Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Το Επαγγελματικό Ταμείο του ΙΣΘ .
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ευχαριστουμε συναδελφε για την πληροφορηση. Γνωριζεις ποσο ειναι το αποθεματικο και ποσα τα μελη;
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν και δεν νομίζω ότι είναι κάτι απόρρητο, καλού κακού, σου έστειλα την απάντηση με προσωπικό μήνυμα.
Argirios Argiriou:
Για όλο το 2019 έβαζα στο ΤΕΑ - ΙΣΘ μέσω πάγιας εντολής 100 €/μήνα ( = 1.200 για όλο το 2019). Στις 23/12/2019 έκανα και μία εφάπαξ εισφορά 1.800 €. Στόχος μου είναι να βάζω συνολικά (πάγιες εισφορές + εφάπαξ εισφορά) στο ΤΕΑ - ΙΣΘ 3.000 €/έτος.
Argirios Argiriou:
Εύστοχο, κατά την γνώμη μου, σχόλιο συναδέλφου από Ιατρική ομάδα του facebook στις 20/12/2019:
Μην μπερδεύουμε όμως το οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο με διορισμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση διοίκηση και δυνατότητα πρακτικά εν λευκώ διαχείρισης των πόρων του ταμείου και αναδιανεμητικο χαρακτήρα των εισφορών με ένα επαγγελματικό ταμείο με διοίκηση που εκλέγεται από τα μέλη, με απόλυτη διαφάνεια στον χειρισμό των αποθεματικων όπου κάθε δεδομένη στιγμή μπορεί το κάθε μέλος να βλέπει από τον λογαριασμό του που είναι επενδεδυμένα πόσα χρήματα από τα αποθεματικά του ταμείου και όπου για να αλλάξει αυτή η επενδυτική πολιτική πρέπει να ενημερωθούν τα μέλη και να ληφθεί σχετική απόφαση από την (αιρετή θυμίζω) επενδυτική επιτροπή. Α, και με αμιγώς κεφαλαιοποιητικο χαρακτήρα.
Οποιος δεν πείθεται σαφώς μπορεί να ενισχύσει τον ΕΦΚΑ επιλέγοντας (πλέον) υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ή την αποταμίευση σε στρώμα (χωρίς ρίσκο αλλά και χωρίς όφελος), σε κάποιο ασφαλιστικό προϊόν (χωρίς φορολογικό όφελος και με ίδιο ή υψηλότερο επενδυτικό κίνδυνο) ή στην τράπεζα (πάλι χωρίς φορολογικό όφελος, με μικρή ή ανύπαρκτη απόδοση και με θεωρητικά μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο - αν και οι Κύπριοι θα διαφωνήσουν ριζικά με το τελευταίο).
Argirios Argiriou:
Και ακόμη ένα εύστοχο, κατά την γνώμη μου, σχόλιο του ίδιου συναδέλφου από Ιατρική ομάδα του facebook στις 20/12/2019:
Μισό να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια τάξη.
1) το κεφάλαιο δεν είναι 100% εξασφαλισμενο. Αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι δεν είναι πουθενά 100%εξασφαλισμενο. Όποιος αμφιβάλλει ας δει τι έγινε με τις εξσφαλισμενες συντάξεις. Όσο όμως οι επενδύσεις είναι χαμηλής απόδοσης - χαμηλού κινδύνου για μένα είναι οκ. Για να αλλάξει η επενδυτική πολιτική χρειάζεται προηγούμενα έγκριση του ΔΣ που εκλέγεται από την ΓΣ. Εάν σε πχ 5 χρόνια αλλάξει η επενδυτική πολιτική και δεν μου αρέσει, παίρνω τα λεφτά που έχω βάλει και φεύγω. Αντίθετα, αν τα δώσω στον ΕΦΚΑ είμαι έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κατρουγκαλου.
2) οι μελλοντικές αποδόσεις είναι χαμηλές, σε συνδυασμό με το 2.5% υπέρ του ταμείου μπορεί να μην κερδίσω τίποτα. Όχι ακριβώς. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε επένδυση, όπου προσδοκά κανείς μελλοντική απόδοση, εδώ την απόδοση την παίρνεις μπροστά, την χρονιά που καταθέτεις καθώς γλυτώνεις χρήματα από εφορία και ΕΦΚΑ. Θέλω να μου πείτε ποια μορφή επένδυσης σου αποδίδει 22-40% την ίδια χρονιά που την κάνεις.
Τώρα, αν υπάρχει και μια μικρή μελλοντική απόδοση ώστε να αντισταθμιζει τον πληθωρισμό, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι αυτο το κίνητρο όμως, πρακτικά είναι ένας κουμπαράς με φόρο απαλλαγή.
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος..... Για να αλλάξει η επενδυτική πολιτική χρειάζεται προηγούμενα έγκριση του ΔΣ που εκλέγεται από την ΓΣ. Εάν σε πχ 5 χρόνια αλλάξει η επενδυτική πολιτική και δεν μου αρέσει, παίρνω τα λεφτά που έχω βάλει και φεύγω.
... Σε αντίθεση με οποιαδήποτε επένδυση, όπου προσδοκά κανείς μελλοντική απόδοση, εδώ την απόδοση την παίρνεις μπροστά, την χρονιά που καταθέτεις καθώς γλυτώνεις χρήματα από εφορία και ΕΦΚΑ. Θέλω να μου πείτε ποια μορφή επένδυσης σου αποδίδει 22-40% την ίδια χρονιά που την κάνεις..... Δεν είναι αυτο το κίνητρο όμως, πρακτικά είναι ένας κουμπαράς με φόρο απαλλαγή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ μεν αλλά:
Το πως εκλέγονται τα διοικητικά συμβούλια (με εκλογές βέβαια) είναι κάτι περίεργο. Είσαι στο ταμείο δυο χρόνια, πήγες στις εκλογές; Πάντα μπορεί να δημιουργηθεί μια κλίκα στη ΓΣ που να ψηφίζουν κάποιους σταθερά για ίδιον όφελος ή και με πολιτικά κριτήρια (θα μου πεις για χρήμα πρόκειται, κανείς δεν θέλει να χάσει...).
Γλιτώνεις 20+ % την χρονιά που βάζεις τα χρήματα στο Ταμείο αλλά θα φορολογηθείς όταν τα πάρεις (όπως οι συντάξεις) ή όχι; Αν τα έχεις στην Τράπεζα ή σε ομόλογα κλπ δεν φορολογείσαι αλλά μόνο σε ποσοστό του κέρδους. Φοροαπαλλαγή στην είσοδο, φορολόγηση στην έξοδο...
Είσαι σίγουρος (ή μάλλον, μπορεί να είναι κανείς σίγουρος) ότι η όποια κυβέρνηση, όταν δει ότι αυξάνονται τα επαγγελματικά ταμεία και μέσω αυτών η φοροαπαλλαγή, δεν θα την καταργήσει. Το ίδιο έγινε και με τις ιδιωτικές ασφαληστρικές, ώθησαν κόσμο εκεί με την φοροαπαλλαγή των 1200 ευρώ και μετά την κατάργησαν. Εκείνοι -οι κυβερνώντες- έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι και το πεπόνι, σε μας ότι περισσεύει...
Πάντως, παρά τις αμφιβολίες μου, αν πραγματικά μου περίσσευαν χρήματα θα το σκεφτόμουν. Ίσως του χρόνου...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση