Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Ιουνίου 2024, 21:59:00

Αποστολέας Θέμα: HealthIT 2018  (Αναγνώστηκε 69508 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Μαρτίου 2018, 00:32:40
Αναγνώστηκε 69508 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Οι εντυπώσεις μου από το HealthIT που παρακολούθησα 26-27/2/2018 στην αίθουσα του Ευγενίδιου Ιδρύματος.

Καταρχήν, απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε εργαζόμενους στις κρατικές μονάδες υγείας και έγινε για πρώτη φορά φέτος.
Η οργάνωση του ήταν πολύ καλή αν θα ήθελα να υπάρχει μαγνητοσκόπηση των ομιλιών και διάθεση τους απο το διαδίκτυο. Σε σχέση με τους ομιλητές και το περιεχόμενο θα έλεγα ότι ήταν πολύ καλό για μια εκδήλωση που οργανώνεται πρώτη φορά. Μου έκανε εντύπωση που οι χρόνοι τηρούνταν σαφώς περισσότερο από ότι σε άλλα συνέδρια που έχω παρακολουθήσει. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν οι κρυμμένες δορυφορικές ομιλίες από εταιρίες....που οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί ήταν ίσως και οι πιο ειλικρινείς: "Είμαστε οι χρυσοί χορηγοί και μιλήσουμε διπλό χρόνο"

Από τα σημεία που μου έκαναν εντύπωση ήταν η παρουσίαση του BΙ ή συστήματος παρακολούθησης του έργου των νοσοκομείων. Το υπουργείο μπορεί πλέον να βλέπει σε καθημερινή αναβάθμιση στοιχεία από την λειτουργία των νοσοκομείων. Θεωρώ ότι μόνο η δημιουργία του ήταν μια πραγματική επιτυχία. Όταν θα χρησιμοποιείται για τη λήψη αποφάσεων από το υπουργείο θα είναι πραγματικά μια επανάσταση. Από την άλλη, ακόμη και στην παρουσίαση της βιοιατρικής, το ίδιο ακριβώς κατόρθωμα φαίνεται να είναι πρόσφατο, κάτι που ομολογώ ότι περίμενα να είχε γίνει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια.

Η δική μου απογοήτευση είναι στην πραγματικότητα των  νοσοκομείων... Από την μια πλευρά μιλάμε για πιστοποίηση εφαρμογών και από την άλλη καινοτόμες εφαρμογές από τμήματα πληροφορικής, όπως πχ η ΠΑΝΑΚΕΙΑ από την Κρήτη, βασίζονται σε απευθείας ερωτήματα στις βάσεις δεδομένων των ΟΠΣΥ. Πρακτική, που μπορεί να αποδειχθεί μέχρι και επικίνδυνη για τους ασθενείς, καθώς αφορούν αξιοποίηση δεδομένων που πρακτικά προέρχονται από "hacking" των βάσεων δεδομένων των ΟΠΣΥ. Αναρωτιέμαι τι πιστοποίηση μπορούν να πάρουν τέτοιες εφαρμογές.... Και τι θα γίνει με τα τμήματα που τις χρησιμοποιούν αν δεν πάρουν πιστοποίηση.... Το να εχεις ΑΡΙ πάνω στη βάση δεδομένων και να παίρνεις δεδομένα με αξιόπιστο τρόπο φαντάζει μακρινό όνειρο για την Ελλάδα.

Ένα άλλο σημείο που πραγματικά με στενοχώρησε είναι το πόσες εφαρμογές έχουν πληρωθεί από χρήματα της ΕΕ και ποτέ δεν βγήκαν σε λειτουργία.... π.χ Το ΑΡΙ για το σύστημα των ραντεβού, το σύστημα συνταγράφησης αναλωσίμων διαβήτη που είχε φτιάξει η ΗΔΙΚΑ και τελικά ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε άλλη εταιρία για έχουμε το σημερινό άθλιο σύστημα. Ή τμήματα όπως το patient summary που θα περάσουν ακόμη 1-2 χρόνια για να το δούμε.....

Για το αντικείμενο του συνεδρίου, η περίπτωση των κωδικοποιήσεων σχεδόν απουσίαζε από την θεματολογία. Μια ομιλία και αυτή ελάχιστα σχετική. Και εκεί θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμη......

Για την πρωτοβάθμια, ήταν εντυπωσιακό πως σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο υγείας λαμπει δια της απουσία της η ομάδα της "μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ": Δεν προσήλθαν, αν και είχαν ομιλία, ούτε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμης, ούτε ο γενικός γραμματές ΠΦΥ κ. Βαρδαρός, ούτε το μέλος της ομάδας που περιμέναμε ομιλία του. Από τον ΕΟΠΥΥ είχαμε κλασσικά τον προϊστάμενο της πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, κ. Αγγούρη, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά υποσχέσεις που στο παρελθόν δεν είχαν ποτέ αντίκρυσμα.

Το σημαντικό που αποκομίζει κανείς είναι ο Ατομικός Φάκελος Υγείας που θα στήριζε τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού είναι πρακτικά στον αέρα από πλευράς διαδικασιών που πρέπει να ενσωματωθούν και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα για τον ηλεκτρονικό φάκελο των λοιπόν επαγγελματιών υγείας που συμμετέχουν σε μια ΤόΜΥ.

Αυτά από μένα.... Εύχομαι η επόμενη εκδήλωση να είναι σημαντικά καλύτερη και ευχαριστούμε τους ανθρώπους που δούλεψαν για να γίνει.

Μπορείτε να δείτε ομιλίες εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2018, 15:58:46 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Μαρτίου 2018, 02:48:50
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

timex


Ευχαριστουμε για την ενημερωση κυριε Κουναλακη!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1818 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Απριλίου 2017, 14:56:48
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
4491 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Νοεμβρίου 2017, 13:56:02
από Denominator
1 Απαντήσεις
2797 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2017, 09:13:05
από GirousisN
1 Απαντήσεις
15505 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2022, 08:20:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12900 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαρτίου 2018, 09:13:11
από Argirios Argiriou