Ταμείο . Έτσι θα φορολογειθείται για μικρότερο ποσόν , και θα πάρετε και τα κέρδη εφ όσον υπάρξουν .

Επαναλαμβάνω , ότι αυτά τα γράφω για να σας κινήσω το ενδιαφέρον και να ρωτήσετε έτσι τους αρμοδίους .

Καλό σου Ταξίδι ΕΤΑ- ΙΣΘ .

Argirios Argiriou:
Αν κατάλαβα καλά  θα λειτουργεί όπως ένα αμοιβαίο κεφάλαιο,μόνο που την διαχείρηση του θα την έχουν Ιατροί.

( Βέβαια μια σημαντική διαφορά είναι ότι τα λεφτά που βάζεις σε αυτό εκπίπτουν από το φορολογητέο σου εισόδημα ενώ τα λεφτά που βάζεις σε αμοιβαίο ή σε κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας όχι ).


 Αφορολόγητο Εισφορών, βάσει ν.4172/2013 ( Δείτε την σελίδα 7 στην παρακάτω παρουσίαση:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )

Επίσης ρώτησα στις 04/12/2017 τον λογιστή μου ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι αυτά που πληρώνουμε για ιδιωτικές ασφάλειες υγείας ή ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ΔΕΝ αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.

Argirios Argiriou:
Η ιστοσελίδα του Ταμείου αυτού είναι η :  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μπορούν να γίνουν μέλη του και Ιατροί, Οδοντίατροι, Κτηνίατροι και Φαρμακοποιοί και άλλων Συλλόγων εκτός Θεσσαλονίκης.

Το καταστατικό του Ταμείου είναι εδώ:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μια σύντομη παρουσίαση του Ταμείου έχετε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αίτηση εγγραφής μπορείτε να κάνετε εδώ:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν κατάλαβα καλά  θα λειτουργεί όπως ένα αμοιβαίο κεφάλαιο,μόνο που την διαχείρηση του θα την έχουν Ιατροί.

( Βέβαια μια σημαντική διαφορά είναι ότι τα λεφτά που βάζεις σε αυτό εκπίπτουν από το φορολογητέο σου εισόδημα ενώ τα λεφτά που βάζεις σε αμοιβαίο ή σε κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας όχι ).


 Αφορολόγητο Εισφορών, βάσει ν.4172/2013 ( Δείτε την σελίδα 7 στην παρακάτω παρουσίαση:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )

Επίσης ρώτησα στις 04/12/2017 τον λογιστή μου ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι αυτά που πληρώνουμε για ιδιωτικές ασφάλειες υγείας ή ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ΔΕΝ αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.

--- Τέλος παράθεσης ---
Πες μου σε παρακαλώ που αναφέρει ο ν. 4172/2013 ότι αυτό το ποσό προς το συγκεκριμένο ταμείο θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
Να σου θυμήσω ότι από το επόμενο έτος ούτε ο ΕΦΚΑ θα εκπίπτει......δε θα το περνάει ο ιατρός ως έξοδο στα βιβλία του.
Επίσης σε ποιο σημείο του 2496/2017 τεύχος Β' αναφέρεται ως αφορολόγητο εισφορών.

Argirios Argiriou:
Τάσο, ο Νόμος 4172/2013 είναι εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στην σελίδα 2461 στο άρθρο 14 (Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις) παράγραφος ε) λέει  ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο εργαζόμενος περιλαμβανομένων των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο δεν υπολογίζονται στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.


Βέβαια το επιχείρημά σου ότι από το 2018 δεν θα εκπίπτει ούτε ο ΕΦΚΑ είναι όντως πολύ ισχυρό διότι στην ίδια σελίδα και στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο δ) λέει ότι οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επιβάλλονται με νόμο (δηλαδή ο ΕΦΚΑ, όπως το ερμηνεύω εγώ τουλάχιστον) δεν θα υπολογίζονται ούτε αυτές στα εισοδήματα απο μισθωτή εργασία ( έλα όμως που θα υπολογίζεται ο ΕΦΚΑ από το 2018.... Δηλαδή τι έκανε η κυβέρνηση με το ΕΦΚΑ από το 2018; Παρέκαμψε τον νόμο  4172/2013  ;  )

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση