Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Νοεμβρίου 2025, 23:54:59

Ψηφοφορία

Πώς θα χαρακηρίζατε τις νέου τύπου συβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

Υποδειγματικές
Πολύ καλές
Μέτριες αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση
Ανεπαρκείς
Τραγικές

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις  (Αναγνώστηκε 478144 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Ιανουαρίου 2025, 18:15:01
Απάντηση #705
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/01/2025  virus.com.gr

Πως θα συνάπτει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ με τους προσωπικούς ιατρούς και παιδίατρους

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Ιανουαρίου 2025, 19:44:39
Απάντηση #706
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10/01/2025  virus.com.gr

Πως θα συνάπτει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ με τους προσωπικούς ιατρούς και παιδίατρους

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άλλαξε κάτι;

11 Ιανουαρίου 2025, 21:30:45
Απάντηση #707
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άλλαξε κάτι;

Όχι δεν άλλαξε. Απλά είναι μια καλή περίληψη/επανάληψη.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2025, 12:02:17
Απάντηση #708
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ανάρτηση του Γενικού Ιατρού Evangelos Fragkoulis σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 09/11/2025. Την δημοσιεύω μετά από άδειά του:

Η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ για προσωπικούς ιατρούς, μετά την λήξη και την ολιγόμηνη παράταση της πρώτης 3 ετούς  διάρκειας σύμβασης, είναι προ των πυλών. Έχει ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα των προσωπικών ιατρών, χωρίς δυστυχώς να έχει προηγηθεί διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας με τους καθ' ύλην αρμοδίους.
Ως Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας και αναμένουμε.
 
Πρώτο θέμα η ανάγκη αναπροσαρμογής των κατά κεφαλήν αποζημιώσεων. Οι προηγούμενες είχαν καθοριστεί σε ένα σαφώς πιο ασφυκτικό για τη χώρα οικονομικό περιβάλλον και ζυγίστηκαν στην πράξη ως ανεπαρκείς από 6 στους 10 συναδέλφους ιδιώτες Γενικούς Οικογενειακούς Ιατρούς και Παθολόγους που δραστηριοποιούνται στην κοινότητα και επέλεξαν να μείνουν εκτός σύμβασης.  Έκτοτε η οικονομία της χώρας ενισχύθηκε σημαντικά και είναι ζητούμενη η μεγαλύτερη επένδυση στην ΠΦΥ και η προσπάθεια να γίνουν επαρκώς ελκυστικές οι συμβάσεις για των πλειοψηφία των ιατρών. Παράλληλα ο πληθωρισμός συσσωρευτικά στα χρόνια αυτά ξεπέρασε το 20% με αντίστοιχη αύξηση και των εξόδων χρήσης που αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο συμβεβλημένος ΠΙ- ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μισθοδοσίας υπαλλήλου, κλπ με ψαλίδισμα του διαθέσιμου εισοδήματος των συμβεβλημένων ΠΙ. Τέλος στην πρώτη σύμβαση υπήρξε η πρόνοια διατήρησης ισορροπίας μεταξύ των παροχών στους ιδιώτες ΠΙ και στους ΠΙ δημοσίων δομών,  με χορήγηση σημαντικής πρόσθετης του μισθού τους κατά κεφαλή αποζημίωσης στους ΠΙ του Δημοσίου. Έκτοτε σε αυτούς δόθηκαν αυξήσεις του μισθού και τους επιτράπηκε και το ιδιωτικό έργο, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό μέτρο να λαμβάνεται για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ΠΙ.
 
Δεύτερο καυτό θέμα, που ήδη έχει εύλογα δημιουργήσει αναστάτωση στους συναδέλφους, καθώς θέτει εν αμφιβόλω και την ασφαλή λειτουργία τους και τις αρμονικές σχέσεις με τους ασθενείς τους και αποτελεί δυσμενή μεταβολή των όρων της προηγούμενης σύμβασης: Στο σχέδιο σύμβασης παρείσφρυσε νέα υποχρέωση του ΠΙ να προσφέρει υπηρεσίες στους ασθενείς της λίστας του κατ' οίκον, σε περιπτώσεις που ο ΠΙ εκτιμά πως ο ασθενής δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος στο ιατρείο!!! Μάλιστα στις ερωτοαπαντησεις στην πλατφόρμα του προσωπικού ιατρού που μόλις ανανεώθηκε (και χωρίς να έχουν  υπογραφεί οι νέες συμβάσεις...) αναφέρεται ρητά πως αν ο ΠΙ κληθεί από ασθενή του να τον εξετάσει στο σπίτι του λόγω προβλήματος υγείας δεν αποζημιώνεται πρόσθετα, αντίθετα με ότι ίσχυε μέχρι τώρα που ο γιατρός αποζημιωνόταν από τον ασθενή απευθείας και κατά το δοκούν. Αναφέρει δε πως σύμφωνα με τη σύμβαση ο ιατρός έχει την υποχρέωση, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον κατά την κρίση του διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία του δικαιούχου να προσέλθει στο ιατρείο, να παρέχει κατ’ οίκον υπηρεσίες χωρίς επιπλέον αμοιβή!!!  Χωρίς πρόσθετη κατά πράξη αποζημίωση για κατ' οίκον επισκέψεις και ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτές- έχουμε παραδείγματα καλών πρακτικών απο την Πορτογαλία, την Κύπρο, κλπ, η υποχρέωση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και θα τορπιλίσει τη νέα σύμβαση. Να θυμίσω πως η μόνη αποζημιούμενη από το Υπουργείο Υγείας κατ' οίκον επίσκεψη αφορούσε τον εμβολιασμό κατ οίκον για covid-19 και η αποζημίωση είχε οριστεί στα 50 ευρώ (τιμές 2021).

Πολλά μικρότερα θέματα, επίσης σημαντικά χρήζουν προσοχής και θεραπείας. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για εκπαιδευτική άδεια για τους ΠΙ και μάλιστα κατ' αντιστοιχία με αυτή των γιατρών του ΕΣΥ. Και αυτοί χρήζουν συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δεν επιτρέπεται να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας για αυτλη!!! Πρέπει να υπάρξει πρόνοια για οικονομική στήριξη των ιατρών που ενώ απασχολούνται υπό τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ασθενούν μακροχρόνια ή ακόμα ευτυχέστερα εγκυμονούν- γεννούν το παιδί τους. Δεν επιτρέπεται να μένουν χωρίς εισόδημα ξεκρέμαστοι!!!

Όλα αυτά, αλλά και άλλα οργανωτικά θέματα επιθυμούμε να συζητήσουμε με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κατάρτιση συμβάσεων που θα φέρουν την πλειοψηφία των ιατρών της ΠΦΥ εντός συστήματος!
 
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως ο προσωπικός φαρμακοποιός, που ακούγεται όλο και πιο δυνατά τελευταία, θα έρθει να υποκαταστήσει τον προσωπικό - οικογενειακό γιατρό για όλους τους πολίτες, που θα έπρεπε να αποτελεί πρωτεύοντα στόχο κάθε συστήματος υγείας!
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2025, 12:06:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Νοεμβρίου 2025, 11:43:24
Απάντηση #709
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp


Νομίζω δεν χρειάζεται κάποια βελτίωση η σύμβαση. Αυτοί που την έχουν επιλέξει με αλτρουιστικά κριτήρια, δεν θα έχουν πρόβλημα να μεταφέρουν την ζεστασιά και την συμπόνια τους στους πάσχοντες κατ'οίκον. Εξάλλου κάτι πρέπει να προσφέρουν περισσότερο απ΄τον προσωπικό φαρμακοποιό που ήδη επισκέπτεται αφιλοκερδώς τους πελ... έέ τους ασθενείς ήθελα να πω.

14 Νοεμβρίου 2025, 07:38:07
Απάντηση #710
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μια καλή ιδέα είναι αυτή του συμφορουμίστα Δημήτρη Κουναλάκη:

Οι αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω κάθε φορά που αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο βασικός μισθός, κατά το ίδιο ποσοστό.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Σήμερα στις 08:57:27
Απάντηση #711
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σταχυολογώ ιδέες στις 10/11/2025 από Ιατρική ομάδα το facebook σχετικά με τις συμβάσεις των Προσωπικών Ιατρών:

Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με τους γιατρούς (ούτε αυτούς που είχαν τη σύμβαση, ούτε με αυτούς που δεν έχουν αλλά ίσως θα την έκαναν μετά από βελτιώσεις)
Αν θέλετε την άποψή μου
- Σαφές ωράριο εξυπηρέτησης του εοπυυ (δεν γίνεται να έχεις σύμβαση αλλά να υποχραιωνεσαι με πλάγιο τρόπο σε υπερεργασια)
- Σαφής αύξηση στις αμοιβές των ιατρών (τουλάχιστον διπλασιασμός)
- Να μην υπάρχουν απεριόριστες επισκέψεις. (στην Κύπρο όταν εξαντληθούν οι δωρεάν επισκέψεις υπάρχει εξτρα fix χρέωση 15€ ανά επίσκεψη)
- οι επισκέψεις κατ οίκον είναι πονεμένη ιστορία και στην επαρχία και στην πόλη. (στη σύμβαση δεν προϋποθέτει υπαρξη οχήματος...) ούτε προϋπόθεση να είναι ο ασφαλισμένος κοντά στο ιατρείο.
Μπορεί να είναι και σε άλλη πόλη....
- το δικαίωμα στον ιατρό να διαγραφει με αιτιολογηση τον ασθενή από τη λίστα του.
- το μη δικαίωμα σε φαρμακοποιους να αλλάζουν κατά το δοκούν τους ασθενείς από τη μια λίστα στην άλλη.

 συνάδελφοι ΠΙ του δημοσίου ,που εκτελούν και άλλα χρέη,ασθενοφόρα,Καλύψεις προσφύγων ,ΤΕΠ και πολλά άλλα και έχουν πληθυσμό κάτω των 2000 δεν λαμβάνουν καθόλου αντίτιμο για την παροχή υπηρεσιών ως ΠΙ,γεγονός που βολεύει την ηγεσία εφόσον γλιτώνει χρήματα ενώ και οι ιατροί δεν έχουν έστω κάποιο μικρό οικονομικό κίνητρο να προσφέρουν έργο.Σημειωτεον ότι ενώ ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες που δεν έχουν επιλέξει ΠΙ, θα τους καταχωρηθεί αυτόματα κάποιος σε σχετικά κοντινή απόσταση,αυτό δεν προχωρησε.Νομιζω ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί και όλοι οι συνάδελφοι που παρέχουν υπηρεσίες ΠΙ να αμοίβονται αναλόγως των ασφαλισμένων κατά κεφαλήν η κατά πράξιν,με μια λογική αποδοχή...Προφανώς επίσης οι ιδιώτες με πολλά έξοδα στο κεφάλι τους αλλά και οι δημόσιοι με τις πενιχρές αμοιβές δεν γίνεται να μην πληρώνονται για επισκέψεις κατά οίκον.Η εμπειρία μου είναι ότι όλοι μπορούν δε μπορούν θέλουν το γιατρό σπίτι τους και συνέχεια,λένε συχνά ψέματα και απαιτούν γενικά παράλογα πράγματα...Επίσης το θέμα με τους φαρμακοποιούς είναι σοβαρό και δημιουργεί θέμα αλλοτριου έργου. Τέλος με 8 και 9 εφημερίες και τα ψίχουλα που δίνουν, ιδιωτικό έργο από ΠΙ δημοσίου είναι δύσκολο να ασκηθει.Αυτο ισχύει για άλλες ειδικότητες χειρουργούς,ορθοπεδικούς,γυναικολόγους που πολλοί από αυτούς κάνουν λίγες ή ετοιμοτητας εφημερίες...

Αν θέλετε την άποψή μου
- Σαφές ωράριο εξυπηρέτησης του εοπυυ (δεν γίνεται να έχεις σύμβαση αλλά να υποχραιωνεσαι με πλάγιο τρόπο σε υπερεργασια)
- Σαφής αύξηση στις αμοιβές των ιατρών (τουλάχιστον διπλασιασμός)
- Να μην υπάρχουν απεριόριστες επισκέψεις. (στην Κύπρο όταν εξαντληθούν οι δωρεάν επισκέψεις υπάρχει εξτρα fix χρέωση 15€ ανά επίσκεψη)
- οι επισκέψεις κατ οίκον είναι πονεμένη ιστορία και στην επαρχία και στην πόλη. (στη σύμβαση δεν προϋποθέτει υπαρξη οχήματος...) ούτε προϋπόθεση να είναι ο ασφαλισμένος κοντά στο ιατρείο.
Μπορεί να είναι και σε άλλη πόλη....
- το δικαίωμα στον ιατρό να διαγραφει με αιτιολογηση τον ασθενή από τη λίστα του.
- το μη δικαίωμα σε φαρμακοποιους να αλλάζουν κατά το δοκούν τους ασθενείς από τη μια λίστα στην άλλη.

Ο όρος της ενδεχόμενης κλήσης του ιδιώτη ιατρού να καλύψει "έκτακτες " ανάγκες του Δημοσίου κατά την κρίση της οικείας ΥΠΕ ( = κλείσε το ιατρείο σου, άσε τα έξοδα να τρέχουν και τράβα να καλύψεις την όποια τρύπα του ΕΣΥ) , αποτελεί λεόντειο όρο και πρέπει να απαλοιφθεί. Όσο κι αν διατείνονται "ρε παιδιά δεν θα ενεργοποιηθεί η επιστράτευση ", να τους θυμίσεις ότι "τα γραπτά μένουν και οι υπουργοί αλλάζουν ". Θυμάστε ότι η νυν ηγεσία του Υπουργείου, λίγους μήνες μετά την εναρξη του θεσμού επιχείρησε επιστράτευση (και τελικά υπαναχώρησε μπροστά στην απειλή παραίτησης των θιγόμενων ΠΙ).
Και το 1983 ο αείμνηστος Γεννηματάς είχε δώσει προφορικά το δώρο των πλασματικών εφημεριών, για να προσελκύσει γιατρούς στο νεοσύστατο ΕΣΥ, και 8 Χρόνια μετά, άλλος Υπουργός (Σουρλας) έκανε εφόδους και ανακάλυπτε απόντες εφημερεύοντες κι έβγαζε απατεώνες κι ασυνεπείς τους γιατρούς που δεν τηρούσαν τα γραπτώς συμφωνηθέντα.

Κανονικά, για όλα αυτά (και ιδίως για το αίτημα της ετήσιας Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής) πρέπει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση.

Δεν γνωρίζω τι ισχύει με το πόσο συχνά επιτρέπεται να αλλάζει Προσωπικό Ιατρό ο πολίτης. Πάντως νομίζω ότι το αίτημά μας πρέπει να είναι όχι πιο συχνά ανά 12μηνο. Είναι πικρή η εμπειρία της Κύπρου όπου οι ασθενείς επιτρέπεται να αλλάξουν Ιατρό ανά πάσα στιγμή και το αποτέλεσμα είναι να εκβιάζουν συχνά τον Ιατρό για να τους γράψει αντιβιώσεις ή αναρρωτικές κτλ (συχνά χωρίς ιατρική ένδειξη) και αν δεν τους κάνει το χατίρι να αλλάζουν Ιατρό μαζί και με όλο τους το σόι...
« Τελευταία τροποποίηση: Σήμερα στις 09:26:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.