Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Απριλίου 2020, 21:29:16

Αποστολέας Θέμα: Στα 700 – 800 € το κόστος τ εξέτασης BRCA 1 και BRCA 2 για τον καρκίνο τ μαστού  (Αναγνώστηκε 5924 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Σεπτεμβρίου 2018, 05:16:38
Αναγνώστηκε 5924 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/09/2018

Αναμένεται να προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης της εξέτασης – Πρόκειται για  ένα γενετικό τεστ σχετικά με γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού και ωοθηκών

Την κοστολόγηση διαγνωστικού γενετικού τεστ για τυχόν γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού και ωοθηκών αποφάσισε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η εξέταση ογκολογικών βιοδεικτών για τον έλεγχο τυχόν μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2 κοστολογείται με το ποσό των 700 έως 800 ευρώ.
Σήμερα, ο γονιδιακός έλεγχος για την αναζήτηση της μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 – σημειωτέον έγιναν ευρέως γνωστά κι εκτός επιστημονικής κοινότητας όταν πριν από μερικά χρόνια η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί μίλησε για τον καρκίνο του μαστού με τον οποίο διαγνώστηκε και εξήγησε ότι έφερε αυτά τα γονίδια- γίνεται σε πολύ περιορισμένο ποσοστό λόγω του υψηλού κόστους της εξέτασης αλλά και επειδή δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού (50% – 85%) και καρκίνου ωοθηκών (15% – 40%). Η συχνότητα της παρουσίας των BRCA1 και BRCA2, γονιδίων στον καρκίνο του μαστού είναι 5% έως 7%. Το ποσοστό μπορεί να ανέλθει στο 65% σε οικογένειες που είχαν 4 ή 5 περιπτώσεις καρκίνου μαστού και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% σε οικογένειες με πολλαπλά κρούσματα καρκίνου μαστού και καρκίνου ωοθηκών.

Ο έλεγχος και η γενετική παρακολούθηση προβλέπεται για τις εξής κατηγορίες ασθενών:

Για όλες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού.

Για όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Για όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο περιστατικά από την ίδια πλευρά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση καρκίνου μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με Cleason score μεγαλύτερο ή ίσο του 7.

Για τις γυναίκες στων οποίων την οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2.

Στην υπουργική απόφαση περιγράφονται οι ενδεδειγμένες μέθοδοι αλλά και οι προδιαγραφές ποιότητας για τη διενέργεια τους.

Η μέθοδος με την οποία θα γίνεται η διάγνωση είναι το Next Generation Sequencing -NGS (gold standard). Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνεται με ανεξάρτητη μέθοδο (Sanger Sequencing). Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με εμπορικά διαθέσιμα (kits) τυποποιημένα και πιστοποιημένα για διάγνωση με σταθερά επαναλήψιμα αποτελέσματα που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες.

Η κοστολόγησή τους είναι στα εφτακόσια (700) ευρώ. Σε περίπτωση που το NGS δεν μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλες γονιδιακές αναδιατάξεις, απαιτείται η συμπληρωματική μέθοδος για την ανίχνευση αυτών (MLPA), με συνολικό κόστος οκτακόσια (800) ευρώ. Αναμένεται πλέον να προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης της εξέτασης.

Στην απόφαση προβλέπεται πως οι ιδιώτες πάροχοι θα καταβάλλουν επιστροφές χρημάτων (clawback), σε περίπτωση που το κόστος από τη διενέργεια της εν λόγω εξέτασης ξεπεράσει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: protothema.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: brca 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2407 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2010, 00:19:33
από anastasios theodoridis
47 Απαντήσεις
16524 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Νοεμβρίου 2010, 23:12:43
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
2183 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2011, 22:04:45
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
997 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Δεκεμβρίου 2015, 00:27:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
713 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαρτίου 2018, 21:23:51
από Argirios Argiriou